Grčka Halkidiki Kasandra

Ogromna oblast Halkidiki u Grčkoj ima i planinska i primorska sela. Najpoznatije i najpopularnije turističko planinsko selo je Afitos, dok su se mnoga obalna sela pretvorila u prelepa turistička letovališta. Najpopularnije mesto na Halkidikiju je Kasandra, prvo poluostrvo sa leve strane, dok Sitonija, srednje poluostrvo, ima najviše skrivene lepote. U ovim selima – letovalištima na Halkidikiju možete naći hotele i smeštaj, za slučaj da se odlučite da letujete upravo ovde.

Kasandra je prvo poluostrvo na Halkidikiju (ili noga, kako je nazivaju Grci). Poluostrvo Kasandra se smatra najrazvijenijim turističkim područjem Halkidikija, jer ima veoma organizovane turističke objekte, luksuzne hotele i odmarališta sa visokim kvalitetom usluga.

Kasandra ima i bogat noćni život, jer ćete ovde naći dosta zabavnih centara, kao što su barovi i klubovi koji su veoma poznati tokom letnjeg perioda. Noćni život Kasandre privlači ljude, ne samo iz Kasandre, već i iz drugih sela na Halkidikiju i hiljade ljudi iz Soluna.

kasandra mapa

Kasandra Halkidiki se prostire na području gde ćete naći peščane plaže u kombinaciji sa prirodnim lepotama i kristalno plavim morem. Kasandra je najbolji izbor za letovanje za one ljude koji vole živahne destinacije sa puno noćnog života, zabave i još mnogo toga što upotpunjuje njihov aktivni odmor! U selima na Kasandri ćete naći većinu glavnih banaka. Dom zdravlja se nalazi u Kasandria selu.

halkidiki

Kasandra plaže

Plaže na Halkidikiju su poznate po mekanom pesku, kristalno čistoj vodi i bujnom prirodnom okruženju. Najpopularnije Halkidiki plaže se nalaze upravo na poluostrvu Kasandra, uključujući i Sani, Kalitea, Hanioti i Paleohori. Kasandra plaže na Halkidikiju su nešto što ne smete zaobići, ako se odlučite da letujete u Grčkoj, i to na Halkidikiju!

Kasandra – najlepše plaže:

Sani se nalazi 45 km južno od Poligirosa. Borove šume, neverovatne plaže i turistički objekti čine Sani jednim od najpopularnijih letovališta u okviru plaža Halkidikija. U ovom području ćete uživati u najboljem zalasku sunca u regionu. Plaža je peščana i organizovana.

Sani
Sani

Kalitea se nalazi 50 km južno od Poligirosa. Izgrađeno u centru poluostrva Kasandra, Kalitea je kosmopolitsko turističko mesto koje teži da postane veoma popularno preko leto. Ovde ćete iskusiti najbolji noćni život na Halkidikiju, jer ovo mesto obiluje klubovima i barovima. Plaža je peščana i organizovana.

Hanioti se nalazi 64 km jugo-istočno od Poligirosa i predstavlja kosmopolitsko odmaralište na južnoj strani Kasandre na Halkidikiju. Duga šetališta, zeleni parkovi i ogromna peščana plaža privlače pažnju mnogim turistima iz godine u godinu. Plaža Hanioti je peščana i organizovana.

hanioti
Hanioti

Pefkohori se nalazi 68 km južno od Poligirosa. Pefkohori je divna plaža na južnom delu Kasandre. Prelepo zelenilo okružuje predivnu plažu sa belim peskom. Plaža je organizovana.

Posidi se nalazi 70 km južno od Poligirosa. Posidi je slikovito turističko mesto na južnoj strani Kasandre. Impresivni svetionik obeležava peščana plaža, koja je oivičena hotelima i ribljim restoranima. Plaža je peščana i delom organizovana.

m

Siviri se nalazi 62 km južno od Poligirosa. Smeštena na južnoj strani Kasandre, u neposrednoj blizini Sani i Skala Fourkas, Siviri je divna peščana i organizovana plaža usred prirodnog zelenila.

Skala Fourkas se nalazi 64 km južno od Poligirosa. Ovo je divno primorsko selo u regionu sa bujnim zelenilom. Postaje prilično popularno letovalište, sa turistima koji dolaze da uživaju u peščanim plažama i svežoj ribi.

Nea Flogita se nalazi 32 km jugo-zapadno od Poligirosa. Flogita ili Nea Flogita je slikovita plaža na kojoj se postepeno razvija turizam. Plažna šetališta, primorske kafeterije i barovi na plaži privlače brojne posetioce iz godine u godinu. Plaža je peščana i organizovana.

Nea Flogita
Nea Flogita

Nea Fokea se nalazi 40 km južno od Poligirosa, a ovo je duga peščana plaža sa kristalno čistom vodom. Predstavlja popularno letnje odmaralište i sadrži mnoge turističke objekte. Plaža je peščana i organizovana.

Nea Moudania se nalazi 26 km jugo-zapadno od Poligirosa i ovo je jedno od najpopularnijih letovališta na Halkidikiju. Nea Moudania dobija prilično veliku popularnost preko leta. Duga peščana plaža i sveže riblje taverne privlače brojne posetioce. Plaža je peščana i organizovana.

Nea Potidia se nalazi 30 km južno od Poligirosa. Duga i organizovana plaža, Nea Potidea bude puna turista preko leta. Predivni barovi na plaži i centri za vodene sportove se nalaze na obali. Plaža je peščana i organizovana.

Nea Skioni se nalazi 78 km jugo-zapadno od Poligirosa, a ovo je duga plaža sa belim peskom i zelenim okruženjem. Nea Skioni je divno porodično odmaralište na južnom delu Kasandre. Plaža je peščana i delom organizovana.

nea skioni

Kriopigi se nalazi 56 km južno od Poligirosa i ovo je potpuno organizovana plaža u blizini Kasandrie. Kriopigi bude veoma popularna plaža preko leta. Ovo mesto se razvilo kao dobro turističko mesto tokom poslednjih godina. Plaža je peščana i organizovana.

Polihrono se nalazi 60 km južno od Poligirosa i ovo je prelepa plaža na južnoj strani poluostrva Kasandra. Polihrono biva mnogo prometno mesto u letnjem periodu. Privlači posetioce sa svojim mekanim peskom i organizovanim objektima. Plaža je peščana i organizovana.

Ksenija plaža Kasandra

Ksenija plaža je jedna od najpopularnijih i najviše posećenih plaža na poluostrvu Kasandra, na Halkidikiju. Ova plaža se nalazi na oko 13 km od mesta Hanioti, u blizini Paljurija. Ksenija plaža se karakteriše širokim pojasom plitke vode, što naročito privlači porodice sa malom decom – a jasno je i zbog čega.

Plaža sa zlatnim i sitnim peskom, duga 3 km i oivičena barovima i tavernama – Ksenija plaža privlači brojne turiste iz godine u godinu. Plaža je vrlo organizovana, poseduje ležaljke sa suncobranima, toalete, svlačionice, tuševe i spasioce.

ksenia plaza kasandra

Nekoliko plažnih barova su naročito popularni među mladima, pa ćete iz njih često čuti glasnu muziku u sred dana.

Najlepša mesta

Kasandra je najzapadniji od tri “prsta” na Halkidikiju. Poluostrvo je bilo odvojeno na neko vreme od ostatka Halkidikija kroz kanal u Nea Potidea. Danas postoje dva mosta preko ovog kanala. Kasandra je takođe dobro opremljena za turiste, sa mnogim ribarskim selima i lepim plažama. U pećini u mestu Petralona na poluostrvu Kasandra je iskopan kostur koji spada među najstarije hominide (star milion godina, iz jednog od ledenih doba).

Koja su to najlepša mesta na poluostrvu Kasandra koja morate da posetite?

Popularno odmaralište je mali grad Afitos, koji se nalazi na severoistoku poluostrva Kasandra. Afitos datira iz ranog 19. veka. Na seoskom trgu stoji crkva Svetog Dimitrija, sagrađena 1858. godine. To je jedina kupolasta bazilika na poluostrvu Halkidiki. Na trgu i oko njega ćete naći razne barove i restorane. Selo Afitos je prilično visoka, a odatle imate prekrasan pogled na zaliv Toroneos. Peščana plaža Afitos je oko kilometar od centra sela. Unutar pešačke udaljenosti od Afitosa ćete naći selo Nea Fokea sa dobro očuvanom vizantijskom kulom i dvorcem.

Nea Fokea je gradić na severoistoku poluostrva Kasandra na Halkidikiju, malo severno od Afitosa. Udaljenost do grada Soluna je oko 80 kilometara. Mali grad / selo ima luku sa mnogim obojenim ribarskim brodovima i tu je lepa plaža. Na moru u luci grada Nea Fokea možete da nađete vizantijsku kulu koja datira iz 1407. godine i koja je ostala u dobrom stanju. Pristup tornju je sada očigledno zatvoren i možete tako da ga vidite samo spolja. Ovo mesto je idealno da se divite zalasku sunca. Pored vizantijskog tornja, postoji i mala stara crkva koja je posvećena Apostolu Pavlu. Plaža u Nea Fokea je duga peščana plaža sa čistom vodom. Severno od sela Nea Fokea i na pešačkoj udaljenosti od nje postoji nekoliko drugih plaža.

Kalitea je selo od oko 500 stanovnika, koje se nalazi na severoistoku poluostrvu Kasandra, južno od Afitosa. Udaljenost do Soluna je oko 90 kilometara. Selo su osnovale 1922. godine izbeglice iz Male Azije. Kalitea ima lepu peščanu plažu sa svim neophodnim sadržajima. Nekoliko velikih komercijalnih hotela se nalaze gotovo na samoj plaži, a ostatak sela je malo dalje od plaže, odvojen trakom od zelene borove šume i puta. Ovde možete naći još neke tradicionalne smeštajne objekte. Danas Kalitea privlači veliki broj posetilaca zbog svojih prekrasnih plaža, ruševine hramova i male crkve Agios Pantelejmon sa svojim prekrasnim muralima.

Polihrono je turističko, ali u poređenju sa drugim selima kao što je na primer Kalitea i Pefkohori, prilično mirno letovalište, koje se nalazi na jugoistoku poluostrva Kasandra, između sela Kriopigi i Hanioti. Selo ima tek nešto više od 1.000 stanovnika. U jeku sezone privlači mnogo turista i može biti prilično zauzeto. Udaljenost do glavnog grada poluostrva, Poligirosa, koji se nalazi severno od Polihrona, je oko 60 kilometara. Grad Solun je oko 90 km od Polihrona. Kilometar duga plaža u selu Polihrono se nalazi u okviru zaliva Toroneos i ima sitan beli pesak i bistru vodu u kojoj je dobro ronjenje! U nekim mestima na plaži možete naći neke kamenčiće. More je plitko, što je takođe pogodno za porodice sa malom decom. Polihrono plaža je nagrađena plavom zastavicom, jer je čista i bezbedna za kupanje. Na delu plaže postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje. Oko plaže ćete naći većinu taverni i barova. Međutim, noćni život nije bogat, već više ograničen na udoban kraj večeri i piće u jednom od kafića na plaži. Oni koji žele da iskuse noćni život, bolje da potraže utočište u Kalitei, gde postoji nekoliko klubova sa međunarodnim di-džejevima koji puštaju svoju muziku tokom letnjih meseci.

Hanioti je turističko središte na jugoistočnoj strani poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Selo se nalazi između Polihrona na severu (udaljen 4 km) i Pefkohorija na jugu (3 km). Udaljenost do glavnog grada, Soluna, je oko 100 kilometara. Selo Hanioti ima oko 1000 stanovnika i to je glavna turistička atrakcija za hiljade posetilaca tokom letnjih meseci. Prema predanju, selo je dobilo ime po svom prvom stanaru, koji je došao iz grada Hanja na Kritu, a naselio se na oko 2,5 kilometara južno od trenutnog sela Hanioti.

Pefkohori je prilično veliki centar na jugoistoku poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Nalazi se 3 km jugoistočno od Haniotija i ima oko 1.700 stanovnika. Udaljenost do Soluna je oko 105 kilometara. Mesto je dobila ime po borovim šumama koje okružuju selo. Pefko na grčkom znači “bor” i hori znači “selo”. Ispred sela Pefkohori je dugačka plaža sa belim peskom i nekim sitnim šljunkom, a na području unutar pešačke udaljenosti postoji više uvala sa plažama, koje su poprilično tihe i mirne. Plaža Pefkohori je živa i postoje sve vrste objekata. Oko plaže su mnogi kafići i restorani, a možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Oko plaže postoje borovi koji pružaju hladovinu. I na plaži Pefkohori postoji mogućnost da praktikujete vodene sportove.

pefkohori utisci
Pefkohori

Malo i mirno selo Siviri, sa oko 50 stanovnika, se nalazi na zapadnoj strani poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Udaljenost do Soluna je oko 95 kilometara. Oko 3 kilometara severno leži čak i manje selo Elani. U oba sela možete naći lepu peščanu plažu. U okolini ima i nekoliko vikendica za iznajmljivanje. Ovo mesto je lepo za porodice ili prijatelje koji putuju u grupi. Siviri je mesto posebno za turiste. Peščana plaža sela je delimično opremljena sa objektima kao što su ležaljke i suncobrani i postoji širok izbor restorana i smeštajnih kapaciteta. Tu su i dosta turističkih prodavnica i supermarketa. Prelepa glavna plaža u selu Siviri okružena je borovom šumom koja pruža hladovinu. Iza glavne plaže su još par usamljenih pećina sa peščanim plažama sa sitnim peskom i nekim kamenjem, koje ponekad koriste nudisti/naturisti. Posebno van sezone ima dosta mira i tišine u ovom prelepom selu. Tokom sezone i vikendom, kada su sami Grci slobodni, možete dobiti mnogo više posla na Siviri plaži.

Kasandria je najveće mesto na Kasandri, a takođe je glavni grad regije Kasandra. Od 16. veka Kasandria (Valta) bila je centar proizvodnje pšenice i trgovine. Nakon razaranja tokom revolucije 1821. godine, postala je brzo-rastuća zajednica i mnogi ljudi iz drugih sela koja su bila uništena su se preselili tamo da počnu ispočetka.

Kasandria, čije se granice protežu od Furke do mesta Sani, danas ima oko 3500 stanovnika, ali u leto raste u veliki grad sa hiljadama stanovnika. Na bliskoj udaljenosti od Kasandrie ćete naći mnogo lepih plaža i popularno turističko naselje Kalitea.

Kasandra za letovanje

Kao brod na sidru, Kasandra poluostrvo strpljivo čeka svakog leta talase hiljada turista, kako bi ih odvela na plaže koje su sanjali tokom cele zime. Zašto je Kasandra za letovanje pravi izbor?

Najgušće naseljeno od tri poluostrva – pored svoje kilometrima duge razuđene obale i kristalno čiste vode – nudi živ noćni život. Mnogi barovi su raspoređeni duž obale, ili u selima, dok ova oblast takođe ima i banje, hotele velikog smeštajnog kapaciteta, a domaćin je i dva velika festivala: “Sani” i “Siviris”.

Kasandra je na zapadnom vrhu Halkidikija, u neposrednoj blizini Soluna. Ulazak u Kasandru stvara priličan utisak i, kao što je povezana sa Halkidikijem preko mosta u Nea Potidea, prvom selu koje će posetioci susresti. Ustvari, poluostrvo Kasandra je ostrvo odvojeno od kopna od strane kanala u Nea Potidea, koji pruža spektakularni panoramski pogled, naročito u sumrak. Važno je napomenuti da se Kasandra zvala i Flegra, što znači “mesto vatre”. Prema grčkoj mitologiji, područje je dom divovima i postalo je poprište u doba kada su pokušali da proteraju bogove sa planine Olimp.

Zahvaljujući prelepim turističkim selima, prelepoj prirodi i divnim peščanim plažama sa kristalno čistom vodom – Kasandra je i više nego odličan izbor za letovanje, bilo da letujete sa porodicom, partnerom ili sa društvom.

Noćni život

Noćni život na Kasandri je veoma uzbudljiv. Inače, centar noćnog života na ovom području je Kalitea. Pored mnogobrojnih noćnih barova i klubova, tu su i plažni barovi i druga mesta za izlazak.

Navešćemo neka od najpoznatijih mesta kada je noćni život na Kasandri u pitanju.

Jedno od najpoznatijih mesta za izlazak na otvorenom na Halkidikiju, Spitaki Koktel Bar, nalazi se u mestu Kalitea na poluostrvu Kasandra i obećava nezaboravne letnje noći.

Nono je jedan od najboljih klubova u regionu, koji pored modernog i atmosferskog prostora i pozitivnih vibracija, jeste poznat i po čudesnim i uspešnim događajima.

Suši je smešten na Pefkohori plaži i definitivno ga vredi posetiti, uglavnom zato što ovde zabava bude van kontrole. Mogli biste biti tamo rano ujutru da uživate u kafi i pogledu na lepo plavo more, ili da posetite ovo mesto kada zađe sunce da doživite zabavu.

Sve je belo, letnji dekor, favorizovani klub Anđeli se nalazi u meki noćnog provoda na Halkidikiju, u živoj Kalitei na poluostrvu Kasandra. Zahvaljujući ležernoj atmosferi i zabavi, zajedno sa neverovatnim koktelima i plesnim ritmovima, klub Angels (anđeli) je rangiran na vrhu liste za mlade u Solunu ili turiste koji žele Halkidiki kao svoju letnju destinaciju.

U najvećem živopisnom i idiličnom selu Kasandre, Afitosu, postoji jedan celodnevni koktel bar-kafe koja će vas osvojiti od trenutka kada stupite u njega. Vento je podeljen na nivoe i privlači vas da jednostavno odaberete jedan od živopisnih stolova, uživate u kafi ili koktelu i samo sedite, opustite se i uživate u hrani, koja je ovde takođe u ponudi.

Ovo je jedan od najvrelijih letnjih noćnih klubova u širem području Halkidikija – Ahoy – nalazi se u srcu noćnog života u Kasandri, kosmopolitskoj Kalitei, obećava nezaboravne noći tokom boravka na Halkidikiju. Međunarodni i hitovi grčke dens muzike obećavaju vrhunsku zabavu koja traje do ujutru.

Afros Bar je opušteno mesto za izlazak na centralnom trgu naselja Hanioti, koje ćete voleti ako cenite više jednostavna i autentična mesta.

Kahlua u Pefkohoriju je konstantno i dostojno žarište zabave već 30 godina. Pored svoje autentičnosti, to je zbog uspešnih živih događaja koji se organizuju na redovnoj osnovi, sa mladim umetnicima kao što su Ilias Kampakakis, Dimitris Karadimos, Themis Panagiotidis i još mnogo toga.

Ako ste u Haniotiju, Halkidiki, onda je Mistique mesto za vaš izlazak. Relativno malo, ali sa ozbiljno pozitivnim vibracijama, Mistique je vrhunski izbor za večernji izlazak.

Utisci i iskustva

Utisci i iskustva turista koji rado posećuju poluostrvo Kasandra iz godine u godinu svedoče o kvalitetu ovog područja za letovanje. Halkidiki Grčka spada u najčešći izbor za letovanje i naših turista, a upravo je poluostrvo Kasandra veoma čest izbor. Najpopularnija letovališta u koja odlaze naši ljudi iz godine u godinu su Pefkohori, Polihrono, Hanioti i mnoga druga. Prelepe peščane plaže sa kristalno čistom vodom, koje su ispunjene brojnim sadržajima za sve uzraste, uz okolnu prirodu – predstavljaju raj za oči i dušu.

Kalitea je centar noćnog života na Kasandri, što treba da znate, ako ste u potrazi za dobrom zabavom tokom svog letovanja.

Kasandra sadrži toliko lepih i autentičnih mesta, pretežno tradicionalnih grčkih sela koja su pretvorena u letovališta, bujnu prirodu i prelepo more.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here