Ostrvo Tasos iskustva, plaže

Kako je najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru najpoznatije po proizvodnji maslina na teritoriji čitave zemlje, uopšte ne čudi što se upravo na ostrvu Tasos ( gr. Θάσος ) nalazi jedno od najstarijih stabala maslina Grčke.

Možda nije toliko bitna činjenica za samu posetu Tasosu, ali upravo ona govori o viševekovnoj povezanosti našeg i grčkog naroda. Despotica Jelena, supruga srpskog despota Stefana Lazarevića bila je kći gospodara ostrva Tasos i Lesvos, Frančeska Gatizulija. Na Tasosu se nalazi i vrlo zanimljiva, Panova pećina, ali mnoštvo manastira i crkava.

Ostrvo Tasos je po površini svrstano u veća ostrva Grčke, te sa površinom nešto manjom od 400 km² predstavlja deveto ostrvo po veličini u čitavoj zemlji. Pripada prefekturi grada Kavale ( gr. Καβάλα ) , a od obale Egejske Makedonije je udaljeno svega 8 kilometara, što znači da se trajektom od Kavale putuje vrlo kratko. To je i jedan od razloga zašto brojni turisti iz Srbije često posećuju ovo grčko ostrvo.

Reljef ostrva Tasos je vrlo interesantan, jer je mahom brdovit, a ostrvo je osim po proizvodnji maslina i maslinovog ulja, čuveno i po gotovo jedinstvenom borovom medu.
Ostrvo Tasos u svom sastavu ima i tri obližnja, manja ostrva, čije je površina svega 0,4 km². Reč je o ostrvima: Tasopula ( gr. Θασοπούλα ), Kinira ( gr. Κοίνυρα ) i Panagija ( gr. Παναγία ).
Najviši planinski vrh ostrva Tasos se nalazi na planinskom masivu ostrva, Ipsarion ( gr. Ψαριό ili Υψάριον ) i to na 1 045 metara nadmorske visine.
Glavni grad ostrva Tasos je Limenas ( gr. Λιμένας ).

Ostrvo Tasos je jedno od omiljenih destinacija srpskih turista, ali u turista iz Bugarske, Rumunije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

plaze na tasosu

 

Plaže na Tasosu

Ono što predstavlja dragulj Tasosa sigurno su njegove plaže. Naravno, uz vrlo prijatnu klimu, tirkizno plavo more i brojne turističke atrakcije. Mnogi turisti koji su imali prilike da letuju na ostrvu Tasos su saglasni da je, gotovo nemoguće za 10 – ak dana, koliko traje prosečno letovanje, obići baš sve plaže ostrva Tasos. Na Tasosu ima plaža za sve: velikih i malih, lepo uređenih i divljih, različitih dubina, ali za sve je zajedničko to što ih okružuje čisto, tirkizno plavo more.

Kako je nemoguće nabrojati sve plaže ostrva Tasos, navešćemo karakteristike samo onih najčešće posećivanih.

Na severoistočnom delovu ostrva Tasos nalazi se čuvena plaža ” Golden beach “, iako ćete od meštana čuti drugačiji naziv: Hrisi Amudia ( gr. Χρυσή Αμμουδιά ) . Ova plaža se nalazi na oko 15 – ak kilometara udaljenosti od Limenasa, a od Patosa ( gr. Πάθος ) je udaljena oko 40 kilometara. Ova plaža se smatra najpopularnijom i najposećenijom plažom ostrva Tasos, ali na njoj nema gužve, jer se proteže dužinom od preko dva kilometra. Uz plažu se nalaze grčke taverne i kafići, a na samoj plaži možete uživati u uobičajenim poslasticama: grčkim krofnama, koje ljubazni meštani prodaju tokom celog dana.

Za decu je možda najbolja plaža Artemis ( gr. Αρτέμη ). Pored brojnih zanimacija za decu, ova plaža ima i odličan ulaz u vodu, jer se postepeno dolazi do dubine. Na fliperi, sto za stoni tenis, kao i kafić, a u vodi je moguće igrati i vaterpolo, jer tokom sezone su postavljeni golovi.

Čak i takozvani bazen u steni je moguće naći na ostrvu Tasos. Bazen poznat kao Giola ( gr. Γκιόλα ) je smešten u neposrednoj blizini mora i sasvim prirodnim putem se puni morskom vodom. Koliko je poznato, morska voda prodire ispod stena i puni ovo čudo prirode vodom, pa je kupanje u ovom prirodnom bazenu mnogo prijatnije, nego u moru, jer je voda u njemu toplija. Za ovaj bazen su vezane dve starogrčke legende. Jedna kaže da je nju stvorio vrhovni bog Zevs, kako bi se prelepa boginja Afrodita u njemu kupala. Često se za ovaj bazen, baš iz tog razloga može čuti i drugi naziva i Afroditina suza ( gr. δάκρυα της Αφροδίτης ). Prema drugoj legendi, ova neobična tvorevina prirode je zapravo Zevsovo oko, koje mu je služilo da posmatra jednu od svojim mnogih ljubavnica.

Plaža Aliki ( gr. Αλυκή ili Αλυκές ) je joše jedna od mnogih plaža na Tasosu koja je odličan izbor za porodice sa malom decom. Smeštena je na jugoistoku ostrva, nadomak istoimenog seoceta, a krasi je tirkizno plavo, čisto more, beli pesak i ne tako velika dubina mora. Na samoj plaži Aliki se nalazi veliki broj grčkih taverni, kafića i barova, a u njenoj neposrednoj blizini se prostiru bogate šume borova i čuveni maslinjaci Tasosa.
Na svega desetak kilometara od glavnog grada ostrva Tasos, Limenarije nalazi se istoimena plaža. Ova dugačka, peščana, lepo uređena plaža je jedna od najposećenijih na čitavom ostrvu.

Za ljubitelje divljih plaža pravi izbor je plaža Kekes ( gr. Κεκές ). Da biste ušli u vodu plaže Kekes morate koristiti metalne stepenice, a sama plaža je stenovita, sa bogatom hladovinom. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže Aliki.

Pored ovih, ne treba zaboraviti ni: Paradise beach, Mermernu plažu, Atspas, Pahis, Notos, Tripiti plažu i mnoge druge, koje često nemaju neki određeni naziv.

tasos iskustva

Tasos iskustva

Kao i za većinu destinacija u Grčkoj, turisti su gotovo saglasni da su iskustva mahom pozitivna. Ako i čujete negativna iskustva, ona se obično odnose na ne tako aktivan noćni život, jer se na ostrvu Tasos lokali mahom zatvaraju oko ponoći. Zato se odlazak na ostrvo Tasos preporučuje svima, osim onima koji odlaze na more kako bi se provodili u kasnim noćnim izlascima. Da ne bude zabune, ima na ostrvu Tasos mesta za izlazak, naravno, ali ovo ostrvo je živo u drugom smislu reči. Na njemu je moguće provesti odmor vrlo aktivno, ali bez noćnih ludovanja. Zato, ukoliko želite da odmor provedete u noćnim izlascima, preporuka je da obavezno posetite obližnju Kavalu.

Činjenica da ostrvo Tasos spada u jednu od najposećenijih destinacija Grčke, barem kada su srpski turisti u pitanju, mnogo govori o ovom ostrvu.

Kliknite na COMMENT da bi se videli komentari i utisci ljudi koji su posetili Tasos.

Povezano
1 Comment
  1. Destinacija za izbegavanje, vreme nestabilno, prilaz do dobrih plaza katastrofalan, a ostale plaze do kojih je moguce normalno prici zagadjene otpadnim vodama. Zaista ima puno atraktivnijih ostrva u Grckoj.

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment

FB STRANICA