Grčka turistima ne nudi samo fascinantne bele peščane plaže, krstarenje tirkiznim vodama tri mora (Egejsko, Sredozemno i Jonsko more), ukusnu mediteransku hranu, već i brojne druge atrakcije, kao što su: tvrđave, planine i skloništa bogova, manastiri i akva parkovi.

Jedna od znamenitosti Grčke je i mali primorski gradić Platamon (2.000 stanovnika), smešten na obali Egejskog mora, udaljen 25km jugoistočno od Olimpa.

platamonPlatamon ili Platamonas je letovalište u južnoj Pieriji, centralna Makedonija, Grčka. Platamon ima populaciju od oko 2.000 stalnih stanovnika. To je deo opštinske jedinice Istočni Olimpos, opštine Dio-Olimpos.

Platamon se smatra najvažnijim turističkim odredištem u oblasti Pijerija, zahvaljujući smeštaju i jevtinim a dobrim uslugama, kao i zbog svog položaja, pošto je u blizini gradova Katerini i Larisa.

platamon letovanjePlatamon se nalazi na obali Egejskog mora, 25 km jugoistočno od planine Olimp. Susedni plažni gradovi su Nei Pori na jugoistoku i Neos Panteleimonas na severozapadu. To je 33 km južno od Katerini i 43 km severoistočno od Larisa. Grad je poznat po svojim ogromnim prirodnim izvorima i terapeutskim banjama.

grcka platamon

Platamonu se može pristupiti vozom ili autobusom. Železnička stanica se nalazi u obližnjem gradu, Nei Pori, koja je dostupna čak i pešice iz Platamona. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Makedonija u Solunu. Solun je 104 km severno od Platamona (oko 1 sat vozom – 1 sat i 10 minuta autobusom). Cena vozne karte je 12 € od Soluna, a 4€ iz Larise (30 minuta).

Kada stignete u Platamon, možete da birate smeštaj prema svojim mogućnostima. U ponudi su apartmanski smeštaj sa prehranom u sopstvenom aranžmanu ili hotelski sa polupansionom (HB/half board), po veoma niskim cenama, ali i onaj skuplji u hotelima sa 4 ili 5 zvezdica i „ol inkluziv“ (all-inclusive) aranžmanom.

Platamon za letovanje

platamon grckaPlatamon se smatra jednim od najznačajnijih turističkih destinacija u severnoj Grčkoj. Grad je dom brojnim restoranima, kafićima, hotelima i odmaralištim. Platamon je povezan sa gradovima Katerini i Larisa putem autobuskog i železničkog brzo transportnog sistema.

Platamon za letovanje predstavlja idealnu destinaciju iz brojnih razloga. Mladi u Platamon ne odlaze zbog zabave, već najviše zbog ronjenja, a starijima odgovara svež noćni vazduh i voda koja se sliva sa Olimpa.

Ovo primorsko odmaralište vam nudi brojne restorane i kafiće, ali ono što ga izdvaja od ostalih letovališta je poznata vizantijska tvrđava- dvorac.

Platamon kao odmaralište i ribarsko selo ima veliku marinu – luku u centru.

platamon grcka

Budući da se nalazi u srcu popularnog odmarališta, turisti će imati na raspolaganju sve potrebne objekte, kao što su javni prevoz, hoteli, agencije za iznajmljivanje kola, ordinacije i apoteke, hemijsko čišćenje, supermarkete i mnoge druge.

Marina pruža korisnicima mogućnost da učestvuju u aktivnostima kao što su dnevne ture, sportovi na vodi, ronjenje i ribolov, dok je polazno mesto za izlete u sjajnoj planinskoj prirodi.

grcka platamonNalazi se u podnožju planine Olimp i uramljen u prekrasnom dvorcu Platamon, predstavlja idealnu polaznu tačku za kraće izlete na Halkidiki, ostrva Sporada (Skiatos, Skopelos, Alonisos itd.) i severno Egejsko more, ali takođe pruža i sjajno sidrište za one koji žele da uživaju u obali Pierije i okolnih planinskih destinacija.

Ne propustite priliku da posetite obližnje letovalište Nei Pori Saznaj više>  Nei Pori

Veliki broj turista dolazi iz istočnih zemalja, kao i iz lokalnih grčkih gradova, Larisa i Katerini.

Platamon dvorac predstavlja najznačajniju znamenitost ovog lepog gradića. Ovaj srednjovekovni dvorac iz 10. veka je obeležje grada. Posetite Platamon dvorac i uživajte u spektakularnom pogledu.

dvorac

Tvrđava je smeštena na strateškom položaju na izlazu iz doline Tempi i služila je za nadzor putnog pravca od Makedonije do Tesalije i juga Grčke.

Smatra se da se da je najveći deo tvrđave izgradio francuski kralj Soluna, Bonifacije Monfaratski, 1205. godine na ostacima predvizantijske tvrđave, o čemu svedoče ostaci bedema koji datiraju iz 6. i 9. i 10 veka.

platamon tvrdjavaTvrđava se prvi put pominje u tekstovima koji datiraju iz 13. veka, kada su franački valadi Soluna izveli znatne građevinske radove na popravci i fortifikaciji. Obnavljanje tvrđave su preduzimali i vizantijski vladari iz 14. veka, kao i Venecijanci (Mleci) u 15. veku.

Na manje od 3 kilometra se nalazi etno selo Stari Pantelejmon koje takođe možete da posetite Saznajte više  Stari Pantelejmon

Nakon pada Konstantinopolja, posle Četvrtog krstaškog rata 1204. godine, Bonifacije Monfaratski, koji je zauzeo Tesaliju, tvrđavu daje kralju Rolandu Piskiju. On joj je dao oblik koji vidimo i danas.

platamon izletUbrzo nakon toga, tvrđava- dvorac vraća se u ruke Vizantinaca, a potom je 1470. godine zauzimaju Turci, koji je obnavljaju i dodatno utvrđuju. Tvrđava u Platamonu imala je važnu ulogu tokom turske okupacije, naročito tokom 18. i 19. veka, pošto je imala važan strateški položaj.

Arheološki nalazi pokazuju da su tvrđavu koristili i hrišćani, ali ne dugo, pošto je u 19. veku u Evropi izbila epidemija kuge. Od tog doba tvrđava je nenaseljena.

Saznajte više o tvrđavi i pogledajte kako izgleda iznutra  Tvrdjava Platamon

Platamon plaža

Kada je Platamon plaža u pitanju, Akti Platamona je jedna od najdužih plaža u Grčkoj. Većina plaže je peščana, samo je mestimično šljunkovita, sa mnogim dostupnim morskim ”igrama”, odnosno sportovima na vodi, a tu su i spasioci. U blizini plaže postoji mnogo plažnih barova, kafića i taverni. Ova prelepa plaža je nosilac evropske plave zastavice za čistoću.

plaze u platamonu

Treba pomenuti i sledeće plaže Platamona.

Neos Panteleimonas – široka peščana plaža sa prelepim zelenilom u zaleđu.

Kalamaki plaža se nalazi između Platamona i Nei Porija, a na ovoj plaži je istoimeni kamp.

Plaža Skotina je prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije. Plaža ima tuševe, spasioce, ležaljke i suncobrane, a takođe ima i mrežu za odbojku.

Noćni život

Platamon možda nije centar noćnog života, ali u ovom prelepom gradiću i okolini postoje brojni noćni klubovi. U ovoj okolini, centar noćnog provoda je zapravo obližnja Paralija (na 40 km). U samom Platamonu postoje svega 3-4 veća kafića koja rade do kasno.

Ukoliko ste u potrazi za dobrom hranom, posetite neki od restorana ili taverni u Platamonu koji spajaju istočnjačke arome sa zapadnjačkim umećem.

Zagarantovanu zabavu ćete pronaći u mestu Katerini (na oko 20 km), glavnom gradu oblasti Pierija.

Utisci i iskustva sa letovanja

platamon dvoracUtisci i iskustva sa letovanja u Platamonu su pretežno pozitivni. Platamon se opisuje kao autentično, šarmantno mestašce koje pruža neophodan odmor pored mora, bilo da letujete porodično, sa partnerom ili prijateljima. Platamon je malo mesto, razlikuje se od svih ostalih u olimpijskoj regiji, ima divnu marinu, sve je blizu. Smeštaj je na samoj obali, more je čisto i plavo, na plažama i u gradu nisu tolike gužve.

Kako turisti tvrde, cene su malo jače u restoranima, ali ništa preterano.

Platamon zamak (tvrđava) daje posebnu čar ovom mestu, i ovo je nešto što svako mora da vidi, ukoliko letuje ovde. Platamon pruža ponešto i za ljubitelje šopinga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here