plaze halkidiki

„Tri prsta“ u centralnoj Makedoniji – odnosno, Halkidiki – je pravi raj od sunca i peska kad je reč o kompnenom delu Grčke. U ovoj regiji se nalaze 72 plaže sa Plavom zastavicom na 550 kilometara obale, a tu je i mnoštvo arheoloških nalazišta poput Stagire, u kojoj je rođen veliki filozof Aristotel.

Poluostrva Kasandra i Sitonija su zapadni i centralni „prst“ i poznata su turistička mesta – tu možete naći plaže po svom ukusu kakav god on bio. Najistočniji „prst“ je Atos, proglašen za svetsku baštinu, sa 20 manastira i spada u najsvetija mesta u pravoslavnom hrišćanstvu. Jedini problem, ali veoma veliki problem, je to što je ženama tamo zabranjen pristup.

halkidiki mapaU nastavku teksta saznaćete koja su najlepša mesta na Halkidikiju i šta sve treba posetiti ali da prvo vidimo po kojim plažama se Halkidiki ističe…

Halkidiki plaže

Plaža Posidi

  1. posidi plazaDok su mnoge plaže na Halkidikiju ušuškane u zalivima, daleko od vetra i otvorenog mora, ova plaža se nalazi na rtu na najjugozapadnijem delu poluostrva Kasandra na Egejskom moru. Veličina i lokacija plaže nužno svode sve pogodnosti na minimum, tako da ćete morati da spakujete hranu i suncobran ako se zaputite tamo. Posidi je trouglasti komad peska, sa strujama koje idu direktno na vrh plaže i donose velike talase.

    Na ovoj plaži često duva vetar, struje su jake, a voda je duboka, tako da ova plaža nije najbolji izbor ako ste krenuli na odmor sa decom. Međutim, prirodna lepota plaže se nikako ne može osporiti. Kada je vreme lepo, voda na zapadnoj strani je čista, mirna i prikladna za decu.


Plaža Agios Janis

HALKIDIKI plazeNa glavnom putu koji ide na zapadnu obalu Sitonije nalazi se plaža Agios Janis, plaža koja još uvek nije okupirana stotinama turista i koja nije puna sve do jeka sezone. Plaža se nalazi nekoliko kilometara od mesta Nikiti, na mestu gde se zelena brda utapaju u obalu. Na istočnom kraju plaže, pored puta, se nalazi nekoliko barova u kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Agios Janis je široka traka belog, finog peska, a voda je plitka i kristalno čista.


Plaža Kalitea

Kalitea halkidiki plazaMirna turistička mesta koja nudi Halkidiki su sjajna stvar ako dolazite na odmor samo da napunite baterije. Međutim, ako volite više „akcije“ – obavezno posetite Kaliteu. Glavna plaža je okružena hotelima i blokovima apartmana, a tu je i nekoliko taverni i kafića, dok je i mini-market na dohvat ruke. Ovo je ona vrsta plaže na kojoj se iz kafića neprestano čuje glasna popularna muzika, a ležaljke su spuštene do same vode. More je tirkizno i čisto – šta više da poželite, ovo je dovoljan razlog da za letovanje izaberete Halkidiki?

>>> Kalitea Halkidiki – plaža, noćni život, utisci i iskustva


Plaža Kalogrija

plaze halkidikiNa Sitoniji, naspram zaliva Toroneos, nalazi se plaža Kalogrija, polumesec zlatnog peska dugačak oko pola kilometra. Voda je ono što dovlači tolike turiste na ovu plažu – morate dosta da hodate pre nego što voda postane zaista duboka, tako da nema boljeg mesta za plivanje, ronjenje i plutanje na dušeku.

Na nekim mestima plaža postaje dosta uska, ali je dovoljno dugačka, te stoga ima mesta za sve, a zimzeleno drveće iza plaže uvek pruža senku.

U sredini plaže je javni prostor, dok se na levom i desnom kraju nalaze redovi ležaljki koje pripadaju hotelu Mango. Ulaz u te delove se plaća.


Vizantijska kula u Uranopoliju

halkidiki najlepsa mestaHalkidiki ćete doživeti na pravi način ako se što više krećete i obiđete sva najlepša mesta.Na Atosu, u luci Uranopoli, nalazi se još uvek netaknuta vizantijska kula. Ova utvrda je podignuta 1344. godine kako bi se sa nje videli pirati i kako bi se manastir Vatopedo odbranio od pobunjenika.

Ulazak u kulu, nažalost, nije dozvoljen, ali je možete slikati sa trajekta ili iz luke.

Uranopoli je bio poslednje naselje pre zvanične granice sa samoupravnom zajednicom Atos. Ovde možete uzeti pisanu dozvolu za posetu donjem delu poluostrva.

>>> Uranopolis za letovanje, plaže, utisci i iskustva


Sveta Gora

sveta goraNemoguće je prenaglasiti značaj Svete Gore kada je reč o pravoslavlju. Čitavo poluostrvo je kulturna baština, a u 20 manastira živi preko 2.000 monaha. Ovo je ogromna hrišćanska zajednica već 1.800 godina, a najstariji manastiri datiraju još iz 8. veka. Oni koji odu na Svetu Goru će biti u prilici da vide neprocenjiva umetnička dela, rukopise i odore, od kojih se mnogi koriste i danas.

Međutim, prolem je u sledećem: na Svetu Goru smeju da idu samo muškarci. Da biste samo kročili na Svetu Goru, potrebna vam je pisana dozvola od „Kancelarije za poklonike“. Nakon toga morate da ugovorite posetu unapred. Međutim, ako ste odlučni i pripremljeni (i ako ste muškarac), poseta Atosu a posebno manastiru Hilandar će vam ostati u sećanju do kraja života.


Pećina Petralona

halkidiki sta obiciSlučajno otkrivena 1959. godine, ova pećina od krečnjaka je dospela u sve novinske naslove već godinu dana kasnije, kada je grčki antropolog Aris Poulijano tamo pronašao fosilizovanu humanoidnu lobanju, za koju se procenjuje da je stara oko 800.000 godina. Starost i poreklo lobanje su i dalje predmet kontroverzi jer, ukoliko je lobanja zaista toliko stara, to dosta ruši evolucione modele o rodu Homo i teoriji da smo svi potekli iz Afrike. U svakom slučaju, u pećini se nalaze očaravajući stalaktiti i stalagmiti, a tu je i mnoštvo životinjskih fosila.

U Antropološkom muzeju u Petraloni se nalaze najstariji dokazi o vatri koju je čovek samostalno zapalio i smatra se da su stari oko milion godina; zatim model koji prikazuje kako je Archantropus homini možda izgledao, rekonstrukcija praistorijskog mauzoleja i fosilizovan oklop kornjače iz mezozoika.

Iako se letovanje na poluostrvu Halkidiki povezuje samo sa sunčanjem i kupanjem u ovom delu Grčke postoje mnoga zanimljiva mesta koja treba obići.


Drevna Stagira

halkidiki sta videtiIako mnogi to neznaju na Halkidikiju se nalazi Aristotelovo rodno mesto, a verovatno i mesto u kome je sahranjen, drevna Stagira se nalazi u blizini modernog sela Olimpijada.  Filip II Makedonski je ovaj grad sravnio sa zemljom u 4. veku pre nove ere, ali ga je obnovio nakon što je Aristotel doveden na dvor kao učitelj njegovog sina, Aleksandra Velikog. Nekadašnji meštani su oslobođeni iz ropstva i pozvani da se vrate u svoje stare domove.

Ako vam ovakve priče bude radoznalost, onda obavezno morate posetiti ovaj drevni grad, koji je ostao sasvim napušten u prvom veku nove ere. Mnogo toga je iskopano i rekonstruisano – ojačani zidovi, podovi u kućama, citadela, trg i gradska kula u kojoj su obnovljeni čak i stari mozaici.

Nakon ove istorijske avanture, možete prošetati do neke od tri pećine koje se nalaze u blizini.


Drevni Olintus

halkidiki sta posetitiTik pored zaliva Toroneus se nalazi Olintus, mesto koje je nastanjeno još od doba neolita. Ovaj grad je našao svoje mesto i u grčkoj mitologiji – navodno ga je osnovao Olintus, Herkulov sin. Drugo objašnjenje porekla imena jeste da dolazi od reči olunthos, što znači plod drveta divlje smokve, jer se grad nalazi u plodnoj ravnici.

Zlatno doba ovog grada nastupilo je tokom klasičnog perioda, od 5. veka stare ere, kada se pridružio Delskom savezu.

Najlepša stvar su svakako aristokratske vile u predgrađu antičkog grada – ovde su očuvani neki mozaici koji se smatraju najranijim u grčkoj umetnosti. Mnogi artefakti pronađeni u Olintusu se nalaze u muzeju, u kom danas možete čuti mnogo toga o planu ulica i infrastrukturi, kao i o ekonomiji drevnog grada.


Kanal Nea Potidea

Na poluostrvu Kasandra, nalazi se mali lučki grad Nea Potidea i smešten je u blizini najuže tačke zemljouza Potidea  koji spaja poluostrvo sa kopnom. Ovaj položaj je odabran zbog drevnog projekta izgradnje kanala, koji je i dan-danas u upotrebi. Reč je o kanalu dugačkom 1.250 metara koji spaja zaliv Toroneos na istoku sa zalivom Termaikos na zapadu.

Kanal je sagradio ili makedonski kralj Kasander u 4. veku pre nove ere, ili Rimljani 200 godina kasnije – u svakom slučaju, kanal je poboljšao trgovinu tako što je pomorskim trgovcima uštedeo dugo putovanje oko celog poluostrva. To je bio i odličan način da se grad odbrani od napadača sa severa. Četrdeset metara širok i osam metara dubok, kanal je dva puta „popravljan“ u dvadesetom veku – 1930. i 1970. godine, kada je sagrađen most.

>>> Nea Potidea za letovanje plaže, iskustva

Vizantijska kula u Nea Fokeji

grcka halkidikiPreko brda na istočnoj strani luke u Nea Fokeji se nalazi kula sa vizantijskog utvrđenja sagrađenog oko 1407. godine. Ova kula je visoka oko 30 metara i predstavlja zaštitni znak Nea Fokeje – to je sve što je ostalo od čitave tvrđave koja je srušena 1821. godine tokom Grčkog rata za nezavisnost.

U to vreme, tvrđava je bila baza Emanuela Papasa, vođe grčkih pobunjenika u Makedoniji, nakon što se sa 4.000 saboraca iskrcao na Halkidikiju.

Ova tvrđava je prvobitno sagrađena kako bi štitila metohion, koji je sada u ruševinama, mada su ostaci levog i južnog krila relativno dobro očuvani.


Agios Nikolaos

halkidiki mestaAgios Nikolaos je planinsko selo na Sitoniji, smešteno u poljoprivrednom regionu poznatom po proizvodnji meda, vina, cipura i maslinovog ulja. Agios Nikolaos je mirno, lepo mesto u koje možete svratiti na ručak ili večeru dok obilazite Halkidiki. U srcu mesta se nalazi glavni trg, okružen kućama iz 19. veka sa kamenim zidinama i drvenim balkonima. Na sredini trga se nalazi fontana, a oko trga je gotovo svaka kuća pretvorena u kafić ili restoran. Atmosfera je uvek vesela i srdačna, prava grčka a najbolje je da ovde dođete oko 26. jula, kada meštani slave seosku slavu.


Marina Sani

halkidiki letovanjeProputovali smo kroz tradicionalna sela i videli tragove antičke Grčke – ali na Halkidikiju kao i kad je u pitanju cela Grčka postoji i moderna, veoma luksuzna strana. To je najizraženije na Kasandri, marini po imenu Sani. Na kraju kanala od 50 metara nalazi se marina ovalnog oblika, okružena uređenim baštama, skupim buticima, poslastičarnicama, restoranima i hotelima sa pet zvezdicama i vilama u Saniju. Ovde možete šetati zalivom, razgledati jahte usidrene u zalivu i uživati u predelu.


Vinograd Cikas

halkidiki vinaIstorija vina je veoma dugačka na poluostrvu Halkidiki – ona datira još iz vremena pre Aristotela, i čitav odmor možete potrošiti samo na obilazak vinarija na poluostrvu. Ovde se nalazi šest vinarija, mada se neke od njih nalaze na Atosu, tako da su posete dozvoljene samo muškarcima.

U ruralnom delu Kasandre se nalazi vinograd Cikas, koji se nalazi u privatnom vlasništvu. Tu možete popričati sa vlasnikom, a on će vas odvesti u šetnju kroz vinograd (reč je o organskom uzgoju grožđa) i na kraju na degustaciju.


Iznajmljivanje čamaca

letovanje halkidikiAko želite da izvučete maksimum iz letovanja na Halkidikiju, svakako morate uzeti stvari u svoje ruke i iznajmiti motorni čamac. To je veoma prosto – za čamce koji imaju manje od 30 konjskih snaga nije potrebna dozvola. Sitonija ima najrazuđeniju obalu, tako da je najbolje mesto za početak putovanja. U Vurvuruu postoji dosta kompanija koje iznajmljuju čamce, te možete sami otići do raznih ostrvaca koja često nisu udaljenija više od par stotina metara od obale. Dovoljno je samo da ponesete hranu i u roku od nekoliko minuta ćete se naći na nekoj pustoj plaži, kao što su Mirsini i Plava laguna – plitak prolaz između ostrva Agios Isidoros u Dijaporos, sa toliko čistom vodom da će vam se činiti da čamac pluta u vazduhu.

Halkidiki Utisci i iskustva

Mnogi imaju loša iskustva sa letovanjem na Halkidikiju jer su napravili pogrešan izbor.Zabili su se u neko malo mesto, posle par dana videli sve ulice i radnje i posle im je uglavnom bilo dosadno.Iskustva ljudi koji su željni odmora i žele samo da se izležavaju na plaži i kupaju su uvek pozitivna.Ako ste željni provoda izaberite neko mesto kao što su Kalitea i Kasandra.Ako ste došli na porodično letovanje autom nadamo se da smo vam dali dovoljno predloga za obilazak pa se nećete dosađivati.Ako izdvojite samo nekoliko dana za obilazak vaši utisci će biti veoma pozitivni i svakako možete tokom samo jednog letovanja videti sve što drugi koji ovde letuju godinama propuštaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here