Agrostoli je živahni glavni grad grčkog ostrva Kefalonija. Nalazi se na južnom delu ostrva, u Eponimous zalivu. U centru se nalazi deo za šoping, okružen prelepim terasama i šetalištem koje vodi do druge strane zaliva.

argostoli

Mesto festivala, parada i muzeja

Argostoli je najveće mesto, kulturni centar, upravno središte i glavni grad ostrva Kefalonija, sa oko 14.000 stanovnika. Nalazi se na istočnoj obali sa dubokim prirodnim zalivom, okružen brdima prekrivenim bujnom borovom šumom.

Premda je položaj Argostolija spektakularan, sam grad liči na beskrajne trake betona prekrivene nenadahnjujućim građevinama. Nekada je bio prepun lepih venecijanskih zdanja, ali se nikada nije u potpunosti oporavio nakon zemljotresa iz 1953. godine.

Na ulazu u grad nalazi se 900 metara dug most Drapanos, koji je, za razliku od većine zgrada u Agrostoliju „preživeo“ zemljotrese iz 1953. godine.

Most Drapano, 900 metara dug kameni nasip, koji su Britanci izgradili 1813. godine preko lagune Koutavos, a koji je 1842. godine preuređen, pa je sada pešačka zona i divno mesto za posmatranje kornjača.

argostoli kefalonijaOvaj grad ima mali aerodrom, koji se nalazi u južnom delu grada.

Plaža

U blizini marine u Argostoliju nalazi se mala plaža na Fanari putu koji vodi ka Lasiju. Plaža je kamenita i šljunkovita, a na noj se nalazi mala taverna.

argostoli plažaOd rta u Argostoliju pa do Lasija, obalu oblikuju male uvale, što takođe može da bude veoma privlačno za šetnju.

Argostoli ima veoma veliki glavni trg, popločan kamenom i okružen tavernama i hotelima. Tokom dana nema mnogo živosti, međutim, u letnjim noćima deca se skupljaju i igraju dok njihovi roditelji sede u baštama kafea.

Agrostoli je moderan grad i predstavlja kulturno stecište, kao i trgovinski centar ostrva. Luka je uvek puna. Agrostoli je pravi grčki grad, što znači da je između 14 i 17 časova sve zatvoreno, a pre i posle tog doba, ulice vrve od ljudi. Na centralnom trgu postoji puno restorana, kafića i taverni. Tu se nalazi i većina muzeja.

To je, takođe, i mesto gde se održavaju festivali, parade i predstave na otvorenom. Na jednom kraju trga nalazi se statua filantropa Panagisa Valianosa, koji je finansirao izgradnju samog trga (koji nosi njegovo ime), kao i lokalne bolnice.

Odmah iza trga nalaze se Napijerovi vrtovi, zelena oaza u plimi cementa. Napijer (general ser Čarls Džejms Napijer) je bio britanski guverner Kefalonije, a vrtovi u Argostoliju su tek nedavno obnovljeni.

Takođe, odmah pored trga nalazi se i pešačka zona Litostrato, glavna trgovačka ulica sa brojnim, raznovrsnim prodavnicama i kafeima. Imajte na umu da je tokom sijeste (popodnevnog odmora) sve zatvoreno.

sta videti u argostolijuOd mesta u Argostoliju vrednih pomena, tu su i Arheološki muzej u kome se čuvaju artefakti iz Trojanskog rata, kao i Folklorni muzej.

Dugačka promenada duž luke u Argostoliju popločana je mozaikom modernog dizajna i oivičena drvoredom palmi, dok se na jednom kraju nalazi pijaca sa povrćem, koja je okružena malim kafeima.

argostoli kefalonija ostrvo

Iz luke Argostoli redovno polaze obični trajekti ka Liksuriju (drugom po veličini gradu na ostvu Kefalonija, smeštenom na zapadnoj obali), kao i oni veći za prevoz vozila ka Patri na kopnu.

Premda je parkiranje jednostavno, sistem jednosmernih ulica u Argostoliju može da zbuni, pa uzimanje automobila može da predstavlja problem.

Povezano: Ostrvo Kefalonija: 15 mesta koja morate obići tokom letovanja

kefalonija argostoliU Agrostoliju se nalazi jedna od najvećih biblioteka, koja sadrži oko 50 hiljada knjiga. Pored biblioteke, istorijski i narodni muzej nalaze se u istoj zgradi.

Agrostoli je odličan grad za sve osobe koje žele da iz njega istražuju prelepu, neiskvarenu Kefaloniju.Saznaj sve o ostrvu Kefalonija i najpoznatijem turističkom centru Skala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here