Razgledanje i obilazak mogu uključivati razne aktivnosti i nije svaka opcija dostupna na svakom mestu ovog fascinantnog ostrva. Predstavljamo nekoliko uopštenih „vodičkih“ pravila kako bi Vaše putovanje na Siciliju bilo što interesantnije i bez ikakvih problema.Ovi saveti za putovanje na Siciliju bi trebalo da Vam pomognuda izaberete ono što Vama i Vašim potrebama i ukusu najviše odgovara – ono nisu nikakva pravila, već samo sugestije. Najbitnije je da razmislite o detaljima i isplanirate sve pre samog putovanja na Siciliju. Malo planiranja putovanja Vam može uštedeti mnogo vremena kada stignete. U većini slučajeva, kada dođete na Siciliju, za sve što Vas dalje interesuje možete se raspitati u hotelu u kom ste odsedli.

Taksiji, kočije koje vode konji, trokolica – pre putovanja na Siciliju morate znati ovo pravilo nikad nemojte uzimati taksi pre nego što ugovorite cene. Isto važi i za kočije, koje su još manje preporučljive. Opcija koju nikako nemojte razmatrati su trokolica (kombi sa tri točka). Drugim rečima, nemojte ni razmišljati o tome da koristite ova prevozna sredstva, koja su posebno popularna u Palermu, ukoliko Vam je stalo do bezbednosti, a i do toga da uštedite.

– Ekološki prevoz – istorijski delovi Taormine i Oriđije u Sirakuzi imaju velike pešačke zone ili zone u kojima je saobraćaj ograničen. Električna kola u sirakuzi su mnogo udobnija, a i bezbednija nego trotočkaši (popularni u Palermu), i, naravno, mnogo jeftinija.

Samostalan obilazak pešice – na pojedinim mestima, ovo je jedini način da razgledate mesto – ulice poput lavirinta u starom delu Palerma i haotični saobraćaj čine pešačenje najboljom opciju. Deo grada Ortiđa u Sirakuzi je još jedno od mesta koje je najbolje obići pešice. Na većim arheološkim mestima (Agriđento, Sirakuza, Seđesta) takođe ćete morati da pešačite. U Enrićeu i Taormini su mnoge ulice zatvorene za zaobraćaj. Sve ovo možete obilaziti sami ili sa vodičem. Imajte na umu da „planinarenje“ nije za svakoga, tako da bi osobe koje imaju neku bolest ili se lako zabaraju pre putovanja treba da dobro isplaniraju posete većini mesta gde je saobraćajnim sredstvima teško ili nemoguće stići, pogotovo kad su u pitanju arheološka nalazičta ili gradovi poput Taormine, Enrićea i Čevalua, koji se nalaze na brdovitom terenu i sa nekim delovima grada gde je saobraćaj isključen ili ograničen. Ukoliko tokom putovanja sami idete u razgledanje, to može biti još bolje nego plaćena tura jer idete gde želite, ali da biste obišli sve što treba, obavezno nabavite najnovije mape i brošure.

Vožnja po Siciliji – ovo je idealna opcija ako sami putujete iz jednog grada u drugi, ili ako ostajete u hotelu, na nekoj farmi ili u iznajmljenom smeštaju, pa možete sami planirati gde ćete ići i kada. Samo imajte na umu da na određenim lokacijama nećete moći da vozite (Taormina, Palermo) i raspitajte se gde se možete parkirati pre nego što krenete u obilazak.

Privatne ture – ovo je još jedan način da obiđete Siciliju. U nekim mestima (Palermo, Monreale, Sirakuza, Agriđento) možete unajmiti vodiča koji će Vas povesti u šetnju i obilazak svih značajnijih atrakcija i muzeja. Na nekim mestima možete iznajmiti vodiča i vozača koji će Vas i Vaše društvo voditi gde Vi želite. Očita prednost ovakvih „personalnih“ tura jeste da ćete obići ono što Vi želite da vidite. U Italiji, licencirani vodiči su obrazovani, iskusni, govore više jezika i odlični su u svom poslu. Postoje čak i spiskovi licenciranih vodiča sa napomenama koja mesta i oblasti najbolje poznaju. Zato je najbolje odabrati vodiča koji poznaje mesto koje želite da vidite, kako ne biste „preskočili“ nešto što Vas interesuje.

Grupne ture – osim ako ste doputovali u grupi i već imate pripremljen program obilaska celog ili dela ostrva, „grupna“ tura može biti celodnevna ili uključivati kraći obilazak samo jednog mesta – Taormine, Sirakuze, Čefalua ili Palerma sa okolinom (uključujući Monreale). Važno je rezervisati mesto na vreme, pre nego što stignete na Siciliju. Nikako nemojte pokušavati da se ugurate u poslednjem momentu ili kada već stignete u Taorminu, Katanju ili Palermo.

Turistički autobusi – obilazak gradova je čest u dvospratnim autobusima u Palermu, koji često (posebno u sezoni) idu i do Monrealea. Ovo je odličan način da razgledate istorijski deo grada, stanete da obiđete Normansku palatu i ostale znamenitosti. Ukoliko kupite kartu koja važi ceo dan, možete izaći iz autobusa, posetiti mesto koje želite i kasnije nastaviti vožnju drugim autobusom. Ovo svakako nije isto kao i „personalizovan“ obilaza, ali je sasvim odgovrajuće ukoliko želite da razgledate grad bez nepotrebnog pešačenja po brdovitom terenu tokom toplog, letnjeg dana.

Ekskurzije po obali – slične su dnevnim, grupnim turama. U suštini, krećete iz luke ka mestima koja hoćete da vidite. U Mesini, Katanji i Trapaniju, ovo podrazumeva put autobusom do luke gde se kreće u obilazak brodom, što je više nego ugodno iskustvo. Luka u Palermu se nalazi na samo 10 minuta hoda od istorijske četvrti, gde takođe možete uhvatiti autobus, tako da ukoliko ne planirate duži obilazak (do Seđeste, Erićea ili Čefalua) nema potrebe da idete autobusom koje Vam nude turistički agenti. U svakom slučaju, postoji mnoštvo agencija koje nude personalizovane ekskurzije za grupe od 5-6 putnika i nisu mnogo skuplje od standardnih tura na kruzerima koji su obično prepuni turista. Konkretno u Palermu (koji je zapravo izuzetak) možete u luci iznajmiti vodiča koji će Vas povesti u obilazak pešice. Ako sami idete čamcem, najbolje je uzeti aranžman za „privatan“ obilazak, ali uvek rezervišite kartu pre nego što stignete.

Još nešto o javnom prevozu – autobusi nisu problem u velikim gradovima ili kad su u pitanju međugradske linije – Palermo-Katanja, Katanja-Sirakuza ili rute od/do aerodroma u Katanji ili Palermu. Takođe, postoji nekoliko dobrih voznih linija (Palermo-Čefalu, Mesina-Taormina), ali ne na duže relacije. U manjim gradovima javni prevoz je dosta ređi i zato se dobro raspitajte o njemu ukoliko se nađete u manjem gradiću.

Bezbednost – ovo je posebno važno ukoliko planirate da pešice obiđete grad, pogotovo veće gradove. Većinu „samostalnih“ turističkih vodiča i „savetnika“ bi trebalo ignorisati, pogotovo ukoliko ste zabrinuti za svoju bezbednost u delovima grada gde je gužva veća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here