Sa 700 km obale i više od 60 plaža, ostrvo Evia ima da ponudi više nego mogo države, tako da vam sigudno neće biti problem da tamo pronađene ono što vam odgovara.

Na ostrvu se takođe nalaze brojne pećine i mali delovi obale koji su odlični za plivanje i sunčanje, ali to su uglavnom udaljenije lokacije gde je najbolje stići terenskim vozilom, jer nisu svi putevi asfaltirani.

Na Evii postoje dve plaže označene plavom zastavom, Alikes, blizu Drosije, i Etertija 3, koja je sastavni deo hotela Holidejs u kompleksu u blizini Eretrije. Ovo ne znači da ostale plaže na ostrvu nisu približno dobre, već samo da je većina njih nedovoljno velika ili da nema sve neophodne standarde koji su potrebni da se ispune strogi kriterijumi koji zahtevaju Plavu zastavu.

Ono što je najvažnije jeste da su voda i plaže suda čiste; more ovde definitivno izgleda mnogo čistije nego mnoge plaže u npr. Velikoj Britaniji označene Plavom zastavom.

evia

Ovde lako možete dobiti sunčanicu tokom dugog sunčanja ili plivanja i to je razlog zašto većina lokalnog stanovništva nosi slamnate šešire i kada se kupa.

Topografija i obala Evije je veoma različita, tako da se tamo nalazi mnoštvo različitih plaža, dugačkih od 100 metara pa do 6,5 km, poput one između Merkurisa do Oksilitosa koja prolazi pored Mouterija. Iako neke plaže nisu šire od 10 metara, retko ćete biti u prilici da ne nađete mesto za sunčanje, čak i tokom sezone.

>>> Ostrvo Evia vodič za letovanje (Edipsos, Pefki, Eretrija)

Najbolje vreme za uživanje na plažama je tokom nedelje, kada dolazi manje ljudi. Postoji nekoliko plaža sa veoma finim peskom pomešanim sa veoma sitnim šljunkom, što dosta otežava pravljenje zamaka od peska. Kamenite plaže, poput Politike i Roviesa, su prilično popularne među Grcima.

Ne zaboravite da je nelegalno biti nag na grčkim plažama, izuzev onih koje su zvanično nudističke, poput Ksiliadoua na istočnoj obali. Godinama je nudizam strogo zabranjen u Grčkoj i trebalo bi da poštujete moralne vrednosti Grka i nosite kupaći kostim, posebno na Eviji, jer tu dolazi dosta Grka. Zato se obucite i poštujte lokalne običaje. Ako volite nudizam, na Eviji možete naći plaže i pećine koje su toliko zabačene, da kada ste sami možete da se svučete. Jednostavna pretraga interneta će vam otkriti ta mesta.

Ovde ćemo navesti tri glavne regije na ostrvu – severnu, istočnu i zapadnu. Pošto je ostrvo vrlo široko, možete uživati u suncu na istočnoj obali ujutru, a zatim se popodne prebaciti na neku plažu na zapadnoj strani ostrva.

Egejsko more – istočna obala

Ovo je omiljeno more svih Grka sa svojom kristalnom vodom i fantastičnim pogledom na more. Ipak, ovde nekad može biti hladnije nego na drugim mestima, kao i veći talasi jer je struja jača. Najbolji deo dana da uživate u ovom delu je jutro. Sa severnog dela ostrva se mogu videti Sporadi.

Zalivi Evoikos – zapadna obala

U Severnom i Južnom zalivu je more obično toplije i ima nešto zaklonjenije plaže, tako da je prikladnije za porodice sa decom. Ovde je najbolje uživati na popodnevnom suncu i kasnije, kada možete uživati u fantastičnim, živopisnim zalascima sunca.

Moreuz Orej – severna

Plaže na severnom delu ostrva Evia gledaju pravo na kopno i sa nekih od njih se vide i Sporadi. Na ovom delu talasi ponekad mogu biti jaki, iako je vetar više nego dobrodošao tokom letnje žege.

Smeštaj

Van sezone na većini plaža nema smeštaja niti ikakve usluge, a čak i tokom sezone na mnogim plažama nema nikakvih pogodnosti. Na popularnijim plažama se obično nalazi po nekoliko taverni i kafea – ili na samoj plaži ili u blizini. Kad su u pitanju vodeni sportovi, instruktori i oprema na plažama su retkost osim na plažama koje pripadaju hotelskim kompleksima. Plaža na kojoj imate najviše usluga jeste u Alikesu. Na nekim plažama možete iznajmiti ležaljke i suncobrane (zajedno ili odvojeno). Nema javnih toaleta, što znači da ćete morati da idete u neku od lokalnih taverni. Nekoliko plaža imaju parkinge, ali nije neobično da uradite isto što i Grci – nađete bilo koje pogodno mesto za parkiranje pored puta ili ponekad i na samom putu.

Zaključak

Izbor plaža na Eviji i poseta različitim delovima ostrva je odličan način da istražite ostrvo i vidite druga mesta i atrakcije. Sunce u Grčkoj je vrlo jako i neophodno je da obezbedite pravilnu negu i ne budete na suncu previše dugo. Uživajte!

Plaža Alikes

alikes

Dobro poznata i predivna peščana plaža u blizini glavnog grada Halkide, i Drosije, koja je popularna među lokalnim stanovništvom, Atinjanima i turistima. Na ovoj blago nagnutoj plaži možete naći gotovo sve – taverne, restorane i snek barove. Tu su i instruktori i oprema za vodene sportove i odbojku na plaži i otvorena bina na kojoj se leti održavaju koncerti. Brojni noćni klubovi koji rade uglavnom leti i kampovi se nalaze u blizini.

Plaže Edipsos

Nešto dalje od centra grada postoje brojne plaže koje uključuju područja gde se možete kupati u toplim izvorima, te je stoga ovo mesto poznato i kao „spa grad“. Tamo takođe ne manjka turističkih udovbnosti – tu su hoteli, prodavnice, taverne i riblji restorani u kojima ćete sigurno uživati. Na 15 minuta vožnje od Edipsosa postoje brojne, lepe plaže.

Plaže Eretrija

eretrija

Brojne, dugačke peščane plaže se nalaze u blizini grada; tu su taverne i sve ostalo štovam je potrebno. Eretrija je popularna ne samo među Grcima, koji vole da letuju ovde, već i među Francuzima, Nemcima, Šveđanima i Englezima koji vole da dolaze ovde na odmor. I ovde postoji širok izbor hotela, tako da ćete sigurno naći ono što vam odgovara, šta god da tražite.

Plaže Istija

U blizini grada Istije na severnom delu Evije postoje brojne plaže duž obale sa spektakularnim pogledom na kopno na severu, kao i na Sporade, susednu grupu ostrva na istoku. Ovo područje je poznato i po brojnim migracijama ptica koje ovde prolaze.

Plaže Kalamos

kalamos

Ovo je grupa brojnih malih pećina sa finim, peščanim plažama na spektakularnoj lokaciji na istočnom delu ustrva u blizini Kimija. Na samim plažama se nalaze brojne taverne, kao i pet malih hotela. Ovaj deo je idealan za porodice sa malom decom.

Plaža Levkanti

Ova popularna peščana plaža se prostire na više od 2 kilometra od centra grada do rta. Taverne, restofani i kafići na plaži su idealni za porodice sa decom. Nedavno je otvoren i novi hotel, a stari, koji je već postojao, je renoviran i oba rade tokom cele godine. Tokom letnjih meseci tamo možete iznajmiti apartman.

Plaža Limnionas

Predivna peščana plaža se nalazi na oko sat i 15 minuta vožnje kolima od Halkide na istočnoj obali Evije. Na plaži se nalaze dve male taverne.

Plaža Porto Bufalo

Ovo je mala uvala sa malim plažama i predivnim pejzažom u okolini. Ovaj zaliv je takođe sigurno „sklonište“ za mornare koji dolaze da se odmore zajedno sa lokalnim stanovništvom i turistima u tavernama koje su otvorene tokom letnjih meseci.

Plaža Rovijes

Veoma lepa, šljunčana plaža koja se nalazi u blizini gradova Rovijes i Limni. Fantastično je mesto za uživanje u živopisnom pejzažu i plivanje.

Plaža Ksiliadou

Peščana plaža do koje se stiže kolima, kada se prođe pravina Dirfhis. Oko sat vremena je udaljena od Halkide na istočnoj obali. Zaklonjena plaža je retko prepuna; na njoj se nalazi nekoliko taverni i dva mala hotela.

Plaža Zarakon

Ova peščana plaža se nalazi na samo 5 minuta vožnje od grada Zarakesa. Tradicionalna, nedirnuta grčka plaža izlazi na egejsko more i na njoj se nalaze dve male taverne gde uvek ima sveže grane. U ovom zalivu uvek ima mesta, čak i u jeku sezone, a lako je i naći mesto za parking.

Plaža Agios Dimitros (Zlatni pesak)

Jedna od najboljih plaža na Eviji sa dugačkim peščanim i nedirnutim izlazom na predivan zaliv Agios Dimitros. Iako se nalazi na samo 20 minuta vožnje trajektom od Nea Stire i vrlo je popularna među Atinjanima, uvek se na njoj može naći mesta. Na zapadnom kraju zaliva u Panagiji, u luci Almiropatamos postoji širok izbor taverni i restorana gde možete uživati u tradicionalnim specijalitetima.

Panagija, luka Almiropotamos

Peščana plaža se nalazi ispred Panagije i mnogo je poznatija pod nazivom Luka Almiropotamos. Na njoj imate vrlo širok izbor taverni i restorana.

Liani Amos

Ovo je mala peščana plaža na južnom delu turističkog odmarališta Agios Apostoli.

Marmari

Mala plaža, pokrivena peskom sa nešto sitnih kamenja se nalazi u blizini Marmarija (možete stići peške) odakle redovno ide trajekt do Rafine u blizini Atine.

Plaža Mesohoria Limniona

Dve predivne peščane plaže u zalivu Limniona u blizini Mesohorije imaju četiri taverne gde možete birati sveža jela tradicionalne grčke kuhinje.

Zaliv Mouterija

Ako želite skrovitu plažu, daleko od svih, onda je ovo savršeno mesto za vas – mala, peščana pećina u zalivu Mouterija, u blizini Koskine. Na plaži nema nikakve usluge.

Agia Apostoli

Peščana plaža tačno u centru popularnog turističkog kompleksa Agios Apostoli, na kojoj se nalazi mnoštvo taverni.

Koskina

Dve predivne, netaknute peščane plaže u blizini Koskine su vrlo popularne među lokalnim stanovništvom. Na samim plažama nema nikakvih usluga, ali možete naći sve što vam je potrebno u Koskini, koja se nalazi na 10 minuta vožnje odatle.

Nea Stira

Smeštena u blizini pristaništa za trajekte, ovo je vrlo popularna plaža za porodice sa decom i do nje se lako stiže javnim prevozom. Nalazi se u centru Nea Stire, odmah pored ulice sa prodavnicama ,tavernama, kafeima i restoranima i ova peščana plaža se nalazi nadomak nekoliko hotela. Ovo je izvrsno mesto za odmor ukoliko nemate kola.

Plaža Politika

Ova dugačka plaža je ponegde kamenita, ali postaje sve popularnija među Grcima jer je do nje lako stići iz Atine preko mostova u Halkidi. U pozadini se nalaze planine i fantastičan progled na kopno stvara predivnu atmosferu, posebno kad su u pitanju porodice koje vole da provode vreme u tavernama, restoranima i barovima duž plaže.

Dafne

Do ove prelepe šljunčane plaže se stiže živopisnim putem od plaže Politika. Nalazi se na kraju zaliva, ispod šume i planina i do nje se lako stiže. Ovo je mirno i netaknuto mesto gde imate i mali kafe gde možete i jesti, na samoj plaži.

Plaža Etos

Ljupka peščana plaža kojoj dodatnu draž daje put okružen drvećem nalzi se nekoliko kilometara istočno od Karistosa. Na samoj plaži nema nikakvih usluga, ali u blizini se nalazi nekoliko taverni gde se služi sveža riba i riblji specijaliteti.

Korasita

Ako volite talase, onda će vas oduševiti ova dugačka, predivna peščana plaža koja izlazi na egejskom moru. Nalazi se na istočnoj obali, južno od Kimija i na njoj se nalaze brojne taverne. Pejzaž duž ove obale je zaista vredan istraživanja, iako neki putevi nisu dobro uređeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here