pilion

Kada pomenemo Volos, planina Pelion (Pilion) je prva destinacija koja nam padne na pamet. Najviši vrh ove planine je Stavros, visok 1.624 metra. Pilion se pruža na oko 50 kilometara i čini prirodnu granicu između okruga Magnezija i Egejskog mora.

pilionPošto planinarenje nije teško na ovoj planini, postala je veoma popularna među planinarima-amaterima. U Agriolefkesu, u blizini Hanije, nalazi se i skijaški centar sa mnoštvom ski staza. Ovaj deo je fantastičan i za vožnju bicikla i jahanje.

Iako je kod naših turista Pilion popularan samo za letovanje, u Pilionu gotovo da nema mrtve sezone – turisti ovde dolaze tokom cele godine na Pilion, zimi zbog skijanja, a leti zbog raznobojnog divljeg cveća koje pokriva padine ove planine, kao i zbog bujnih šuma.

Tradicionalna sela, skijaške staze, zimski i letnji sportovi, guste šume i rajske plaže – na Pilionu ćete uvek naći nešto zanimljivo.

pilion plazeSa jedne strane nalazi se Pagasetički zaliv, a sa druge Egejsko more. U sredini – magija. Voda žubori, a sunčevi zraci prodiru kroz lišće jabuka, hrastova i breza. Priroda buja na ovom plodnom zemljištu. U jesen ovde možete videti gotovo nadrealne prizore u narandžastoj i crvenoj boji. Kućice na planini su kao sa razglednice, a more u svim nijansama plave. Dobro došli u veličanstveni Pilion!

pelion grckaPilion, Grčka – najlepše plaže

Plaža Agioi Saranta se nalazi oko dva kilometra od sela Horefto. Odlično je organizovana i do nje se lako stiže. Na plaži možete iznajmiti suncobran i ležaljku. Iza plaže se nalazi veliko brdo, koje baca prirodnu senku.

Plaža Potistika je velika plaša sa finim peskom, malim kamenčićima i kristalno čistom vodom. Ova fenomenalna plaža će vas sasvim sigurno očarati.

pilion GrčkaPlaža Horefto je velika peščana plaža (duža od 2 kilometra) sa mnogo turističkih objekata i nalazi se 55 kilometara jugoistočno od Volosa. Na putu do plaže prolazite kroz predivnu šumu, tako da vas sigurno neće mrzeti da dolazite ovamo!

pelion plazePlaža Milopotamos je bela peščana plaža, podeljena na dva dela velikim stenama i borovima. Krivudava staza vodi sa jednog dela plaže na drugi. Ovo je idealno mesto za ronjenje.

Pelion letoDamukari je jedina prirodna luka na istočnoj strani Piliona i smatra se najživopisnijim mestom na Pilionu. Ovde su snimane neke scene iz filma Mamma Mia.

leto pilionŠta još možete raditi u Pilionu?

Skijanje

Skijanje sa pogledom na Egejsko more? Zašto da ne? Skijaški centar Agriolefkas, na 1.470 metara nadmorske visine vas čeka. Tu je jedna staza za početnike i četiri za iskusnije skijaše, kao i udoban hotel. Tu su radnje, restorani, škola skijanja – i, naravno, fantastičan pogled na more.

Draž prošlih vremena i moderan luksuz

Sela na Pilionu su zaista kao iz nekog prošlog doba – desetine potpuno kamenitih kuća tradicionalnog dekora (sa obaveznim kaminom) i kamenite žardinjere i saksije pune raznobojnog cveća su zaštitni znak ove planine. Sa druge strane, ako volite moderan stil i komfor, tu su hoteli sa pet zvezdica, luksuzne vile i apartmani sa bazenima. Najveća prednost je to što je sve smešteno u sred zelenila, tako da je ovde uvek prijatno vreme, čak i tokom avgustovskih žega.

Poseta selima u Pilionu

Cangarada, Zagori, Pouri, Keramidi, Kisos, Vizica, Pinakates… To su samo neka od sela na Pilionu i svako od njih ima svoj karakterističan duh. Zadivljujuća arhitekture, pansioni sa tradicionalnim doručkom, senoviti trgovi, male crkve, kafići i taverne – osetićete se kao da ste tu čitavog života.

Milina Pilion

Milina je prelepo priobalno selo u Pageističkom zalivu, 49 km od Volos aand 7 km od Lafkosa.

Danas se smatra jednim od najlepših mesta za smeštaj turista na Pelionu duž Pageističkog zaliva.Posetiocima nudi moderne objekte za smeštaj.U selu Milina duž cele obale ćete videti slikovite zalive i  divne peščane plaže sa izuzetno čistom vodom.

Preko puta sela milina u blizini plaže nalazi se malo ostrvo Alatas, koje je pokriveno maslinama.

milina atalasStare crkve

Stare crkve na Pilionu će vas sigurno oduševiti. Manastir Pamegiston Taksiarhon u Miliesu je obnovljen 1764. godine i čuven je po svojoj akustici. U krovu ovog manastira se nalazi 48 tegli okrenutih naopačke, a rezultat je zapanjujuć. U Kisosu možete posetiti Hagija Marinu, sagrađenu 1650. godine, i diviti se fantastičnim muralima koji prikazuju Apokalipsu, kao i prizore iz Starog i Novog zaveta. Ako volite crkve i manastire, Pilion je svakako pravo mesto za vas.

Rafting

Iz Cangarade kreću dva predivna, uska kanjona – Fakistras i Milopotamos i završavaju se na istoimenim plažama na obali mora.

Staze na Pilionu

Upoznajte gustu mrežu šljunkovitih staza i puteljaka na Pilionu – Milies-Cangarada, Kisos, Muresi, Hanija-Kisos i još mnoge. Za sve planinare i ljubitelje prirode ovo je najbolji način da upoznaju tajne, istoriju i bujno zelenilo ove planine.

Pinakates, selo iz bajke

Pinakates je jedno od mesta gde je ljudska noga jedva kročila, kada izuzmemo nekoliko starosedelaca. Nalazi se na južnim padinama Piliona i izgleda kao tajna skrivena na Kentaurovoj planini. Ljudi su od 1999. godine jedva i čuli za ovo mesto, a onda je do njega izgrađen put. Veličanstvena priroda, spokojna i mirna atmosfera ovog mesta, mali trg u centru – sve ovo čini Pinakates mestom iz bajke koje će zavoleti svako ko dođe ovde.

Nastavak>>>  Volos Pilion

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here