asos kefalonija

Asos je malo ribarsko selo skoro nestvarne lepote, koje lako može da zadrži turiste na proputovanju.

Ne može se reći da ima plažu, već samo nekoliko malih taverni, smeštenih oko pristaništa sa pogledom na malu, zatvorenu uvalu. Međutim, ovaj divni grčki zaseok zrači savršeno umirujućim šarmom.

asos kefalonijaAsos je odavno na glasu kao jedna od najlepših lokacija na Kefaloniji.

Njegov položaj na zapadnoj obali je koliko spektakularan, toliko i romantičan sa kobaltno plavom, potkovičastom lukom iznad koje se izdiže brdo sa venecijanskom tvrđavom. Ova tvrđava je sada uvrštena u UNESCO listu svetske baštine.

asos tvrdjavaPlaža Asos nalazi se na 37km od Argostolija, glavnog ostrvskog grada, i može joj se prići preko skoro samoubilačke nizbrdice, na koju se silazi sa glavnog puta zapadne obale, koji vodi za Fiskardo.

plaza asosUprkos lakat krivinama, ovo je omiljeno odredište za dnevne izlete autobusom, mada se oni uglavnom parkiraju izvan sela. Isti je slučaj i sa automobilima za koje je izgrađen parking na obodu Asosa.

Povezano  Kompletan vodič za letovanje na Kefaloniji (smeštaj, plaže, utisci)

Selo Asos ima oko 100 stalnih stanovnika, a većina građevina je pošteđena u zemljotresu iz 1953. godine. Ne može se reći da nema i nekih modernih građevina, jer se ovo odmaralište širi, a grupa luksuznih apartmana na obali, mada se većina njih uklapa u okolinu, za nečiji ukus može da bude malo kičasta.

Veliki, krivudavi rtovi koji se nalaze okolo, formiraju prirodnu, plitku i zaklonjenu luku. Kao i senovite taverne na obali, većina ih je iznikla na padinama brda. Plaža je tek uska traka šljunka i peska, smeštena ispod lučnog zida.

Asos ima nekoliko taverni i minimarket. Većina sporednih ulica je kaldrmisana i neosvetljena, pa ako se odlučite da ovde odsednete, biće vam biti potrebna baterijska lampa.

kefalonija asosMalo je toga što možete da radite u Asosu, osim da se opustite i prepustite. Ne postoje ni klubovi, ni muzički barovi niti bilo kakve druge zanimacije za turiste. Ovo mesto je kao stvoreno za uživanje onih koji su zainteresovani za šetnju i opuštanje.

Tvrđava Asos, izgrađena 1584. godine, smeštena je na rtu iznad uvale. Unutar zidina tvrđave započeti su radovi na izgradnji konferencijskog centra, koje je finansirala EU, međutim, budućnost ovog projekta je još neizvesna.

Uspon dugom, strmom i zavojitom stazom dovešće vas do ovog mesta. Na oko pola puta do tvrđave, u Plakouli, nalazi se Bogorodičina crkva.

Do Argostolija saobraća autobus, ali samo jednom nedeljno, tako da je iznajmljivanje automobila neophodno. Mogu da se iznajme i čamci, a na trgu u Asosu se nalazi i taksi stajalište, mada bi za vozača trebalo da se raspitate u minimarketu.

Povezano: Ostrvo Kefalonija: 15 mesta koja morate obići tokom letovanja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here