Ono po čemu je ovo grčko letovalište izuzetno poznato među turistima jeste činjenica da se nalazi u samom srcu dva zaliva Halkidikija. Ako letujete u Nea Potidei, moći ćete da uživate i u pogledu na zaliv Toroneos, ali i na zaliv Termaikos.

Nea Potidea Grčka

Letovalište Nea Potidea Grčka nije naročito zastupljeno za letovanje kada je boravak turista iz Srbije u pitanju, jer vrlo mali broj turističkih agencija organizuje odlazak u ovo mesto, ali i zato što je u pitanju, po površini prilično malo letovalište. Takođe, Nea Potidea Grčka je poznata kao mesto u kome se nalazi veliki broj vikendica Solunjana, uzevši u obzir da je prestonica grčke Makedonije udaljena tek oko 60 kilometara. Tako, ako poželite da obiđete Solun, ali i da posetite čuveni aqua park u ovom gradu, to možete da učinite vrlo lako ukoliko se odlučite za letovanje u ovom mestu.

Nea Potidea je praktično prvo letovalište na koje se nailazi kada se nađete na prostoru Halkidikija i živo je tokom cele godine, iako broji tek oko hiljadu stalnih stanovnika.

Možda najinteresantnije vezano za ovo letovalište jeste kanal koji se nalazi između dva pomenuta zaliva i spaja ih, a po čemu je Nea Potidea Grčka nadaleko poznata.
U neposrednoj blizini mesta se nalaze i ostaci nekadašnjeg zamka koga prati zanimljiva priča vezana za borbu Grla za nezavisnost, a tu je i crkva koja datira sa kraja 16. veka. Posebno je zanimljivo što crkva Taksiarhes po jurisdikciji pripada Atosu, odnosno Svetoj Gori. Na mestu koje se smatra vidikovcem i sa koga se pruža neverovatan pogled prema oba zaliva, nalazi se još jedna omanja crkva.

Nea Potidea za letovanje

Kada se pominje Nea Potidea za letovanje, vrlo je važno napomenuti da je boravak u ovom grčkom letovalištu idealan za porodice sa malom decom, ali i sve one turiste koji zaista žele da se odmore, jer u Nea Potidei noćni život i nije na nekom visokom nivou.

U mestu ima mnogo zanimacija namenjenih najmlađima, te terena za različite sportove. Naravno, brojne su i prodavnice različite vrste robe, ali i supermarketi, restorani i kafići. Ukoliko se odlučite da na letovanje idete automobilom, možete da idete u nabavku i u čuveni lanac nemačkih marketa “Lidl”, koji je od Nea Potidee udaljen tek nešto više od 5 kilometara, a nalazi se na putu za Solun, nadomak letovališta Nea Moudani.

Što se tiče benzinskih pumpi, najbliža ovom letovalištu je udaljena oko 2 kilometra i to kada se krene pute Haniotija.

nea potidea plaza

Plaže

Plaža u mestu Nea Potidea je prilično duga i prekrivena sitnim peskom. Pri ulasku u more nećete imati nikakvih problema, jer je tu sitan šljunak. Ipak, na pojedinim delovima ove dugačke i prostrane plaže, na ulasku u vodu može da bude i krupnog kamenja.

Već nakon par metara u vodi je sitan pesak i ne tako velika dubina, tako da će vaši mališani sigurno uživati.

nea potidea iskustva

Iskustva

Kada su u pitanju iskustva turista koji su posetili ovo letovalište, mora se priznati da su ona podeljena. Osnovni razlog za to jeste što većina turista polazi na letovanje bez pribavljanja svih potrebnih informacija o mestu, te se često dogodi da budu “razočarani” letovanjem u Nea Potidei. Naime, odlazak u ovo letovalište je idealan za porodice sa malom decom, te za starije bračne parove, odnosno za sve one turiste koji žele da uživaju u miru i tišini tokom odmora u ovom omanjem letovalištu. Zato, ako želite da uživate u ludom noćnom provodu, onda Nea Potidea definitivno nije za vas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here