malta plate

U poslednje vreme sve zanimljivija destinacija za letovanje, kao i za posao, svakako je ostrvo Malta.

Ujedno je i najveće ostrvo Malteškog arhipelaga, koje naseljava najveći broj stanovnika, a glavni grad je Valeta.

Ostrvo Malta

Pored istoimenog ostrva, Republika Malta u svom sastavu obuhvata i dva naseljena, kao i tri nenaseljena ostrva.

republika malta Malteški arhipelag čine ostrvo Malta, odnosno Komino i Gozo, na kojima živi celokupno stanovništvo Republike, dok su ostrva Sveti Pavle, Filfla i Komonoto nenaseljena.

Glavni grad je Valeta, a najveće ostrvo arhipelaga je od obližnje Sicilije udaljeno manje od 100 kilometara, dok ga oko 300 kilometara deli od obala Afrike.

Progledajte i:

10 najlepših plaža na Malti

Na severnom delu ostrva je smešten glavni grad Valeta, a najveći je Birkirkara i u njemu živi nešto više od 22 000 ljudi, dok je grad Kormi po veličini drugi i njega naseljava oko 15 hiljada stanovnika.

Gde se nalazi Malta ?

ostrvo maltaArhipelag u okviru koga je smešteno i ovo ostrvo se nalazi u Sredozemnom moru, a geofizičkom pogledu se ostrvo Malta smatra delom Severne Afrike.

Budući da se nalazi u neposrednoj blizini kako Sicilije i Libije, tako i Tunisa, ovo ostrvo zauzima izuzetno važan geostrateški položaj.

Malta letovanje

malta ceneIako je činjenica da se ljudi iz naše zemlje za letovanje na Malti ne odlučuju tako često, ona predstavlja vrlo zanimljivu destinaciju.

Većina turista iz celog sveta smeštaj pronalazi nadomak glavnog grada Valete i to u letovalištima Sliema i Sent Džulians, koja se praktično nalaze jedno do drugog.

Povezano>> Malta Bugiba (Budžiba) vodič za letovanje

Posebno je potrebno voditi računa o kvalitetu smeštaja na ovom ostrvu, a svakako se preporučuje i iznajmljivanje automobila kako bi ste bili u prilici da vidite sve lepote koje Malta može da ponudi. Obično je preporuka, pored glavnog grada Valete obići i ostrva Komino i Gozo, ali i otići na izlet do nezaboravne Plave lagune.

Cene letovanja

malta letovanjeVrlo bi nezahvalno bilo navesti tačne cene letovanja na Malti, zato što se one razlikuju iz godine u godinu.

Međutim, ono što morate znati ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, jeste da Malta ne spada u jeftinija letovališta, već naprotiv važi za ona za koja je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Malta smeštaj / cene

malta posaoKako su prisutni uglavnom hoteli visoke kategorizacije, to se i cene smeštaja značajno razlikuju.

Ipak, ima i hotela sa tri zvezdice, u kojima su cene nešto povoljnije, ali je svakako dobro da odaberete proverenu turističku agenciju i detaljno se raspitate o odnosu kvaliteta smeštaja i cene.

Najpopularnije destinacije za odmor

malta smestajU principu, najpopularnije destinacije za odmor na Malti ne postoje, zato što je ovo ostrvo samo po sebi interesantno.

Budući da površinski nije naročito veliko, u kom god letovalištu da budete smešteni imaćete mogućnost da iznajmite automobil, tako da možete upoznati sve njegove čari tokom boravka.

Najčešće turisti biraju prethodno pomenuta dva letovališta, ali svakako nećete pogrešiti i ako odaberete bilo koje drugo.

Pored ostrva Malte, možete obići i ostrva Gozo, odnosno Komino ali se takođe preporučuje posetiti i pomenuta nenaseljena ostrva. Dostupni su i brojni izleti koji će vam omogućiti da otkrijete sve lepote ove destinacije, ali nikako nemojte zaboraviti da posetite i glavni grad i vidite sve ono što on može da ponudi.

Saznajte>>>  Kada je najbolje vreme za putovanje na Maltu

Sezonski poslovi na Malti

malta plateČeše se traže sezonski poslovi na Malti nego letovanje na ovom ostrvu, ali morate imati u vidu da postoje određeni troškovi koje ćete samostalno da snosite, ukoliko se ne odlučite za korišćenje usluga specijalizovanih agencija. Naravno i njihove usluge moraju biti plaćene, a preporučuje se da idete isključivo preko onih proverenih.

U većini slučajeva sezonski poslovi na Malti uključuju one koji se obavljaju u restoranima, hotelima ili barovima, ali se traže i radnici drugih profila.

Vrlo je važno da se pribavi sva neophodna dokumentacija, jer je dobro poznato da može doći i do odbijanja ukoliko ona nije potpuna. Takođe se mora naglasiti da su kazne za prevare izuzetno rigorozne, pa je preporuka posebno voditi računa o tome šta se navodi u radnoj biografiji, odnosno ni u kom slučaju nije dobro koristiti podatke koji nisu validni.
Ako vas zanimaju sezonski poslovi na Malti, morate znati da je obavezno plaćati i osiguranje, a precizne informacije ćete dobiti od poslodavca ili od agencije koju budete angažovali da vam pronađe odgovarajuće zaposlenje.

Plate

Bez obzira za koji posao da se odlučite, morate imati osnovno komunikacijsko znanje engleskog jezika, a za određena radna mesta je potrebno i posedovanje međunarodno priznatih sertifikata, kao i adekvatno radno iskustvo.

Kada su plate u pitanju, one se kreću od 4,5 evra po satu, ako želite da konobarišete u nekom ugostiteljskom objektu, odnosno 5 do 5,5 evra, ukoliko vas zanima posao kuvara.

Vozač autobusa može da ima platu koja se kreće od 5,4 do 5,8 evra po satu, a majstori poput stolara, gipsara i tesara zarađuju 6 evra po satu.

Nešto je viši radni sat vodoinstalatera i kreće se od 6 do 7 evra, dok putari, recimo zarađuju 6,5 evra po radnom satu.

Obično se radi od 8 do 12 sati dnevno.

Cene stanova

Kao i za cene letovanja, tako i za cene stanova se ne mogu navesti precizni podaci, zato što te informacije zavise od mnogo faktora.

Prvo i osnovno jeste gde se stan nalazi i koliko je udaljen od mora, a potom i sa koliko osoba ćete ga deliti. Imajte na umu da to neće biti nikakav luksuzni smeštaj, a svakako se preporučuje da pronađete nekoga sa kime ćete ga deliti, jer će to značajno umanjiti vaše troškove.

Generalno rečeno, od 500 do 850 evra se kreću cene stanova u kojima se nalaze dve sobe za spavanje, dnevna i kuhinja, odnosno kupatilo.

Naravno, u zavisnosti od toga u kom gradu se stan nalazi zavisiće i cena, a imajte na umu da je jedan od najskupljih gradova za život upravo Slima ili Sliema, kao i grad Sent Džulijan.

Nešto povoljnije su cene stanova u gradu Gzira, a trebalo bi da znate da se ugovor o zakupu stana može potpisati ili na pola ili na godinu dana, te da se uglavnom mora ostaviti i depozit u visini jedne kirije.

Svakako će biti neophodno da se isto toliko novca plati i usluga agencije za nekretnine. Takođe bi trebalo da budete informisani da se računi za struju i vodu plaćaju od oko 150 do 300 evra i to na svaka tri meseca, to jest četiri puta u toku jedne godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here