plaze krf

Čudesno grčko ostrvu Krf je nadaleko poznato po svojim divnim plažama.

Mada Krf nije velik, većina turista nije raspoložena da ide sa jednog kraja ostrva na drugi kako bi naišla na plaže koje im se čak ni ne dopadaju. Zato ćemo vam u ovom tekstu opisati najpoznatije krfske plaže.

Krf plazeNajlepše plaže na Krfu

Koje plaže biste svakako trebali da obiđete ako odete na Krf?

Halikounas je pre peščana dina nego klasična plaža, i razdvaja Jonsko more od Jezera Korison. Nalazi se na jugozapadnom delu ostrva. Pošto je veoma velika, uvek ćete naći mesta. Tu je i škola kajt-surfinga (surfovanje sa padobranom) ako volite avanture. Do ove plaže se lako stiže, parking je ogroman, a sama plaža je pravi raj na zemlji.

plaze krfKalamaki je takođe velika plaža. Nalazi se na severoistočnoj obali Krfa. Voda je veoma plitka, te je savršen izbor ako ste na odmor došli sa najmlađima ili ako ste neiskusan plivač.

Glifada je veoma popularna plaža. Pejzaž je zaista očaravajuć, a tu je i neprestana žurka (što možda nije po svačijem ukusu). Ako volite muziku i vodene sportove, na Glifadi vas čeka nezaboravan provod.

Najbolje plaže na Krfu

U ovom članku ćemo opisati najpoznatije plaže na ostrvu Krf. Na mapi je prikazano gde se plaže nalaze, tako da ćete lako pronaći plaže u blizini mesta u kom ste odseli.

Uživajte!

1. Plaža Moraitika

Na jugoistočnom delu ostrva nalazi se Moraitika i podeljena je na dva dela. Glavni deo je zapravo hotelski i prostire se između glavnog puta i mora. Reč je o dugačkoj, peskovitoj i šljunčanoj plaži, sa odlično organizovanim sportovima na vodi. Malo dalje se nalazi staro selo Moraitika, veoma živopisno i smešteno na niskoj uzbrdici. Između njih se nalazi glavni put, a duž njega su načičkane prodavnice, taverne i restorani brze hrane. Smešaj možete naći u manjim hotelima ili apartmanima. Izbor apartmana je veoma velik.

2. Plaža Ipsos

Ipsos je uska, peščana plaža (ponegde ima i šljunka) i nalazi se na istočnoj obali Krfa, 15 kilometara od grada Krfa (Kerkire).

Sa plitkom i mirnom vodom, Ipsos je sjajna plaža za decu. Tu su i vodeni sportovi, prodavnice i kafići duž puta, tako da će i odrasli ovde naći neko mesto za sebe.

Mnogi se žale da je plaža previše bučna, jer put prolazi tik iza nje, a Ipsos kao mesto im ne prija jer ima mnogo zabava, buke i pijanih tinejdžera. Međutim, ako volite buran noćni život i obožavate da se izležavate na pesku i povremeno se umočite u vodu, Ipsos će biti savršen za vas.

3. Plaža Dasija

Dasija je dugačka, ali uska kamenita i šljunčana plaža i nalazi se nadomak sela Dasija. Tu je nekoliko kafića, a plaža je oivičena drvećem, tako da pruža prirodnu senku. Odavde se pruža predivan pogled na obalu Krfa, a kada je lep dan, vidi se čak i Albanija.

Dasija je odlično uređena plaža, sa nekoliko redova ležaljki, a tu je i par taverni i hotela. Na Dasiji ima dosta organizovanih vodenih sportova (parasejling, skijanje na vodi). Na sredini plaže se nalazi i platrofma za ronjenje.

Dasija je odlična za decu, jer je voda prilično plitka, tako da se mogu bezbedno igrati u plićaku. Parking se nalazi na putu do plaže, ali je najbolje da krenete ranije ujutru kako biste uhvatili dobro mesto i da ne biste morali da pešačite.

4. Plaža Sidari

Sidari je dugačka peščana plaža na obodu sela Sidari. Pošto je ovo seoce jedno od najpopularnijih mesta na Krfu, na plaži je gotovo uvek gužva. Tu možete iznajmiti ležaljke, postoji mnoštvo barova i taverni, organizovani su vodeni sportovi, a u blizini se nalazi veliki parking.

Pošto na plaži nema mnogo kamenja, voda je plitka i talasi nisu veliki, ova plaža je idealna za vas ako ste krenuli na odmor sa mališanima. Tu je i mnoštvo prodavnica, poslastičarnica, organizovanih sportova na plaži i još mnogo toga.

Jedina mana plaže Sidari jeste to što je postala žrtva svoje popularnosti. Mnogi ne vole gužvu, kao ni meštane koji idu po plaži i nude razne grickalice i masaže. Na ovoj plaži je obično gužva, što podrazumeva i buku, tako da nije za ljude koji žele odmor u pravom smislu te reči. Ako želite miran dan na plaži, najbolje je da odete do obližnje plaže Hagios Stefanos ili pećine, do koje se stiže kada prođete kanal. Ovo su mnogo mirnija mesta, a nisu daleko.

5. Plaža Benitses

Benitses je peskovita i šljunkovita plaža na istočnom delu ostrva, na oko 15-20 minuta južno od Kerkire. Voda je mirna i plaža je dobro zaklonjena od vetra, tako da je prikladna za porodice sa malom decom.

Na plaži se nalazi nekoliko taverni, tu su tuševi i ležaljke i suncobrani. Na ovoj plaži postoje i organizovani vodeni sportovi, a izvrsna je i za plivanje.

6. Plaža Guvija

Na istočnom delu ostrva, severno od Kerkire, nalazi se Guvija u gotovo sasvim zatvorenom prirodnom zalivu. Nekada je ovo bio venecijanski pomorski centar, a danas je glavna marina na Krfu i u njoj se nalazi nekoliko stotina jahti. U blizini marine stoje ruševine Venecijanskog arsenala, sagrađenog 1716. godine. Glavna ulica se nalazi malo dalje od obale, a u blizini i glavni put. Tu postoji mnoštvo barova i restorana, a noćni život je u ovom mestu prilično razvijen. Glavna plaža i nekoliko manjih u blizini su uglavnom peščane ili šljunkovite, a more je prilično mirno. Na plaži su organizovani vodeni sportovi, a dostupne su i razne ekskurzije čamcem.

7. Plaža Kasiopi

U severoistočnom uglu Krfa, na mestu gde se podnožje Pantokratora sreće sa morem, nalazi se Kasiopi, čuveno krfsko odmaralište, luka, trgovinski i administrativni centar ovog gradića i okolnih mesta. Kasiopi je nastao još u rimsko doba (čak i tada je bio popularno letovalište!), a čudesni zamak koji gleda na luku je sagrađen na rimskim temeljima. Iz luke, oko zaliva, kreće staza koja će vas dovesti do šljunčanih plaža. U samoj luci i u mestu se nalazi sve što bi jedan turista mogao poželeti: od restorana brze hrane do luksuznijih restorana različitih tradicionalnih kuhinja, mnogo prodavnica (uključujući i dva velika super-marketa) i nekoliko pekara. Između bujnih bašti se nalaze apartmani, koji su nešto jeftiniji. Skuplje vile se nalaze na okolnim brdima. U luci možete iznajmiti čamac i provozati se.

8. Plaža Glifada

Glifada je popularna plaža na zapadnoj obali Krfa. Plaža je okružena strmim padinama pokrivenim šumama. Pesak je zlatne boje, a voda kristalno čista, tako da je jasno zašto je ova plaža toliko popularna.

Glifada je odlično opremljena plaža. Organizovani su vodeni sportovi, a tu je i platforma za ronjenje. Na plaži se nalazi dosta barova koji puštaju muziku, tako da je ovde uvek dosta mladih, i ponekad može biti prilično bučno. Glifada je poznata i po žurkama.

Ova plaža je odlična za ljude svih starosnih dobi. Voda nije duboka niti je ulaz u more strm, tako da se vaši mališani mogu ovde sasvim bezbedno igrati. Tinejdžeri vole vodene sportove i atmosferu, dok će odrasli uživati u hrani i piću. Ako volite mir i tišinu, najbolje je da se zaputite negde drugde.

U blizini plaže se nalazi velik parking, a iz Kerkire redovno idu autobusi do plaže, tako da je veoma lako stići.

9. Plaža Roda

Roda se nalazi na severnom delu Krfa i veoma je velika. Ispred glavnog dela odmarališta prostire se glavna plaža. Ova plaža je peščana, dok se na nekim delovima nalazi i šljunak. Duž obale se pruža glavni put, a zatim se mesto širi ka unutrašnjosti. Ovo je klasično turističko mesto: hoteli, apartmani i restorani svih vrsta.

10. Plaža Paleoksantrisa

Paleoksantrisa je relativno mali zaliv koji administrativno pripada istoimenom selu na severozapadu krva.

Paleoksantrisa je popularno odmaralište i tokom letnjih meseci je uvek puno. Naravno, to znači i da ćete ovde naći sve što vam je potrebno: ležaljke, suncobrane, barove, taverne, vodene sportove i čamce za iznajmljivanje. Iza plaže se nalazi veliki parking. Plaža je delom peščana, delom šljunkovita.

11. Plaža Hagios Spiridon

Hagios Spiridon je predivna peščana plaža koja se blago spušta u more, te je odlična za porodice sa decom. Međutim, na krajevima plaže ima i kamenja. Ovde možete iznajmiti suncobran i ležaljke. Tu je i bar gde možete pojesti nešto i popiti piće, a plaža je opremljena i toaletima i tuševima.

Hagios Spiridon se nalazi na severoistočnom delu ostrva. Nema parkinga, tako da se morate parkirati duž puta ka plaži. U blizini se nalazi i šuma Nisos, tako da možete prošetati do tamo kada na plaži nastane gužva.

12. Plaža Hagios Stefanos

Hagios Stefanos (ponekad se naziva i San Stefanos) se nalazi na severozapadnom uglu krfa, oko 35 kilometara od Kerkire. Ova plaža je dugačka gotovo dva kilometra. Peščana je, a voda je plitka, tako da je idealna za decu.

Ovde nema organizovanih vodenih sportova, ali tu su ležaljke, tuševi, toaleti i prostran parking. Pošto je plaža veoma velika, nikada se ne stiče osećaj da je gužva i uvek ćete naći mesta.

13. Plaža Avlaki

Plaža Avlaki se nalazi na severnom delu Krva, između Kasiopija i Hagios Stefanosa. Reč je o tihoj, šljunkovitoj plaži, savršenoj za ronjenje.

Plaža je odlično uređena. Tu je nekoliko taverni u kojima se služi tradicionalna grčka hrana, a na plaži možete iznajmiti suncobran i ležaljku. Možete iznajmiti i čamac.

Na ovoj plaži popodne obično duva prohladan vetar, koji ne odgovara svakome, ali je pravo osveženje u vrelim letnjim danima.

14. Plaža Agnos

Agnos je odlično uređena plaža na severnom delu Krfa, zapadno od Rode. Pošto se nalazi nadomak sela Agnos, tu je veliki parking, a u blizini je dosta taverni i super-marketa.

Plaža je peskovita i pad ka moru je blag, tako da je odlična za porodice sa manjom decom. Na Agnosu možete iznajmiti ležaljke, možete popiti piće i pojesti nešto, tu su tuševi i toaleti – šta još možete poželeti?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here