London je uistinu svetski grad, sa nekim od najpoznatijih zgrada, muzeja i galerija na svetu i istorijom dugom 2000 godina.

Kad ostavimo istoriju po strani, tu će se uvek pojaviti neki novi kafić, predstava ili koncert koji treba posetiti. Ovo je jedan od najmultietničkijih gradova, sa žiteljima iz svih delova sveta koji su se doselili ovde, tako da ćete lako naći večeru po želji – od indijske ulične hrane do pečenja u restoranu.

Tačno je da u Londonu često pada kiša i da su ljudi namrgođeni, ali šta god da Vas interesuje – od muzeja do šopinga, od rok svirki do opere, od najjeftinijih do najskupljih stvari – naćićete u Londonu.

Stvari koje morate videti u Londonu

sta videti u londonu
Šetnja Južnom obalom – krenite pored Temze od Milenijumskog točka do Tauer Bridža i proćićete pored nekoliko najpoznatijih londonskih zdanja, poput London Tauera, Glob teatra i Tejt moderna.

Pogled na grad – kako biste videli grad sa visine, možete se popeti na najvišu kupolu Katedrale Svetog Pavla ili na najvišu zgradu u gradu (i Evropi), Šard.

Posetite što više muzeja – za neke stalne izložbe u Londonskim muzejima ulaz je besplatan, tako da možete obići zaista mnogo toga. Obavezno idite u Britanski muzej, Nacionalnu galeriju ili posetite neke manje muzeje poput Muzeja ser Džona Soana ili Čerčilove odaje.

Povezano>>> 12 znamenitosti u Londonu koje obavezno morate posetiti

Pobegnite od gradske gužve i idite u park – u Londonu ima mnogo parkova i bašti, od čuvenih Hajd Parka i parka Svetog Džejmsa do ogromnog, brežuljkastog Hemsted Hita i skrivenih, zabačenih parkića u naseljenim četvrtima.

Upoznajte se sa istorijom Londona
– možete platiti turistički aranžman o želji i obići ono što želite u Londonu – od ulica u kojima je vrebao Džek Trbosek, preko mesta gde je snimani filmovi o Hariju Poteru do olimpijskih stadiona.

Koje krajeve Londona videti?

london
Kovent garden je nekada bio londonska pijaca i mesto na kom se nalazila još uvek se nalazi na glavnom trgu. Međutim, danas je ovo deo grada poznat kao centar za zabavu i šoping, sa štandovima na kojima se umesto voća i povrća prodaju rukotvorine i suveniri, sa uličnim muzičarima i mnoštvom kafića i restorana.

Južni Kensington je mesto na koje ćete svakako otići ako se odlučite za obilazak muzeja. Tamo se nalaze Nacionalni istorijski muzej, Muzej nauke i Muzej Viktorije i Alberta (poznatiji po skraćenici V&A) i svi su relativno blizu jedan drugog. Odavde možete odšetati do Hajd Parka ili Kensington Gardesna, ili kupovati (ili samo razgledati) veoma skupe stvari u prodavnicama u Najtsbridžu.

Blumsberi je akademski centar Londona. U njemu se nalaze Londonski univerzitet, Britanski muzej i Britanska biblioteka, ali je zapravo sve počelo tokom tridesetih godina XX veka sa grupom Blumsberi, grupom intelektualaca. Na njihovim nekadašnjim kućama ćete videti plave plakate svuda po ovom kraju, kao i na trgovima i kafićima
Ne možete otići iz Londona dok ne probate…

Čuvena engleska tradicija je da se popodne pije čaj. Obično ide uz čašu šampanjca, sendviče, kolačiće i pecivo, sve servirano na elegantnom poslužavniku sa čajnikom.

Najbolja mesta za izlazak i provod u Londonu

sta posetiti u londonu
U londonskoj četvrti Vest End imate širok izbor mjuzikala i predstava. Ako želite najbolje karte, najbolje je rezervisati ih unapred ili kupiti kod tapkaroša na Lejčester Skveru.
Ako želite da idete u bioskop, tu su manja mesta poput Otvorenog bioskopa (Screen on the green) u Isingtonu, čuveni Kurzon u Sohou i „Princ Čarls“ gde možete pogledati neki od mnoštva stranih filmova nezavisne produkcije.
Ukoliko ste raspoloženi za živu svirku, u Sohou ima odličnih mesta gde se svira džez; za klasičnu muziku tu je Centar Barbikan, O2 arena kada su u pitanju koncerti „velikih imena“, a četvrdi Kamden i Dalston za žurke i manje poznate bendove.

Najpoznatiji događaji i festivali koje možete videti

U Londonu se svake godine održava na stotine različitih događaja i festivali, tako da ćete svakako naići na neki u koje god doba godine da dođete.

Za one koji vole istorijske parade, tu je čuveni Pozdrav bojama u junu, ogromna vojna parada u čast Kraljičinog zvaničnog rođendana (zapravo ga ima dva – pravi joj je u aprilu) i Parada lordova u novembru.
Drugi veći događaji uključuju vatromet u Kineskoj četvrti za doček Kineske nove godine, zatim Noting Hil karneval u avgustu, u karipskom stilu, navijanje za učesnike Londonskog maratona koji se održava u aprilu, kao i obilazak nekih građevina koje su tokom godine zatvorene tokom Vikenda otvorenih vrata u septembru.

Prevoz u Londonu

Centrom Londona lako možete šetati, ali pošto je grad ogroman, svakako ćete morati da koristite metro ili autobus. Najbolje je da kupite tzv. turističku kartu kako biste uštedeli na prevozu – uplatite novac na nju i otkucate je prilikom svake vožnje metroom ili autobusom.
Ne propustite da se provozate čamcem po Temzi kako biste i na taj način videli grad. Jedina začkoljica je da ne idete kasno, jer se metro zatvara oko 1 h noću, tako da ćete morati da se vraćate u hotel taksijem ili noćnim autobusom.

Saznajte više>>> London kraljevski grad

Najbolje doba godine za posetu Londonu

U Londonu su vremenske prilike uvek nepredvidive, ali zato uvek možete obilaziti zatvorene turističke atrakcije. Leti možete provoditi više vremena napolju, u parkovima ili posećivati festivale i zabave. Zima je takođe dobar period za posetu, jer tad imate jedinstvenu priliku da vidite božićne pijace postavljene po Hajd parku i duž Južne obale, kao i klizališta ispred London Tauera i Somerset Hausa.

Još neki saveti

Kako biste iskusili „pravi“ London, izađite iz centralnog dela i lunjajte po okolnim predgrađima. Svako od njih ima svoje specifičnosti:
– Hempstet i Hajgejt su poznati po istorijskoj književnosti, sportu i prelepim parkovima
– Noting Hil je poznat po kafićima, prodavnicama sa robom u retro-stilu i antikvitetima
– Šoredič je poznat po grafitima, hipsterskim buticima i mnoštvu restorana gde se služe jela sa karijem, jer u ovom delu grada živi dosta doseljenika iz Bangladeša
– Stanite na nulti meridijan i idite u Nacionalni pomorski muzej, a zatim sedite u neki pab u blizini Griniča
U Londonu se uvek nešto dešava i koliko god puta da se vratite tamo, uvek ćete se osećati kao da ste došli u potpuno drugi grad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here