Letnji odmor na Siciliji bi svakako trebao da uključi bar nekoliko dana na plaži. Na Siciliji se nalazi mnoštvo predivnih, čistih plaža i kilometri obale, idealne za odmor, opuštenu šetnju, plivanje i vodene sportove. Navodimo pet sicilijanskih priobalnih gradova sa fantastičnim plažama.

plaze na siciliji

1. Skoljiti

Skoljiti je malo ribarsko mesto na jugoistočnoj obali Sicilije u blizini Vitorije. U njemu se nalaze neke od najdužih i najlepših plaža na Siciliji. Do predivnih plaža Bjanko Pikolo i Baja del Sole se lako stiže iz Skoljitija. Ovo područje je posebno primamljivo za posetioce, jer se u njemu nalazi mnogo razdvojenih plaža, što znači da lako možete izbeći uobičajenu turističku gužvu u letnjim mesecima.
Do Skoljitija se brzo stiže kolima iz Agriđenta, a lako je doći do njega i iz Katanje, gde se nalazi aerodrom.

2. Balestrate

najlepse plaze na siciliji

U provinciji Palermo, samo 25 kilometara od centra Palerma, nalazi se Balestrate, u kom su glavni izvori prihoda ribarstvo i turizam, jer se nalazi na moru i tamo se leti okuplja znatan broj turista.
Plaže u ovom području su peščane, a u blizini se nalaze šume iznikle iz peska. Leti su ove plaže pretrpane turistima i liče na „more suncobrana“. Ipak, postoji i veći broj privatnih plaža na kojima je manja gužva i odličan su izbor ukoliko želite da izbegnete masu ostalih turista.
Ovaj deo se nalazi blizu Kastelmarea del Golfo, tako da ako Vam gužve na plažama u Balestrateu postanu naporne, lako možete „pobeći“ na usamljenije i manje poznate plaže.

3. Kastelmare del Golfo

sicilija najlepse plaze

Smešten između Palerma i Trapanija na severozapadnoj obali Sicilije, Kastelmare del Golfo je priobalni grad veoma romantične atmosfera. Pošto je zadržao stari, tradicionalni duh Sicilije, odlična je destinacija ako ste u potrazi za autentičnom kulturom i tradicionalnim sicilijanskim načinom života.
Plaže se nalaze odmah na istoku kada se izađe iz Kastelmarea i za svakoga će se naći ponešto. Cingaro se nalazi u blizini prirodnog rezervata i iza njega se pruža očaravajuć pejzaž, dok je Guidaloka odlična za one koji dolaze kolima, jer ima odličan parking. Plaže u Kastelmareu del Golfo su popularne među plivačima i ronioci, jer su podvodne pećine Skopela pravi svet za sebe kad su u pitanju flora i fauna i u njih će se zaljubiti svaki ronilac.

4. Milazo

Iako nije klasičan turistički grad, Milazo je odlično mesto za plivače i njegove šljunčane plaže su prijatno mesto da provedete dan ili dva sunčajući se i plivajući na njima. Milazo se nalazi na severoistočnoj obali Sicilije, u blizini Eolskih ostrva i parka Nebrodi, što ga čini popularnom turističkom atrakcijom.
U ovom području se nalazi mnoštvo hotela i odmarališta i u gradu je često velika gužva. Pristanište je takođe lepo mesto za obilazak za one koji nisu došli da se kupaju, a čitav grad nudi još mnoštvo turističkih atrakcija. Ljubitelji kupanja mogu uživati na plažama, dok oni koji su došli u kulturni obilazak mogu uživati u znamenitostima ovog lučkog grada i okoline.

5. San Vito lo Kapo

plaze sicilija najlepse

Poznat i kao Rt Svetog Vita, na ovom mestu se nalazi mnoštvo plaža zaslepljujuće lepote, sa kristalno čistom vodom i belim peskom, a u pozadini se nalazi planina Kofano. Priobalni grad se nalazi u blizini Trapanija i njegove plaže su svakako vredne posete. Na ovim plažama je 2004. godine sniman film Oceans Twelve.
Ovo područje je takođe popularno za sportiste koji se penju po liticama, jer je obala okružena predivnim liticama, prepunih pećina i uvala do kojih se može stići samo „preko užeta“ odnosno planinarenjem po liticama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here