kefalonija

Ostrvo Kefalonija se može doživeti na pravi način jedino ako se celo obiđe, zato je najbolje da dođete automobilom ili ga iznajmite…

Većina turističkih atrakcija na planinskom ostrvu Kefalonija jesu prirodne atrakcije – mitska pećina Melisani i najviši vrh Ajnos. Obala Kefalonije je veoma razuđena i puna predivnih plaža, kao što su Mirtos i Petani. I jedna i druga plaža su uvale podno visokih litica prekrivenih šumama. Neki ih smatraju najlepšim plažama u celoj Grčkoj. Međutim, i na samom ostrvu ćete naći još mnogo divnih plaža, od peščanih zaliva u kojima kornjače polažu jaja, pa do idiličnih uvala kao što je Asos, gde je more mirno poput bazena.

kefalonijaAko odlučite da dođete na letovanje na ostrvo Kefalonija evo šta bi obavezno trebalo obići…

 1. Asos

asos kefalonijaU prirodnoj luci na malom zemljouzu koji spaja poluostrva Asos i Erisos, Asos je čudesno selo u dolini. Kao i na celoj Kefaloniji, ovde ima mnogo zelenila – od palmi na plažama pa do čempresa i borova na brdima. U Asosu možete videti mali kej u kom su ukotvljeni ribarski čamci, a okružen je tavernama i kafićima. Pored se nalazi šljunkovita plaža, a oko nje kuće sa stepeništima koja vode direktno do vode.

Na litici iznad zaliva Asos se nalazi venecijanski zamak podignut 1593. godine. Put do zamka je strm i neravan, ali svakako vredi posetiti ovaj zamak. Na ulazu će vas „pozdraviti“ lav Svetog Marka.

Povezano: Asos mesto nestvarne lepote


 1. Plaža Petani

grcka kefalonijaDa biste stigli do ove plaže na istoku poluostrva Paliki, morate ići strmim i zavojitim putem. Međutim, ovo vratolomno putovanje se isplati – čim stanete na plažu i pogledate krečnjačke litice oko sebe, zaboravićete na put. Na plaži je beli pesak i šljunak, a voda je sasvim čista. Međutim, voda postaje prilično duboka već na nekoliko metara. Kada nema vetra i more je mirno, podseća na bazen, tako da ovde možete uživati u ronjenju.


 1. Plaža Mirtos

plaza mirtos kefalonijaPodjednako dramatičnog izgleda, a takođe na kraju strmog i zavojitog puta nalazi se plaža Mirtos, koja se uvek nalazi na listama najboljih plaža u celoj Grčkoj. Ova plaža se nalazi između padina dveju planina, na severu ostrva. Padine pune žbunova se spuštaju do kamenite plaže, koja je dugačka gotovo čitav kilometar. Na plaži možete iznajmiti ležaljke.

Povezano: 17 najlepših plaža Kefalonije (vodič, mapa, slike)


 1. Planina Ajnos

grcka kefalonijaNajviša planina na Kefaloniji je visoka 1.628 metara i na njoj se nalazi nacionalni park. Na nadmorskim visinama od 700 do 1.200 metara se nalaze šume crnog bora i jela, u kojima žive poludivlji poniji.

Na planini postoji pet obeleženih staza za šetnju, a dve idu do Megas Sorosa, najvišeg vrha. Ako ste ljubitelj šetnje po prirodi, ovo će biti pravo uživanje. Najprometnija staza je Digaleto – Megas Soros. Dugačka je šest i po kilometara i počinje na kilometar od sela Digaleto. Da bi ste stigli do vrha, potrebno je između četiri i pet sati pešačenja. Napor je svakako vredan truda, jer kada se popnete, bićete nagrađeni veličanstvenim pogledom na Jonsko more i Peloponez.Jedan od najlepših prizora koje ima Grčka.


 1. Manastir svetog Gerasima

grcka manastiriSveti Gerasim je zaštitnik Kefalonije i živeo je na ovom ostrvu u 16. veku. Njegovo mumificirano telo se danas nalazi u ovom manastiru i povremeno se izlaže na službi. Dan sv. Gerasima se obeležava 16. avgusta i 20. oktobra, kada se sarkofag iznosi iz kripte.

Sveti Gerasim je osnovao ovaj manastir u 16. veku. Manastir je sagrađen na mestu starog manastira, posvećenog Devici Mariji. Pored manastira se nalazi staro drvo i smatra se da ga je ovaj svetac i zasadio. Na zidovima crkve možete videti prelepe freske koje predstavljaju prizore iz Biblije, svece, proroke i apostole. Na zadnjem delu crkve se nalaze mala vrata koja vode u pećinu za koju se smatra da je bila dom svetom Gerasimu dok crkva nije sagrađena.


 1. Plaža Antisamos

antisamos plazaNa desetak minuta od Samija se nalazi plaža Antisamos, još jedna prelepa plaža. Antisamos se nalazi u zalivu okruženom visokim brdima pokrivenim gustim borovim šumama i grmljem. Iako je reč o kamenitoj plaži, savršeno je čista i svake godine dobija Plavu zastavicu. Voda je idealna za ronjenje, a na samoj plaži ima dosta ribe.Ovo je najpoznatija plaža na ostrvu Kefalonija, na ovoj plaži su snimane neke scene za film „Mandolina kapetana Korelija“ iz 2001. godine. Na ovoj, nekada pustoj plaži, sada se nalaze tri bara i taverne u kojima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Iznad plaže se nalazi manastir Argilion, koji datira iz 18. veka.


 1. Pećina Melisani

kefalonija pecinaPećina Melisani je jedno od onih mesta čija se lepota naprosto ne može preneti slikom, a rečima još manje zato ako ste već na ovom ostrvo obavezno je morate videti. Reč je o podvodnom plavom jezeru, a svetlost do njega dopire kroz pukotinu na steni. Ova pećina ima svoje mesto i u grčkoj mitologiji – legenda kaže da je ovo bila pećina nimfi, i da se u ovom jezeru utopila nimfa Melisani nakon što je bog Pan odbio njenu ljubav. Tokom arheološkog istraživanja koje je ovde vođeno 1962. godine, pronađene su uljane lampe i tanjiri sa prikazima boga Pana. U pećini možete videti i stalaktite, a ako želite potpun ugođaj, dođite sredinom dana, kada sunce najbolje obasjava jezero.


 1. Luka Argostoli

Grcka Kefalonija ArgostoliAko ste ranoranilac, čim ustanete, dođite na promenadu pored luke Argostoli i uživajte u izlasku sunca. Na par metara od obale se nalazi red palmi, a sama promenada je popločana u talasastim obrascima, a uveče je osvetljena gasnim svetiljkama.

Luka je leti uvek prepuna, pogotovo ujutru, kada u nju dolaze ribarski čamci. Ovo je najbolje mesto da vidite morske kornjače u vodi.

Povezano: Argostoli Kefalonija: Pravo mesto za početak istraživanja jednog neiskvarenog grčkog ostrva


9. Plaža Makris Gijalos

kefalonija sta videtiPlaže na Kefaloniji koje smo do sada pomenuli su prelepe, ali ne baš sasvim udobne. Ako želite luksuz i komfor, dođite na Makris Gijalos. Reč je o pojasu zlatnog peska okruženog barovima. Na ovoj plaži nećete morati da mrdnete prstom da bi vam konobar doneo hranu i piće do ležaljke. Čak i ako volite da ležite na svom peškiru, jedan deo plaže je odvojen samo za to.

Uprkos tome što je ova plaža veoma popularna, na obali, između stena i šume se nalazi tek par objekata. Makris Gijalos je uređen za sportove na plaži i vodi.


10. Luka Fiskardo

Najsevernija luka na Kefaloniji, Fiskardo, je zaista čudesno mesto na kom možete uživati dok posmatrate ribarske čamce. Promenadu pored luke osvetljavaju stare gasne lampe, a leti možete uživati i u bašti nekog kafića ili taverne i posmatrati obalu. Luka je sasvim zaklonjena u zalivu, tako da je voda mirna. Preko kanala se vide moćna brda na severoistoku Itake, dok se iza Fiskarda nalaze brda obrasla borovima, odakle se pruža još bolji pogled na Itaku i duboko Jonsko more.

Povezano: Fiskardo Kefalonija – vodič kroz odmaralište


 1. Plaža Kaminija pogodna za decu

plaza kaminijaNa najjužniju plažu na Kefaloniji dolaze kornjače kako bi polagale jaja, tako da ćete na ovoj plaži moći da vidite i same kornjače, kao i obeležena mesta na kojima polažu jaja. Ipak, plaža je dovoljno velika i za kupače, jer je reč o jednoj od najdužih peščanih plaža na ostrvu. Kaminija je dugačka dva kilometra i na njoj se nalaze tri taverne. Tu su i dugački redovi ležaljki i suncobrana, mada niste u obavezi da ih iznajmite. I ležanje na peškiru je prilično udobno, pošto je pesak prilično mekan.

Na plaži je vetar relativno jak, kao i morske struje, ali su talasi niski i, za razliku od plaža Mirtos i Petani, ovde je ulazak u more blag i postepen, tako da i deca i osobe koje nisu dobri plivači mogu uživati u plićaku bez problema.


 1. Zamak svetog Đorđa

sta obici na kefalonijiNa brdu juogistočno od Argostolija se nalaze ruševine starog venecijanskog zamka. Na 300 metara nadmorske visine, temelje ovog zamka su postavili Vizantijci; ono što danas vidimo dovršile su Osmanlije, čiju su kratku vladavinu na ovom ostrvu okončali Venecijanci. Oni su sagradili spoljni zid dugačak 620 metara, citadelu i dugačak put koji vodi iz Argostolija i ide oko brda. Na nekim zidovima se još uvek razaznaju venecijanski grbovi. Ovde sloodno možete šetati i istraživati ruševine kuća u citadeli, a tu su i ostaci dve srednjevekovne crkve, koje se trenutno restauriraju. Na istoku se nalazi planina Ajnos, dok se na zapadu i jugu nalaze vinogradi i zasadi maslina.


 1. Pećina Drogorati

ostrvo kefalonija pecinaAko ste se pitali sta jos treba videti na Kefaloniji…Nedaleko od Samija nalazi se pećina Drogorati,. Ova pećina je otkrivena u 18. veku, kada je zemljotres „otkrio“ ovaj sistem pećina. Pećina je 1963. godine otvorena i za posetioce. Ako dođete na Kefaloniju u julu ili avgustu, svakako ćete uživati u ovoj pećini – temperatura nikada ne prelazi 18°C, a vlažnost vazduha je veoma velika. Neobični stalaktiti i stalagmiti su se ovde formirali milionima godina, ali su, nažalost, uništeni jer su tokom II svetskog rata korišćeni za vežbe gađanja. Najveća odaja u pećini je neverovatna Odaja ushićenja i prostire se na 900 kvadratnih metara, a akustika je gotovo savršena, tako da se ovde često održavaju koncerti.


 1. Most Drapano

kefalonija mostPre oko 200 godina, živopisna laguna Kutavos, nadomak Argostolija, je zapravo bila obična močvara i leglo komaraca malaričara. Godine 1813. britanska vojska je unajmila švajcarskog inženjera Šarla de Bosea da sagradi most preko močvare kako bi se olakšao pristup selima oko zaliva. Prva „verzija“ mosta je bila drvena konstrukcija, ali je sredinom 19. veka napravljen most od kamena. Pre nekoliko godina, ovaj most je otvoren samo za pešake. Dok prelazite most, možete videti obelisk koji je podignut 1839. godine, kada je most završen; takođe, možda ćete videti i neku kornjaču u vodi.


 1. Itaka

ostrvo itakaIz Samija možete uhvatiti trajekt do Itake, koju svi znamo kao dom mitološkog heroja Odiseja. Kada se posmatra sa Kefalonije, Itaka deluje kao moćna tvrđava, sa vrtoglavo visokim brdima na obali. Međutim, Itaku je lako istražiti, a još bolje je ako to uradite sa mora. U maloj, lepoj luci Vati možete iznajmiti motorni čamac (nije vam potrebna nikakva dozvola) i krenuti u obilazak laguna do kojih se može stići samo sa mora. Ako želite da obiđete ostrvo, obavezno idite do manastira Pernarakija i Katara – odatle se pruža neverovatan pogled na more i okolna ostrva.

Povezano: Grčka Kefalonija: Kompletan vodič za letovanje (smeštaj, plaže, utisci)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here