Švajcarska – Grad i jezero Lugano: 14 znamenitosti koje treba posetiti

Grad Lugano se nalazi na istoimenom jezeru u švajcarskom kantonu Tičino, južno od Alpa. Lugano je veliki turistički centar i ne treba mu neko naročito predstavljanje. Ovo čudesno jezero i planine koje ga okružuju govore za sebe. U gradu ćete se zaljubiti u italijansku arhitekturu, promenade i parkove pored jezera, lepo uređene ulice za šoping, kao i predivne trgove pune lukova i ukusno uređenih bašti.

Naši turisti koji idu na putovanje u Milano obično u ponudi imaju i izlet do jezera Komo i pusetu Luganu.Ako samostalno krenete na putovanje u Milano ili posetite jezero Komo ako imate vrmena obiđite i Lugan.Nećete se razočarati.

U nastavku sledi spisak znamenitosti i mesta koja vredi obići dok boravite u ovom delu Švajcarske.U ovom kantonu se govori Iatlijanski jezik a valuta je naravno Švajcarski Franak.

luganoSela u blizini Lugana su takođe kao naslikana na razglednici. U jednom od njih, Montanjoli, živeo je i pisac Herman Hese. Doselio se tu 1919. godine i ostao tu da živi još pedeset godina, do svoje smrti.

Evo koje znamenitosti i mesta vredi videti…

Via Nasa

lugano svajcarskaNa južnom obodu grada počinje Via Nasa, nedaleko od promenade, zatim ide pored obale jezera i ulazi u stari centar grada. Ovde možete uživati u šopingu, a ako vas to ne interesuje, sigurno ćete uživati u pogledu na stare građevine i lukove iz 17. veka. Ti lukovi su nekada služili da se ulični prodavci sakriju od kiše ili jakog sunca; danas ispod njih možete naći mnoštvo skupih butika, zlatara, restorana i kafića.

Istorijski centar

lugano putovanjeStari centar grada Lugana je predivan – pun je renesansnih i baroknih crkava, manastira, palata i natkriljenih trgova. Prvo mesto na koje treba otići je trg Pjaca Reforma, okružen kućama okrečenim u pastelne boje i pun života. Na južnom delu trga se nalazi Gradska kuća, palata sagrađena u neoklasičnom stilu. Ovde se nalazi i turistički centar.

Utorkom i petkom se na Pjacali eks Skuole održavaju pijace – ovde možete kupiti sveže mesne prerađevine, sir, voće i cveće.

Na Pjaci Čočaro se nalazi prelepa palata Riva.


Gandrija

svajcarska luganoOvo šarmantno selo na obali jezera je zvanično postalo deo Lugana 2004. godine i leži na istočnim padinama Monte Brea. Gandrija je starinsko selo – izgleda isto kao i pre stotinu godina, kada je bilo veoma važno mesto na putu ilegalne trgovine.

Ovde možete lutati ulicama i zavojitim stepenicama i na kraju obići crkvu svetog Vidžilija koja datira iz 15. veka. Fasada ove crkve istovremeno predstavlja i memorijal članovima nekih uvaženih lokalnih porodica.

Tu se nalazi i Muzej carine, u kom možete čuti mnoštvo zanimljivosti o nekadašnjim švercerskim rutama, raznim metodama rada tadašnjih švercera i naporima državnih službenika da ih uhvate.

Jezero Lugano

jezero luganoČim stanete na šetalište na obali, lepota ovog jezera će vas potpuno opčiniti. Jezero Lugano je okruženo blagim padinama prekrivenim šumama. Jezero je dugačko i ispunjava duboke doline između planinskih vrhova. Zbog ovih padina se obično može videti tek jedan deo jezera Lugano, gde god da stojite i zato nemojte propustiti šansu da odete u obilazak čamcem. U turističkom centru postoji dosta ponuda za dnevne izlete. Najpopularnije su jutarnje i panoramske ture. I jedne i druge traju po tri sata, a možete krenuti i u večernju turu i uživati u predivnom prizoru, kada je jezero obasjano svetlima okolnih gradića i sela.


Planina San Salvatore

putovanje u luganoOvo brdo se nalazi na južnom delu grada Lugana i visoka je oko 900 metara. Sa vrha se pruža najbolji moguć pogled na grad Lugano, samo jezero, kao i na Alpe. Do vrha možete stići i žičarom iz predgrađa po imenu Paradizo za samo 12 minuta.

Ako volite šetnju i planinarenje, i sam uspon do vrha može biti velika avantura. Krenite stazom iz Karone, a ako vam to nije dovoljno, možete produžiti i do priobalnog gradića Morkote.

Ako niste u formi, a želite da se prošetate ovim prelepim predelom, možete se popeti žičarom, a sići pešice – silazak traje oko sat vremena.


Monte Bre

lugano sta videtiPredgrađe Kasarate, u istočnom delu Lugana, je najbolja polazna tačka za posetu ovoj planini. Žičara je napravljena 1912. godine i deluje starinski. Na vrhu planine, na 925 metara nadmorske visine, nalaze se dva restorana iz kojih možete posmatrati grad i jezero, a vidi se čak i Italija. Monte Bre važi za najsunčaniju švajcarsku planinu, a ovde raste i božićna ruža, cvet koji uspeva samo u mediteranskoj klimi.

Na putu ka vrhu ili dok silazite, možete svratiti i u predivno, pitoreskno selo Bre, koje se nalazi na strmoj padini.


Gradski park

grad luganoIstočno od centra grada Lugano nalazi se Gradski park, prelep park na obali jezera u kom se nalaze i Kantonska biblioteka i Centar za konvencije. Kada obiđete zaliv, stižete na vidikovac sa kog je prava milina posmatrati zalazak sunca nad Luganom. Tokom dana možete uživati u pogledu na Monte Bre i San Salvatore.

Nešto bliže centru grada se nalazi park Vila Čijani, puna uređenih bašta. Dalje na istok, pored obale reke Kasarate, nalazi se park uređen poput šume – u njemu možete uživati u hladu javora, kestena i platana.


Crkva Santa Marija delji Anđeli

lugano gradNekadašnja manastirska crkva, ova crkva je danas naizgled prosečna kada se posmatra spolja; ali kada uđete u nju, enterijer će vas sigurno zadiviti. Od ulaza pa do oltara se pruža najlepša renesansna freska u celoj Švajcarskoj. Freska je delo Bernarda Luinija, datira iz 1529. godine i predstavlja Hristovo stradanje i raspeće. Ovo je jedna od tri slike u crkvi – druge dve predstavljaju Devicu sa detetom i Tajnu večeru.


Povezano  10 stvari koje treba videti u Milanu


Katedrala San Lorenca

lugano sta obiciFasada ove renesansne katedrale predstavlja remek-delo samo po sebi – napravljena je od belog krečnjaka i karara mermera.

Katedrala datira iz 16. veka, a sagrađena je na ostacima starijeg romanesknog zdanja. Troja vrata su ukrašena renesansnim motivima –pticama i anđelima. Između njih se nalaze mermerne biste kralja Solomona, Davida i Jevanđelista. U sredini se nalazi prozor ukrašen kerubinima.


Heseov muzej

lugano sta posetitiNemački pisac i dobitnik  Nobelove nagrade, Herman Hese se doselio u selo Montanjola na obali jezera 1919. Godine i ostao tu da živi do svoje smrti, 1962. Godine. Muzej se nalazi u prvoj kući koju je kupio u ovom selu (Kasa Kamuzi).

Dok je živeo ovde, napisao je Sidartu, Stepskog vuka i Narcisa i Zlatoustog.

U muzeju možete videti mnoštvo memorabilija – pisma koja je razmenjivao sa T. S. Eliotom i Frojdom, zatim njegovu pisaću mašinu, knjige, fotografije i vodene boje kojima je slikao. Takođe, možete krenuti i na turu po Montanjoli sa vodičem i „slediti Heseov put“ kroz selo.


Povezano Jezero Komo: Top atrakcije, izleti, gradovi i vile


Staza maslinovog drveća

lugano izletPored šverca i trgovine svilom, masline su takođe važan deo istorije Gandrije. Na sunčanim padinama Monte Brea se gaje masline i sigurno ćete uživati u šetnji kroz zasade maslina dugačke više od tri kilometra. Staza se proteže od Gandrije do Kastanjole i imaćete utisak da ste na Mediteranu, a ne u srednjoj Evropi. Neke od maslina su stare stotinama godina, a tu su i noviji zasadi, jer je pokrenuta inicijativa da se proizvodnja maslina ponovo pokrene.

Staza je dobro obeležena, i tokom šetnje ćete videti čak 18 panela sa informacijama vezanim za maslinovo drveće, kao i to koliko su masline značajne za ova dva sela.


Švajcarsko-italijanski umetnički muzej

lugano znamenitostiGodine 2015. velike umetničke kolekcija kantona Tičino i grada Lugano su spojene i tako je osnovan ovaj muzej. Danas se nalazi na dve lokacije: jedna je nova zgrada u južnom delu Lugana, u blizini mesta na kom počinje Via Nasa; druga se nalazi u palati Reali, u centru grada.

Na prvoj lokaciji možete videti razna dela moderne i savremene umetnosti. U palati Reali se nalaze umetnička dela nastala između 15. i 20. veka i kolekcija je zaista ogromna. Ovde možete videti remek-dela švajcarsko-italijanskih majstora iz perioda baroka, između ostalog, i Đovanija Serodinea i Đuzepea Antonija Petrinija.


Muzej minijatura

izlet u luganoPodno planine San Salvatore nalazi se muzej na otvorenom, a kao što mu ime kaže, reč je o izložbi koja obuhvata minijature svih švajcarskih znamenitosti. U parku možete videti oko 130 modela crkava, zamaka, dvoraca i prirodnih atrakcija (npr. Materhorn). Minijature su uglavnom urađene u razmeri 1:25 i okružuju ih cveće i drveće. Vaša deca će se sigurno oduševiti minijaturnom železnicom koja ide kroz park. Pruga je dugačka tri i po kilometra i ima 18 malih vozova koji idu po njoj. Obratite pažnju i na modele žičara, kola na auto-putevima i čamaca na jezerima.


Lido di Lugano

lugano slikeLido di Lugano se nalazi u blizini Gradskog parka i predstavlja svojevrsno odmaralište nadomak grada. U hotelu se nalazi nekoliko većih bazena, uključujući i jedan za decu, kao i olimpijski bazen i bazen za ronjenje.

Lido ima i peščanu plažu gde možete uživati na suncu. Ako krenete na putovanje u Lugano tokom leta, takođe možete i plivati u jezeru, otići do bara na plaži da ručate ili popijete piće, a leti se takođe održava i bioskop na otvorenom.


Povezano Najlepša mesta u Švajcarskoj


Pijadine

lugano sta jestiKuhinja grada Lugano, kao i kultura i geografija, predstavlja „nešto između“ Švajcarske i Italije. To se najbolje odražava u pijadinama. Pijadina je sjajna stvar ako ste u žurbi i predstavlja neku vrstu pogače u koju možete staviti šta god poželite. Obično je slana i u nju idu suhomesnati proizvodi i različite vrste sira, salate i povrće.

Lugano je zaista poseban i treba ga doživeti, utisci se zaista teško prenose a slike ne prenose spektakularne prizore na pravi način.Zato krenite na izlet ili putovanje u ovaj grad, nećete se razočarati.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment