Asprovalta plaža, utisci i iskustva sa letovanja

Na pola puta između Kavale i Soluna nalazi se letovalište Asprovalta, koje teritorijalno pripada Solunskoj oblasti, odnosno opštini Svetog Đorđa.

Ne zaboravite da tokom boravka u ovom mestu obiđete i crkvu koja se nalazi na glavnom trgu, a koja je posvećena Svetom Đorđu i u kome se čuva originalna ikona ovog sveca koja datira iz 16. ili 17. veka.

asprovalta letovanjeAsprovalta za letovanje

Razlog zbog koga je Asprovalta za letovanje primarno namenjena porodicama sa malom decom treba tražiti u činjenici da u ovom letovalištu postoji niz sadržaja koji su namenjeni najmlađima.

Počev od šetališta, koje je prostrano, pa do zabavnih parkova i lepo uređenih parkova u samom mestu, od kojih mnogi poseduju i atrakcije za najmlađe, pa do minijaturnog zoološkog vrta, koji se takođe ovde nalazi.

asprovalta utisciSvakako treba pomenuti i da u ovom mestu, pored nekoliko lokalnih supermarketa, postoje i pekare, mesare, apoteka i lekarske ambulante, odnosno svi oni sadržaji koji mogu da budu potrebni turistima tokom boravka.

Svakog ponedeljka, na delu između obližnje Nea Vrasne i Asprovalte se održava i pijaca, na kojoj možete po povoljnim cenama da pazarite domaće voće i povrće, kao i mnoge druge namirnice.

Oblast nudi alternativni tip turizma, lokacije intenzivnog arheološkog, kulturnog, ekološkog i verskog sadržaja. Postoji mnogo interesantnih izleta i kratkih izleta u okolinu. Grad Solun, prelepe plaže na Halkidikiju, arheološki lokalitet Amfipolisa, živopisni grad Kavala, izlet brodom do planine Atos itd.

Peščcna plaza Asprovalte duga 11 km dobila je plavu zastavu, što znači da je voda izuzetno čista.

letovanje u asprovalti
U Asprovalti se nalaze razne radnje i neophodni objekti, kao što su supermarketi, lekarske ordinacije, apoteke, restorani brze hrane, taverne, barovi itd.

Plaža

Plaža u Asprovalti je, čini se ono po čemu je ovo letovalište poznato, a što je i jedan od osnovnih razloga zašto spada u red posećenijih u ovom delu Grčke, barem kada su u pitanju turisti iz naše zemlje.

asprovalta plaza

Ova plaža je duga preko hiljadu metara, a prekrivena je finim, sitnim peskom zlatnih nijansi, dok na pojedinim delovima postoji i sitan šljunak. Ulaz u vodu je postepen, ali ne previše, tako da nećete morati mnogo da pešačite da biste stigli do dubine.

Plaža je odlično organizovana, te osim tuševa, poseduje i kabine za presvlačenje, a u njenoj neposrednoj blizini je i šetalište, kao i brojne aktivnosti namenjene najmlađim turistima.

asprovalta plazaNa plaži postoje delovi koji su bez sadržaja, tako da možete da koristite i sopstvene suncobrane i peškire, a postoje i delovi na kojima se nalaze kafići, u okviru kojih možete da na dnevnoj bazi iznajmite ležaljke i suncobrane.

Kao i u mnogim drugim letovalištima, tako je i ovde iznajmljivanje moguće ukoliko u odabranom kafiću naručite jedno ili dva pića, pa možete da koristite dve ležaljke i suncobran sve dok boravite na plaži, stim da u sezoni uglavnom ne možete da ostavite stvari na plaži, pa da nastavite sa korišćenjem ležaljki kada se vratite.

Da li postoji Lidl?

asprovalta lidlU Asprovalti ne postoji čuveni market iz lanca “Lidl”, ali zato postoji niz lokalnih grčkih marketa. Međutim, cene u njima nisu naročito povoljne, pa je preporuka da odete do obližnjeg mesta Stavros, na čijem ulazu se nalazi i supermarket “Lidl”, koji je dobro poznat po naročito povoljnim cenama namirnica.

Noćni život

asprovalta nocni zivotUkoliko vas zanima noćni život, preporuka je da zaobiđete ovo letovalište, budući da se često mogu čuti komentari da je Asprovalta odličan izbor za letovanje porodica sa malom decom i turista koji pripadaju starijim generacijama, odnosno svih onih koji su željni odmora u pravom smislu te reči.

Iako noćni život u Asprovalti postoji, on je ipak ograničen na par barova na plaži u kojima se organizuju žurke samo u dane vikenda, kada u Asprovaltu dolaze i mnogi Solunjani.

asprovalta komentariUtisci i iskustva

Utisci i iskustva turista koji su imali prilike da borave u Asprovalti su raznoliki, uzevši u obzir da su jedni izuzetno zadovoljni, a drugi navode da je mesto previše mirno za njihov ukus. Ali su svi saglasni u jednom, da je Asprovalta odličan izbor mesta za letovanje ukoliko želite da se zaista odmorite, a da vam pritom sve bude relativno blizu.

asprovalta utisci

I dok postoje oni koji navode da je u popodnevnim časovima more neretko puno trave, te da čak ima i meduza, tu su i oni koji letovanje u Asprovalti vide kao idealno, a more u njoj kao vrlo čisto uzevši u obzir da su imali prilike čak i da ugledaju jato delfina.Što se meduza tiče, čak i ako ih ima, reč je o onim vrstama koje su potpuno bezopasne za ljude.

crkva svetog djordja asprovaltaNa kraju, kao i za svako letovalište, dolazimo do onoga da čovek koji hoće da pronađe zamerku, naći će je i na najboljem mestu, a da onaj koji zna da uživa, može da pronađe hiljadu razloga da opet letuje u Asprovalti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment