Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru i nalazi se u blizini Zakintosa i Krfa. Raj je za ljubitelje prirode, posebno istraživače – na ovom ostrvu raste određena vrsta bora, kakve nema nigde drugde na svetu; tu su i razne vrste vodenih životinja, a sama voda oko ostrva je proglašena jednom od najčistijih vodenih površina na svetu.

Osim fantastičnih plaža i podvodnih pećina, tu su navodno i Odisejeva grobnica (ovo ostrvo se pominje čak i u Homerovoj „Odiseji“!), podzemno jezero Melisani, mnoštvo ribarskih naselja, vinograda i fantastičnog vina…

Ostrvo Kefalonija je bilo od davnina poznato i poslužilo kao inspiracija mnogim umetnicima, tako da nijedan „običan turista“ neće sa ovog ostrva otići razočaran.

ostrvo kefalonija

Najveća mesta na Kefaloniji su glavni grad, Argostoli, koji se nalazi u zalivu i pored luke tu je niz predivnih plaža, a zatim i Lasi, koji je čak i poznatiji po plažama.

Argostoli je takođe poznat po burnom noćnom životu; tu je mnoštvo kafića, restorana, diskoteka, kao i ono što je „normalno“ za svaki veći grad – prodavnice, apoteke i sve ostalo što vam je potrebno. U centru se nalazi ulica po imenu Litostratos, načičkana buticima, ali tu su i pošta, banke, nekoliko kafića i sve ostalo što ide uz to.

>>> Šta videti u Argostoliju

Naravno, i u svakom drugom mestu na ostrvu postoji sve to isto, i mada sama Kefalonija nije „raj za šopingholičare“, ukoliko želite da kući ponesete nešto suvenira i nakita, svakako se nećete vratiti praznih ruku.

Kada je u pitanju noćni provod, najviše klubova, diskoteka i barova se nalazi u Argostoliju, prestonici, ali tu su i ostala mesta – Sami, Liksuori, Skala, Poros i Fiskarco, ali tamo nema toliko mesta za izlazak niti je golika gužva koliko u glavnom gradu. Kefalonija sama po sebi nije ostrvo na kome možete očekivati provod kao na Ibici, ali ipak zadovoljava kriterijume i za one kojima odmor nije samo sunčanje i plivanje, već i noćni izlasci do zore. Posebno tokom letnje sezone se otvara sve više klubova i češće se organizuju žurke na plažama.

Pročitajte i:

Kefalonija: kompletan vodič za letovanje (smešataj, plaže, utisci)

Turističke atrakcije

Na samom ostrvu ima dosta atrakcija koje biste verovatno želeli da posetite, čak i ako ste došli na „običan“ odmor. Za takve izlete je obično potrebno iznajmiti automobil ili bar bicikl, ali ako ste „pustolov“ vredeće svake pare ako želite da istražite ovo mistično ostrvo.

kefalonija argostoli

U samom Argostoliju se nalazi Arheološki muzej, kao i Muzej istorije i folklora, koje će ljubitelji istorije svakako želeti da posete. I bez toga, promenada pored mora je fantastično mesto za šetnju i bar jedan ručak ili večeru u nekom restoranu sa pogledom na more.

Već je pomenuto da se na ovom ostrvu navodno nalazi Odisejev grob; zatim, tu je malo lučko mesto Asos u kom se nalazi venecijanska citadela, sagrađena tokom venecijanske vladavine na ovom ostrvu u 16. veku. Utvrđenje je ogromno i vidi se sa glavnog puta; ne morate ni skretati da ga posetite, već, po želji, možete svratiti u Asos i obići ga kako biste osetili duh malog ribarskog zaseoka, tipičnog za ovo ostrvo.

Ako vas zanima smeštaj:

Kefalonja: Top 10 vila za svačiji džep

U Skali, na južnom delu ostrva, nalaze se ostaci starorimske vile sa očaravajućim mozaikom na podu.

Tu su i poznate pećine: Drogarati, u koju kada siđete zapravo shvatite da ste se našli u pravom lavirintu pećina. Glavna pećina je ogromna i ima neverovatnu akustiku, tako da se tu leti često održavaju razni koncerti.

U blizini se nalazi pećina, odnosno podzemno jezeroMelisani, do koje se dolazi čamcem jer je gotovo do vrha puna slanom vodom. Krov same pećine se srušio pre mnogo godina, tako da je pogled s vrha toliko nezaboravan i u neku ruku zastrašujuć, dok se istovremeno voda presijava u svim duginim bojama dok čamcem prolazite iznad nje, tako da taj prizor svakako nikada nećete zaboraviti.

Kefalonija plaže

kefalonija plaze

Plaža Mitros je jedna od najpoznatijih od mnogobrojnih plaža u Kefaloniji. To, naravno, znači da je uvek pretrpana turistima tokom sezone, ali je ipak vredi posetiti jer je veoma živopisna, voda je tirkizna i kristalno čista, bez obzira na to što se tu okuplja mnogo turista. Jedini problem je što se nalazi nešto dalje od puta, tako da morate malo više pešačiti ili iznajmiti kola.

plaza mirtos kefalonija
Mirtos

Ovo je takođe jedna od najslikanijih plaža na Kefaloniji, pa samim tim i najviše „izreklamirana“ i nije čudo što toliko ljudi odlazi tamo. Plaža je šljunkovita i nema plićaka, tako da nije baš idealno mesto ukoliko imate malu decu.

U Lasiju se nalaze plaže Makris Jalos i Platis Jalos, dok je mesto Skala čuveno po dugačkoj, peščanoj plaži. U gradiću Fiskardu se takođe nalazi šljunkovita plaža, ali će vas kristalno bistro more toliko oduševiti da nećete mariti za šljunkovitu plažu.

Povezano>>> Vodič kroz odmaralište Fiskardo

Ukoliko imate vremena i odseli ste u blizini, obavezno posetite „rajsku“ plažu Antisami, koja se nalazi u blizini mesta Samija. Do tamo ne idu autobusi, tako da ćete morati da iznajmite automobil ili bicikl, ali verovatno nećete zažaliti. Jedna od poznatijih je i plaža Petani.

Turisti koji su je posetili se slažu u jednom: do nje je relativno teško stići, ali je fantastična u svakom pogledu – obala, očaravajuća boja mora, sam osećaj kupati se u takvom moru… Neretko je porede sa plažom Mirtos.

Na ostrvu se nalazi još mnoštvo poznatih plaža (plaža u Lurdasu,Xi, Trapezaki…) od kojih svaka ima svoje osobenosti i koju god da posetite, zauvek će vam ostati u sećanju.

>>> 17 najlepših plaža Kefalonije (vodič, mapa, slike)

Kefalonija Skala

Skala je malo ribarsko mesto na južnom delu Kefalonije u blizini zaliva Mounda. Poznato je po predivnim pejzažima i dugoj peščanoj plaži, oivičenoj žbunovitim brdašcima i kamenitim stenama. Ovakva jedinstvena kombinacija svega ovoga sa fantastičnom vodom je proslavila ovu plažu i svake godine privlači mnoštvo turista. Plaža je označena „plavom zastavom“ zbog čistoće i uređenosti. Tokom letnje sezone Skala je često puna posetilaca, mada uvek možete naći neko zabačeno mesto ukoliko želite malo mira.

kefalonija skala

Ova plaža je idealna za ronjenje, kao i ekskurzije čamcima koje idu do obližnjih ostrvaca i pećina. U glavnoj ulici samog naselja, odmah iznad plaže, nalazi se mnoštvo restorana, kafea, prodavnica i svega ostalog što vam je potrebno ako dolazite sami, odnosno bez rezervacije u nekom hotelu.

Slično>>>  Skala za letovanje (plaže, iskustva)

Lassi Kefalonija

kefalonija lasi

Lasi je jedan od najboljih mesta ukoliko želite da započnete obilazak ostrva. Nalazi se u blizini glavnog grada, tako da imate odličnu „povezanost“ sa ostatkom ostrva (kada govorimo o prevozu), a takođe je veće mesto u kom postoji sve što je potrebno turistima, kao i u glavnom gradu (prodavnice, banke, apoteke itd.). Većina turista upravo zbog toga što je mesto veće umesto Skale bira Lasi.

Gradska plaža se nalazi u maloj uvali, a druge dve su zapravo najpoznatije plaže na Kefaloniji– Makris Jalos i Platos Jalos.

Fantastične su i pogodne za porodice sa decom; jedini problem je što tokom sezone na njima vlada gužva.

Obe plaže su veoma prostrane, uređene po evropskim standardima, opremljene ležaljkama, tuševima, pesak je na svim plažama potpuno čist, kao i more, te se stoga ove dve plaže, pored plaže Mitros, pominju kao najpoznatije na Kefaloniji.

kefalonija

Na Kefaloniji postoji aerodrom na nekoliko kilometara od glavnog grada, i redovni i čarter letovi su česti, a trajekti koji povezuju ostrvo sa drugim ostrvima i kopnom još češći, tako da je prevoz sasvim dobar.

Na samom ostrvu postoji mnoštvo agencija gde možete iznajmiti automobil ili bicikl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here