Volos, Magnezija
Volos, Magnezija

Volos je jedan od najvećih i najatraktivnijih gradova u Grčkoj i jedna od najznačajnijih luka ove zemlje. Ovaj grad, sagrađen u podnožju planine Pilios gleda na Pagasteički zaliv. Ovo je jedan od najlepših delova Tesalije – na ovom mestu se spajaju more i Kentaurova planina.

volos grckaVolos je mitsko mesto će vam okupirati maštu. Za Magneziju su vezane neke važne priče iz grčke mitologije. Predakom ovog mesta se smatra jedan od Zevsovih sinova, Magnes, ali je Magnezija poznatija po tome što je ovde rođeno mitsko biće kentaur. Između ostalih, Asklepije i Ahil su bili učenici kentaura Hirona. Čuveno putovanje Argonauta, jedan od najvećih mitova koji ima grčka mitologija, počelo je upravo iz Pagasteičkog zaliva.

Volos, Magnezija
Volos, Magnezija

Volos je jedan od najlepših grčih gradova što je dovoljna preporuka za letovanje kad se uzme u obzir da. je Grčka zemlja sa mnogo lepih mesta Bogatstvo ovog regiona i dugačka istorija su svakako ostavili traga na arhitekturi kojom se divi grad Volos.

grad volosAko se opredelite za letovanje u Volosu uživaćete u šetnji gradom i razgledanju brojnih vila, gradskih većnica, muzeja, industrijskih zgrada s početka XX veka i fantastičnih crkava.

Naravno, tu je i velika promenada pored mora kao i u mnogim mestima po kojima je Grčka poznata. Šetnja Avenijom Argonauta će vas dovesti do luke na zapadnoj strani grada, odakle se pruža predivan pogled na more. Nema sumnje da je ovo najlepši deo grada Volos, ne samo zbog mnoštva jahti i ribarskih čamaca, već i zbog verne imitacije čuvenog drevnog broda Argo, koji je konstruisan tačno prema drevnim spisima.

volos plazaBiser Pagasteičkog zaliva

Volos je grad u kome teško da će vam biti dosadno. Ako ne volite pešačenje, grad je išaran sa više od 10 kilometara biciklističkih staza, a biciklovi se ovde voze najviše iz ekoloških razloga.

Grad Volos ima bogatu istoriju. Velike evropske kompanije su ovde imale svoje fabrike u 19. veku. Grad je bio centar plemstva i umetnosti. Nije čudo što je grad pun fantastičnih građevina. Početkom dvadesetih godina prošlog veka, u grad je pristiglo mnogo izbeglica iz Male Azije, što je ostavilo uticaja na grad. Tako je nastala velika gradska četvrt Nea Jonija. Danas se grad pruža duž morske obale.

Volos plaže

Volos je popularna destinacija za letovanje jer se u njegovoj blizini nalaze prelepe plaže.Postoji i palaža u samom gradu.

Ako izaberete Volos za letovanje, naravno, možete uživati na nekim od najlepših plaža na svetu. Sve plaže u Volosu su označene Plavom zastavicom EU, što znači da su veoma čiste i potpuno bezbedne. Ako želite da uživate na nekom ostrvu, postoji mogućnost dnevnog izleta na Skiatos, Skopelos i Alonisos.

Uživanje na moru

Turista ima tokom cele godine a ne samo za vreme letnje sezone.

Obala Magnezije je poznata po najprijatnijoj klimi na Mediteranu.Prijatna leta i veoma blage zime su idealni za mesto na kom možete uživati tokom cele godine.

Magnezija je odlično povezana sa Sporadima, tako da brzo možete otići na neko od ovih ostrva. Tu je i Nacionalni podvodni park Sporada, rezervat za neke retke vrste ptica. Ovde možete iznajtimi i čamac i obići mnoge zabačene, mirne plaže i tajanstvene pećine. Pećine u Venetu, Posejdonova pećina i još mnoge druge čekaju da ih neko istraži. Dok putujete morem, društvo će vam sigurno praviti delfini, tako da je ovo zaista jedinstveno iskustvo. Mala ostrvca su sjajna za pecanje.

U Volosu se nalaze brojni plivački i ronilački klubovi, kao i jedriličarski klubovi. Ovde se održavaju i regate – pravi spektakli.

Na obali reke Anavros u Volosu, kao i na ostalim plažama, možete uživati u vodenim sportovima.

Od Piliona do smaragdne obale

Od Piliona lako možete stići do nekih od najlepših plaža u Grčkoj. Plaže u Magneziji su nadaleko poznate po svojoj kristalno čistoj smaragdnoj vodi i okolnim šumama.

Iza čuvene Cangarade na planini Pilion kreće staza ka moru, kroz gustu šumu, i završava se na Milopotamosu. To je verovatno i najpoznatija plaža u ovom delu Grčke. Voda je topla čak i u jesen.

volos plazeU blizini Cangarade se nalazi plaža Damukari, još jedna divna plaža sa belim i ružičastim kamenčićima. Ova plaža je poznata po tome što su na njoj snimane neke scene za film Mamma Mia!

plaže volosPrimorsko selo Ai-Đianis je jedno od najpopularnijih u ovom delu i nalazi se u blizini Damukarija. Plaža Horefto je dugačka oko dva i po kilometra i jedna je od najlepših i najdužih plaža u celoj Grčkoj. Put iz Zagore je posebno lep i najlepši primer „mora i planine“ na istom mestu. „Horefto“ u bukvalnom prevodu znači „plesač“ i duguje svoje ime talasima koji izgledaju kao da plešu. Ako želite da posetite neku skrovitu plažu, tu su Parisaina, Analipsi i Agioi Saranta. Sve ove plaže se nalaze nadomak Horefta.

plazeŠta obavezno posetiti u Volosu ?

Zamak Volos koji se danas nalazi u delu grada po imenu Palija, na zapadu. Reč je o nekadašnjem velikom brodogradilištu, gde su se gradile galije.

Veliki park Hagija Konstantina. Ovaj grad se nalazi na obali, u lepom delu grada. Sagradio ga je 1920. godine arhitekta Nikolas Kicikis.

Crkvu svetog Konstantina i Elene, koja se nalazi u blizini dokova. Reč je o veličanstvenom primeru ovdašnje arhitekture. Još od 1936. godine, kada je sagrađena, ovo mesto je jedno od najpoznatijih u gradu.

Zeleno brdašce Gorica, koje se nalazi nadomak Volosa, na istoku. Brdo se uzdiže na oko 200 metara nadmorske visine i sa njega se pruža veličanstven pogled na grad. Mada vrhu brda nalazi lepa crkvica (koje svakako treba posetiti), prava atrakcija je crkva u podnožju, posvećena Devici Mariji, sagrađena u prirodnoj pećini unutar brda.

Putovanje iz Volosa

Okolina Volosa je zaista piktoreskna, tako da imate brojne opcije za izlete. Možete ići na arheološka nalazišta, uživati u netaknutoj prirodi, uživati na predivnom Pilionu ili otići do zelenih Sporada.

grcka volosSamo nekoliko kilometara na zapad nalaze se arheološka nalazišta Sesklo (najstarije naselje u Evropi, koje datira još od pre 6.000 godina pne) i Dimini, najvažnije praistorijsko naselje u grčkoj i jedno od najvažnijih na svetu kad je reč o Novom Kamenom dobu.

Pilion – postojbina kentaura

Pilion je mesto neopisive lepote. Pogled na beskrajno more će vam oduzeti dah; seoca su pravi dragulji arhitekture i turisti su uvek dobrodošli. Bogata vegetacija i široka mreža uređenih planinskih stazica su predivan prizor i ovde možete lutati po ovoj divnoj zemlji, postojbini kentaura. Zavojiti putevi koji spajaju sela na Pilionu su dugački više od 500 kilometara. To su antički putevi koji su sagrađeni kako bi se ljudi lakše kretali, a i danas se koriste.

volos pilionČuvena seoca na padinama Piliona su nadaleko poznata – zamkovi, vile i planinski izvori su pravi raj na zemlji.

Na Pilionu se razvija ekoturizam, a od sportova su popularni jahanje, šetnja i, naravno, skijanje.

Legendarna pilionska železnica

pilion vozIstorijska pruga između Volosa i Miliesa na Pilionu je otvorena 1903. godine. Bila je reč o kapitalnom projektu za to doba, jer je pruga povezivala industrijski centar Volos sa plodnim zapadnim Pilionom, poljoprivrednim centrom. Ova pruga je nekada bila glavna inspiracija Đorđu de Kiriku, a mostovi duž pruge su priča za sebe.

Ova pruga je obnovljena 1996. godine, ali danas služi samo kao turistička atrakcija. Putovanje počinje u Lehoniji; voz se zatim penje i ide kroz očaravajuć kraj, načičkan tradicionalnim selima i poslednja stanica je nakon 25 kilometara, u Miliesu. Nekoliko sati kasnije, da bi se turistima ostavilo vremena da uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja, voz kreće nazad u Lehoniju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here