grad Krf

Grad Krf je prestonica ostrva Krf i izdiže se nad tirkiznim Jonskim morem. Na predivnom mestu, u istočnom delu ostrva, sa dve impozantne kule, ovaj grad je jedna ogromna pešačka zona, puna građevina u italijanskom stilu – sa gvozdenim balkonima i krovovima od terakote. Nije čudo što je grad sagrađen u tom stilu – Krf je bio pod vladavinom Venecijanaca od 1401. do 1797. godine.

Kasnije je Krf bio i pod Britancima, od 1815. do 1864 godine, što je takođe doprinelo kulturnom nasleđu ovog ostrva. Ovde je snimljeno nekoliko scena za film Samo za tvoje oči o Džejmsu Bondu 1981. godine. Danas je Stari grad u Krfu pod zaštitom UNESCO-a.

grad Krf

Turisti koji dolaze na letovanje na ostrvo Krf su obično smešteni u manjim mestima u okolini grada a svakako bi bila šteta da ne posetite i glavni grad ostrva.

Grad Krf je specifičan i nudi mnogo toga što u drugim mestima u Grčkoj ne možete videti.

grad krf uliceGrad krf šta videti ?

Stara tvrđava

grad krf stara tvrdjavaKada je tokom šestog veka Stari grad u Krfu, smešten na poluostrvu Kanoni (Paleopoli), uništen, oni koji su preživeli sagradili su grad na bezbednijem mestu. Ovaj deo grada je sačuvan izgradnjom tvrđave oko njega. Stara tvrđava zauzima čitavo jedno ostrvce istočno od grada Krfa. Ulaz u staru tvrđavu se nalazi ispred Listona, u blizini Esplanade.

Ovi masivni bastioni će vas sigurno oduševiti, jer su zaista remek-delo vojne arhitekture tog perioda.Ako dolazite u grad ovo mesto obavezno morate videti.

Da biste ušli u staru tvrđavu, treba da pređete mali mostić koji spaja tvrđavu i grad. Veliki šanac koji razdvaja tvrđavu i grad se danas koristi za ukotvljavanje ribarskih čamaca.

Samo jedna kratka poseta će vam biti dovoljna da sami uvidite zašto je ovo mesto bilo najbolje za gradnju tvrđave. Pošto je potpuno okružena morem, tvrđava je služila i za odbranu grada Krfa i kao mesto za izviđanje. Gradnja ove tvrđave je počela tokom vladavine Vizantije, a nastavljena je i pod venecijanskom okupacijom i tada je struktura promenjena, kako bi tvrđava imala bolju odbrambenu funkciju.

Esplanada

Krf gradIzmeđu gusto zbijenih kuća u Starom gradu i blizu Stare tvrđave, nalazi se Esplanada, velika zelena površina i ovo je drugi po veličini trg u Evropi. Ovo je najpoznatije javno mesto u gradu Krfu, kao i obližnji natkriljeni Liston, i sagradili su ga Francuzi u 19. veku. Danas se na njemu nalazi niz skupih kafića u kojima se možete odmarati i uživati u pogledu. Na ovom trgu meštani često igraju kriket (igru koju su ovde u modu uveli Britanci), na lepim, pokošenim travnjacima, a tu su i podijumi, na kojima ponekad sviraju razni izvođači.

Nova tvrđava

Grad krf sta videtiKada se popnete uzbrdo, putićem koji kreće kada se prođe zelena pijaca, stižete do velike Nove tvrđave, koju su 1577. godine sagradili Venecijanci kako bi zaštitili grad od Turaka. Kada uđete u tvrđavu, možete slobodno lutati velikim kamenim holovima i prolazima i popeti se na vrh tvrđave, odakle puca pogled na ceo Stari grad i more.Ovu atrakciju možete videti samo ako platite ulaznicu. Uz ulaznicu dobijate i besplatno piće u malom kafeu u tvrđavi.

Crkva Svetog Spiridona

ostrvo krf utisciCrkva Svetog Spiridona se nalazi u srcu grada Krfa, tik iza Listona. Crkva je prvo sagrađena na trgu San Roko, a 1590. godine na sadašnjoj lokaciji.

Crkva je spolja sagrađena u venecijanskom stilu, a kupola ove crkve je najviše meso u gradu, i vidi se sa nekoliko kilometara udaljenosti i sa mora. Kupola je sagrađena 1620. godine i to u klasičnom italijanskom stilu, i podseća na kupolu na crkvi Sv. Đorđa Del Greći u Veneciji, ali je kupola crvena. Ispod kupole je sat sa rimskim brojevima i zlatnim kazaljkama.

Vrh crkve je podeljen u 17 delova za zlatnim okvirima koje je oslikao Panagiotis Doksaras 1727. godine. Zbog velike vlažnosti vazduha, prvobitne slike su uništene i 1852. godine je vrh crkve restaurirao umetnik Nikolaos Aspiotis.

Saznajte više>>>  Ostrvo Krf – šta obavezno videti na letovanju – utisci

Mon Repos

krfSmeštena u divnom parku nalazi se neoklasična palata Mon Repos, do koje se stiže vetrovitom ulicom oivičenom drvećem. Ovde je rođen princ Filip, vojvoda od Edinbugra, 1921. godine. Palata je sagrađena 1831. godine i sagradili su je Britanci, a kasnije je postala letnja rezidencija grčke kraljevske porodice. Tokom obnove ove palate, u bašti je sagrađeno još mnogo građevina i to je narušilo izgled bašte.

Danas je ova palata turistička atrakcija i u njoj se održavaju razne konferencije. Nalazi se u delu grada po imenu Kanoni i do nje imate pola sata šetnje iz centra, a možete doći i autobusom.

Povezano 14 najlepših plaža na Krfu >>

Crkva svetih apostola Jasona i Sosipatera

crkvaU blizini Mon Reposa nalazi se crkva svetih apostola Jasona i Sosipatera i posvećena je ovim svecima koji su doneli hrišćanstvo na ovo ostrvo, sedamdesete godine nove ere. Ovo je građevina u klasičnom vizantijskom stilu. Sagrađena je u 11. veku, i njena osnova je krst u kvadratu. Napravljena je od ogromnih kamenih blokova, koji su verovatno uzeti sa obližnjih drevnih građevina. Prvobitno je enterijer ove crkve bio oslikan freskama. Nažalost, one su prekrečene 1820. godine, ali se i dalje mogu videti tragovi nekih slika. Tu je i fantastičan ikonostas iz 18. veka i lepe ikone.

Ostrvo Pontikonisi i Crkva Pantokratora

ostrvo krf sta posetitiOstrvo Pontikonisi nalazi se južno od grada Krfa, u blizini turističkih mesta Perama i Kanoni i reč je o malom ostrvu na kom se nalazi vizantijska Crkva Pantokratora, sagrađena u 11. ili 12. veku. Ova vizantijska kapela se nalazi na vrhu ostrva i u njoj se nalaze memorijalne ploče Elizabeti Bavarskoj i nadvojvodi Rodolfu. Pontikonisi na grčkom znači „mišje ostrvo“, jer iz daleka oblik ovog ostrva podseća na miša. Prema legendi, Posejdon je pretvorio Odisejev brod u ovo ostrvo.

Na ostrvo možete doći čamcem, koji redovno idu iz male luke koja se nalazi u Krfu, ali imajte na umu da ne možete svuda slobodno ići po ostrvu i manastiru. Jedini dan u godini kada možete ući u crkvu je 6. avgust, Preobraženje, i tada vernici mogu ući u ovu crkvu.

Kraljevska palata – muzej azijske umetnosti

palataSeverno od Esplanade nalazi se nekadašnja Kraljevska palata, neoklasični zamak koji su sagradili Britansi 1816. godine. Napušten je 1864. godine, kada su i Britanci napustili ostrvo i danas se u ovoj palati nalazi Muzej azijske umetnosti. U ovom čuvenom muzeju nalazi se bogata kolekija kineskih, japanskih i indijskih slika, porcelana i skulptura, iz perioda još od neolitskog doba do 19. veka. Tu je i predivan kafić, odakle se kruža pogled preko moreuza do Albanije.

Arheološki muzej

krf grad sta posetitiSagrađen šezdesetih godina dvadesetog veka, Arheološki muzej je mesto u kom se nalaze arheološki artefakti sa celog ostrva, a najviše iz Kanonija, drevne prestonice Krfa. Najpoznatiji eksponat je Gorgonin zabat, dugačak 17 metara, koji datira iz 6. veka pne i nalazio se na Artemidinom hramu u Kanoniju. Potpuno netaknut, predstavlja Meduzu sa pojasom od isprepletanih zmija, okruženu panterima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here