poros kefalonija

Poros na Kefaloniji je živopisni lučki gradić u kom se uživa u spoju planine i mora. U njemu ima puno kafića, taverni koje služe ribu i morske plodove, restorana i radnji.

Plaže, luka, prelepa priroda i arheološka nalazišta su ono što privlači turiste u velikom broju u Poros, pa se svake godine otvara sve više hotela i apartmana.

poros kefalonija

Poros je grad (kog ne treba mešati sa Saronskim ostrvom kom je ‘pozajmio’ ime) na grčkom ostrvu Kefalonija, udaljen 40 kilometara od Agrostolija.Ostrvo Poros i ovo letovalište nisu isto, iako je i grad Poros ujedno glavni grad istoimenog ostrva. Teritorijalno pripada periferiji Atika, a ostrvo Poros je deo grupe takozvanih Saronskih ostrva i nalazi se u Egejskom moru.

Kefalonija Poros za letovanje

Kefalonija PorosOvaj gradić je nekada živeo isključivo od ribolova, a sada je, zahvaljujući dobroj vezi sa kopnenom stranom Grčke i drugim ostrvima, postao pravi transportni i trgovinski centar Kefalonije.

Što se tiče Kefalonije, mora se priznati da je pomenuto letovalište tek jedno od mnogih na ostrvu u kojima se može uživati.

Povezano  Kefalonija: Kompletan vodič za letovanje plaže, smeštaj, iskustva

Zahvaljujući gotovo idealnoj lokaciji, karakteristično je po odličnoj klimi. Planine Pahni i Atros nadvisuju letovalište Poros, a u njemu ima svih onih sadržaja koji su neophodni za kvalitetan odmor.

poros grcka kefalonijaKako je u njemu smeštena i luka, to je Poros za letovanje odličan izbor, jer je odlično povezan sa ostalim delovima zemlje.

Poros Grčka plaže

poros plazaGlavna gradska plaža spada u one koje se smatraju prilično lepo uređenim, mada u okolini ovog mesta postoje i uvale, ali i manje i veće divlje plaže, koje svakako treba posetiti.

Jedna od njih je plaža Kapri, koja se nalazi između Porosa i Skale. Svakako treba pomenuti i plažu nazvanu Aragia, koja je smeštena u neposrednoj blizini gradske plaže.

poros plazeNaglašavamo da kada je u pitanju Poros Grčka, plaže su nešto čega sigurno u ovom letovalištu i njegovoj okolini ne manjka. Tu su i plaže Lazaros, Makria Petra i Kucupija, ali i mnoge druge više ili manje uređene, kao i one koje su potpuno neuređene, a koje vredi posetiti.

Ipak, morate znati da se do gotovo svake od njih može stići automobilom, a ima i onih gde je isključivo predviđen prilaz brodićem.

Love Buy Poros
Love Buy Poros veoma zanimljiva plaža koju vredi posetiti

Kroz Poros protiče reka Vokinas, čiji je izvor u jezeru Avitos. Poros okružuju tradicionalna sela Grčke koje vredi posetiti- Canata, Asprogerakas, Riza i Kampitsata. Groblje iz micenanskog perioda (1400-1000 godine pre Nove ere) se nalazi malo dalje od Porosa, kod mesta Brotuci.

Manastir Svete majke Atrosa, sagrađen u 13. veku jedan je od važnih znamenitosti koje se mogu videti na vrhu planine koja okružuje Poros. Ovo je najstariji manastir na Kefaloniji, a pogled koji se pruža, pogotovo u zalazak sunca, je prelep i sve posetioce ostavlja bez daha.

plaze kefalonijaAko volite ekskurzije i obilaske, posetite zaliv Porosa i zelenu dolinu Canata. Istražite okolinu Porosa i sami, i naći ćete skrivene plaže i mala mesta za pecanje.

Cene smeštaja

poros letovanjeIako važi za atraktivnije letovalište, kao što je uostalom slučaj i sa mnogim drugim grčkim ostrvima, mora se priznati da cene smeštaja nisu baš naročito visoke.

Svakako je dobro da na vreme izvršite rezervaciju, a bez obzira da li ćete ići u sopstvenoj režiji ili preko neke turističke agencije, jer je Poros jedno od odlično posećenih letovališta.

Kefalonija Poros Vila Makedonija

vila makedonija porosSmeštajne jedinice u ovom letovalištu su sasvim sigurno na visokom nivou kvaliteta. A kada se pomene Kefalonija Poros, Vila Makedonija se ne može izostaviti.

U pitanju je objekat koji je smešten nadomak gradskog trga, na svega 50 – ak metara udaljenosti od mora.

Pored apartmana, dostupan je i smeštaj u studijima, a jedinice su namenjene za boravak 2, 3 i 4 osobe, s tim da je otvorena mogućnost i za korišćenje dodatnih ležajeva u nekima od njih.

Uz kuhinju, koja je propisno opremljena, smeštajne jedinice poseduju i toalet, a korišćenje bežičnog interneta je besplatno, dok se upotreba klima uređaja naplaćuje dodatno.

Ako vas zanima smeštaj:

Kefalonja: Top 10 vila za svačiji džep

Kefalonija vreme u septembru

plaže kefalonijaKako na celom ostrvu vlada sredozemna klima, to su zime prilično blage, ali sa više padavina, dok su leta topla i duga.

Trebalo bi da znate da ako vas za letovanje interesuje Kefalonija, vreme u septembru je naročito povoljno, te je u tom periodu prosečna temperatura mora 25 stepeni Celzijusove skale, a tokom oktobra je svega za dva stepena viša.

Da biste stekli jasan utisak o tome da li je dobro letovati na ovom ostrvu u tom periodu, navešćemo podatke da je 25 stepeni prosečna temperatura mora tokom meseca jula, a samo jedan stepen više je u proseku izmereno tokom avgusta.

Kefalonija Poros utisci i iskustva

poros utisciBudući da se radi o letovalištu koje ne posećuju baš toliko često turisti iz naše zemlje za sada, to i nisu brojni komentari.

Međutim, ono u čemu su gotovo svi saglasni jeste da se radi o izuzetno zanimljivom mestu, u kome ćete se divno provesti, jer ćete imati sve što je neophodno.

Uopšteno govoreći, utisci i iskustva su mahom pozitivni i što se tiče smeštaja u Porosu. Jedina, ako tako možemo reći zamerka se odnosi na slabu ponudu naših turističkih agencija za ovo ostrvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here