slovenija skijanje

Volite skijanje, ali raspolažete malom količinom novca? Slovenija je jedna od najjeftinijih zemalja za skijanje i odlična alternativa „velikoj evropskoj četvorci“ (Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj i Austriji), a netaknuta lepota i idilična priroda najboljih skijališta u Sloveniji će vam zimovanje učiniti nezaboravnim. Od velikih padina do onih manjih i prilagođenih početnicima, u Sloveniji i Julijskim Alpima će svako sigurno naći nešto za sebe kad je u pitanju skijanje.

skijanje slovenijaNajbolja skijališta u Sloveniji

Kad se pominju najbolja i najpoznatija skijališta u Sloveniji uvek prvo treba da se izdvoji Kranjska Gora koja je svetski poznata…

Kranjska Gora

slovenija skijanjeKranjska Gora je sasvim sigurno najpoznatije slovenačko skijalište i svake zime privlači turiste iz celog sveta. Ima 18 staza prikladnih za početnike i iskusnije skijaše i nalazi se u severozapadnom delu Slovenije, u Julijskim Alpima. Na Kranjskoj Gori se često održavaju međunarodna takmičenja, tako da je smeštaj prvoklasan i možete birati – od koliba i hotela go gest hausa i igloa. U restoranima i kafićima su gotovo uvek žurke, tako da ćete se ovde sigurno sjajno provesti, a popularno je na samo skijanje već i sunčanje na „snežnoj plaži“.

Krvavec

krvavec skijanjeKrvavec je drugo po veličini skijalište u Sloveniji, a omiljeno je među lokalnim stanovništvom koje na skijanje dolazi iz Prestonice. Nalazi se na jedva 25 kilometara od Ljubljane, veoma je pristupačno i pogodno za sve vrste skijanja. Tu je i noćna vožnja sankama, jedinstveni barovi i sjajne škole snoubordinga. Smeštaj je na svetskom nivou, a većina hotela i koliba se nalazi bukvalno na padinama. Bez obzira na to da li prvi put stajete na skije ili ste strastveni skijaš, fantastičan pogled i odlično održavane staze će vas navesti da se uvek vraćate u Krvavec.

Mariborsko Pohorje

skijanje mariborsko pohorjeNajveće skijalište u Sloveniji je Mariborsko Pohorje, i reč je o savršenoj kombinaciji uređenih ski-staza, spa centara i prirodnih lepota. Nalazi se u blizini Maribora, drugog po veličini grada u Sloveniji. Ovde se nalazi i najveća slovenačka staza za noćno skijanje, a ostale staze su prikladne i za početnike i za one iskusnije.

Straža Bled

skijalista u slovenijiStraža Bled je skijalište smešteno nadomak Bledskog jezera, jednog od najpoznatijih prirodnih lepota u Sloveniji. Ovo čarobno jezero se tokom zimskih meseci smrzne, a mala padina je savršena za početnike. Na samo 645 metara nadmorske visine, Straža Bled je najbolje za učenje skijanja, ili za početnike koji bi da malo usavrše svoju veštinu skijanja i snoubordinga, a škole skijanja se održavaju za sve starosne grupe. Smeštaj je raznolik, i možete birati između soba u luksuznim hotelima i šarmantnih koliba, a u samom Bledu postoji mnogo restorana i kafića.

Golte

skijanje golteUprkos činjenici da je jedno od najmanjih skijališta u Sloveniji, Golte se ipak smatra jednim od najlepših. Odatle se pruža fantastičan pogled na Savinjske Alpe i Karavanke. Golte se nalazi nadomak Mozirja. Ima čak 12 kilometara blažih skijaških staza, i 5 kilometara staza za kros-kantri skijanje. U Mozirju postoji mnoštvo restorana, barova i privatnog smeštaja, a hoteli u Goltu su fantastično opremljeni – tu su prvoklasne sobe, masaže, velnes-centri, saune i bazeni.

Skijanje Vogel

skijanje vogelVogel se nalazi u samom nacionalnom parku Triglav, jedinom nacionalnom parku u Sloveniji, i jedno je od najlepših skijališta smeštenih u gotovo netaknutoj prirodi. Čak iako vaš cilj nije skijanje ovde možete iznajmiti kolibu na vrhu planine, ili možete odsesti u hotelu nadomak jezera Bohinj. Vogel je poznat najviše zbog veličanstvenog pogleda na jezero Bohinj – samo to je dovoljan razlog da ga posetite.

Rogla

skijalista slovenijaNa nadmorskoj visini od 1571 metra nalazi se Olimpijski i skijaški centar Rogla. Savršen je za porodice koje žele da uče skijanje i snoubording. Osim ovih tipičnih zimskih sportova, ovde možete uživati i u šetnji, fudbalu, skvošu, planinskom biciklizmu, jahanju, plivanju, tenisu i mnogim drugim sportskim aktivnostima.

Kope

kope slovenijaPlaninski turistički centar Kope je smešten na najvišem delu Pohorja. Predivne alpske livade se pretvaraju u veličanstvene ski-staze tokom zime, i okružene su borovim šumama u kojima se kriju zavejane farme. Sezona skijanja ovde traje od novembra do kasnog proleća. Staze su prilagođene i početnicima i iskusnim skijašima.

Celjska Koča

Skijaški centar Celjska Koča se nalazi samo sedam kilometara od Celja. Ovaj ski centar je opremljen najmodernijom opremom za pravljenje snega i osvetljenjem, tako da ljudi ovde skijaju i noću. Ovo je jedno od najjeftinijih skijališta u Sloveniji, i dnevni ski-pas košta samo 16 eura.

Stari vrh

stari vrh slovenijaIzmeđu dolina Poljanska i Selška smešten je skijaški centar Stari vrh. Ovde možete uživati u noćnom skijanju, sankanju i stazama prilagođenim za sve nivoe skijanja, a tu je i veliko dečije igralište. Ovo je klasično porodično skijalište, a pošto je u blizini Škofja Loke i Ljubljane, ovde obično dolaze turisti koji obilaze i okolne gradove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here