Ako planirate letovanje na ostrvu Kefalonija pred vama je vodič koji će vam pomoći da izbegnete neke zamke koje bi mogle da vam sve upropaste.Možete videti ponudu smešataja i cene, plaže i kakvi su utisci putnika koji su već letovali na ovom ostrvu…

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru i puna je bujnih borovih šuma i zelenih dolina. Ovo ostrvo je do nedavno zavisilo gotovo isključivo od poljoprivrede, a onda je 2001. godine ovde snimljen film Mandolina kapetana Korelija sa Penelope Kruz i Nikolasom Kejdžom, te je od tada turizam doživeo pravi procvat.

Godine 1953. ostrvo Kefalonija je pogodio katastrofalan zemljotres, koji je uništio mnoge gradove i sela na ostrvu, tako da ovde ima jako malo građevina od istorijskog značaja. Jedini izuzetak je selo Fiskardo, koje je nekako „preživelo“ ovo uništavanje. Aerodrom se nalazi devet kilometara od Argostolija, prestonice ostrva Kefalonija.

Svetski poznate plaže

plaza lassiSigurno ste videli plaže kefalonije na slikama ili u nekom filmu – ove se plaže smatraju najlepšima u celom Sredozemlju. Voda je svih nijansi plave i zelene, a pesak mlečno beo.

Mitros je možda najpoznatija plaža na Kefaloniji i nalazi se u dnu predivnih krečnjačkih litica. Ako planirate letovanje na Kefaloniiu, nemojte propustiti da odete na Petani, Skalu i Poros.

Poros je poznat po divnoj šumi koja se ogleda u moru i daje mu fantastičnu boju. Tu je i Ksi, poznata po zelenkastom moru koje udara o plažu sa jedinstvenim crvenim peskom.

Ako ste od onih kojima je plaža najbitnija kad biraju mesto za letovanje Kefalonija može biti odličan izbor.

Raj za vodene sportove i ostale aktivnosti na vodi

кефалонијаSavršen obilazak Kefalonije je svakako u čamcu, jer je ostrvo puno skrovitih plaža i malih zaliva, poput Mirta i Makri Gijalosa. Posetite i pećine koje su čuvene po svojoj lepoti. Ako volite sportove na vodi, na Kefaloniji ćete sigurno uživati, jer su plaže odlično organizovane po tom pitanju. Možete voziti kajak ili roniti. Ronjenje u podvodnim pećinama je posebno popularno.

Pogledajte i 17 najlepših plaža na Kefaloniji (vodič, mapa, slike)

Kako stići ?

Svaka od opcija (autobusom, automobilom, avionom) ima i prednosti i mane

Kefalonija autobusom – najgori mogući izbor s obzirom da putovanje traje od 24 do 28 ponekad i 30 sati.Prednost je najniža cena ali ovo definitivno nije dobar izbor za porodice sa decom.Autobusom na Kefaloniju mogu da krenu mlađi parovi i veće grupe kojima neće biti problem da u putu provedu oko 50 sati (oba pravca, povratak je uvek nešto brži.Postoje i jako loša iskustva putnika sa našim agencijama koja organizuju letovanja na Kefaloniji autobusom.O njima više u poslednjem delu utisci i iskustva.

Kefalonija automobilom – Najbolja varijanta s obzirom da možete obići celo ostrvo i uživati u njemu.Postoji više mogućnosti kad je izbor trajekta u pitanju.Najpouzdaniji je trajekt na relaciji Astakos – Sami Kefalonija.Cena trajekta za auto oko 4,2 metra i porodicu sa sa dvoje dece je oko 130 evra.U pitanju je povratna karta a može biti malo skuplja ili jeftinija zbog veličine auta.

kefalonija trajekt cenaOvde možete videti termine polaska http://www.ionionpelagos.com/en/content/109 a najbolje je rezervisati kartu.Mnogi za rezervaciju karata preporučuju agenciju Sambaturs sajt ovde.

Druga mogućnost po mnogima još bolja je sa Lefkade iz mesta Vasiliki do Friskada.Cena trajekta u jednom pravcu za auto je oko 35 evra plus 8 evra po osobi.

Kefalonija avionom – najbolja i najskuplja varijanta.Ako želite da vidite i sve lepote koje ovo ostrvo ima da ponudi moraćete da iznajmite auto što će vas koštati oko 50 evra dnevno.

Kefalonija Astakos

Iznajmljivanje automobila košta od 180 do 250 evra za 5 dana u zavisnosti od marke i veličine.Možete se i cenkati i malo sniziti cenu posebno ako idete na letovanje van top sezone.Gorivo kupujete i plaćate sami.Putevi nisu najbolji pa morate voziti sporo zaboravite na petu brzinu.

Kefalonija je nešto skuplje ostrvo u odnosu na Olimpijsku regiju i Halkidiki kad su cene u restoranima u pitanju mada za giros treba izdvojiti standardnih 2, 5 evra.

Ako vas zanima smeštaj:

Kefalonja: Top 10 vila za svačiji džep

Ovo su neka od mesta koja bi trebalo obići

Fiskardo

Fiskardo KefalonijaFiskardo je neosporno najlepše selo ovog ostrva i nalazi se na severozapadnoj ivici Kefalonije. Fiskardo je jedino selo koje je zadržalo svoju jedinstvenu, venecijansku arhitekturu iz 18. veka jer je, kao što smo već rekli, ovo naselje jedino koje je preživelo razorni zemljotres. Selo se nalazi u skrovitom zalivu i oivičeno je gustom čempresovom šumom, tako da je veoma popularno za jedrenje i vožnju jahtama. U većini kuća u selu se sada nalaze restorani, kafei i vikendice.Saznaj više o mestu Fiskardo

Asos

Assos KefalonijaNa severnozapadnoj obali, desetak kilometara od Fiskarda, nalazi se Asos, divno seoce na brdovitoj prevlaki koja se nastavlja u malo poluostrvo. Da biste stigli do tamo, morate se voziti po putu sa mnogo neobičnih i oštrih krivina, i na kraju stižete u veličanstvenu luku okruženu tavernama u kojima se služi morska hrana. Na ovom poluostrvu se nalaze ruševine venecijanskog zamka iz 16. veka i potrebno je oko 40 minuta šetnje da stignete do tamo. U blizini sela se nalazi nekoliko šljunkovitih plaža.

Plaža Mirtos

Kefalonija plaza MitrosU blizini Asosa na severozapadnoj obali leži Mirtos, jedna od najpopularnijih plaža u čitavoj grčkoj. Iza nje se nalaze čudesne krečnjačke litice, a voda je tirkizno plava. Plaža Mirtos je dugačka oko dva kilometra i sastoji se od malih belih kamenčića. Pogled sa obližnjeg puta je zaista očaravajuć. Ova plaža je pomalo divlja – nema prirodnog zaklona od popodnevnog sunca, ulazak u more je prilično strm, a struje su jake, tako da nije preporučljivo kupati se na ovoj plaži ako niste iskusan plivač.

Povezano: Ostrvo Kefalonija: 15 mesta koja morate obići tokom letovanja

Argostoli

Grcka Kefalonija ArgostoliArgostoli je prestonica Kefalonije i nalazi se na malom poluostrvu na jugozapadnoj obali. Nekada je ovo bio divan stari grad, ali ga je zemljotres iz 1953. godine gotovo sasvim uništio. Tada je grad obnovljen prema originalnom planu grada, ali u potpuno modernističkom stilu. Glavno javno mesto u gradu je promenada pored mora oivičena palmama, gde se nalazi i pristanište za ribarske čamce. Glavna atrakcija u gladu je i mali arheološki muzej, sa eksponatima iz mikenskog, helenskog i rimskog perioda.Saznaj više o gradu >>> Argostoli

Sami

grcka kefalonijaNa istočnoj obali, 24 kilometra od Argostolija, nalazi se Sami, glavna luka na ovom ostrvu, odakle redovno kreću trajekti do Patrasa na kopnu. Drevni grad Sami nalazi se južnije od novog dela grada, na strminama obližnjeg brda. Ovde se još uvek mogu videti ostaci starog akropolja, a sa ovih padina se pruža divan pogled na zaliv.

Plaža Antisamos

plaze na kefalonijiU dubokom, krivudavom zalivu na istočnoj obali, tri kilometra od Samija, nalazi se Antisamos, jedna od najpopularnijih kefalonijskih plaža. Ova plaža je šljunkovita i iza nje se nalazi mnoštvo borovih šuma. Na plaži nema mnogo turističkih objekata – tu je samo taverna i mesto gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. More je toplo, čisto i idealno za ronjenje, a scene za film Mandolina kapetana Korelija su snimljene ovde.

Pećina Drogarati

ostrvo kefalonija pecinaJugozapadno od Samija, u blizini sela Kaliotata, nalazi se velika pećina Drongarati – dugačka 95 metara i široka 45 metara. Da biste ušli u nju, potrebno je da siđete niz dugačko stepenice. Zatim ulazite u ovu predivnu pećinu, odlično osvetljenu i punu veličanstvenih stalaktita i stalagmita. Druga odaja ima neverovatnu prirodnu akustiku i ponekad se u njoj održavaju koncerti. U ovoj pećini je pevala čak i Marija Kalas.

Jezero i pećina Melisani

Kefalonija letovanjeSeverozapadno od Samija nalazi se pećina Melisani, a u njoj podzemno jezero. Da biste stigli tamo, potrebno je da siđete niz stepenice i kada siđete do platforme, možete otići na kratku vožnju čamcem po jezeru. Krov ove pećine se srušio pre nekoliko godina, tako da sada u pećinu prodire sunce i stvara neverovatne sene plavičaste boje na zidovima pećine. Najlepša igra senki je uvek u podne, kada je sunce visoko na nebu. Neki arheološki nalazi govore o tome da je ovo mesto nekada bilo drevno svetlište.

Nacionalni park Ainos

Kefalonija utisciNa južnom delu ostrva nalazi se planina Ainos visoka 1.628 metara, koja je nedavno proglašena nacionalnim parkom. Gornji deo planine je pokriven gustom četinarskom šumom, konkretno kefalonijskom jelom, koja je endemska za ovaj deo Grčke i ostala je gotovo netaknuta zahvaljujući izolovanosti ovog ostrva. Ovaj nacionalni park je idealan za šetnju i vožnju bicikla, a ljubitelji ptica ovde mogu videti detliće, orlove, sove i sokolove.

Kefalonija Skala

Skala se nalazi 31 kilometar jugoistočno od Argostolija i najpopularnije je turističko mesto na Kefaloniji.

Ovaj deo ostrva je poznat po divnim, zelenim šumama i dugačkim peščanim plažama. Zbog toga se turizam ovde odlično razvio i tu se nalazi mnogo novih hotela. Skala je danas veoma poznat turistički centar sa burnim noćnom životom. U šumovitom parku na plaži se nalazi moderno igralište za najmlađe.

Oni koji ne vole gužvu će sigurno uživati u okolini. U blizini Skale se nalazi dosta tradicionalnih sela (Markopolo, Kremidi, Pastra). Pogled koji se pruža sa obližnjih planina je očaravajuć.

Kefalonija iskustvaDotle možete brzo stići iz Skale i posetiti Katelios, poznat po takođe lepim plažama.

Odavde možete otići i do Porosa, poznatog po lepim lukama i terasama. I Katelios i Poros se nalaze u blizini. Ostale atrakcije su pećina Sakos, rimska vila iz drugog veka sa mozaicima na podu, ostaci Apolovog hrama iz 5. veka pre nove ere i ribarsko pristanište.

>>>  Skala za letovanje plaže iskustva

Lasi

Lassi KefalonijaLasi (Lassi) je divna luka i nalazi se na oko tri kilometra od Argostolija. Lasi se nalazi na divnom, brdovitom delu ovog ostrva, na blagim padinama sa divnim pogledom za zaliv i poluostrvo Paliki.

Lasi je poznat po predivnim plažama sa plitkom i čistom vodom, te je ovaj gradić odličan za porodice sa decom. Plaže u Lasiju su odlično organizovane, a poseban naglasak se stavlja na vodene sportove.

Oko glavnog trga se nalazi mnoštvo restorana, taverni, barova i prodavnica. Duž glavnog puta, koji vodi od aerodroma do cetra Argostolija, nalazi se mnogo taverna, hotela, supermarketa i rent-a-kar agencija.

Lassi Grcka KefalonijaUveče mnogi ljudi idu u Argostoli kako bi se proveli u nekoj diskoteci. Taksiji su ovde prilično jeftini.

Lasi je i odlična „baza“ za odlazak na ekskurzije po ostrvu. Južno od Lasija se nalaze i dve prelepe plaže, Platis Gijalos i Makris Gijalos. Do ovih plaža možete brzo stići i peške iz Lasija, i odlične su za mlađe ljude koji uživaju u muzici, barovima sa dobrim provodom i vodenim sportovima.

Još jedna poznata plaža u Lasiju se nalazi ispred hotela Gradaki Mediterane.

Lasi plaža Garadaki je sa sivim sitnim peskom.Srednji deo zauzimaju ležaljke a na oba kraja možete postaviti suncobran i peškire.

U Lasiju ima prodavnica na skoro svakih 400 do 500 metara, veliki broj restorana i kafića.Za obilazak ostrva autom tu je i 7-8 renta car agencija.Lasi nije veliko mesto možete ga obići za dvadesetak minuta.

argostoli kefalonija ostrvoArgostoli se nalazi na 20 do 30 minuta peške od Lasija zavisno od lokacije na kojoj je vaš smeštaj i ne bi trebalo da propustite priliku da ga obiđete.

Peške možete ići i na plaže Gialos i Makros.Veoma su lepe, peščane, čista veoma topla voda i žuti pesak.Na centralnom delu su ležaljke a cena je od 6 do 8 evra zavisno od pozicije.Ima dovoljno mesta i za peškire i sopstvene suncobrane na krajevima.

Nadomak Lasija se nalazi pećina u kojoj je živeo sveti Gerasimos, svetac-zaštitnik Kefalonije. Tu možete posetiti i crkvu i pećinu u kojoj je proveo nekoliko godina.

Kefalonija utisci i iskustva

Što se samog ostrva tiče utisci su odlični negativna iskustva se uglavnom odnose samo na naše agencije koje organizuju letovanja ne Kefaloniji.

Ako idete autobusom raspitajte se da li deo putnika možda ide na Zakintos jer u tom slučaju će Vas ostaviti sa torbama da sami čekate trajekt.Kako trajekt ide na 4 sata to se može odužiti a kad siđete moraćete da sačekate i grčki autobus koji vas vozi do vile.Postoje brojni negativni komentari na ovakve postupke naših agencija koje organizuju letovanje na Kefaloniji autobusom.Vožnja trajektom traje sat i 40 minuta.

Kefalonija je po svim ocenama lepa i divlja da bi se u potpunosti doživela i da bi se poneli pravi utisci morate da vidite više mesta zato je najbolje da idete automobilom ili ga iznajmite na nekoliko dana.

Kad su u pitanju izleti sa ovog ostrva iskustva su loša po prilično visokoj ceni se nude prilično loša putovanja.Kefalonija je dovoljno velika i lepa da celo letovanje provedete na njoj pa nema razloga da je napustate.

Ako ste već bili na ovom ostrvu dobro bi došli Vaši utisci i komentari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here