Barselona je bogata u svakom pogledu. Najbolje ju je opisati kroz čula:

Ukus

U ovom gradu možete naći odličnu hranu na svakom ćošku. Katalonska kuhinja je izvrsna, od glavnog jela do dezerta. Nebitno koje je doba godine – svako ima svoj određeni specijalitet. Ovo je definitivno mesto gde možete doći, jesti i opustiti se.

Pogled

Barselona ima predivan pogled, u kojem god kraju da se nađete, od Gaudijevih zgrada do pogleda na Sredozemno more. Ovde će se za svakog naći ponešto – za ljubitelje sporta stadion Kamp Nou, za ljubitelje umetnosti mnogobrojni muzeji, za one koji bi da uštede mnoštvo stvari koje se mogu videti besplatno. Nemoguće je ne uživati u Barseloni.

Miris

U Barseloni možete osetiti razne mirise – od raznih jela širom celog grada do mirisa slanog mora na obali. Svako godišnje doba nudi nešto drugo i mirisi će Vam definitivno probuditi radoznalost da pogledate šta to tako lepo miriše.

Zvuk

Bučne ulice i katalonski jezik. Ulični muzičari na svakom koraku uvek čoveku ulepšaju dan. U metrou, na ulicama, na plaži – kao da ste u filmu. Da ne pominjemo spektakularne koncerte na različitim mestima i cene, naravno, variraju – neki su veoma skupi, a neki besplatni. I na kraju, tu je katalonski jezik – veoma prijatan za uho, posebno kada Vam Katalonci pričaju svoje priče; obožavaju da uče ljude svom jeziku.

Osećaj

Barselona je definitivno grad koji treba osetiti, iskusiti ono što nudi. Prosto šetajte okolo, jer je takvu magiju nemoguće opisati. Generalno vlada prijateljska atmosfera i grad je relativno bezbedan (zavisi od toga iz kog kraja sveta dolazite), ali u svakom slučaju, grad je bezbedan za šetnju i danju i noću.
Barselona je živopisna i intenzivna, a istovremeno i opuštajuća.

sta videti u barseloni

 

Šta posetiti u Barseloni?

Magične fontane na brdu Monžik – od petka do nedelje (od oktobra do aprila), od 19 do 21h – besplatan ulaz, a šou nezaboravan.

Iznajmite bicikl i vozite se duž plaže.

 

Festes de Gracia u avgustu – tu feštu morate posetiti!

Lokalna slavlja poput San Hordija i La Merce su velike zabave na otvorenom u gradu, sa predivnim, nesvakidašnjim aktivnostima u kojima uživa većina turista.

Božićna pijaca Santa Lucije koja se održava ispred Katedrale.

sta posetiti u barseloni

Četvrti u Barseloni koje morate videti

Gracija – tradicionalna španska četvrt. Puna je malih trgova, savršenih da na njima provedete popodne pijući kafu ili pivo i grickate tapase. Poznata je i po dobrom noćnom životu, ali i po tome da je mirna i tiha.

Gotska četvrt – misteriozni deo grada, samim tim idealan kao centar noćnog provoda. Svi najbolji barovi, restorani i klubovi u Barseloni nalaze se uglavnom u ovoj četvrti. Prijatna, živahna i magična.

Raval – originalno i kontroverzno mesto. Potrebno je mnogo šetati ovim krajem kako biste iskusili njegovu autentičnost, ulice koje karakteriše neobičan spoj islamske i hindi kulture. Odlično odredište za svakog turistu koji ne sluša svog vodiča, već sam istražuje grad.

Ešample – modernistički centar brselone. Perfektan za dugačke šetnje dok uživate u razgledanju zadivljujuće arhitekture i zgrada poput Sagrada Familia (Sveta porodica – crkva), Casa Batllo (Kuća Batljo) i Casa Mila (Kuća Milja), koje su najpoznatije gradske turističke atrakcije. Da ne pominjemo bezbroj odličnih restorana i kafića.

Ne idite iz Barselone dok ne probate…

Fideue – jelo slično paelji, ali se pravi sa posebnim knedlama i servira sa tradicionalnim sosom pod imenom „alioli“ (od ulja i belog luka).

Calçot (jelo od posebne vrste luka, koja raste samo u tom regionu) u zimskoj sezoni! Ukus će Vas oduševiti!

barselona putovanje

 

Najbolja mesta za izlazak u Barseloni

Već je pomenuto da je Gotska četvrt centar noćnog života. Za svakoga se može naći ponešto, za svačiji ukus i uzrast. Ovo je fantastični, mali kraj prepun burnog noćnog života.

Pijace i šoping
Pijace na kojima možete kupiti hranu su uvek odlična ideja, makar za obilazak. Zato nikako nemojte zaobići pijacu La Boqueria (Bukerija), koja je uvek puna turista, ali je fino mesto za razgledanje i tamo možete osetiti duh ovog grada. Ako nemate novca, šetnja, razgledanje i mirisanje je svakako besplatno.
Ako želite poseban doživljaj, obavezno idite na Pijacu knjiga u San Antoniju nedeljom – to nikako ne smete propustiti. I poslednje, ali ne najmanje bitno, odvojte jedan vikend da lunjate po četvrti Raval i divnim šetalištem Rambla, gde je mirnije i možete razgledati ulične štandove, daleko od gradske gužve.

Transport
Barselonu je najbolje obići pešice. Jedini problem je što su različite atrakcije „rasute“ širom grada. Ponekad ćete morati da idete metroom ili autobusom kako biste stigli sa jednog kraja grada na drugi. Najbolje bi bilo da čim stignete kupite mapu grada, a zatim napravite plan kog dana ćete ići u koji deo grada. Tako ćete se lakše organizovati i moći da uživate u šetnjama, razgledanju i osećaju koji Vam sve to pruža.

putovanje u barselonu

 

Najbolje doba godine za posetu ?

Što se tiče vremenskih prilika, ovaj grad je fantastičan. Leta nisu previše topla, a zime nisu previše hladne. Doduše, kao i svuda, najbolje je doći u vreme kada su temperature najblaže, što znači u periodu od aprila do juna ili od septembra do novembra.

Turističke atrakcije u blizini Barselone

Planina Monserat je, iako uvek prepuna turista, zadivljujuće mesto da odete i uživate u prirodi, planinarenju i svemu ostalom što nudi ovakav predeo. Kao turistička atrakcija, svakako ćete naći nešto interesantno, jer za svakoga ima ponešto, bez obzira na to zbog čega je došao. Ovo mesto svakako treba videti.
Tu su i rimske ruševine u Taragoni, što takođe može biti neverovatan doživljaj, a nije gužva kao u Rimu! Treblo bi da odvojite jedan dan za posetu ovom mestu, jer je više nego zanimljivo – kombinacija rimskih građevina sa katalonskim „nijansama“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here