Zašto izabrati Rimini za ovogodišnje letovanje ?

Rimini se često pominje kao „prestonica“ italijanskog turizma i noćnog života, jedan je od najpopularnijih gradova na italijanskoj obali i jedan od najvećih u Evropi. U njemu se nalazi čitavih 15 km prelepi peščanih plaža sa mnoštvom vrhunskih hotela i odmarališta. Šetalište pored obale je načičkano restoranima, hotelima i noćnim klubovima. U gradu postoji zanimljiv istorijski centar, starorimske ruševine i muzeji. Slavni filmski reditelj Federiko Felini je rođen u Riminiju.Ovaj kratak opis obećava nezaboravno letovanje za svakog ko želi nešto nesvakidašnje i nezaboravno.

Lokacija
Rimini se nalazi na istočnoj italijanskoj obali, oko 320 km južno od Venecije, na Jadranskom moru. Nalazi se u regiji Emilija Romanja. Obližnji gradovi su Ravena – grad mozaika, republika San Marino i region Marke.

karta italije rimini

Plaže i odmarališta u Riminiju

Marina Ćentro i Lungomare Augostore su centri u kojima se nalaze glavne plaže i najviše noćnih klubova i barova. Plaže udaljenije od ovih centara su više „porodične“ i mirnije. Kej se prostire uz čitavu obalu. Mnoge plaže su privatne i u cenu ulaze i suncobrani i ležaljke.

Rimini Terme je termalna banja na moru sa mnogobrojnim odmaralištima, četiri bazena sa toplom, slanom vodom i velnes centrom. U gradu se nalazi park sa stazom za džoging, plaža i igralište. Hotel National na moru u Marino Ćentru takođe ima spa centre i terapeutske tretmane.

rimini italija letovanje

Rimini smeštaj?
Većina hotela se nalazi u blizini šetališta, Lungomarea. Na internetu lako možete naći najbolje rangirane hotele na Lungomareu, kao i hotele na Venereu, uključujući i hotele u predgrađima, i pronaći ono što odgovara Vašem budžetu.

Noćni život
Kao što je pomenuto, mnogi smatraju Rimini „prestonicom“ noćnog života Italije. Centralni deo obale, posebno delovi Lungomare Augusto i Vjale Vespući, koji se nalaze unutar istog bloka, su prepuni barova, pabova, noćnih klubova, kafića i restorana, od kojih je većina otvorena po celu noć. Najveće diskoteke se uglavnom nalaze na padinama u zapadnom delu grada. Neke od njih nude besplatan prevoz autobusom do dela grada sa plažama.Fantastično mesto za letovanje mladjih ljudi željnih dobre zabave i provoda.

rimini italija

Prevoz
Rimini leži na istočnoj obali i kroz grad prolazi železnička pruga koja spaja Veneciju i Ankonu. Vozovi takođe idu za Bolonju i Milano. Železnička stanica se nalazi između priobalnog dela i istorijskog centra. Autobusi idu za Ravenu, Ćezenu i manje obližne gradove. Nadomak grada se nalazi aerodrom Federiko Felini.

Vožnja kolima može biti naporna, posebno leti. Lokalni autobusi neprestano kruže po obalnom delu, oko železničke stanice i centra. Postoji i besplatna autobuska linija koja spaja zapadni deo grada, u kom se nalazi sedište noćnog života, sa glavnim plažama. Leti neki autobusi idu redovno, po čitavu noć. Zato je bicikl odlična opcija za obilazak grada i odlazak na plažu. U blizini svake plaže postoje agencije u kojima možete iznajmiti bicikl, a i mnogi hoteli svojim gostima daju bicikle na besplatno korišćenje.

rimini letovanje

Federiko Felini
Federiko Felini, poznati reditelj, rođen je u Riminiju. Nekoliko njegovih filmova, uključujući i Amarkord i Dangube snimljeni su u riminiju. Grand Hotel Rimini se pominje u Amarkordu. Murali u Felinijevu čast i nekoliko likova iz njegovih filmova se mogu videti u Borgo S. Đulijanu, jednoj od najstarijih gradskih četvrti – Felinijevoj omiljenoj.

Festivali u Riminiju
Pored letovanja Rimini je fantastično mesto i za proslavu Nove godine, jer se u svim klubovima i kafićima održavaju odlične žurke, kao i novogodišnji festival Pjazale Felini koji uključuje muziku, plesove, raznovrsne vrste zabave i, kao vrhunac, spektakularan vatromet nad morem. Ovo se obično i prikazuje na italijanskoj telefiziji. Međunarodni klavirski festival, koji se održava od marta do maja, uključuje slobodan ulaz na koncerte najboljih pijanista. Letnji Sagra Musikale Malatestjana dovodi u grad umetnike iz svih krajeva sveta za muzičke programe, pozorište, vodvilje i umetničke izložbe.

 

Najveće atrakcije u Riminiju
Sem plaža i burnog noćnog života po kojima je Rimini prepoznatljiva destinacija za letovanje, Rimini je i istorijski centar i umetnički grad. Većina znamenitosti se nalazi u tzv. istorijskom centru grada.

Roman Rimini datira iz 268. godine pre nove ere i tamo se nalazi dosta ruševina iz doba starog Rima. Glavna gradska kapija, Arko d’Augusto, je podignuta 27. godine pre nove ere. Takođe, tamo se nalazi i 62 metra dug rimski most, Ponte di Tiberio, sagrađen 21. godine pre nove ere, kao i delimično očuvan rimski amfiteatar u koji je moglo da stane preko 10.000 ljudi.

– Pjaca Kavour je glavni gradski trg, koji datira iz srednovekovnog perioda, gde se nalazi gradska uprava, mnoštvo kafića, a sredom je pijačni dan.Svakako tokom letovanja treba posetiti ovo mesto. Na centru trga se nalazi statua pape Pavla IV i okrugla fontana Pinja sagrađena 1543. godine od ostataka nekih rimskih ruševina. Oko trga se nalazi nekoliko zanimljivih mesta, uključujući Palaco dell’Arengo koja datira iz 13. veka, gradska većnica, stara riblja pijaca i pozorište u neoklasičnom stilu, Teatro Amintore Gali. Iza pozorišta se nalazi tvrđava iz 15. veka, Kastel Sizimondo, u kom se danas održavaju kulturne priredbe i izložbe.

– Pjaca tre Martiri je mesto starog rimskog Foruma. Na trgu se nalazi Hram Sv. Antonija, sagrađen početkom 16. veka, kao i kula sa satom, koja je sagrađena 1547. godine, ali je sat ugrađen tek 1750. godine. Na trgu se takođe nalazi i statua Julija Cezara.

– Tempio Malatestiano je jedan od najlepših spomanika u Riminiju i fantastičan predstavnik italijanske renesanse.Nemojte propustiti da tokom letovanja propustite ovu atrakciju. Stara srednjovekovna crkva je u potpunosti oblepljena mermerom. Unutar crkve se nalaze mnoga umetnička dela, ukljućujući sliku Đoto iz 1312. Godine, freske Pjera dela Frančeske i skulpture Duča di Buoninsenje. Papa Pije II je nazvao ovu crkvu „hramom poštovalaca Đavola“ i osuđivao ju je.

– San Agostino, romansko-gotska crkva, sagrađena je 1247. godine i u njoj se nalaze vredna umetnička dela i freske. Njena kupola visoka 55 metara je najviša u gradu.

– Museo della Citta, gradski muzej, se nalazi u nekadašnjem manastiru i ima 40 prostorija u kojima se nalazi preko 1500 umetnina. Arheološka izložba sadrži starorimske iskopine, dok Pinakoteka predstavlja italijanska umetnička dela od 11. pa do 20. veka.Ako na letovanju pored plaža i noćnog života volite da obilazite znamenitosti ovo je pravo mesto za Vas.

– Vizerba, četiri kilometra dalje, je stara pecaroška luka i popularna po tome da se u njoj nalazi dosta odmarališta. U poznatom parku Italia in miniatura nalaze se 272 makete raznih poznatih arhitektonskih zdanja iz svih italijanskih regiona.Ako toko letovanja u Riminiju nađete vremena obavezno posetite i ovo mesto u blizini nećete se razočarati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here