london znamenitosti

Ako planirate putovanje u London sigurno se pitate koje znametitosti obavezno treba videti.Ovaj grad ima tako mnogo atrakcija i zanimljivosti da su potrebni meseci da se sve poseti i upozna, zato je najbolje dobro isplanirati putovanje jer kako god da okrenete uvek će vam biti žao što bar još nešto nite obišli.

Jednostavno takva su iskustva svih koji su posetili London…

London je najveći i glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva i Engleske. Istorija Londona seže sve do doba Rimljana, kada se ovaj grad zvao Londinijum. Podsetnici na drevnu istoriju londona se i danas mogu videti u tom gradu.

Danas je ovo jedan od najvećih svetskih finansijskih centara i u njemu se nalazi sedište više od stotinu kompanija od 500 najvećih u Evropi.

London ima i važnu političku ulogu, jer se u njemu nalazi britanski Parlament. Ovo je grad mode, umetnosti, obrazovanja, medija i mnogih ostalih stvari vezanih za kulturu. Samim tim, London je i velika turistička atrakcija sam po sebi.

znamenitosti londonAerodromi u Londonu

U njemu se nalazi pet aerodroma: London Siti, Getvik, Hitrou, Luton i Stensted.

Svake godine u ovaj grad dođe 27 miliona turista, što ga čini najposećenijim gradom u Evropi.

Danas je London jedan od najraznovrsnijih gradova u kulturološkom smislu, sa bogatom istorijom i zanimljivostima.

Podeljen je na četiri velike oblasti: severni, zapadni, južni i istočni, a tu je i centralni London, turistički centar.

london gradSvaki od ovih delova ima svoje specifičnosti. Ako odete u London, sigurno vam neće biti dosadno jer ima tako mnogo znamenitosti i atrakcija. Tu možete naći i najbolju svetsku umetnost, zabavu, šoping, restorane i istoriju.

Da vidimo koje sve znamenitosti treba obići u Londonu ako imate samo par dana za uživanje u ovom čudesnom gradu.

1. Big Ben

Big Ben LondonBig Ben je jedna od najčuvenijih znamenitosti Londona. Reč je o najvećoj sahat-kuli sa zvonikom na svetu. Nikako nemojte propustiti da obiđete Big Bena ako odete u London!

Šta je Big Ben?

Big Ben je verovatno najporepoznatljivija londonska atrakcija. Tehnički gledano, sam naziv se odnosi na ogromno zvono u kuli, koje je teško više od trinaest tona.  Kula izgleda spektakularno noću, kada su sva četiri sata osvetljena.

Kada je Big Ben sagrađen?

Vestminsterska palata je uništena u požaru 1834. godine. Godine 1844., odlučeno je da se na Parlamentu izgradi i sahat-kula.

Koliko je visok Big Ben?

Elizabetanska kula je visoka 96 metara i da biste se popeli na sam vrh, potrebno je da pređete 399 stepenika.

2. Londonski most i Tauerbridž 

most u londonuTower bridge zanimljivosti

Londonski most i Tauerbridž nisu isto, ali ako ste ih pobrkali, sigurno niste jedini.   Lonsonski most je takođe poznata znamenitost i takođe se nalazi na Temzi. Tauerbridž je, uz Big Bena i Vestminstersku palatu, jedan od zaštitnih znakova Londona i nalazi se na mnogim razglednicama, brošurama i panoramskim slikama Londona.  Tauerbridž je viseći most sagrađen 1894. godine i dugačak je 244 metara, a visok 65 metara.

TauerbridzKako stići do Tauerbridža? 

Tauerbridž se nalazi na Temzi, u blizini Kule, Londosnkog mosta i Gradske većnice. Podzemnom železnicom možete doći do stanice Tauer Hil, Monjument ili Londonski most i brzo stići do Tauera.

Povezano>>>   Šta obavezno morate videti u Londonu (slike, spisak)

Poseta Tauerbridžu

Postoji nekoliko stvari koje morate uraditi prilikom posete ovoj znamenitosti.  Pre svega, reč je o predivnom mostu, tako da je foto-aparat ili mobilni telefon nezaobilazan, jer ćete naprosto morati da ga slikati.  Jasno je zašto se ovaj most nalazi na toliko razglednica.  Drugo, obavezno pređite Temzu i uživajte u pogledu.  Treće, samo mesto.  Sa Tauerbridža se pruža fantastičan pogled na London, pa odvojte neko vreme da uživate u atmosferi.

mostKada je Tauerbridž otvoren?

Da biste potpuno uživali, najbolje je da proverite kada je most otvoren za prolazak.

Brodovi moraju da obaveste nadležne dvadeset i četiri sata pre prolaska, tako da je most često zatvoren. Na zvaničnoj veb-prezentaciji možete pogledati taj raspored.  Ovaj most se podiže i spušta u proseku hiljadu puta godišnje – znači, oko tri puta dnevno.  Najbolje mesto za posmatranje podizanja mosta jeste obala.  Potrebno je oko minut da se podigne i minut da se spusti, plus vreme za prolazak broda.

3. Hajd park

hajd parkHajd park je verovatno najpoznatiji park u Londonu, a i jedan je od najvećih. Ovaj park je značajno istorijsko mesto, jer se u njemu održavalo mnoštvo demonstracija i protesta.

Saznajte sve o Londonu>>> London kraljevski grad

Čuveno Govornikovo mesto je još uvek mesto na kom se održavaju debate, protesti i umetnički performansi. U ovom parku se nalazi nekoliko spomenika i dva veštačka jezera. Ovde možete otići na vožnju čamcem, posmatrati labudove ili naprosto uživati u svežem vazduhu u sred Londona.

4. Bakingemska palata

Bakingemska palataNe možete reći da ste obišli London ako niste prošetali do Bakingemske palate. Ova palata je dom britanskoj kraljevskoj porodici još od 1837. godine. U njoj se nalazi 775 soba i najveća privatna bašta u Londonu.

Jedan deo palate je otvoren za posetioce, tako da možete osetiti atmosferu kraljevskog doma. Ispred možete posmatrati čuvenu smenu kraljevske straže što je nazaobilazna atrakcija. Ova procedura se odvija nekoliko puta dnevno i sjajna je prilika da posmatrate jednu kraljevsku tradiciju.

5 Londonsko oko (Milenijumski točak)

londonsko okoPutovanje u London nije potpuno ni ako ne posetite čuveno Londonsko oko. Ova vrteška je sagrađena za proslavu nadolazećeg milenijuma. Odatle se pruža najbolji moguć pogled na ceo London. Noću je vrteška osvetljena različitim bojama, a sada se svake godine za Novu godinu tu priređuje i vatromet.

Naravno, možete se i provozati ovom vrteškom. Najbolje je da ukombinujete posetu Oku i Londonskom akvarijumu, u kom se nalazi mnoštvo različitih životinja sa svih krajeva sveta – od meduza, preko morskih konjica do krokodila.

6. Vesminster

Westminister LondonVestminster se smatra političkom centru Londona, i u njemu se nalaze Parlament i Big Ben. Big Ben je ime za ogromni zvonik na zgradi Parlamenta.

Ovde se nalazi i čuvena Vestminsterska opatija, koja je otvorena za posetioce. Obavezno prošetajte i trgom ispred Parlamenta, na kom se nalaze statue najvažnijih svetskih političara, uključujući i Nelsona Mendelu i Vinstona Čerčila.Ovo je sigurno jedna od znamenitosti koja se mora obići!

7. Muzej Madam Tiso

muzej madam tisoMuzej Madam Tiso je čuveni muzej u centru Londona i smešten je u staroj opservatoriji. U ovom muzeju su izložene figure u prirodnoj veličini napravljene od voska.

Ovaj muzej privlači milione turista svake godine i ostao je popularan isto kao i pre dva veka, kada je tek otvoren. Danas na svetu ima nekoliko ispostava ovih muzeja, a prvi je otvoren u Parizu 1770. godine. U muzeju u Londonu nisu izložene samo voštane figure – tu je i 4D bioskop i Kuća straha.

Kada je muzej otvoren?

Od ponedeljka do petka: 9.30-17.30.

Subotom i nedeljom: 9.00-18.00.

8. Ulica Bond

znamenitosti londonaUlica Bond se nastavlja na ulicu Oksford i veoma je popularna za šoping. Ulica Bond se dosta razlikuje od ulice Oksford po samim radnjama – ovde su uglavnom butici markirane garderobe. Ova ulica je “najskuplja” u celom Londonu možda ne planirate ovakav šoping i svakako je vredi obići samo zbog sveg tog glamura.

Ispred gotovo svake radnje stoje vratari. U izlozima prodavnica satova, zlatara, pa čak i tašni, ćete videti dijamante. Ovde ćete naći Tifani, Kartijea i Ralfa Lorena.

Nakon razgledanja izloga možete pozirati sa statuama “saveznika” – Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila. Možete završiti šetnju ovom ulicom tako što ćete se slikati sa najstarijom skulpturom u Londonu, koja se nalazi iznad ulaza u Soterbi. Ova figura je iz starog Egipta i stara je preko 3.000 godina.

9. Avenija Elektrik

London atrakcijeOva avenija je zapravo ulica u južnom Londonu, u naselju Brikston, poznata po tome što je bila prva ulica u Londonu sa električnim osvetljenjem. Ovo je i ime poznate pesme Edija Granta. Avenija Elektrik je bila poprište nekih značajnih istorijskih događaja, a najpoznatiji je verovatno Brikstonska racija iz 1981. godine. Danas se u ovoj ulici nalazi brikstonska pijaca.

Kada prošetate ovom ulicom obiđite i okolinu. Brikston je poznat po mnoštvu malih radnji u kojima se prodaju unikati i ručni radovi. Ovo je danas jedno od najživljih naselja u Londonu i savršeno je za šoping i uživanje u muzici uživo.

10. Pikadili serkus

london zanimljivostiPikadili serkus je prepoznatljiv trg u centru Londona, sa magičnim osvetljenjem i mnoštvom bilborda. Pikadili serkus se smatrao centrom Londona još od 17 veka, kada je postao trgovinski centar grada.

Danas je još uvek u srcu Vest Enda i odatle se lako stiže do najvećih pozorišta i klubova u Londonu. U centru trga se nalazi statua Erosa, i ovo je veoma poznato sastajalište lokalnog stanovništva i velika turistička atrakcija.

Obavezno posetite Riplijev muzej na Pikadili serkusu. Tu je i Trokadero, čuveni zabavni centar.

11. Ulica Oksford

london sopingUlica Oksford nije samo najpoznatije mesto za šoping u Londonu, i najprometnija trgovačka ulica u celoj Evropi. U ovoj ulici se nalazi preko 300 lokala kroz koje svakodnevno prođe 500.000 posetilaa.

Ovde možete videti čuvenu robnu kuću Selfridges.

Oko Božića svake godine, božićna dekoracija i svetiljke bacaju divno svetlo na celu ulicu.

12. Trg Lečester

Trg Lečester jevelika pešačka zona u Vest Endu. Najpoznatiji je po premijerama mnogih filmova, posebno blokbastera. Ovaj trg je bio veoma popularno mesto još u 17. veku, a postao je zabavni centar tokom 19. veka.

Trg je okružen brojnim bioskopima sa najvećim platnima u gradu, kao i mnoštvomrestorana. Bašta u centru trga je sjajno mesto da se odmorite i rashladite tokom vrelih letnjih dana.

Obavezno posetite bioskop princa Čarlsa. Na ovom trgu se održavaju i proslave kineske Nove godine, i tada ovde možete videti tradicionalne zmajeve.

London noću

nocni zivot u londonuLondon je urbana metropola. Ovde se uvek nešto dešava, čak i dugoko u noć. Kada sunce zađe, svetla osvetljavaju grad na magičan način.

Postoji dosta organizovanih tura za obilazak grada noću i pešicei autobusom. Obavezno posetite Katedralu sv. Pola predivno osvetljenu uveče, a nezaobilazni su i Big Ben i Vestminsterska katedrala. Ako volite noćni provod i uživate u neonskim svetiljkama, idite u Soho ili Vest End.

Ostale zanimljivosti o Londonu

Spomenik Velikom londonskom požaru iz 1666. godine je najveća izolovana stubna građevina na svetu. Visok je 62 metra i nalazi se na Fiš hilu, 62 metra od mesta gde je požar nastao, u jednoj pekari na Pading Lejnu.

Katedrala svetog Pola je bila najviša zgrada u Londonu od 1710. godine do 1962. godine, a visoka je 111 metara. Ovo je druga najveća crkva u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Liverpulske katedrale. Kupola je treća najveća na svetu.

Tu je, zatim, Engleska banka, osnovana 1694. godine i prva nacionalna banka u privatnom vlasništvu na svetu.

Najveći javni zoološki vrt je otvoren u Londonu 1828. godine.

U Londonskom muzeju možete videti mnoštvo izložbi i pratiti istoriju Londona od praistorije do današnjih dana. Ovo je najveći urbani istorijski muzej na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here