platamon tvrdjava

Tvrđava Platamon (grčki: το κάστρο του Πλαταμώνα) je građevina iz srednjeg vizantijskog perioda (10. vek nove ere) i smeštena je jugoistočno od planine Olimp.

platamon tvrdjavaPoložaj i strateški značaj

Tvrđava se nalazi na strateškom položaju, na izlazu iz doline Tempi i nadzire putni pravac od Makedonije do Tesalije i juga Grčke.

tvrdjava platamonIstorijat

Tvrđava se nalazi na lokalitetu drevnog grada Iraklia. Naziv Platamon po prvi put se pojavljuje u carskom ukazu iz 1198. godine, mada je, po svemu sudeći, tu već postojala vizantijska tvrđava još od 10. veka.

Nakon pada Konstantinopolja tokom Četvrtog krstaškog rata 1204. godine, Platamon potpada po jurisdikciju Bonifacija Monfaratskog, francuskog kralja Soluna koji ga daje lombardijskom vitezu-krstašu Rolandu Piski. Upravo će on ponovo izgraditi tvrđavu na ruševinama starog zdanja i dati joj današnji izgled.

tvrdjava u platamonuTvrđava je uskoro ponovo postala vizantijska. 1218. godine osvojio ju je despot Epira, Teodor Anđeo, a nakon bitke za Pelagoniju (1259. godine), Mihajlo Paleolog plemić iz Nikeje, koji će kasnije postati vizantijski car.

Saznajte više>>>  Letovanje u Platamonu

Turci su zauzeli tvrđavu 1385. godine i pridavali su veliki značaj njenom održavanju, pošto im je bila neophodna tvrđava koja će nadzirati strateški važnu oblast. Nakon kratkog predaha između 1425. i 1427. godine, kada su Venecijanci (Mleci) uspeli da osvoje tvrđavu, Turci se vraćaju i drže je sve do 20. veka.

tvrdjavaTokom II svetskog rata, u aprilu 1941. godine, jedinica Novozelanđana pokušala je da pokori Platamon, ali je bila prinuđena da odustane nakon što su Nemci bombardovali tvrđavu.

Mesto za letovanje u blizini>>>  Nei Pori

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here