grad Krf

Najvažnije i najsevernije od svih Jonskih ostrva, Krf, nalazi se u blizini obala Albanije, u grčkoj regiji Epir.

Prirodne lepote ostrva Krf, divna, zelena brda na jugu i oštre krečnjačke litice na severu; blaga klima, bujna mediteranska vegetacija i fantastične plaže čine ostrvo  Krf popularnom turističkom destinacijom. Glavni izvor prihoda na ovom ostrvu, osim turzima, je poljoprivreda.

Period od 1386. do 1797. godine je period najlepše arhitekture na ovom ostrvu – tada je ovo ostrvo bilo pod upravom Venecije. Zatim je, od 1815. do 1864. godine ovo ostrvo bilo pod britanskom upravom, kao i sva druga Jonska ostrva. Aerodrom se nalazi na pet kilometara od grada Krfa.

Grad Krf

grad KrfPredivna prestonica ovog ostrva, grad Krf, je išaran popločanim ulicama i kućama iz venecijanskg doba, a u većini se nalaze restorani koji služe morsku hranu i suvenirnice. U centru grada se nalazi Esplanada, velik, zeleni trg, a Stari grad „čuvaju“ dve impozantne tvrđave iz 16. veka.O gradu Krf je i luka, odakle redovno kreću trajekti do kopnenog dela Grčke, kao i oni koji vas vode do susedne Albanije u dnevne obilaske.Ako dolazite na letovanje na ovo letovanju u bilo koje mesto grad Krf morate obavezno videti kako bi imali potpun utisak o ovom ostrvu.

Ahilion

sta videti na krfuJužno od mesta Gastouri, 10 kilometara jugozapadno od grada Krfa, nalazi se ova neoklasična vila, koja je bila letnjikovac carice Elizabete od Austrije (1837-1898), koja je bila poznata i po nadimku Sisi. Sisi je obožavala svaku vrstu lepote, a posebno grčku mitologiju, istoriju i bujnu prirodu. Ovu grandioznu vilu možete posetiti i uživati u divni vrtovima, punim palmi i neoklasičnih statua.

Saznajte više>>>  Ostrvo Krf najlepša mesta za letovanje, plaže, noćni život

Kasiopi

kasiopi krfNa severoistoku ostrva, 36 kilometara severno od grada Krfa, nalazi se ovo tradicionalno ribarsko selo koje je zadržalo svoj duh, uprkos popularnosti među turistima.Kasiopi je jedo od najpopularnijih mesta za letovanje na Krfu među našim turistima. Obavezno posetite malu luku, punu drvenih ribarskih čamaca. Tu je i mnoštvo taverni i kafića, veoma popularnih među Britancima i Italijanima koji ovde imaju vile. Mirno i tiho seoce Kasiopi je posebno poznato po brojnim malim pećinama i belim, šljunkovitim plažama – i naravno, tirkiznim morem. Najbolje je da ovaj deo obale obiđete čamcem (možete ga iznajmiti). Ako želite panoramski pogled, popnite se na ostatke starog vizantijskog zamka, koji se nalazi na brdu iza sela.Vredi videti i ovaj zamak a pogled je nezaboravan.

Povezano>>> Krf – mesto Ipsos za letovanje, plaža, utisci

Paleokastrisa

ostrvo krf sta videtiNa zapadnoj obali, 25 kilometara severozapadno od grada Krfa, nalazi se Paleokastrisa – fantastična obala sa mnoštvom malih, zakrivljenih zaliva u kojima se nalaze ljupke plaže, i peščane i šljunčane, i kristalno čisto more.Mnogi misle da je šteta ne videti ovaj deo ostrva. Ovaj deo Krfa je vrlo popularan za jednodnevne obilaske, tako da je najbolje da ovde ne dolazite u jeku sezone. Na brdima iznad obale nalazi se još jedna atrakcija koju vredi posetiti – manastir iz 13. veka sa predivnom baštom, crkvom i malim muzejom.

Slično>>> Krf – mesto Dasia za letovanje, plaže, iskustva

Glifada

Glifada se nalazi na zapadnoj obali Krfa, 26 kilometara zapadno od grada Krfa i dva kilometra južno od mesta Pelekas i smatra se najlepšom plažom na Krfu. Ovaj predivan pojas zlatnog peska je pun ležaljki i suncobrana, a iza njega se nalaze brda prekrivena borovima i maslinama. Ovde se nalazi i nekoliko velikih hotela i vila sa apartmanima, a turisti će uživati u tavernama, kafićima i vodenim sportovima – možete iznajmiti pedalinu, džet ski i čamac. Na zapadnoj strani su nadaleko čuveni zalasci sunca, tako da je ovaj deo Krfa leti prepun, posebno u avgustu.

Povezano 14 najlepših plaža na Krfu >>

Planina Pantokrator

ostrvo krf sta obiciNa severu Krfa nalazi se najviša tačka ostrva na planina Pantokrator, visokoj 906 metara. Put je odlično uređen do samog vrha, tako da ovde možete doći i kolima, mada mnogi više vole planinarenje i staza kreće iz sela Peritia. Na vrh se odatle peške možete popeti za oko dva sata. Na vrhu se nalazi manastir Pantokrator, koji datira iz 14. veka, mada je restauriran u 19. veku i taj izgled je zadržao do danas. Pogled odavde je zadivljujuć – na istoku se vidi Albanija, na severu Diapontijska ostrva (Matraki, Erakuza i Otondi), kao i ostrva Paksos i Antipaksos na jugu. Kada nema oblaka, možete videti čak i južni deo Italije, koja se nalazi na samo 130 kilometara odatle.

Više>>> Top 5 najlepših ostrva Grčke: Rodos, Krf, Krit, Tasos…

Stara tvrđava u Krfu

krf tvrdjavaNeverovatna kada se gleda sa mora, veličanstvena tvrđava u gradu Krfu nalazi se na malom, stenovitom poluostrvu, istočno od Starog grada. Sagradili su je Venecijanci 1546. godine, na mestu gde se nekada nalazio zamak, i odavde se najlakše dolazi sa trga Esplanada preko mosta koji prelazi preko rova dubokog 15 metara i širokog 40 metara. Unutar tvrđave nalazi se mala crkva u dorskom stilu, koju su sagradili Britanci u 19. veku. Sa najviše tačke, gde se nalazi svetionik, pruža se očaravajuć pogled zapadno na grad, a istočno na Albaniju.Ako ste se pitali sta videti na Krfu ovo mesto je za svaku preporuku.

Crkva sv. Spiridona u Krfu

ostrvo krf utisciMesto mira i spokoja, nadomak Listona. Ova crkva je posvećena svecu zaštitniku ostrva – svetom Spiridonu. Sagrađena je 1589. godine i njena crvena kupola dominira gradom. Unutra se nalazi mračna kapelica, oslikana freskama, kao i srebrni sarkofag ukrašen dragim kamenjem u kom se nalaze mošti sv. Spiridona. Ovaj pastir sa Kipra živeo je u drugom veku i pre nego što je umro postao je crkveni zvaničnik i čudotvorac. Pošto su njegovi ostaci na Krfu, lokalno stanovništvo veruje da je njegova čudesna intervencija spasla ostrvo od teške katastrofe nekoliko puta. Srebrni kovčeg u kom se nalaze njegovi ostaci se nosi po celom gradu prilikom religioznih svečanosti, a u njegovu čast, Spiridon je najpopularnije muško ime na ovom ostrvu.

Pontikonisi

ostrvo krf sta posetitiJužno od centra grada Krfa, možete videti dva mala ostrva u moru. Na onom bližem, do kog se stiže preko nasipa, nalazi se manastir iz 17. veka, Vlakherna, a iza se nalazi ostrvo Pontikonisi, na kom su najuočljiviji bela vizantijska kapela i mnoštvo čempresa. Pontikosi je najbolje mesto ako želite da pobegnete od gužve i obično se slika zarazglednice. Do ovog ostrva možete stići brodićem iz luke Kanoni.

Ostrvo Krf utisci

Utisci turista koji su posetili ostrvo Krf su različiti.Loši utisci se odnose pre svega na plaže koje su šljunkovite pa ako ste ljubitelj peščanih plaža najbolje je da izaberete neku drugu destinaciju.Takođe utisci mladih ljudi koji žele bogat noćni život i provod nisu najbolji.Turisti su uglavnom smešteni u malim mestima u kojima nema mnogo sadržaja.Utisci onih koji su išli svojim automobilom i mogli posetiti mnoga mesta na ostrvu i uživati u svim njegovim lepotama su fantastični.Dakle najbolja opcija za uživanje u ovom ostrvu je da idete svojim automobilom i da obiđete mnoga mesta uključujući i više poseta prelepom glavnom i najvećem gradu Krf (Kerkira).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here