evia ostrvo

Predivno ostrvo Evia ili Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo najveće u Grčkoj posle Krita. Ovo ostrvo podseća na nastavak kopnenog dela Grčke (što je nekada davno i bilo).

Glavna “spojnica” sa kopnom je Halkida. Tu se nalazi most koji možete preći kolima ili biciklom i stići na kopno. Sa ovog ostrva kreće i mnoštvo trajekata do nekoliko različitih lokacija.

evijaNa jugu Evie, iz luke Karistos, kreću trajekti do Rafine i Atine. Na severu Evie trajekti kreću iz Pefkija i idu do Volosa, koji se nalazi u podnožju planine Pilion.

Ostrvo Evia se obično deli na tri dela: severni, centralni i južni. U svakom od njih se nalazi mnoštvo predivnih sela, priobalnih odmarališta i čudesnih gradića, tako da ovde možete doći na odmor tokom cele godine.

Evia je predivno ostrvo sa očaravajućim plažama. Tu je i bujna, divlja priroda i tradicionalna kuhinja.

Povezano>>>  Evija najlepše plaže

Mada je Evia ostrvo, mnogim posetiocima se ne čini tako zbog blizine kopna i toga što je Evia toliko blizu kopna da je spojena mostom preko koga možete brzo preći.

evia ostrvoEvia je popularna i zbog banja. U gradu Edipsos se nalazi mnoštvo mineralnih izvora, pa se zato naziva i banjskom prestonicom ostrva.Banjski odmori su veoma popularni na Evii i tu je mnoštvo hotela sa spa centrima, tako da možete uživati u blagodetima lekovitih voda, koje su poznate još od antičkih vremena.

>>> Evia plaže, noćni život, najlepša mesta za letovanje

Mada je Evia ostrvo na kome nećete videti horde turista kao na nekim drugim grčkim ostrvima, turistička infrastruktura je odlično organizovana i ovde ćete naći mnoštvo raznolikog smeštaja i hotela.

Evia je ostrvo jedinstvenih, čudesnih pejzaža. Posetioci ovde dolaze tokom cele godine kako bi uživali u svim čaroma ovog ostrva.

Edipsos

Edipsos je jedna od najpoznatijih banja u celoj Grčkoj, a i jedno od najstarijih banjskih naselja. Nalazi se 120 kilometara od Halkide i 150 kilometara od Atine. Edipsos je poznat po lekovitim izvorima još od doba rimske vladavine. Mnogi rimski carevi i vojskovođe su ovde dolazili zbog lekovite vode. Tako je i jedan od najluksuznijih hotela dobio ime Sula, po poznatom rimskom zapovedniku Korneliju Suli.

edipsos eviaTokom vizantijske vladavine Edipsos je ostao popularno banjsko lečilište, ali tokom turske okupacije je izgubio popularnost. Godine 1887. godine je ponovo počela rekonstrukcija.

Danas je Edipsos divan turistički gradić sa oko 7.000 stalnih stanovnika. Ovde možete naći hotel po želji – od jeftinih motela do luksuznih hotela. Tu je i divna promenada sa mnoštvom kafićima, tavernama i prodavnicama.

Saznajte više  Edipsos banja – plaža, utisci iskustva

Pefki

pefkiPefki je popularno mesto među Grcima, sa velikom peščanom i šljunkovitom plažom i nalazi se na severu Evie. Nalazi se na oko 190 kilometara severozapadno od Atine i potrebno je oko tri sata vožnje da ovde stignete iz grčke prestonice. Na plaži u Pefkiju ćete naći mnoštvo taverni, picerija, kafića i restorana. Tu je i veliko kamp-naselje.

Plaža je odlično organizovana. Sigurno ćete se zaljubiti u nju ako volite sportove na vodi i odbojku na plaži. “Pefko” na grčkom znači “bor”, pa se nećete iznenaditi kada videte čudesne borove šume po celom području oko Pefkija.

Artemisio

artemisoArtemisio je selo nadomak Pefkija. Tokom arheoloških iskopavanja, ovde je pronađena bronzana statua Zevsa. Ova statua se danas nalazi u Arheološkom muzeju u Atini. U selu se nalaze vizantijske crkve posvećene svetoj Paraskevi i crkva Panagija.

Jugozapadno od Pefkija i Artemisija nalazi se nekoliko predivnih gradića: Gouves, Helenik, Psaropoli Vasilika i Hagija Ana. Ovde lako možete zamisliti da ste u Austriji ili Švajcarskoj. Ovde možete videti fantastične šume i pejzaže.

Eretrija

evija eretrijaEretrija se nalazi 21 kilometar jugoistočno od Halkisa. Ovo je grad bogate istorije i jedan od najpopularnijih turističkih gradova na Eviji. Ima oko 6.000 stalnih žitelja. Arheološka nalazišta su pokazala da se ovde nekada nalazio veliki teatar i nekoliko rimskih kupatila.

Drevna Eretrija je bila drugi najvažniji grad na ostrvu (posle Halkide). Pošto su meštani podržavali Jonski ustanak, Persijanci su uništili ovaj grad 490. godine pre nove ere.

eretria eviaEretrija je poznata i po nekoliko malih ostrva koji se nalaze preko puta grada. Tu je i poznato Ostrvo snova, do kog ćete lako stići mostićem. U Eretriji se nalazi mnoštvo lepih bulevara oivišenih terasama, kafićima, tavernama, restoranima i barovima. U ovom delu Evie su plaže veoma lepe i uredne. Dostupno je mnoštvo različitih hotela i apartmana.

Do Eretrije se najbrže stiže od Atine do Oroposa, a zatim trajektom. Odavde kreće trajekt na svakih pola sata, a cena vožnje je pet eura po osobi. Oropos se nalazi na četrdesetak minuta vožnje od aerodroma u Atini.

Letovanje na centralnoj Evii

U centralnom delu Evie se nalaze najpoznatija mesta ovogostrva. Tu je Halkida, prestonica Evie, i iz nje kreće most koji spaja ostrvo sa kopnom.

Ovo je najpopularniji put na celom ostrvu i sjajna opcija za sve one koji žele da dođu na ostrvo svojim prevozom.

Put preko mosta traje svega par minuta, tako da možete stići sa kopna na jedno od najčuvenijih grčkih ostrva, a da ne dolazite brodom ili trajektom. Ako želite da dođete trajketom na Eviu, postoji dobra veza iz Eretrie do Oroposa na kopnu.

Kada stignete u Halkidu, oduševiće vas ovaj moderni grad. Iz njega se lako stiže do svih ostalih delova ostrva, tako da se mnogi odlučuju da odsednu u Halkidi i odatle idu u obilazak cele Evie.

Centralna Evia je kombinacija mora i planina. U severnom delu se nalaze planine Diris. Iza njih je obala i oduševiće vas priobalni gradovi sa savršeno urednim plažama, kao i predivno Egejsko more.

Duž obale centralne Evie se nalazi mnoštvo predivnih plaža. Priobalni gradovi poput Amarintosa i Eretrije se nalaze na južnoj obali, a Kimi na severnoj, ali su sva ova mesta veoma popularna među turistima.

Letovanje na severnoj Evii

Severni deo Evie je predivan i veoma miran. Tu je predivan pejzaž: guste zelene šume i plavo more, tako da je ovo mesto na kom se možete lepo opustiti.

Na severnom delu Evie se nalazi mnoštvo ljupkih gradova i sela po celom regionu, tako da je ovo sjajno mesto za odmor u svakom smislu te reči.

Bez obzira na to da li želite odmor pun zabavnih aktivnosti ili mir i tišinu, to ćete sigurno naći na severu Evie. Mogućnosti su ovde beskonačne.

Ako volite more i sunce, duž čitave severne Evie se nalazi mnoštvo lepih plaža. Ove plaže su idealne za sunčanje i plivanje.

Ako odete u priobalni grad Agios Georgios, uživaćete u ronjenju i upoznaćete sasvim novi podvodni svet.

Odmor na južnoj Evii

Poput severnog i centralnog dela Evie, i južni deo je jedinstven i pun predivnih mesta koja će vam ostati u lepom sećanju.

evija letovanjeKada stignete, prvo što ćete primetiti su predivne planine, po kojima je južni deo Evie poznat. Pejzaž je zaista očaravajuć. Tu su bujne šume i predivna vegetacija, mnoštvo cveća i drveća i izvori hladne vode, koji su slika i prilika mira i tišine.

Kao i na drugim delovima ostrva, na jugu Evie se nalaze divne plaže, a voda je kristalno čista.

Najlepšim naseljima na južnom delu Evie smatraju se Karistos, Marmari i Amigdalija. Ova tri gradića su veoma opularna među turistima.

Sa obale u Marmariju možete videti mala ostrvca Petali i Hersonisi. Prizor je zaista čudesan, i odmor na južnoj Evii će vam sigurno ostati u divnom sećanju ako odete tamo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here