paljuri grcka

Grčka – Kasandra – Paliouri

Plaža Paljuri – Paliouri beach se smatra najlepšom plažom na Kasandri, prvom od „tri prsta“. Kombinacija kristalno čiste, plave vode, peščanih plaža i okolnih brda prekrivenih borovima će sigurno očarati svakoga.

paljuri grcka kasandraNa najjužnijoj tački poluostrva Kasandra, na rtu Paljuri, samo 112 kilometara od Soluna nalazi se selo Paljuri (Paliouri). Ovde možete videti tradicionalne kamene kućice i uske ulice. Selo Paljuri se nalazi na niskim brdima, oko dva i po kilometra od obale mora, ali se u blizini ovih predivnih plaža nalazi nekoliko hotela i luksuznih vila. Najpoznatije obližnje mesto je Pefkohori i nalazi se na 7 kilometara udaljenosti. U selu Paljuri se nalazi prilično veliki kompleks holeta. Ovde nema visokih zgrada kao u Kalitei, što ovo mesto čini izuzetno lepim. Najpoznatija plaža u ovom delu Kasandre je Horuso (Chrousso beach).

Paliouri beach grckaIme Paliouri je nastalo od reči paliurija, što označava vrstu grmlja koja raste u ovom regionu i koju su ljudi koristili kako bi obeležili svoje kuće. Smatra se da se u blizini sela Paljuri (Paliouri) nekada nalazio drevni grad Teramvos. Ovaj grad se pominje u Herodotovim zapisima. Prema legendi, žitelji ovog grada su bili prinuđeni da u Grčko-persijskom ratu pomažu Persijancima.

paljuri grckaU ovom delu poluostrva su urađena mnoga arheološka iskopavanja kako bi se ova priča potvrdila. Ovaj grad je postojao do dolaska Rimljana. Na najjužnijoj tački poluostrva, 8 kilometara od Plajurija, nalazi se region poznat kao Kanistro. Ovde se nalazio Apolonov hram, sagrađen u jonskom periodu. Jedan od stubova nekadašnjeg hrama se još uvek nalazi u obližnjoj crkvi sv. Nikole.

paljuri plazaPlaža Svetog Nikole je dugačka oko kilometar i sastoji se od peska i sitnih kamenčića. U blizini ove plaže se nalazi ribarska luka, oko koje su sagrađene mahom privatne kuće i nema hotela. Tu je samo par luksuznih vila za izdavanje. Pored luke se nalazi još jedna mala plaža.

plaza u paljurijuPlaža Horuso (Chrousso beach) se zapravo sastoji od tri plaže: Horuso, Ksenija i Alonaki. Na plaži Horuso možete iznajmiti ležaljke i suncobrane i uživati u vodenim sportovima. Iznad se nalaze predivne plaže Krisi Amos („zlatni pesak“) i Glafokavos („zaliv galebova“). Na ovoj drugoj plaži voda prolazi kroz uzak prolaz nalik na kanal u neku vrstu malog jezerceta. Voda je plitka i ovo je prirodna zaštita od sunca, jer drveće okružuje ovu lepu plažu. I sa „morske“ strane se nalazi plaža, a u blizini je kafić u kom možete popiti piće.

paliouri beach kasandraPlaža Paljuri Paliouri beach se smatra najlepšom plažom na Kasandri, prvom od „tri prsta“. Kombinacija kristalno čiste, plave vode, peščanih plaža i okolnih brda prekrivenih borovima će sigurno očarati svakoga.

Pekohori – Paliouri udaljenost 7 km

kasandra plazeVožnja do Soluna do Paliourija traje oko sat i 45 minuta. Kalitea je udaljena 26 kilometara, Sarti 129 kilometara, a Neos Marmaras 107 kilometara.

Na plaži u Paljuriju se možete baviti mnoštvom vodenih sportova. Tu su tri veoma popularna kafića na plaži, a Kabana i Lefki Amos su najpopularniji među mladima. Vikendom su ovi kafići puni, jer se organizuju celonoćne žurke.

selo paljuriLefki Amos se nalazi sa leve strane i uvek je prepun. Ovde ćete verovatno morati da delite suncobran sa nekim. Ako odete na plažu posle podneva, ne očekujte da nađete slobodno mesto, ali zato možete rezervisati jedan suncobran dan ranije.

Ležaljke možete koristiti ako naručite nešto iz kafića. Uveče muzika postaje glasnija i počinje luda zabava.

Na sredini plaže se nalazi bar Kabana, koji se smatra jednim od najboljih u celom Halkidikiju. Usluga je odlična, ležaljke su udobne i imaju dušeke ili velike jastuke. Specijalitet je suši i veoma je tražen.

paliouri seloPlaža u Paljuriju je prelepa, izbor muzike uvek dobar, ali kao i većina plaža u Halkidikiju, obično je prepuna. Ako volite da spavate malo duže i idete na plažu tek oko podne, teško ćete naći slobodno mesto, tako da je najbolje da rezervišete ležaljku dan ranije. Ako želite ležaljku, morate da naručite piće iz bara u vrednosti od 10 eura.

U ovom delu plaže možete igrati tenis ili se baviti nekim drugim sportom, a tu su i žurke tokom cele noći.

Bar Kursaros je možda i najlepši i nalazi se malo dalje, među borovima. Ovaj deo plaže najčešće posećuju porodice sa manjom decom i stariji ljudi, jer je okružen drvećem, tako da se ovde nalazi lepa senka i zaklon od jakog sunca. Voda je mirna i plitka, tako da je ovaj deo odličan za decu. Ovde ćete naći i mnogo mladih ljudi, koji dolaze ovde zbog opuštenije atmosfere. Borovi ovde služe kao prirodni suncobrani.

Na ovoj plaži se nalazi i nekoliko kantina u kojima možete kupiti nešto za jelo.

Na kraju plaže, u blizini Kursarosa, možete otići na vožnju čamcem. Oko 15 minuta vožnje je potrebno do najbližeg poluostrva, Sitonije, gde možete provesti dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here