Stari Pantelejmon

Stari Pantelejmon (Paleos Panteleimonas) drevno je pastirsko selo, osnovano u ranom 15. veku, na istočnoj padini Olimpa. Bilo je veoma dobro očuvano, sve dok 60-tih godina 20. veka nije napušteno, a kasnije je proglašeno spomenikom nacionalne baštine (2003. godine), te je tako postalo popularno turističko odredište zahvaljujući svom pitoresknom izgledu, a sada ima i oko 3000 stanovnika.

Stari PantelejmonNalazi se na 700m nadmorske visine i pruža spektakularan pogled na Termajski zaliv (Solunski zaliv) i obalsku zonu prekrivenu gustim rastinjem.

Selo se sastoji od kamenih kuća koje mu daju vremenom nepromenjen izgled  – neiskvareni tradicionalni prostor, jednostavan i bez života.

PantelejmonSeoska crkva, posvećena sv. Pantelejmonu, nema ništa zajedničko sa grandioznim sakralnim objektima na kakve smo navikli, već je skromna kamena građevina, koja nas podseća na moralne vrednosti i jednostavnost hrišćanskog života.

Odavde možete da krenete u obilazak čuvene tvrđave Platamon

Postoje i taverne u kojima posetioci mogu da se opuste uz cipuro, piće koje se pravi od divljih jagoda ubranih sa obronaka planine Olimp.

Pantelejmon GrckaStari Pantelejmon je pravi muzej na otvorenom, idilično mesto na kome možete da uživate u prirodi podarenoj Grčkoj; mesto gde vas lepota ambijenta jednostavno obuzima.

U blizini se nalaze letovališta Nei Pori i Platamon koja takođe možete da posetite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here