Jezero komo

Na samo 47 kilometara udaljenosti od italijanske trgovinske prestonice, Milana, nalazi se jezero Komo, okruženo bujnim zelenilom i kamenitim uličicama, zbog čega izgleda kao da je sa drugog sveta. Ovde možete videti njegovu rimsku istoriju, na uredno popločanim ulicama, kao i po ostacima rimske kapije, Porta Pretorija. Ovo se još bolje vidi na srednjovekovnom Komu, orkuženom zidinama – retkom primerku romaneskne tvrđave, sa impozantnim Porta Toreom (kapijom – kulom) na Pjaza Vitorija. Ako vas više zanima modernistički stil, imajte na umu da je Komo bio centar racionalističke arhitekture, koja je bila temelj modernizmu.

Vrlo je lako šetati se oko jezera Komo, jer se turističke atrakcije koje obavezno morate videti nalaze na maloj udaljenosti od stanice i dokova. Oko jezera Komo se nalazi kej i u blizini je pjaca Kavour, odakle kratkom ulicom Via Plinio možete doći do pjace del Duomo.

Jezero komoDok prolazite pored mnoštva butika, nećete moći a da ne primetite mnoštvo svilene odeće
– Komo je poznat kao italijanski centar proizvodnje svile, tako da je ovo odlično mesto za kupovinu. Na kraju luke se nalaze fantastične bašte vile Olmo na zapadu i žičara do Brunatea na istoku – dve najpopularnije atrakcije na jezeru Komo.

1. Arheološki muzej

U blizini katedrale nalaze se združeni arheološki i istorijski muzej – u prvom se nalazi izuzetna kolekcija artefakata otkrivena prilikom lokalnih iskopavanja, koja prikazuje život prvih zajednica na ovom tlu. Moderan stil i odlično osvetljenje čine ovaj muzej vrlo interesantnom zgradom.

2. Muzej Đuzepea Garibaldija

Ovaj istorijski muzej nalazi se u nekadašnjoj palati, sa stilski ukrašenim sobama i izložbama koje se odnose na lokalnu tradiciju i istoriju. Jedna od najpoznatijih i najlepših kolekcija jeste kolekcija ručno rađene čipke.

3. Duomo (katedrala)

KomoKatedrala na Komu iz 14. veka zauzima gotovo ceo jedan deo na trgu Duomo i u potpuno je gotskom stilu. Mermerna fasada je ukrašena vrlo delikatnim duborezima i statuama, kao i veličanstvenim kupolama. Zanimljivo je to što, umesto svetaca, na glavnim vratima stoje statue Plinija Mlađeg i Plinija Starijeg, starih Rimljana koji su živeli na ovom jezeru i koji su bili neprijatelji hrišćanstva. Tek kada uđete u katedralu, videćete zbog čega se ova crkva smatara jednim od najboljih primera prelaska sa gotskog na renesansni stil u 14. veku – polihromatske slike i pozlate pored oltara „podmlađuju“ starinski izgled prozora i duboreza u glavnom oltaru, ali ovi stilovi su vrlo harmonični. Ako želite, možete se popeti i na kupolu sagrađenu u 18. veku.

4. Bazilika di Sant’ Abondio

Komo jezeroSvakako vredi odšetati iz centra i obići ovu izuzetnu baziliku sagrađenu u 11. veku, predivan primerak lombardsko-romanesknog stila. Visoke i uske kupole dosta podsećaju na najranije hrišćanske katedrale i ukrašene su u 13. veku, u gotskom stilu, a danas su u odličnom stanju.

5. Brunate

Žičara kreće sa istoka keja na jezeru i njome se stiže do naselja Brunate, a ide se gotovo direktno iznad jezera Komo. Odavde se pruža pogled na grad i južni deo jezera, okružen planinama. Kada se popnete visoko i dođete do terase, sa izvrsnim kafeom, kada gledate ka severu, imate sasvim drugačiju panoramu jezera i planina. Na dva sata planinarenja od Brunatea nalazi se vrh planine Monte Boleto.

Jezero Komo – gradovi i vile

Usko jezero Komo, sa fjordovima, je dugačko 50 kilometara i u obliku je obrnutog slova Y. Međutim, postoji malo interesovanja za jugoistočni deo, i trajekt neprestano prebacuje kola sa istočne obale u Belađo, najlepši grad na jezeru, koje se nalazi na poluostrvu odakle se račva donji deo jezera.

jezero komo putovanjeKomo je poznato turističko okupljalište, omiljeno među bogatijim Rimljanima, čije su se vile ovde nalazile pre nego što je ovo mesto postalo kraljevsko mesto za odmor, kao i poznato letovalište holivudskih zvezda koje su nedavno „okupirale“ ovo jezero.

Jezero Komo je sa svojim zelenim obalama divan prizor sam po sebi, a ono što mu dodaje na lepoti je to što je okruženo planinama sa svake strane (na severu se nalaze Alpi).

Kada se nađete na jezeru Komo, možete otići na izlet čamcem i diviti se ovom jezeru, a u zavisnosti od plana, verovatno ćete svratiti u jedan ili dva gradića. Ako imate više vremena, možete razgledati glavne atrakcije oko jezera tako što ćete češće pristajati na obalu. Ako možete sami da napravite plan obilaska, odvojte dva ili tri dana i vozite putem oko jezera Komo koji je dugačak 249 kilometara i idite trajektom od Varene do Belađa.

Izleti čamcem

Jezero Komo Italija slike

Redovne linije čamcima povezuju većinu gradova na jezeru od ranog proleća do jeseni, ali ne staju svi čamci u manjim gradovima. Redovni trajekti olakšavaju prelazak preko jezera – od Menađa ili Tremenza na zapadnoj obali do Belađa i Varene. Ovo su jedna od najlepših mesta na jezeru Komo. Pre nego što krenete u obilazak čamcem, proverite red vožnje kako biste videli kada ide poslednji čamac ili trajekt i odakle. Leti idu hidrokrilci koji su vrlo brzi, ali nisu pogodni za obilazak jer nećete videti ništa.

Ćernobio

jezero komo italijaNekadašnja palata, Vila d’Este, sagrađena za englesku kraljicu, a sada luksuzni hotel, postavila je visoke standarde kad su u pitanju vile na jezeru, sa svojim terasastim baštama koje se prostiru na brdu iza vile. Ostatak grada nije toliko grandiozan, ali ima fantastičan vazduh i odavde kreće uski, vetrovit put duž Monte Bizbina, dugačak 1310 metara, koji vodi do crkve i fantastičnih vidikovaca.

Vila Balbjenelo

Komo ItalijaNa obali jezera Komo podno Monte Kroćone, Leno je najpoznatiji po vili i baštama koje prekrivaju Punta di Balbjenelo, dugačko poluostrvo. Ova barokna vila, sagrađena za kardinala u 18. veku, je orkužena terasastim baštama sa pogledom na jezero koje su okružene stubovima i balustradama. Najbolji način da se ovde dođe jeste čamcem iz Lena, a kada je lepo vreme, do vile možete i došetati. Možete ući u vilu, ali samo sa vodičima, i ove ture se brzo rasprodaju tokom sezone. Pošto je bašta najlepši deo, nemojte biti mnogo razočarani ako ne uspete da kupite kartu za obilazak vile.

Vila Karlota

Jezero komo udaljenost od milanaSredišnji deo jezera Komo, tremezinska rivijera, poznat je po tome što ostaje „zelen“ tokom cele zime, pa nije ni čudo što se neke od najlepših italijanskih bašti nalaze upravo ovde. Iako je palata Karlota, sagrađena u 18. veku, puna skulptura i slika, većina posetilaca dolazi ovde kako bi videla veličanstvene bašte. Najlepše su u maju, kada cvetaju kamelije i masivni rododendroni visoki 12 metara. Bašta je tokom sezone prepuna raznobojnog, živopisnog cveća.

Opatija Piona

Klinijski manastir iz 13. veka, Piona, nalazi se nadomak crkve Sv. Nikole iz 11. veka i predivnog manastira. Ovo malo mesto okruženo je delikatnim, veličanstvenim stubovima, od kojih je svaki od različitog kamena i u svakom su urezani motivi koji uključuju biljke i životinje. Zidovi manastira su oslikani freskama u 14. i 15. veku. U prodavnici u blizini kapije monasi prodaju biljne losione, med i slatkiše koje se pravi od biljaka iz bašte opatije.

Vila Monastero

Dugačke, kamene stepenice vode u terasaste bašte vile Monastero. Uređene baštice sa egzotičnim biljkama protežu se duž obale, a među njima nalazi se mnoštvo statua, kolonada i minijaturnih hramova, a vazduh je veoma čist. Ova vila je konferencijski centar i otvorena je za posetioce kada se u njoj ne održavaju konferencije. Bašte se nalaze južno od grada, ali vrlo blizu. Parke je predivni skup kućica obojenih u pastelne boje i uskih ulica. Ako dođete ovde, obiđite i lokalnu crkvu sa ogromnom freskom sv. Kristofera.

Belađo

Nema sumnje da je Belađo najlepši gradić na jezeru Komo, na mestu gde se jezero račva u tri pravca. Bez obizra na to u kom pravcu gledate, pogled je nezaboravan i svuda ćete videti samo uređene bašte i pažljivo održavane kuće. Skupi butici se nalaze u nekoliko ulica, a jedna od njih je dugačko, kameno stepenište koje spaja centar sa obalom. Dve bašte, od kojih se jedna pruža duž jezera, a druga je visoko iznad grada, su glavne turističke atrakcije – kada izuzemo to da je grad savršena atrakcija sam po sebi.

Vila Serbeloni


Visoko iznad grada su raštrkane baške oko istorijske vile Serbeloni, sagrađene na mestu odakle se pruža savršen pogled na jezero Komo i Alpe. Najlepši deo bašti, maštovito napravljenih u italijanskom stilu u 19. veku, su ružičnjaci. Vila nije otvorena za turiste, ali park jeste i ovde možete doći na jednoipočasovni obilazak koji morate rezervisati u Belađu.

Vila Melci

vila melci
Savršeno projektovane terase i bašte okružuju vilu Melci d’Eril i postoje još od izgradnje, s početka 19. veka. Najlepši delovi su vodena bašta, paviljon sagrađen u neomaorskom stilu i oranžerija, gde se menjaju umetničke izložbe. Vila u neoklasičnom stilu nije otvorena za javnost.

1 COMMENT

  1. Sve one koji idealan godisnji odmor zamisljaju daleko od gradske vreve, medu brdima koja kriju vodenu povrsinu i gradove bogate istorijom i kulturnim sadrzajima s nestrpljenjem ocekuje magicna oaza jezera Komo sa stanovnicima gradova iz njegove neposredne okoline. Jezero povrsine 146 kvadratnih metara cija se voda neobicno rasipa u tri kraka u obliku slova ipsilon trece je italijansko jezero po velicini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here