Đardini Naksos i Taormina letovanje

Opisujemo Vam Taorminu, koja je u 19. veku bila „sicilijanski Monte Karlo“ za englesku aristokratiju, samo što nije imala vladajuću porodicu niti kockarnicu. Ali svako ko je ikad posetio Monte Karlo, ili čak Pozitano (na Amalfijskoj obali, južno od Napulja) uvideće da koliko mu je Taormina istovremeno i slična i različita. Ovo je veoma dugo bio najpoznatiji grad za letovanje na Siciliji. Upravo u ovom gradu, romantičnoj Taormini, D. H. Lorens je u svom dobrovoljnom izgnanstvu dobio inspiraciju da napiše roman „Ljubavnik ledi Četerli“, jednu od najstrastvenijih i najerotičnijih ljubavnih priča tog doba.

taormina letovanja

Ako odlučite da krenete na letovanje u ovaj grad znajte da Taormina ima beskrajno krivudave, srednjovekovne ulice i uske prolaze, od kojih svaki ima svoje „tajne“ – sjajne restorane, kafee i poslastičarnice sa sladoledom.
Neka od ovih intrigantnih mesta se nalaze u usamljenim baštama, skrivenim iza kamenih zidova, dok se drugi nalaze na otvorenom sa pogledom na more ili na prelepim trgovima.

taormina letovanje

Letovanje u ovom gradu će Vam zauvek ostati u sećanju, Taormina je divna tokom dana, ali noću tek postaje očaravajuća u svakom pogledu, bez obzira na to da li šetate osvetljenim ulicama ili uživate u pogledu na obalu mora uz ukusnu večeru. Odatle se pruža spektakularan pogled na Etnu, iz koje noću izlazi plamen i deluje kao lava, a na njenim padinama pokrivenim snegom ostavljaju oblake pare što pogled čini nezaboravnim. Između prastarih kamenih zidina, stara Taormina ima fascinantne arheološke spomenike i srednjovekovne zamke poput palate Santo Stefano. Zadivljujući pogled na more je tu da kompletira sliku. Najpopularniji su grčko-rimski amfiteatar, jedan od najvećih na Siciliji, zatim Etna i pogledi na more koji se pružaju odatle.

letovanje taormina

Ukoliko tokom letovanja želite da bolje istražite lepotu i istoriju Sicilije, sa svih aspekata, a da to bude na jednom mestu, Taormina je dobar izbor. Ovaj grad se nalazi na platou ispot planine Tauro, po kojoj je i dobio ime, gde se nalaze ostaci dve srednjovekovne tvrđave. Ostaci antičkih grčkih građevina, srednjovekovni šarm i nevenrovatan pogled na Etnu i jonsku obalu čine letovanje u Taormini na Siciliji nezaboravnim iskustvom.

letovanje u taormini

Iako se nalazi na samo oko 200 metara nadmoske visine, Taormina deluje kao da se nalazi mnogo više. Grčki amfiteatar je zagrađen u III veku pre nove ere i Rimljani su ga proširili, uvećali binu i dodali deo krova (koji je sada uništen). Rezervacija sedišta je postojala čak i u doba Grka. Pogled koji se iz amfiteatra pruža na Etnu i more je svetski poznat i zaista oduzima dah. U amfiteatru se leti održavaju pozorišne predstave, kao i u Seđesti, drugom velikom grčkom amfiteatru na Siciliji.Tokom letovanja u Taormini obavezno posetite ovo mesto nećete se pokajati.

Odeon je mnogo manji rimski amfiteatar i nalazi se u blizini crkve Sveke Katarine, koja baca senku na njega. U blizini crkve Svetog Pankratija, odmaz iza Porta Mesine, van srednjovekovnih gradskih zidina, nalazio se hram posvećen Zevsu, i deo tog zida je sada uzidan u crkvu. Još jedan od fenomena istočne sicilije jeste da su stari hramovi pretvarani u crkve kada je hrišćanstvo postala zvanična vera, kao što je slučaj sa katedralom u Sirakuzi.
Sasvim je jasno da je izgradnja Taormine planirana u drevna vremena sudeći po antičkom stilu u kom su poređane ulice, kao i po rimskim mozaicima na podovima koji se nalaze u drevnim vilama u ovom području. Čak i Palaco Korvaja, sagrađena tokom 14. veka, je projektovana u starorimskom stilu. U Taormini postoji odličan arheološki muzej, u blizini amfiteatra, iako se većina gradskih kuća, prodavnica, restorana i ostalih mesta nalazi po drugim delovima grada.

taormina

Taorimina se nalazi u blizini Naksosa koji je medju našim turistima popularna destinacija za letovanje.Naksos je staro grčko naseljw osnovano 395. godine pre nove ere. Prvi doseljenici su pobegli od tiranije Dionisija starijeg, koji je ipak pokorio Taorminu tri godine kasnije. Oko pola veka kasnije, grad je nazvan Tauromenion i u naredna dva veka imao značajnu ulogu u regionalnoj politici.

Žitelji su pomagali Piru, epirskom kralju, u ratu protiv Sirakuze. Osvajanje Sicilije je krenulo upravo iz Taormine, gde je imao vojsku od oko 10.000 ljudi. Sa druge strane, Taormina je bila jedan od prvih sicilijanskih gradova koji je pomagao Rimu u Punskim ratovima. Eun je zauzeo grad tokom pobune robova i kada su Rimljani konačno okupirali grad, poklali su nekoliko hiljada robova.

Taormina je doživela procvat tokom vladavine Julija Cezara, ali ju je Oktavijan Avgust mrzeo jer je podržavala Pompeju u tome što je pružala utočište mnogim odbeglim rimskim vojnicima. Nakon toga, u doba starog Rima, Taormina je nastavila da napreduje u svakom smislu.

Ovidije je pisao o „slatkim cipalima i mekanim jeguljama“ iz voda Taormine. U I veku nove ere, Plinije stariji je hvalio vina iz Taormine. Međutim, ovaj grad je s vremenom sve više gubio na značaju, što se vidi i danas, ako je „preživeo“ pad Rimskog carstva, i postao je skoro nepoznat. „Saracenski“ zamak na vrhu planine Tauro su verovtano prvobitno sagradili Saraceni, sudeći po vizantijskom arhitektonskom stilu, a kasnije ga proširili Normani. Druga tvrđava je stajala na još višem području u gradskoj oblasti Kastelmola. Antičke i srednjovekovne zidine Taormine su u starom delu grada ostale prilično očuvane.

Ulice Taormine su zadržale svoju srednjovekovnu atmosferu, kao i mnoge crkve i vile. Gradska katedrala (Duomo) zapravo nije katedrala, kako joj ime kaže, već normansko-arapska crkva, sagrađena verovatno u 12. veku. Srednjovekovna ikona, napravljena od mozaika, koja predstavlja Bogorodicu, je savršeno sačuvana i nalazi se u nadsvođenom prolazu ispod Kule sa satom, kao i ulica Korzo Umberto I koja vodi do trga Pjaca 9. aprile. Tamo se nalazi nekoliko šarmantnih građevina iz doba baroka i kasnijih godina. Jasno se vidi i da su Siciliju često posećivali Britanci, u Taormini se nalazi i anglikanska crkva, u čijoj je blizini dugo živeo i D. H. Lorens i nekoliko njegovih priča je i zasnovano na istinitim događajima koje je video.

Iz velikog dvorca u okrugu Kaztelmola pruža se zadivljujući pogled na ceo grad, jer se nalazi nešto dalje od Taormine. Sam dvorac nije sasvim dobro očuvan.

U blizini se nalazi nekoliko plaža, a u ponudi su i ekskurzije do Etne koje će Vam pružiti još jedan nezaboravan dan na letovanju u Taormini. Živopisna klisura Alkantara gorđe, nastala nakon vulkanske erupcije i bazaltne građe, nalazi se na oko 20 minuta vožnje južno, pa zapadno od Taormine, prateći reku Alkantara.

Đardini Naksos

Naksos se smatra najstarijim grčkim gradom na Siciliji i nalazi se na samo nekoliko kilometara od Taormine, na arheološkom lokalitetu Đardini Naksos, u blizini rta Skiso. Ostalo je malo toga da se vidi sem starih temelja i kamenih pločnika drevnih ulica, ali Naksos je nekada bio jedan bogat grad, mnogo veći od drevne Taormine. Osnovali su ga Halkidejci kao prvu grčku koloniju na Siciliji 735. godine pre nove ere.Đardini Naksos je jedno od najomiljenijih mesta za letovanje na Siciliji medju našim turistima.

Taormina i Đardini Naksos letovanje – osnovne informacije

Za posetioce: u gradu se nalaze brojni restorani u kojima možete jesti izvrsnu morsku hranu, picu i ostale lokalne specijalitete. Glavne ulice Taormine su prepune radnji i suvernica, pogotovo onih u kojima možete kupiti garderobu, nakit, keramiku, mozaike, lutke, čak i porcelanske lutke. Iako se samo neke od ovih stvari prave u Taormini, većina je najboljeg kvaliteta. Plaža na Đardni Naksosu se nalazi nekoliko kilometera dalje i tamo se nalazi mnoštvo hotela. Žičara povezuje stari deo grada sa priobalnim delom Macaro. U blizini Đardinija nalazi se železnička stanica, ali je do Taormine brže stići autobusom iz Katanje, sa aerodroma. Kola ćete morati da ostavite van grada. U Taormini se redovno održava filmski festival, kao i mnoštvo koncerata tokom leta. Nemojte zaboraviti ni Đardini na obali, gde se u restoranima možete naslađivati ukusnom morskom hranom, kao i picama. Jedina mana Taorimna je što je od aprila do septembra velika gužva, tako da je preporučljivo ići tokom hladnijih, zimskih meseci, van sezone.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment