Najveća prirodna atrakcija na Siciliji je njena naviša planina. Još kod starih Grka, planina Etna je bila sinonim za Vulkana, boga vatre, kao i dom jednookog čudovišta poznatog kao Kiklop. Visok oko 3350 metara, ovo je najviši aktivni vulkanu u Evropi. Visina ovog vrha se menja nakon svake erupcije, tako da je tokom vekova nekoliko erupcija lave stiglo čak do obale.

Preko 1200 kvadratnih metara površine Etne je prekriveno skamenjenom lavom. Zimi se na Etni može skijati, a leti planinariti po zapanjujuće lepim šumama. Takođe postoji dosta malih vidikovaca na padinama Etne i nekoliko većih pećina. Pošto je Etna „mešovit“ vulkan, sa relativno hladnom temperaturom lave i brojnim otvorima, niko ne može precizno da odredi kada će se dogoditi sledeća erupcija. Iako su sve Etnine erupcije zabeležene i opisane vekovima unazad, pokazalo se da svetskim vulkanolozima nisu previše korisne.

Veći deo padina je prekriven različitim vrstama hrasta i borova, kao i breza i bukvi. Žutilovka i slično grmlje raste na pojedinim mestima, posebno na manjim visinima. Listopadno drveće u jesen menja boje, praveći tako spektakularan prizor predivnih nijansi koje se menjaju iz dana u dan.

Žabe, krastače i kornjače žive u potocima i malim baricama u šumama Etne. Tamo takođe žive i posebne vrste zmija i gušteri koji se mogu videti gotovo svuda na Siciliji. Lisice, veverice, lasice, zečevi, ježevi, bodljikava prasad i nekoliko vrsta divljih mačaka takođe žive u području etne. Na nebu možete videti sove, sokolove, jarebice, a ponekad i zlatnog sokola, posebne sredozemne vrste koje su donete ovde pre nekoliko godine. U blizini jezera Gurida možete videti čaplje, patke i razne ptice selice.

Živopisna klisura Alkantara Gorge se nalazi u blizini reke Alkantara, severno od Etne, u blizini Taormine. Ova predivna kamenita klisura, nastala od bazalta, stvorena je vulkanskom aktivnošću.
Za posetioce: imajte na umu da je na Etni uvek nešto hladnije nego u dolinama u blizini obale. Postoji nekoliko puteva koji vode u par, čak i železnička linija koja vodi od Katanje do Riposta (iako retko ide), kao i autobusi iz Katanje.

Preporučljive ture:

Zapadna padina: Monte Galo i Rifuđo dela Galvarina. Počnite od čistine na padini planine Galo, do koje se lako stiže putem Nikolozi-Adrano. Prtite znakove i lako ćete naći planinarski kamp Galvarina.

Kaza Pirao – Monte Spanjolo – Ćisternaza. Ovo planinarenje traje oko pet sati.kreće se sa severne padine Kaze Pirao, do koje se stiže putem Linvaljoza-Randazo. Na kraju planinarenje stižete do bukove šume na planini Spanjolo.

Monte Nero delji Sapini Nature. Ova ekskurzija nudi nekoliko tipičnih obilazaka prirode i okoline. Kreće se iz Pjano Vetorea, koji se nalazi u blizini Grande Albergo del Etne.

Tura „Prirodne lepote planine Sokolaro“. Nedaleko od Safarena Etnae, sa ove strme staze se pruža zadivljujuć pogled na dolinu Kalana i dolinu Vale del Bove, sa pošumljenim delovima gde uglavom duž puta rastu jasika i bukve. Ako se upustite u ovu avanturu, nemojte zaboraviti da je staza sa obe strane okružena strmim, visokim liticama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here