bali hramovi

Bali je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Indonežanskom arhipelagu. Poseta ovom mestu budi sva čula. Čim stignete, privući će vas zarazan miris tamjana i ulja karanfilića. Uprkos gužvama i haosu na glavnim okupljalištima turista, ovo ostrvo je pravi raj na zemlji kad su u pitanju prirodne lepote pa će putovanje na Bali oduševiti i najizbirljivije svetske putnike.

Surferi dolaze na Bali zbog talasa, planinari se mogu peti na vulkanske vrhove i vodopade, a biciklisti će uživati u vožnji kroz bujno zelenilo, pirinčane terase i tradicionalna sela. Još jedna stvar po kojoj je ostrvo Bali poznato jeste umetnost, a tu su i šoping i spa tretmani, u kojima možete uživati po vrlo povoljnim cenama.

letovanje na balijuOno što ne smete propustiti ako odete na bali su veličanstveni hramovi i indijske ceremonije. Pošto je film „Jedi, voli, moli“ sniman ovde i Bali je postao od tada još popularniji, ovde je uvek velika gužva, ali ipak uvek možete naći mir i tišinu i videti kako je Bali nekada izgledao.

Ako imate priliku za putovanje na Bali sledeća mesta bi svakako trebalo posetiti

Hram Tana Lot (Pura Tana Lot)

bali putovanjeOko 20 kilometara severozapadno od Kute nalazi se Tana Lot, jedan od najpoznatijih hramova na Baliju (pura znači „hram“). Poznat je po svom spektakularnom pogledu na more, a nalazi se na steni koju zapljuskuju jaki talasi. Ovo je za žitelje Balija jedan od najsvetijih morskih hramova. Najveći i najpoznatiji hindu hram na Baliju je Besaki, ali posetiocima mnogo smetaju naporni trgovci suvenirima. Svake večeri se ovde skupljaju hiljade turista iz Kute, Legijana i Sanura kako bi gledali zalazak sunca, a tu je uvek i mnoštvo prodavaca suvenira. Tana Lot je sagrađen početkom 16. veka i smatra se da je izvesni sveštenik Nirarata „odgovoran“ za postojanje ovog hrama, jer je zamolio lokalnog ribara da mu sagradi hram na ovom mestu nakon što je ovde proveo jednu noć.

Iako strancima nije dozvoljen ulazak u hramove, možete šetati do glavnog hrama kada je oseka i veoma je zabavno šetati okolo i uživati u veličanstvenom okruženj. Nakon toga se možete odmoriti u nekom restoranu ili kafiću koji se nalaze na litici i probati čuvenu kafu Kopi luwak.

Od Tana Lota možete otići do predivnog Batu Bolonga, još jednog hrama koji se nalazi na steni i sa kopnom ga povezuje sprud.

Jedna preporuka za sve koji će krenuti na putovanje na Bali.Kada krenete u bilo koji hram na Baliju, obucite sarong i ešarpu.

Planina Batur

putovanje na baliSvakog jutra, pre zore, stotine posetilaca kreću u pohod na vrh planine Batur (oko 1.700 m nadmorske visine) kako bi posmatrali izlazak sunca iznad zelenog mozaika od drveća u dolini, koju ujutru obavija magla.

Ovaj sveti, još uvek aktivni vulkan nalazi se u centralnom delu Balija, oko sat vremena vožnje od Ubuga, a šetnja do vrha kako bi se posmatrao izlazak Sunca je jedna od stvari koju većina turista ne propušta. Šetnja uređenim i obeleženim stazama je vrlo laka i obično je potrebno dva-tri sata da stignete do vrha. Izleti sa vodičem obično uključuju i piknik, a specijalitet su jaja koja se kuvaju u vulkanskoj pari. Kada je dan bez oblaka, pogled je speklakularan i vidi se gotovo ceo krater, okolni planinski venac i predivno jezero Batur, glavni izvor vode za navodnjavanje na ostrvu.

Ako se već popnete na vrh vulkana, posetite i jedan od najvažnijih hramova na Baliju – Ulun Danu Batur, koji se nalazi na severozapadnoj obali jezera, i uživajte u spa tretmanu u termalnom izvoru u predivnom selu Toja Bungka.Vaše putovanje na Bali će biti nezaboravno ako posetite sve ove atrakcije a to je samo delić od onoga što ovo ostrvo ima da ponudi.

Hram Uluvatu

ostrvo baliPutovanje na Bali je nezamislivo bez posete nekom od neverovatnih hramova.Hram uluvatu se nalazi na jednoj od najlepših litica na Baliju, na mestu koje se smatra najboljim za surfovanje. Ovo je jedan od najčuvenijih hramova na ostrvu zahvaljujući ovako lepom položaju. Ovaj hram se nalazi na jugozapadnom delu ostrva. Kao i kad je reč o hramu Tanah lot, i za Uluvatu važi da je najlepše doba dana za posetu zalazak Sunca.

Smatra se da je ovaj hram sagrađen u periodu oko 10. veka. Meštani veruju da ovaj hram štiti žitelje Balija od zlih morskih duhova, a da majmuni u obližnjoj šumi štite hram od loših uticaja (ako dođete ovamo, čuvajte svoje stvari, jer ih neki majmun može uzeti!). Sa živopisnih stazica koje idu do hrama pruža se predivan pogled. Strancima nije dozvoljeno da uđu u hram, ali je okolina očaravajuća.

Ubud, šuma majmuna

otok baliNa samo 10 minuta šetnje na jug od centra grada Ubuda, nalazi se šuma majmuna i ovo je jedna od glavnih atrakcija u ovom turističkom gradu, a svakako je nezaobilazna za fotografe i ljubitelje životinja. Osim majmuna „zabavljača“ koji ovde žive, tu je i mnoštvo drugih majmuna koji se kreću slobodno po šumi, tako da sve ovo izgleda kao prava tropska džungla. Uređene staze vode kroz gustu šumu džinovskih banana, gde možete videti statue prekrivene mahovinom i drevne hramove – ova šuma se zaista može nazvati magičnom. Ova šuma predstavlja harmoničnu koegzistenciju ljudi i životinja. Puna je retkih biljaka i koristi se za istraživanje ponašanja majmuna makaka, posebno njihovog socijalnog života.

Na jugoistočnoj strani šume nalazi se jedan od tri hrama u šumi – hram Dalem Agung Padangtegal, koji datira iz 14. veka i gde ćete videti na stotine majmuna kako se njišu na lijanama i penju po zidovima. Na severozapadu šume se nalazi staro parno kupatilo Bedži. Ako šetate ovom šumom, čvrsto držite svoje stvari i ne pravite kontakt očima sa životinjama, jer one to uglavnom shvataju kao znak agresija. Najbolje je da ne nosite nikakvu hranu sa sobom.

Kultura i umetnost u Ubudu

bali putovanjaNadaleko poznat po knjizi i filmu „Jedi, voli, moli“, Ubud je centar kulture i umetnosti na Baliju. Ovde je rođena lokalna moderna umetnost, a glavne mecene bili su vladari koji su živeli u okolnim palatama i hramovima. Danas ovde postoji nekoliko izvrsnih muzeja i galerija. Uživanje u umetnosti je ovde zapravo dvostruki užitak – većina kolekcija se nalazi u tradicionalnim građevinama okruženim mirnim, tropskim baštama.

Ako vaše putovanje traje dovoljno dugo i želite da upoznate lokalnu umetnost, prvo posetite muzeje Agung Rai i Neka, koji se nalaze u blizini Šume majmuna. U oba muzeja videćete dela i moderne i tradicionalne umetnosti, kao i fotografije, ceremonijalne bodeže i figure. Drugi zanimljivi muzeji su Setija Darma – kuća maski i lutaka, gde možete videti ceremonijalne maske iz Azije; Muzej Lukisan, gde se nalaze umetnička dela iz raznih pravaca i Muzej don Antonija Blanka, nekadašnju kuću i atelje ovog umetnika.

Ako ste umetnik ili imate maštovitu decu, obavezno se prijavite za umetničku radionicu u obližnjem selu – tu se možete baviti klasičnim slikarstvom, pravljenjem maski i nakita.

Pirinčane terase

putovanja na baliPirinčane terase na Baliju su raj za svačije oči, a posebno ako ste fotograf i želite da ovekovečite svoje putovanje na bali. Najlepšim pirinčanim terasama smatraju se onim u Tegalalangu, na oko pola sata vožnje od Ubuda. Imajte na umu da će vam lokalno stanovništvo tražiti novac ako želite da prođete ovde i verovatno će vam „naplatiti ulaz“ i parking. Sjajan način da upijete svu ovu lepotu i uživate u zelenilu jeste da sednete u neki od mnogih kafića i restorana duž puta.

Oko sat i po vremena vožnje od Ubuda nalaze se pirinčane terase Jatiluvih, koje pokrivaju više od 600 hektara zemljišta i ovde je obično manja gužva nego u Tegalalangu.

Hram Ulun Danu Bratan

bali hramoviNa malenom ostrvu koje se nalazi uz zapadnu obalu jezera Bratan, u hladnim visoravnima centralnog Balija, nalazi se hram Ulun Danu Bratan, koji potiče iz 17. veka i jedan je od najživopisnijih prizora na čitavom Baliju. Ovaj kompleks hramova prekriven je slamom. Kada voda nadođe, izgleda kao da hramovi plutaju po vodi. Jezero Bratan je jedan od glavnih izvora pijaće i vode za navodnjavanje na Baliju, a ovaj kompleks hramova posvećen je Devi Danuu, boginji mora i jezera. Jedna od poznatijih stvari vezana za ove hramova je statua Bude koji meditira u lotos položaju, levo od ulaza u prvo dvorište. Ovaj oltar zapravo predstavlja simbol budističkih verovanja koje su usvojili balinežanski Hindusi. Ovaj sveti hram se najbolje vidi na jutarnjem svetlu, i ako ste u mogućnosti posetite ga pre nego što navali masa turista, i dok hladna magla lebdi nad jezerom. Ovde možete iznajmiti i kanu, veslati po jezeru i videti ove hramove izbliza.

Nedaleko od ovih hramova nalazi se i Balinežanska botanička baška, koju svakako vredi posetiti i videti predivne šume bambusa, begonije, retke orhideje i raznovrsne lekovite biljke.

Dolina Sidemen

dolina sidemedSat i po vremena vožnje severoistočno od Ubuda nalazi se dolina Sidemen, koja je slika i prilika starog Balija, bez hordi turista. Uspavana sela su raštrkana po dolini i ovde takođe ima stepenastih pirinčanih terasa, a poslednji, i ne najmanje bitan detalj na ovoj savršenoj slici je planina Agung, obavijena oblacima.Ako vam putovanje omogućava da dođete ovde obavezno prošetajte kroz ova sela i po pirinčanim poljima i posmatrajte lokalno stanovništvo kako se bavi svojim svakodnevnim aktivnostima. Možete se popeti na vrh planine ili samo uživati u pirinčanim poljima i plantažama kafe. Ovde je popularan i rafting, a možete otići i na jogu, uživati u tradicionalnom plesu ili učiti tradicionalno rezbarenje. U ovoj dolini možete i samostalno isplanirati odmor, jer ima dosta vila sa pogledom na pirinčana polja, kao i soba za izdavanje.Savršeni predeli da upoznate pravo tradicionalno ostrvo Bali.

Vodopad Sekumpul

ostrvo bali vodopadiNa severu Balija nalazi se poznati vodopad Sekumpul, koji zapravo čini sedam manjih vodopada i smatra se najlepšim vodopadom na baliju. Većina turista uzima vodiča koji iz vodi u obilazak oko tri-četiri sata, a obilazak uključuje i šetnju po pirinčanim terasam i lokalnim zaseocima, a zatim i džunglu. Neki delovi staze mogu biti naporni, jer ćete morati da se spuštate niz strme i klizave stepenice i prelazite reku, ali kada stignete na cilj – neće vam biti žao. Ovo je izuzetna avantura za ljubitelje prirode koji žele da iskuse pravu prirodu divljeg Balija, daleko od modernih hotela i gužve.

Hram Tirta Empul

ostrvo bali slike
slike

Sagrađen oko 960. godine, hram Tirta Empul se nalazi u bujnoj tropskoj šumi u centralnom delu Balija. Ovde možete „zaviriti“ u sveti ritual pročišćenje. Ovaj važan kompleks hramova je nacionalna kulturna baština i podeljen je na tri dela. Glavni deo je veliki, pravodugaoni bazen u koji se uliva voda iz svetog izvora i ovde lokalno stanovništvo dolazi da se moli i kupa u isceljujućoj vodi. Ako želite da im se pridružite u rituaclu pročišćenja, najbolje je da prvo pitate za savet iskusnog vodiča. U vodu morate ući potpuno obučeni, sa sarongom. Ako vam nije dozvoljeno da uđete u vodu, obiđite hramove. Da biste izbegli gužve, dođite rano ujutru ili predveče.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here