lefkada

Lefkada, Leukas, Leukadija, Lefkas i Leukas. Kako god da nazovete ovo čarobno ostrvo, ne menja se činjenica da se ovde nalaze najlepše grčke plaže ili bar neke od njih. Neke plaže na Lefkadi se smatraju najlepšima u čitavom Sredozemlju.

Na zapadnoj obali se nalaze veoma dugačke, peščane plaže, okružene divnim liticama, dok se na istočnoj obali nalazi više skrovitih zaliva.

lefkadaAko posetite Lefkadu, očekuju vas dva različita iskustva. Na istočnoj obali ostrva se nalazi mnoštvo hotela, koji će vam pružiti iskustvo pravog grčkog odmora. Ovo ostrvo je zaista divno, i ako odete do srca ostrva, opčiniće vas predivni pejzaži i mnoštvo divnih plaža.Evo koje su najlepše plaže ostrva Lefkada, koje naprosto morate da obiđete ako nekada dođete ovde.

Plaža Porto Katsiki, najlepša plaža na Mediteranu

lefkada plaza porto kacikiAko želite da odete na neku plažu na koju turisti hrle koliko i meštani, nemojte propustiti odlazak na Porto Katsiki. Ovo ne samo da je jedna od najlepših plaža na Lefkadi, već se smatra i jednom od najlepših u celoj Grčkoj. Prirodne lepote su razlog tolike popularnosti ove plaže.

Porto Katsiki se nalazi četrdesetak kilometara jugozapadno od grada Lefkade, prestonice ovog ostrva. Do plaže možete stići na dva načina.

porto kaciki plaza lefkadaIz Nidrija ili Vasilikija možete uzeti čamac, ili možete krenuti na dnevno krstarenje i istog dana obići ostrvo Itaku, ostrvo Skorpios (Onazisovo ostrvo), Kefaloniju i plažu Egremni.

Kada prilazite ovoj plaži čamcem, možete da napravite savršene fotografije. Pošto brodovima nije dozvoljeno pristajanje na plažu, moraćete da plivate. Naravno, možete ostati na brodu, opustiti se i uživati u hladnom morskom povetarcu i mirisu soli u vazduhu.

Drugi način da stignete na Porto Katsiki jeste automobil. Međutim, nije baš prijatno voziti se više od sat vremena do plaže krivudavim putem.  Savet: ako krećete kolima na ovu plažu, sipajte gorivo pre nego što krenete, jer od Lefkade do Porto Katsikija nema nijedne benzinske pumpe.

lefkada plaža porto kacikiInače, samo ime Porto Katsiki znači “Kozija luka”. Naravno, ovde nema koza, ali put do same plaže nije lak, jer morate da siđete niz 80 stepenica uklesanih u liticu. Ovo stepenište nije popravljeno nakon zemljotresa koji je pogodio ovaj region 2015. godine.

Na vrhu stepeništa se nalazi manji parking i nekoliko barova i kantina. Jedan od njih je otvoren od ranog jutra, a ima i bazen.

Kada stignete na ovu plažu, odmah ćete ugledati čudesan pejzaž i kristalno plavo more.Porto Katsiki je okružen neverovatnim brdima koja bacaju prirodnu senku i stvaraju utisak privatnosti i ušuškanosti.

Na plaži morate iznajmiti ležaljke i suncobran, a cena je 15 evra.

>>> Top 5 vila na Lefkadi za svačiji džep

Bez obzira na to kako stižete do ove plaže, Porto Katsiki je čudesan i obavezno ga posetite ako dođete na ostrvo Lefkada.

Egremni 

lefkada plaza ergemniOvo je još jedna prelepa plaža na Lefkadi. Ova plaža je, zapravo, dugačak pojas peska okružen liticama. Poput Porto Katsikija, plaža Egremni je velika turistička atrakcija. Ako se nalazite u gradu Lefkadi, do ove plaže morate da se vozite oko 40 kilometara. Možete uzeti taksi, iznajmiti kola ili doći javnim prevozom. Ako želite da mnogo vremena provodite na ovoj plaži, možete doći direktno u obližnji hotel.

Od zemljotresa 2015. godine, jedini način da se dođe do plaže jeste čamac. Pre toga se moglo doći kolima, ali put do plaže su 300 strmih stepenika. Ipak, danas je na plaži mnogo manja gužva.

Povezano>>>  Lefkada plaže, noćni život, utisci i iskustva sa letovanja

Na plaži nema kafića niti ležaljki. Na brodu kojim dolazite možete iznajmiti suncobran. Ipak, ovo i dalje ostaje jedna od najlepših plaža na Lefkadi.

Katisma

Plaža Katisma takođe spada u najlepše plaže Lefkade. Ipak, na njoj nisu tolike gužve kao na Porto Katsikiju. Katisma se nalazi na petnaestak kilometara od grada Lefkade, što znači da je dovoljno blizu da stignete do nje, ali i dovoljno daleko da nema gužvi. Reč je o plaži sa finim, sitnim peskom. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobran.

Katisma važi za “plažu za žurke”. Ako volite provod na luksuznom mestu, onda je Katisma pravo mesto za vas. Katisma je pretrpana suncobranima, kafićima i restoranima.

Najbliže mesto je Hagios Nikitas.

Iza plaže se nalazi velik, besplatan parking, ali ako želite da se parkirate što bliže, najbolje je da dođete rano ujutru, inače se lako može desiti da ne možete da nađete mesto. U tom slučaju, preostaje vam privatan parking, koji košta 5 evra na dan.

Plaža Vasiliki

lefkada plažeAko volite jedrenje na dasci, znate da vam je za to potreban povoljan vetar. Ako želite zaista izuzetno mesto za jedrenje na dasci, onda je za to potrebno više od daske i dobrih talasa.

Čista voda, očaravajuć pejzaž i odličan vetar su tek početak. Zato se spremite, jer je plaža Vasiliki idealno mesto za jedrenje.

Na ovoj dugačkoj, peščanoj plaži ćete naći sve što vam je potrebno a jedrenje. Kristalno čista voda i savršen vetar su samo osnovni uslovi za dobro jedrenje.

Vasiliki je pitoreskno ribarsko selo i nalazi se na 37 kilometara jugozapadno od grada Lefkade. Erik, lokalni termalni vetar, čini ovu plažu izvanrednim mestom za jedrenje, i to od sredine maja do sredine oktobra.

Kada je dobar dan za to (a često se pogodi dobar dan), stotine ljubitelja jedrenja dolazi ovde da se bavi svojim omiljenim sportom, što je već samo po sebi prizor za pamćenje.

lefkada najlepse plazePlaža Vasiliki spada u deset najboljih mesta za jedrenje na svetu. Internacionalni festival vodenih sportova se održavao i ovde. Međutim, zbog ekonomske krize u Grčkoj, ovaj festival se ne održava od 2013. godine, ali je najavljeno da će se nastaviti.

Vasiliki se obično smatra savršenim mestom za početnike u jedrenju i to zahvaljujući blagim vetrovima ujutru i plitkoj vodi.

Na plaži se nalazi nekoliko škola jedrenja. Cene su pristupačne i možete krenuti na kurs bez obzira na prethodno iskustvo u jedrenju. Voda je plitka, a dno je peščano, tako da je mesto potpuno bezbedno. Iskusniji surferi odlaze u drugi deo zaliva. Oni koji baš vole avanture odlaze čak iza grebena, gde je voda dublja, a vetar jači.

plaza vasiliki lefkadaOsim dobrog vetra, na plaži Vasiliki se nalazi mnoštvo hotela i apartmana. Duž obale su načičkani riblji restorani. Nakon prepodneva na plaži, možete provesti popodne u nekoj taverni uz izvanrednu hranu. Međutim, ovo mesto nije poznato po noćnom provodu. Ako želite celonoćnu žurku, morate otići u Nidri ili Lefkadu.

Povezano>>> Lefkada: Nidri za letovanje plaža noćni život iskustva

Vasiliki gleda na Kefaloniju i Itaku. Kada je dan lep, ova ostrva se mogu videti, a sa plaže kreću i trajekti kojima možete otići u obilazak ovih ostrva.

Tu su i dnevna krstarenja iz Nidrija do Itake, Skorpiosa, Fiskarda, Porto Katsikija i Egremnija. Sva ova mesta možete posetiti za jedan dan za samo 20 eura.

Agios Joanis

Ako ostajete u gradu Lefkadi, najbliža plaža je Aagios Joanis. Pošto se nalazi u blizini grada, to znači da je uvek gužva, posebno tokom sezone. Ipak, ova plaža je prilično prijatna. Plaža je peščana, a voda je gotovo uvek topla. Suncobrani i ležaljke se plažaju.

Plaža Poros

Poros se nalazi tridesetak kilometara od Lefkade i 13 kilometara od Nidrija. Poros je idealan za kampovanje. Ako želite mir, opuštanje i divljinu, ova plaža je najbolji izbor.

Plaža Agios Nikitas

agios nikitasAgios Nikitas je mala plaža sa besprekorno čistom vodom. Na plaži se nalazi dosta kafića i restorana. Na ovoj plaži je sve moguće – osim ludih žurki. Reč je o mirnom mestu sa dosta ribarskih čamaca.

Plaža Agiofili

Agiofili je plaža koja se nalazi oko dva kilometra od Vasilikija. Čamcem ovde možete stići od Vasilikija za desetak minuta, a cena karte je šest evra. Ako je Vasiliki raj na zemlji za surfere, Agiofili je raj na zemlji za ronioce. Ova plaža se nalazi u čudesnoj laguni i okružena je divnim, belim liticama.

Plaža Nikijana

nikiana plaze lefkadaOvo je fantastično mesto da naučite da jedrite. Predivan pejzaž koji dopire gotovo do ivice i fantastičan pogled – šta biste još mogli da poželite? Duž obale se nalazi nekoliko lepih restorana.

Sivota

sivotaSivota leži u malom, živopisnom zalivu 32 kilometra južno od Lefkade. Međutim, u njoj je ukotvljeno mnogo jahti i prilično je velika gužva.

Gialos

plaza gialos na lefkadiŠiroka i plava plaža Gijalos nije popularna kao neke druge plaže, uprkos tome što put dolazi praktično na samu plažu. Zašto? Put je prilično strm, uzak i sa mnoštvom krvina, a tokom zemljotresa 2015. (koji je “sahranio” plažu Egremni) su se delovi puta urušili, tako da vožnja deluje kao hod po žici. Međutim, oni hrabri koji se ipak zapute ovde će biti nagrađeni veličanstvenim pogledom i plažom na kojoj nema mnogo posetilaca. Ako krenete ovde, imajte na umu da su talasi ponekad veoma visoki.

Plaža Kalamitsi

kalamitsi ostrvo lefkadaKalamitsi je, zapravo, mnoštvo malih plaža, do kojih se stiže strmim, uskim putićem. Plaža se nalazi oko četiri kilometra od sela Kalamitsi. Ovu plažu čine Avali Kavalikefta i Megali Petra. Avali je najmanje poznata, ali najduža plaža. Egzotične Megali Petra i Kavalikefta su prepoznatljive po velikom stenju razbacanom po obali i samom moru.

Pefkulia

Ova plaža je jedna od najlepših na zapadnoj obali i do nje se lako stiže. Pefkulija je velika i široka plaža. Odvojen je čak i deo za nudiste i ljude koji žele malo privatnosti. Do ove plaže se stiže putem koji vodi od Lefkade do plaže Vasiliki, i sigurno je nećete promašiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here