lugano svajcarska

Švajcarska je relativno mala zemlja, smeštena u sred Alpa, tako da, gde god da se nađete, imaćete nezaboravan pogled. Brojna jezera su još jedna stvar koja ovu zemlju čini zemljom iz bajke, a najpoznatija „građanka“ ove zemlje je sigurno književna junakinja Hajdi. Od jezera do alpskih livada – Švajcarska će vas opčiniti svojom prirodom. Ovde ćemo navesti najlepša mesta u Švajcarskoj.

1. Interlaken

interkalen svajcarskaInterlaken je danas vrlo popularan turistički grad. Još početkom 19. veka, turisti su dolazili u Interlaken kako bi uživali u planinskom vazduhu i banjama. Njegova popularnost od tada samo raste. Iz ovog grada se pruža spektakularan pogled na tri najpoznatije švajcarske planine – Ajger, Jungfrau i Menh – a grad je i popularan kamp za mnoge sportske aktivnosti u okolini švajcarskih Alpa. Turisti koji bi da se oprobaju u nekoj novoj veštini mogu pohađati časove rezbarenja drveta. Obavezno probajte raklete, tradicionalno švajcarsko jelo od sira.

2. Lozana

lozana svajcarskaSigurno ćete uživati u poseti Lozani, živopisnom gradu, drugom po veličini na Ženevskom jezeru, u kom se nalazi Internacionalni olimpijski komitet. Lozana je i svetski poznati skijaški centar. Kao deo švajcarske rivijere, Lozana je vekovima omiljeno mesto mnogim piscima, uključujući lorda Bajrona, Šelija i Ernesta Hemingveja. Kako se nalazi u francuskom govornom području, u Lozani se nalazi impresivna katedrala i živahne pijace na otvorenom.

3. Ženeva

jezero zenevskoŽeneva je svakako jedan od „najinternacionalnijih“ gradova na svetu. U ovom gradu nalazi se sedište Crvenog krsta i evropski štab Ujedinjenih nacija, kao i još 20 drugih međunarodnih organizacija. Ekološki osvešćeni turisti će sigurno uživati ovde, jer je Ženeva „zelen“ grad, pošto 20% teritorije ovog grada zapravo čine parkovi, zbog čega se ovaj grad često naziva i „grad parkova“. Najpoznatije znamenitosti uključuju katedralu Sent Pjera, gde je Žan Kalvin držao svoje poznate propovedi, kao i evropsko sedište UN. Ženevu možete obići biciklom, a sigurno ćete uživati ako krenete u vožnju čamcem po Ženevskom jezeru.

4. Cirih

cirisko jezeroNajveći švajcarski grad, Cirih, privlači turiste svojom bogatom kulturom – u njemu se nalazi više od 50 muzeja i 100 umetničkih galerija. Kada se umorite od kupovine u brendiranim švajcarskim buticima, možete krenuti u obilazak Ciriškog jezera čamcem ili na planinarenje na neku od obližnjih planina. U ovom gradu se nalazi i dosta noćnih klubova za one koji vole dobru zabavu. Nemojte zaobići Švajcarski nacionalni muzej, koji se nalazi u zamku i posvećen je švajcarskoj kulturnoj istoriji.

5. Cermat

cermat svajcarskaCermat je gradić poznat po skijanju i planinarenju zahvaljujući činjenici da se nalazi u blizini Materhorna, jedne od najviših planina u Švajcarskoj. Žičarom možete otići na skijanje zimi ili na planinarenje leti. Cermat je odlično mesto za šetnju po različitim mestima i svakako ćete uživati u tome jer ovde nije dozvoljena vožnja vozila koja idu na benzin ili neki drugi naftni derivat. U gradu možete voziti samo kola koja idu na baterije. Srećom, potrebno je najviše 30 minuta da se stigne sa jednog kraja grada na drugi. U grad se stiže vozom.

6. Lugano

lugano svajcarskaLugano ima nadimak „švajcarski Monte Karlo“ jer postaje sve popularnije među svetskim zvezdama. Ovaj grad se nalazi na jezeru Lugano, na italijanskom govornom području ove planinske države. Lugano, čuven po predivnim letima, osnovan je još u 9. veku. U ovom gradu nalaze se brojne istorijske znamenitosti, uključujući tri katedrale, dve biblioteke i nekoliko muzeja. U ovom gradu se nalazi i mnogo finansijskih institucija, a svakog leta ovde se održava festival klasične muzike.

7. Lucern

gradovi u svajcarskojLucern, smešten na nemačkom ogovrnoj području, je grad koji „ima sve“ – urban život, jezero i planine. Ovaj grad se smatra jednim od najlepših na svetu i poznat je po Kapela mostu iz 14. veka i Vodenoj kuli, za koju se kaže da je jedan od najviše fotografisanih spomenika u Švajcarskoj. Poznat je i spomenik Umirući lav, ugraviran u stenu u čast švajcarskih trgovaca poginulih u Francuskoj 1792. godine. U Lucernu obavezno probajte lokalni specijalitet od lisnatog testa, teletine i pečurki u kremastom sosu.

8. Bern

bern svajcarski gradBern je živopisni, srednjovekovni grad sa istorijom koja seže do 12. veka, iako ovaj grad nije bio deo Švajcarske konfederacije do 16. veka. Najpoznatija atrakcija u gradu je Citgloge, antička kula sa satom sa lutkama. Druga poznata mesta su Munster, gotska katedrala u starom delu grada i gradska većnica. Simbol berna je medved. Kupoholičarima će se sigurno svideti stari deo grada, sa svojih šest kilometara u arkadama, što je jedna od najdužih natkriljenih ulica za šoping u Evropi.

9. Guarda

guarda svajcarskaNa 1.650 metara nadmorske visine u Donjem Engandinu, u kantonu Graubinden, nalazi se udaljeno, malo selo Guarda sa renoviranim, oslikanim kućama iz 17. veka, koje je dobilo nacionalnu nagradu za očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa. U Guardi se najviše govori retoromanski jezik – četvrti zvanični jezik u Švajcarskoj, posle nemačkog, francuskog i italijanskog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here