fiskardo letovanje

Fiskardo na Kefaloniji je trenutno toliko popularan da pomalo liči na mini Mikonos. Uprkos tome i dalje je omiljeno mesto za jednodnevne izlete – autobusom ili brodom. Fiskardo ima posetioce u svako doba, naročito u julu i avgustu.

Imućni vlasnici brodova vezuju svoje luksuzne jahte u zalivu, pa u vreme kasnog leta morate da ubijete nekog da biste našli slobodan sto u nekoj od taverni pored mora.

fiskardo lukaFiskardo je smešten na krajnjem severu Kefalonije, oko 50km od Argostolija i najveće je selo na poluostrvu Asos. Ovde pristaju trajekti sa susednih ostrva Lefkade i Itake, kao i mnoštvo luksuznih jahti i grupa jedrilica, mada se ovi drugi obično usmeravaju ka mnogo jevtinijim vezovima u Agija Efimiji na jugu.

Veći deo Fiskarda je namenjen isključivo pešacima, a veliki parking se nalazi u blizini luke, međutim, pronalaženje slobodnog mesta može da bude veliki problem. Područje oko luke obično je krcato posetiocima i u vreme dolazaka i odlazaka trajekata neverovatno zakrčeno, zbog iskrcavanja autobusa i automobila. Parkiranje i izlazak sa parkinga mogu da budu izuzetno teški zbog gustog brodskog saobraćaja.

Fiskardo KefalonijaFiskardo Kefalonija je tek nešto više od grupice obnovljenih kuća, taverni i apartmana, sa šumovitim brdima u pozadini, koji zakriljuju obalu. Fiskardo na Kefaloniji je popularno mesto za dnevne izlete i jedna od glavnih stanica u kružnom obilasku ostrva autobusom.

Malo je onih, osim imućnih, koji mogu da priušte letovanje u Fiskardu, jer su cene postale izuzetno visoke. Mesto je na zlu glasu po skupoći, čak i za standarde koje ima ostrvo Kefalonija.

Brojne ovdašnje građevine preživele su zemljotres iz 1953. godine, pa Fiskardo profitira na venecijanskom arhitektonskom nasleđu. Veći deo Fiskarda danas deluje više čudno nego istorijski, jer su kuće ponovo ofarbane, oblepljene novim malterom i skockane kao savršene bombonjere. Kao i kod filmske zvezde na zalasku sa previše zategnutim licem, teško je reći koliko je sve to zaista staro.

FiskardoMuzej Fiskardo ima zanimljive postavke istorije prirode, a postoje i rimski grobovi pored obale, mada su slabo održavani pa se na njima skupljaju smeće i morska trava.

Ova zona je odlična za šetnju i ima brojne staze koje su otvorene i obeležene, zahvaljujući grupama za zaštitu životne sredine.

Duž obale postoje brojne pešačke staze, uključujući i onu koja vodi do dva svetionika – jednog venecijanskog i jednog britanskog. Venecijanski svetionik iz 16. veka je značajan orijentir. Van upotrebe je od 1892. godine, kada je u njegovoj blizini izgrađen viktorijanski svetionik.

>>> Upoznajte letovalište Skala na Kefaloniji

Brojni posetioci Fiskarda iznajmljuju čamce radi istraživanja obale, a postoje i jednodnevna krstarenja do obližnjih ostrva Lefkade, Meganizija, Skorpiosa i Itake. Tokom leta saobraća trajekt do Vasilikija na južnom delu Lefkade, kao i do Frikasa na Itaki.

Povezano: Ostrvo Kefalonija: 15 mesta koja morate obići tokom letovanja

Fiskardo Kefalonija plaža

fiskardo plazaFiskardo ima zaklonjenu plažu sa šljunkom i ravnim stenama, plitkom vodom i pogledom koji seže do Itake, koja se nalazi u blizini Emblisija. Plaža je mala i u jeku sezone može da bude prepuna. Odmah iza Emblisija, na oko 15 minuta hoda kroz šumu, u maloj, mirnoj uvali nalazi se još jedna mala plaža, koja se zove Kimilia.

fiskardo letovanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here