Skala Furka je mesto koje kombinuje različite suprotnosti koje su savršeno uklopljene u prelepo okruženje.To je mesto gde je moguće pronaći zanimljiv noćni život ali i mir i tišinu, što Fourku čini jedinstvenom destinacijom za nezaboravan odmor.

Da bi došli do Furke potrebno je da prođete kroz borovu šumu koja okružuje područje naselja, što se savršeno uklapa sa prelepim plavim vodama kristalno čistog mora. Plaža Fourka (nagrada Plava zastava), ili Skala Fourkas, duga je 2,5 kilometara, prilično prostrana i nikada nije gužva. Nalazi se na zapadnoj obali Kasandre, pa možete uživati u predivnim zalascima sunca koji boje nebo u crvenim, narandžastim i ljubičastim tonovima.

Skala Fourkas je prilično veliko mesto koje se nalazi na zapadnoj obali poluostrva Kasandra na Halkidikiju.Ima oko 700 stanovnika i jedno je od najvećih na području Kasandre.

Od velikih supermarketa u Fourki se nalaze dva Masoutis i Arvanitidis

Tokom ljetnjih meseci, Fourka je puna života jer ima mnogo privatnih kuća za odmor, vila, hotela i apartmana za vaš boravak.

Udaljenost od glavnog grada regije, Poligirosa, je oko 60 kilometara. Solun je udaljen oko 95 kilometara, a obalno naselje Siviri se nalazi 7 kilometara severno. U blizini popularne Skale Fourkas, udaljene oko 2 kilometra, nalazi se selo Furka. Na samoj plaži ima dosta vila i apartmana za turiste koji žele provesti svoj odmor ovde.

skala fourkaPored glavnog trga u Furki, tu su brojni barovi, taverne, restorani brze hrane i druge vrste trgovina. Riblji restorani na trgu pružiće vam priliku da probatee vrhunske specijalitete od sveže ribe. Jedan od najpoznatijih barova je Opal Bar koji posećuju mladi iz cele Kasandre kako bi probali osvežavajuće koktele i zabavili se do jutra. Tokom leta Fourka ima mnogo mladih posetilaca jer je udaljena samo 6 km od sela Posidi, u kome se nalazi studentski kamp Aristotelovog univerziteta u Solunu.

skala furka kasandraDok je obala prošarana hotelima i barovima na plaži, udaljeno oko dva kilometra selo Fourka je mirno mesto, sa tradicionalnom arhitekturom sa kamenim kućama i malim crkvama. Selo je okruženo borovima, maslinjacima, uređeno i ulepšano mnogim drugim vrstama drveća i cveća. I ovde možete naći tradicionalne taverne, kafiće i restorane.U centru se nalazi i nekoliko lokala za decu koji rade kao mini luna parkovi.

Skala Furka plaža

skala furka plazaPlaža Skala Fourkas okružena je niskim brežuljcima i područje je veoma zeleno. Skala Fourka je i ime plaže koja se nalazi u selu. Ova prelepa velika bela peščana plaža nagrađena je Plavom zastavom zbog čistih i bezbednih voda. Organizovana je, tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje. Na plaži postoje taverne, a tu je i mala luka za ribarske brodove.Postoji i veliko parkiralište tik uz plažu pa možete bez problema parkirati svoj automobil.

Skala Furka je dobra destinacija za porodice sa malom decom jer je more plitko.I deca i neplivači se slobodno mogu brčkati u prvih 100 m od obale a more je veoma toplo.

skala fourka plazaNeki od najvažnijih letnjih praznika i vašara u Furki su Sveta Marina (17. jul), Prorok Ilija (20. jul) i Sveta Paraskeva (26. jul), kada Fourka postaje posebno živo mesto koje svakako vredi posetiti. U Fourki postoji i vrlo aktivno kulturno udruženje koje organizuje razne manifestacije tokom leta za odrasle i decu. Svake godine se održava drugačiji događaj, a muzika iz 80-ih i berba meda su samo neki od primera.

Utisci i iskustva

skala furka iskustvaSvako ko letovao u Furki ili proveo neko vreme dolazeći na izlet uvideo je da je ovo mesto veoma gostoljubivo, pružajući prijatan boravak u modernom okruženju.Zanimljivo je da su pozitivni utisci i mladih koji žele provod i porodica sa malom decom.Za mlade su cene relativno pristupačne a lako mogu obilaziti mesta u blizini ili ići u noćni provod bilo gde na Kasandri.Furka je odlično povezana sa popularnim letovalištima na istočnoj obali kao što su Kalitea, Pefkohori i prilično skup Hanioti.Svakako vredi posetiti i odlične plaže u Posidiju i Siviriju.

Negativna iskustva sa brojem otvorenih prodavnica i ponudom prehrambene robe imaju turisti koji dođu u predsezoni ili početkom Juna s obzirom da ovo mesto potpuno oživljava u drugoj polovini Juna.

Nezaboravan utisak na sve posetioce ostavlja predivan zalazak sunca iznad vrhova Olimpa.

Ovde letuju uglavnom turisti iz Srbije, Rusije, Rumunije i Makedonije.

skala furka grckaFourka nema nedostatak istorijskih atrakcija. U hramu Svetog Ioanisa nalaze se određeni nalazi iz vizantijskog perioda, dok su razne kapele izvanredan podsetnik istorijskog porekla naselja. Furka je takođe rodno mesto Ksenofona Paionidisa, čuvenog arhitekte čija se najznačajnija dela mogu naći u Solunu.

skala furka smestaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here