ostrvo poros panoramski pogled

Na Porosu se može puno toga uraditi u jednom danu, što je odlično ukoliko dolazite na izlet. Ostrvo Poros je od Atine udaljeno sat vremena vožnje brodom.

Poros

Šta se može raditi na ostrvu Poros

Iz luke Pirej možete naći trajekt do Porosa, a ovo ostrvo možete obići i u sklopu nekog izleta, dok ste na krstarenju. U turističkim agencijama naći ćete ponude dnevnih izleta u kojima obilazite nekoliko ostrva odjednom, i to onih koji su najbliži glavnom gradu Grčke.

Brod kreće rano ujutru iz luke Flisvos, sa planom da napravi pauzu na tri ostrva- Porosu, Aegini i Hidri. Ukoliko se desi neka nepredviđena situacija, kao što je na primer, održavanje vojne vežbe na jednom ostrvu (što se desilo jednoj ekipi turista), brod se malo duže zadržava na druga dva.

Kada stignete na ostrvo Poros, evo šta sve možete obići:

 

ostrvo poros

Prošetajte do tornja sa satom

Za par sati slobodnog vremena, i ako nemate tačno isplaniranu „rutu“ možete postići da uradite par zanimljivih stvari. Kada se iskrcate, pratite put koji će vas voditi kroz uske ulice do brda na kom se nalazi najveća znamenitost ostrva Poros. Ovaj toranj sa satom nalazi se na ostrvu od 1927. godine, a sa mesta na kom je, pruža se fenomenalan, panoramski pogled, idealan za fotografisanje.

ostrvo poros panoramski pogled

Prošetajte lukom

Uzani putići izvešće vas na kej duž luke, na kom ćete naći puno suvenirnica i turističkih radnjica, kao i kafiće i taverne koje imaju pogled na more.

Poros zapravo čine dva ostrva, koja su spojena malim mostom. Centar grada je izgrađen na manjem ostrvu, koje se zove Sfairia. Drugo ostrvo se zove Kalavria i zajedno sa Sfairijom čine Poros.

Posetite mornarički centar za treninge

Zgrada mornarice je istorijski spomenik, a zatvorena je za javne posete pošto se u njoj održavaju treninzi za grčke marince.

Muzeji

Na Porosu se nalaze arheološki i narodni muzej.

Posejdonov hram

Na severnoj strani Porosa nalaze se ruševine koje su nekada bile važno mesto okupljanja Starih grka. U ovom hramu, koji je sagrađen 520 godine pre Nove ere, raspravljalo se o religioznim i civilizacijskim temama koje su mučile gradove poput Epidaurosa, Prasesa, Hermiona, Aigina, Atine i Orhomenosa. Nažalost, vremenom su ukradene sve statue koje su krasile ovaj hram.

Manastir Zoodohos Pigi

Atinski nadbiskup je podigao ovaj manastir 1720. godine, okružen borovom šumom. Do njega se stiže kratkom vožnjom kolima, pošto je udaljen 4 kilometra od grada.

Limunova šuma

Ako odete brodićem na obalu Peloponeza, iskrcajte se u Galatasu, gradu u kom se nalazi citrusna šuma, sa preko 30 hiljada stabala limuna i narandže. Popnite se na planinu i uživajte u pogldu na ostrvo.

Plaže Porosa

Najveća peščana plaža na Porosu je Askeli, a oivičena je hotelima, barovima i stambenim četvrtima. Megalo Nneoiro je takođe peščana plaža, na kojoj ćete uživati u mirisu borova. U „Ljubavnom zalivu“ ćete sa vašom dragom osobom moći da podelite peškir u prirodnom hladu.

Ako imate malo vremena na ostrvu, odaberite jednu do dve aktivnosti sa ovog spiska, kako biste što više uživali i obavezno se počastite kafom ili sladoledom u nekom od barova koji imaju pogled na more.

Jedna karta za odraslu osobu košta oko 50 evra i u tu cenu je, osim obilaska ostrva, uračunat i ručak na brodu.

Da li ste posetili ovo ostrvo? Šta biste vi preporučili?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here