Nikiti je od glavnog grada grčke oblasti Makedonija, Soluna udaljen skoro 110 kilometara. Smešten je u blizini popularnih letovališta poluostrva Sitonija, Metamorfozis i Neos marmaras.

Nikiti Grčka

Blizina Soluna i činjenica da je Sitonija jedno od najlepših poluostrva čitave Grčke, koje je poznato po izuzetno čistom moru, svrstava Nikiti u jedno od omiljenih letovališta za naše turiste. Letovalište Metamorfozis, koje takođe često posećuju turisti iz Srbije je udaljeno manje od deset kilometara, a sa druge strane Nikitija se nalazi i Neos Marmaras, koji takođe rado posećuju turisti iz Srbije.

 

Kada je u pitanju Nikiti Grčka, ono po čemu je ovo mesto poznato, osim po velikom broju starosedelaca, svakako je i činjenica da je u pitanju jedno od mesta koje je na teritoriji cele bratske nam zemlje poznato po proizvodnji meda. Upravo iz tog razloga, dok šetate glavnom ulicom u ovom letovalištu, sasvim sigurno ćete naići i na nekoliko prodavnica pčelarskih proizvoda.

letovanje nikiti grcka

Nikiti za letovanje

Svako koga zanima Nikiti za letovanje, na prvom mestu bi trebalo da zna da se boravak u ovom letovalištu ni u kom slučaju ne preporučuje onim turistima koji žele da uživaju u noćnim izlascima. Naime, kako Nikiti uopšte nije veliko letovalište, opšta je preporuka da u njemu borave ljudi željni odmora, te porodice sa manjom decom. Naravno, u mestu postoji sve što je potrebno za ugodno letovanje, odnosno taverne, restorani i kafići, a poznato je i da se upravo u Nikitiju nalazi supermarket iz lanca „Lidl“.

nikiti grcka letovanje

U neposrednoj blizini plaže postoje, u toku sezone i atrakcije za najmlađe, koji su u skladu sa veličinom samog letovališta. Takođe, ima i manji broj prodavnica različite robe, zatim apoteka, lekarske ordinacije i pekara, te poslastičarnica i ostali objekti koji se mogu naći u manje – više svakom letovalištu.

Nikiti plaže

Glavna plaža u mestu nije naročito prostrana, budući da je uža, ali je zato dugačka, a u jednom njenom delu se nalazi i marina.

nikiti plaza

Ulazak u vodu je, reklo bi se savršen, jer je prisutan samo uži deo prilikom samog ulaska na kome se nalazi nešto krupnije, ali glatko kamenje, nakon čega sledi sitan pesak. Ipak, ono što se možda neće dopasti plivačima, odnosno neplivačima, jeste što je ulaz u vodu, rekli bismo neobičan, jer se prvo nailazi na dubinu od oko 2 metra, a kada se prođe taj kraći deo, doći ćete do sledećeg gde je voda koja je otprilike duboka oko metar. Ipak, to ne umanjuje činjenicu da je plaža u Nikitiju karakteristična po čistoj vodi, ali na njoj ne postoji prirodni hlad, a prekrivena je sitnim peskom. U njenoj blizini se nalazi i šetalište, a na njoj postoje delovi gde ima i kafića.

Kada krenete iz Nikitija u pravcu Neos Marmarasa, naićićete na brojne plaže na kojima ćete moći da uživate. Svakako treba pomenuti plažu Agios Ioanis koja je poznata po finom sitnom pesku, zatim plažu Kalogrija, na kojoj ćete takođe moći da uživate u sitnom pesku i čistoj vodi. Tu je i plaža Agios Georgios koja se nastavlja na glavnu plažu u mestu, a u okviru nje postoji i prostor za kampovanje. Prisutne su i brojne, manje uvale, a ako se uputite na drugu stranu, prema letovalištu Metamorfozis, naići ćete takođe na plaže u kojima ćete moći da uživate. Ipak, ono po čemu je ovaj deo Sitonije poznatiji su takođe manje uvale, ali uglavnom se na njima nalazi krupnije kamenje.

Utisci i iskustva

Kada su u pitanju utisci i iskustva turista iz naše zemlje koji su letovali u Nikitiju, ne može a da se ne pomene da su njihovi negativni komentari jedino usmereni na cene, za koje se navodi da su više u odnosu na druga letovališta u ovom delu Grčke. Naravno, sve to svakako treba uzeti sa rezervom, jer ima i onih turista koji smatraju da su ti komentari neumesni, pa čak navode i da je Nikiti jedno od povoljnijih mesta za letovanje na ovom grčkom poluostrvu.

nikiti utisci

Ipak, gotovo svi su saglasni da svako ko je željan pravog odmora i tišine, te nije raspoložen da sluša srpski jezik i na moru, svakako treba da se odluči za letovanje u ovom mestu.

Nikiti vila Stefania

Jedna od možda najzanimljivijih smeštajnih jedinica, kada je u pitanju Nikiti, vila Stefania je udaljena tek nešto manje od 100 metara od šetališta u ovom mestu. Zapravo, u pitanju je kompleks objekata koji je sačinjen od tri dela, stim da su svi objekti novijeg datuma.

nikiti vila stefania

U pitanju su moderno opremljeni studiji i apartmani. Svaki od njih se sastoji od spavaćeg dela, kuhinje i kupatila, a u zavisnosti od veličine apartmana i studija zavisi i njihova opremljenost. Tako se u nekima nalazi samo francuski ležaj, dok u pojedinim, koji su namenjeni smeštaju 4 osobe se nalazi i francuski ležaj i sofa na rasklapanje, koja je obično smeštena u kuhinjskom delu.

Kuhinja je u potpunosti opremljena, pa osim stola za ručavanje, sadrži i frižider, odnosno manji šporet za kuvanje, te posuđe i pribor.

Sve smeštajne jedinice poseduju i klima uređaje, a u celoj vili Stefania je dostupan i internet, a poseduje i prostrano i lepo uređeno dvorište, kao i prostor za parkiranje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here