Tasos je ostrvo u severnom delu Egejskog mora, prekriveno borovima i maslinjacima. Tasos ne važi za ostrvo na kom lude žurke traju dvadeset i četiri sata dnevno niti je prepuno antičkih čuda. Međutim, ako želite miran odmor sa porodicom i beg iz gužve, ovde ćete naći živopisna planinska sela, nekoliko arheoloških nalazišta i veličanstvene plaže.

Tasos je bio veoma važno ostrvo u antičko doba jer se na njemu vadio veoma kvalitetan mermer, a u arheološkom muzeju u Limenasu ćete videti mnoštvo statua i drugih artefakata, od kojih neki datiraju čak iz Kamenog doba. Ako iznajmite kola ili dođete svojim automobilom, možete obići mnoga sela na planinama, a brodićima možete obići celu obalu, kojoj se na nekim mestima i ne može prići sa kopna.

ostrvo tasosPlaže na Tasosu

Ono što predstavlja dragulj Tasosa sigurno su njegove plaže. Naravno, uz vrlo prijatnu klimu, tirkizno plavo more i brojne turističke atrakcije. Mnogi turisti koji su imali prilike da letuju na ostrvu Tasos su saglasni da je, gotovo nemoguće za 10 – ak dana, koliko traje prosečno letovanje, obići baš sve plaže ostrva Tasos. Na Tasosu ima plaža za sve: velikih i malih, lepo uređenih i divljih, različitih dubina, ali za sve je zajedničko to što ih okružuje čisto, tirkizno plavo more.

Kako je nemoguće nabrojati sve plaže ostrva Tasos, navešćemo karakteristike samo onih najčešće posećivanih.

Rajska plaža

tasos plazeNa mirnom i tihom delu istočne obale nalazi se Rajska plaža, širok pojas peska ispod padina prekrivenih borovima. Sa ove plaže možete nazreti siluetu ostrvca Nisida Kinira, koje se nalazi nekoliko stotina metara na severoistok.

Iako se nalazi na 22 kilometra od Limenasa, Rajska plaža je uvek puna porodica jer je mirna i čista, a tu je i mnoštvo lokala i, naravno, sama lepota plaže. Talasi su blagi i more je plitko, tako da je pogodno za decu i neplivače. U blizini se nalazi taverna. Iza veće stene je jedna zaklonjena plaža namenjena nudistima.

Giola

tasos plaza u steniNedaleko od sela Astris na južnoj obali se nalazi mali, kružni zaliv. Do Giole nije lako stići, jer morate da se vozite nekoliko kilometara uskim, seoskim putem do Astrisa, a zatim da hodate, ali ćete se i sami uveriti da je to vredno napora. Reč je o savršeno čistoj laguni prečnika petnaest metara, okruženoj stenama koje su povezane tako da izgledaju poput sedišta u amfiteatru. Mada ima dovoljno mesta da stavite peškir, nema mnogo zaklona od sunca. Kada je voda mirna, možete sići u more preko stene.

Zlatna plaža – Golden beach

plaze na tasosuNajveća plaža i najveće odmaralište na Tasosu, Zlatna plaža se nalazi na istočnoj obali ostrva. Reč je o peščanom zalivu okruženom očaravajućom prirodom. Sama plaža je dugačka tri kilometra i oivičena je ukusno osmišljenim turističkim kompleksom koji je napravljen tako da ne kvari pogled na prelepa brda iza naselja. Na plaži se nalazi dosta kafića i barova u kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Negde ćete ih dobiti ako naručite i piće, dok se u nekim mirnijim delovima plaže naplaćuju više (pet evra dnevno). Kao i na Rajskoj plaži, talasi na Zlatnoj plaži su blagi i voda je relativno plitka. Međutim, kada duva vetar, struja može biti nešto jača – zato budite oprezni kada puštate decu u vodu.

Uz plažu se nalaze grčke taverne i kafići, a na samoj plaži možete uživati u uobičajenim poslasticama: grčkim krofnama, koje ljubazni meštani prodaju tokom celog dana.

Plaža La Skala

tasos najlepse plazeNa jedva pet minuta hoda od grada Tasosa nalazi se La Skala, nešto sasvim drugačije. Reč je o privatnoj plaži, a ime je dobila po kafiću. Ova plaža je relativno mala, ali je pesak fin i čist. Turisti dolaze na ovu plažu uglavnom zbog udobnosti – na ležaljkama ćete imati dušeke, tu su i meki kauči u restoranima, kao i pergole – sve to u senci palmi.

Jasno je da je ovakav komfor malo skuplji, ali to očigledno mnogima ne smeta. Na istočnoj strani plaže se nalazi mali centar za vodene sportove.

Plaža Psili Amos

tasos grckaNa samom jugu Tasosa se nalazi Psili Amos, peščana plaža okružena ravnim stenama. Plaža nije velika – dugačka je tek stotinak metara – i u sezoni je obično prepuna. To vam verovatno neće smetati ako volite zabave na plaži. Neki ljudi više vole da se udalje od glasne muzike i idu na same krajeve plaže, pa čak i na stene ispod borova, dok ostali uzimaju ležaljke na sredini plaže. Najbolje ležaljke koštaju 20 evra na dan i podrazumevaju punu uslugu. Ulazak u vodu je prilično strm, ali struje u ovom delu nisu jake, tako da i neplivači mogu da se opuste i uživaju u vodi.

Plaža Aliki

grcka tasosZaliv nadomak arheološkog nalazišta Aliki je takođe predivno mesto za prijatan boravak na suncu. Ušuškana iza malog rta, Aliki je zaklonjena od vetrova i voda je mirna i predivne, akvamarin boje. Reč je o mešavini peska i šljunka i ulazak u vodu je relativno strm i nagao, ali pošto nema jakih struja, možete se potpuno opustiti. Svaki centimetar plaže je prekriven ležaljkama i suncobranima, a možete ih dobiti besplatno ukoliko ručate ili naručite nekoliko pića u nekoj od taverni na kraju plaže.

Izleti čamcem

tasos izletiNa nekim delovima Tasosa, na obalu se ne može stići sa kopna. To su obično divlje, ali prelepe plaže ili zaklonjeni „bazeni“ sa kristalno čistom vodom. Ako nema vetra, najbolje je da odete na neki izlet čamcem iz luke u Limenasu. Ako ste u mogućnosti, idite brodićem. Na ovim brodovima se obično služi i ručak, a najčešće je to grilovano meso i sveža salata. Ako niste oduševljeni idejom da to iskustvo delite sa 50 drugih turista, možete iznajmiti i svoju jahtu. Tako ćete moći da se zadržite tamo gde želite.

Vodeni sportovi

tasos ronjenjeOno što vam sigurno neće promaći jeste to što su gotovo sve plaže na Tasosu dobro opremljene kada je reč o vodenim sportovima. To ne važi samo za Zlatnu plažu, već i za manje plaže – Psili Amos, La Skalu i još neke predivne plaže koje ovde nismo pomenuli, npr. Pefkari i Pahis. U severnom delu Egejskog mora, Tasos je relativno zaklonjen od jakih vetrova. To znači da ovo ostrvo nije idealno za surfovanje, ali su zato mirni i zaklonjeni zalivi na južnoj obali idealni za kajak, veslanje i ronjenje.

Na Tasosu se nalaze i tri veća centra za ronjenje. Ako već imate sertifikat, možete zakazati izlet do neke podvodne pećine. To su obično lokacije sa slabijim strujama, a ako krenete na neki ovakav izlet, obavezno posetite pećinu u kojoj se nalazi davno potopljeni brod.

Ostrvo Tasos je jedno od omiljenih destinacija srpskih turista, ali u turista iz Bugarske, Rumunije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

plaze na tasosu

 

Za decu je možda najbolja plaža Artemis ( gr. Αρτέμη ). Pored brojnih zanimacija za decu, ova plaža ima i odličan ulaz u vodu, jer se postepeno dolazi do dubine. Na fliperi, sto za stoni tenis, kao i kafić, a u vodi je moguće igrati i vaterpolo, jer tokom sezone su postavljeni golovi.

Za ljubitelje divljih plaža pravi izbor je plaža Kekes ( gr. Κεκές ). Da biste ušli u vodu plaže Kekes morate koristiti metalne stepenice, a sama plaža je stenovita, sa bogatom hladovinom. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže Aliki.

Pored ovih, ne treba zaboraviti ni: Paradise beach, Mermernu plažu, Atspas, Pahis, Notos, Tripiti plažu i mnoge druge, koje često nemaju neki određeni naziv.

Povezano  Ovo su najlepše plaže na Tasosu

Šta sve možete obići i videti na Tasosu

Teologos

tasos letovanjeOvo malo selo je smešteno u dolini i vodi se kao „tradicionalno naselje“. Kada ga prvi put vidite, sigurno nećete ni pretpostaviti da je tokom osmanske vladavine ovo mesto bilo zapravo administrativni centar ostrva. U ovom selu je očuvan makedonski stil i kuće su uglavnom od kamena. Glavne puteve povezuju kamenite ulice koje idu paralelno sa krivinama na brdu. U selu postoji nekoliko taverni, kao i narodni muzej, a u okolini je i nekoliko fabrika za proizvodnju maslinovog ulja.

Kastro

mesta na tasosuSelo Kastro je sagrađeno na planini, na nadmorskoj visini od 450 metara. I ovo naselje je napravljeno nešto dalje od obale, kako bi se stanovništvo sakrilo od pirata. Mesto je dobilo ime po đenovskom zamku koji je ovde podignut u 15. veku. Od zamka su sada ostale samo zidine.

Početkom 20. veka, mnogi stanovnici su napustili selo kako bi radili na obali ili u rudnicima cinka i olova u Limenariji. Kastro je bio napušten decenijama, ali je početkom šezdesetih godina renovirano mnogo kuća.

Stara citadela je danas kosturnica, i kosti nekadašnjih stanovnika su tu nagomilane.

Arheološko nalazište Aliki

sta posetiti na tasosuU davna vremena, na Tasosu se u kamenolomima vadio mermer koji je kasnije nalazio put do svih delova Grčke. Ta tradicija je prekinuta zbog invazija Slovena u 6. i 7. veku, a nastavljena je tek nedavno. Na kamenitom poluostrvu na jugoistoku ostrva možete videti jedan takav kamenolom. Smatra se da je korišćen još u 12. veku pre nove ere, a u blizini se nalaze dva zaliva koja su služila kao luke. Na jugoistočnom delu ovog rta se i dalje mogu videti ogromni komadi mermera. Na najvišoj tački se nalaze i dve bazilike iz perioda ranog hrišćanstva. Ove crkve su najčešće posećivali mornari koji su prevozili mermer, a natpisi koje su za sobom ostavili su i dalje vidljivi.

Panagija

sta obici na tasosuNa nekoliko kilometara od Zlatne plaže na severoistočnoj obali nalazi se Panagija, prelepo planinsko selo sa klasičnim kućama sa drvenim balkonima i verandama. Sa gusto zbijenim kućmana na strmoj litici oko 300 metara nadmorske visine, Panagija je sagrađena nešto dalje od obale kako bi bila zaštićenija od pirata i kratko vreme je bila i prestonica otrva, nakon Grčke revolucije tokom dvadesetih godina 19. veka.

Selo se nalazi ispod planine Ipsaron, a planinski izvori su kanalisani kroz sistem fontana i cevovoda.

Muzej maslinovog ulja Sotirelis

sta videti na tasosuU Panagiji se nalazi i mali muzej u kom možete naučiti mnogo toga o najstarijoj industriji na ostrvu. Prelepo maslinovo drveće se može videti na svim delovima Tasosa, a pre nego što je proizvodnja ulja industrijalizovana u 20. veku, u svakom selu se nalazila po jedna presa za ceđenje ulja. U ovom muzeju možete videti baš jednu takvu presu „u akciji“, pošto se u Sotirelisu nalazi jedini mlin koji pokreće voda u celoj grčkoj. Ovaj stari mehanizam potiče iz 1915. godine i bio je u funkciji do 2007. godine. Kada budete posetili muzej, čućete kako ide čitav proces dobijanja ulja iz maslina, a tu je i mnoštvo crno-belih slika koje ilustruju priču. U prodavnici možete kupiti ulje, kao i ulja sa lavandom i narandžom i razne proizvode za negu lepote sa maslinovim uljem.

Arheološki muzej

tasos muzejU Limenasu se nalazi jedan od najistaknutijih arheoloških muzeja u Istočnoj Makedoniji i Trakiji. U ovom muzeju postoji čak osamnaest galerija, a kolekcija obuhvataju više od 3.000 godina istorije, od neolitskog perioda pa do 7. veka nove ere. Jedan od najspektakularnijih eksponata je glinena amfora, kao i kikladski tanjir na kom je oslikan Belerofon kako jaše Pegaza i ubija Himeru, a datira iz 7. veka pre nove ere. Iz arhajskog perioda datira još jedan veličanstven eksponat, kuros (figura nagog mladića) visok tri i po metra kako drži kozu, a tu je i Dionisova glava iz klasičnog perioda, oko četvrtog veka pre nove ere. Među otkrićima iz doba Rimljana tu su biste Julija Cezara, Klaudija i Lucija Cezara i na kraju statua cara Hadrijana pod punom ratnom opremom.

Manastir arhangela Mihajla

tasos manastirNajveći manastir na Tasosu se nalazi na litici na jugoistočnoj obali. U 12. veku, jedan pustinjak je na ovom mestu napravio malu crkvu, navodno po nalogu arhangela Mihaila, zaštitnika Tasosa. Manastir je napravljen čitav vek kasnije, a tokom osmanske vladavine je napušten. Tek 1974. godine su ga obnovile opatice sa Volosa i monasi sa Svete Gore.

Crkva ima tradicionalan izgled, a najpoznatija relikvija je ekser koji je navodno bio zakovan u Hristovoj desnoj ruci. Taj ekster je razlog zbog kojeg hiljade i hiljade hodočasnika dolaze na obale Tasosa. Svetkovine u čast arhangela Mihajla se održavaju 8. novembra na celom ostrvu.

Povezano Tasos: Potos za letovanje, plaža utisci i iskustva

Kako je najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru najpoznatije po proizvodnji maslina na teritoriji čitave zemlje, uopšte ne čudi što se upravo na ostrvu Tasos ( gr. Θάσος ) nalazi jedno od najstarijih stabala maslina Grčke.

Možda nije toliko bitna činjenica za samu posetu Tasosu, ali upravo ona govori o viševekovnoj povezanosti našeg i grčkog naroda. Despotica Jelena, supruga srpskog despota Stefana Lazarevića bila je kći gospodara ostrva Tasos i Lesvos, Frančeska Gatizulija. Na Tasosu se nalazi i vrlo zanimljiva, Panova pećina, ali mnoštvo manastira i crkava.

Ostrvo Tasos je po površini svrstano u veća ostrva Grčke, te sa površinom nešto manjom od 400 km² predstavlja deveto ostrvo po veličini u čitavoj zemlji. Pripada prefekturi grada Kavale ( gr. Καβάλα ) , a od obale Egejske Makedonije je udaljeno svega 8 kilometara, što znači da se trajektom od Kavale putuje vrlo kratko. To je i jedan od razloga zašto brojni turisti iz Srbije često posećuju ovo grčko ostrvo.

Reljef ostrva Tasos je vrlo interesantan, jer je mahom brdovit, a ostrvo je osim po proizvodnji maslina i maslinovog ulja, čuveno i po gotovo jedinstvenom borovom medu.
Ostrvo Tasos u svom sastavu ima i tri obližnja, manja ostrva, čije je površina svega 0,4 km². Reč je o ostrvima: Tasopula ( gr. Θασοπούλα ), Kinira ( gr. Κοίνυρα ) i Panagija ( gr. Παναγία ).
Najviši planinski vrh ostrva Tasos se nalazi na planinskom masivu ostrva, Ipsarion ( gr. Ψαριό ili Υψάριον ) i to na 1 045 metara nadmorske visine.

Čak i takozvani bazen u steni je moguće naći na ostrvu Tasos. Bazen poznat kao Giola ( gr. Γκιόλα ) je smešten u neposrednoj blizini mora i sasvim prirodnim putem se puni morskom vodom. Koliko je poznato, morska voda prodire ispod stena i puni ovo čudo prirode vodom, pa je kupanje u ovom prirodnom bazenu mnogo prijatnije, nego u moru, jer je voda u njemu toplija. Za ovaj bazen su vezane dve starogrčke legende. Jedna kaže da je nju stvorio vrhovni bog Zevs, kako bi se prelepa boginja Afrodita u njemu kupala. Često se za ovaj bazen, baš iz tog razloga može čuti i drugi naziva i Afroditina suza ( gr. δάκρυα της Αφροδίτης ). Prema drugoj legendi, ova neobična tvorevina prirode je zapravo Zevsovo oko, koje mu je služilo da posmatra jednu od svojim mnogih ljubavnica.

tasos iskustva

Tasos iskustva i utisci

Kao i za većinu destinacija u Grčkoj, turisti su gotovo saglasni da su iskustva mahom pozitivna. Ako i čujete negativna iskustva, ona se obično odnose na ne tako aktivan noćni život, jer se na ostrvu Tasos lokali mahom zatvaraju oko ponoći. Zato se odlazak na ostrvo Tasos preporučuje svima, osim onima koji odlaze na more kako bi se provodili u kasnim noćnim izlascima. Da ne bude zabune, ima na ostrvu Tasos mesta za izlazak, naravno, ali ovo ostrvo je živo u drugom smislu reči. Na njemu je moguće provesti odmor vrlo aktivno, ali bez noćnih ludovanja. Zato, ukoliko želite da odmor provedete u noćnim izlascima, preporuka je da obavezno posetite obližnju Kavalu.

Činjenica da ostrvo Tasos spada u jednu od najposećenijih destinacija Grčke, barem kada su srpski turisti u pitanju, mnogo govori o ovom ostrvu.

Kliknite na COMMENT da bi se videli komentari i utisci ljudi koji su posetili Tasos.

1 COMMENT

  1. Destinacija za izbegavanje, vreme nestabilno, prilaz do dobrih plaza katastrofalan, a ostale plaze do kojih je moguce normalno prici zagadjene otpadnim vodama. Zaista ima puno atraktivnijih ostrva u Grckoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here