london

Način na koji je London uspeo da zadrži svoju konzervativnost i poštovanje čuvenih engleskih tradicija, i u isto vreme postane jedan od najmoderanijih svetskih gradova gotovo je neshvatljiv. Verovatno se  u tom jedinstvenom kontrastu krije tajna njegove lepote i popularnosti.

london

Tragovi prošlosti

Istorija ovog prelepog grada seže daleko u antički period. Utvrđen rimski grad, čije se ruševine i danas mogu videti u centru Londona, imao je svoj forum, amfitatar, javna kupatuila… Dakle, još u to doba na teritoriji Londona niklo je važno i veliko naselje.

Pročitajte i >>> Šta videti u Londonu

Značaj grada rapidno raste u srednjem veku. Grandiozni normanski zamkovi i crkve deo su panorame Londona i danas. Vestminsterska Opatija i Palata i London Tauer iz 11-og veka kao i Crkva Bartolomeja Velikog iz 12-og nešto su jedinstveno što tokom posete Londonu prosto morate videti.

u londonu

Moć i popularnost Londona dodatno skaču dolaskom dinastije Tjudor na vlast. Građevine poput Hempton Korta ili Old Hola divan su podsetnik na ovu epohu istorije grada. Velike katastrofe koje su opustošile grad krajem 17-og veka (prvenstveno požari) srećom samo su označile novi, još uspešniji, početak Londona. Jedna od najvećih evropskih katedrala, Katedrala Svetog Petra, koja krasi najuži centar Londona tzv. Siti najlepši je podsetnik na ovaj period gradske prošlosti. Iz zlatnog perioda kada je London bio centar ogromne kolonijalne imperije najviše pažnje privlače Prirodnjački muzej, Nacionalna galerija, zgrada skupštine, Botanička bašta… Zgrade koje priliče centru iz kog se upravljalo četvrtinom sveta.

londonski

Grad kraljeva

Još od Knuta Vlikog iz 11-og veka na obalama Temze obitavaju vladari. Počevši od čuvene Kraljice Viktorije poslednjih 160 godina Bakingemska palata je dom kraljevske porodice. Sve do 16-og veka Vestminsterska palata je bila kraljevska rezidencija a Opatija mesto krunisanja novih vladara imperije. Potom kralj i njegova porodica prelaze da vladaju iz palate Sent Džejms koja je i do dan danas ostala potpuno zatvorena za posetioce. Ona svoju ulogu gubi tokom 17-og veka kada kralj Vilijem III Oranski zbog svog narušenog zdravlja beži iz grada u palatu Kensigton koja se tada nalazila izvan Londona.

Ova palata je najzanimljivija od svih. Tokom duge istorije (izgrađena je u 12-om veku) prevalila je put od kraljevske rezidencije do seoskog imanja i natrag. Od 19-og veka jedan deo je otvoren za javnost i turisti je prosto obožavaju. Na svakom koraku u Londonu morate osetiti ponos zbog činjenice da je grad više od jednog milenijuma dom vladarima i kraljevima.

london gradLondon 21-og veka

Šira konglomeracija grada broji oko 15 miliona stanovnika što ga čini jednm od najvećih na planeti. Moderni London najvažniji je finansijski centar Evrope i jedan od vodećih u svetu.

Povezano>>> 12 znamenitosti u Londonu koje obavezno morate posetiti

Londonska valutna berza i Međunarodna berza goriva samo su neke od institucija smeštenih u londonskom centru Siti koje kroje finansijsku sudbinu sveta. London je takođe i jedan od kulturnih prestonica Evrope. Dovoljno je samo pomenuti Britanski nacionalni muzej, najstariji na svetu, Šeksirovo pozorište koje datira iz 1599. godine ili Rojal Albert Hol koncertnu salu koju je otvorila Kraljica Viktorija lično. Uz to London važi za „najzeleniji grad“ zbog činjenice da je čak 11 % njegove površine pod parkovima, njih ukupno 1.700. Hajd Park i Sent Djems Park najpopularniji su. A za one koji vole malo opušteniji i liberalniji provod preporučuje se deo grad pod imenom Soho. Još od 17-ok veka ovde su se okupljali ljudi željni provoda i raskalašnog života.

Danas je preuređen ali je zadržao epitet mesta za najbolji provod u radu.

Posetu kraljevskom gradu završite fotografisanjem pored čuvenog sata Big Ben-a i provozajte se Londonskim okom, ogromnom vrteškom na reci Temzi, sa kojeg ćete videti  ogromni deo grada. Posle svega jedno je sigurno, grad ćete napustiti sa jedinstvenim uspomenama i velikom željom da se što pre vratite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here