francuska zimovanje

U Francuskoj ćete naći sve što je potrebno za jedan savršen zimski odmor: ljupka planinska sela, fantastične alpske pejzaže i sunčana skijališta puna snega. I u Alpima i u Pirinejima nalazi se nekoliko svetski poznatih skijališta, čuvenih po dugačkim stazama i najsavremenijim sistemima liftova i žičara.Skijališta u Francuskoj omućavaju vam da svakog dana idete drugom stazom i uživate u pogledu na visoke, pitoreskne planinske vrhove i kristalno plavo nebo dok jezdite kroz sneg.

skijanje 2018Skijanje u Francuskoj podrazumeva da nakon uživanja na stazi, posetite neki od mnoštva prijatnih restorana i koliba u kojima se možete družiti sa drugim skijašima. Ako posetite neko francusko skijalište, ne propustite da probate tradicionalne specijalitete – fondi od sira, tartiflet (zapečen krompir sa sirom) i raklet (krompir i hleb preliveni sirom). Jedna od čari zimskog odmora u Francuskoj jeste i uživanje u tradicionalnim kolibama, sa rustičnim dekorom i obaveznim kaminom. Čak i ako niste ljubitelj skijanja, u ovim mestima postoji još mnoštvo stvari u kojima možete uživati.

Šamoni (Chamonix)

skijalista u francuskojMožda i najpoznatije francusko skijalište je Šamoni – Chamonix, koje se nalazi u Alpima, i okruženo je ogromnim ski stazama.Ski centar Šamoni se nalazi u blizini Monblana, najvišeg vrha u Evropi, koji je visok 4.807 metara nadmorske visine. Planina i glečeri oko Šamonija su večito hladni. U ovom svetski poznatom skijalištu se održala i prva zimska Olimpijada 1924. godine, a staze se smatraju jednima od najtežih na svetu. Šamoni, zapravo, podrazumeva nekoliko oblasti.

Gran Monte je skijalište koje obuhvata nadmorsku visinu od 1.235 metara do 3.300 metara i ove padine su poznate po tome što imaju najveću razliku u nadmorskoj visini u čitavom svetu. Brevan-Fležer je skijalište u kom se nalaze staze i za početnike i za skijaše sa velikim iskustvom, a sa većine staza se pruža fantastičan panoramski pogled na okolina. Balm-Valorsin je skijalište do kog se lako stiže iz Tura i Valorsina, i ovdašnje staze su blage i sjajne ako po prvi put stajete na skije. Lez Uš je odlično mesto za svakog skijaša, jer ima staza za sve nivoe skijanja i prikladno je za kros-kantri skijanje. Ako idete na skijanje u Francuskoj sa decom, najbolje je da se zaputite u La Vormej, jer se tamo nalaze najbolje škole skijanja za najmlađe.

Val d’Izer (Val d’Isere)
skijanje u francuskoj

Na 53.000 hektara prostire se nacionalni park Vanuaz, nastariji i najlepši nacionalni park u Francuskoj, a u njemu se nalazi Val d’Izer, dolina koja se nalazi među planinskim vrhovima visokim i do 3.000 metara. Ovaj skijaški teren Vaz d’Izer deli sa obližnjim gradom Tinjem, a obično se naziva Espas Kili, po Žan Klodu Kiliju, olimpijskom šampionu koji je upravo ovde naučio da skija. Val d’Izer je mnogima omiljeno skijalište, jer se staze prostiru na više od 300 kilometara, i opslužuje ih više od 150 ski liftova. Na ovim stazama postoji sjajna mreža ski liftova i žičara, tako da možete stići do bilo koje staze bez problema. Čak i ako ostajete ovde nekoliko dana, možete svaki dan skijati po drugoj stazi.Val d’Izeru je odličan izbor za skijanje u Francusko jer možete naći dosta blagih padina, pogodnih za decu i početnike, ali ima i nekoliko staza koje mogu predstavljati izazov čak i iskusnim skijašima.

Skijaška sezona ovde traje od kraja novembra pa do početka maja, mada u nekim delovima snega ima čak i leti. Tokom juna i jula je moguće i skijanje na glečeru. Val d’Izer je poznat i po svojoj atmosferi, dobrim restoranima i nezaboravnom provodu. U blizini liftova se nalazi jedan luksuzni hotel, kao i mnoštvo koliba za smeštaj.

Kurševel (Courchevel)
francuska skijanje

U ovom nacionalnom parku, nalazi se i Kurševel, još jedno čuveno skijalište i najluksuznije od svih u oblasti Tri doline. Tri doline su najveće alpsko skijalište, sa 600 kilometara međusobno povezanih staza i četiri glečera na kojima možete skijati. Deo Tri doline je Kurševel, mesto sa 150 kilometara alpskih skijaških staza sa 58 liftova, a među ovim stazama ima i onih za početnike i onih za skijaše sa dužim stazom. Ove padine u Francuskoj su poznate po fantastičnim uslovima za skijanje, što je delimično zasluga onih koji ove staze održavaju, a delimično i toga što ovde u proseku godišnje napada po četiri metra snega. Nekoliko najboljih staza za skijanje se nalazi na severnom delu, i one su zaštićene od toplog, popodnevnog sunca.

Polovinu užitka u Kurševelu čine luksuz, atmosfera i sjajni restorani. Ovo Francusko skijalište je poznato upravo po svojim specijalitetima, a čak jedanaest restorana u ovom području ima Mišelinovu zvezdicu.  Ako planirate skijanje u Kurševelu, imajte na umu da se ovo skijalište sastoji od pet različitih mesta, koja se nalaze na različitim nadmorskim visinama: selo Kurševel, Kurševel Sen Bon, Kurševel Le Pra, Kurševel Morion i Kurševel. Svako od ovih sela ima sopstvene čari, a sva su povezana u jedno veliko skijalište.

Morzan i Avorija, Port du Solej (Morzine-Avoriaz in Portes du Soleil)
skijanje francuska

Morzan i Avorija su dva najpopularnija od dvanaest povezanih skijališta u Port du Soleju. U Morzanu se nalazi 64 padine i 49 ski liftova, a u Avoriji 49 staza i 36 liftova. U oba mesta postoje fantastične staze za početnike i manje iskusne skijaše, a Avorija je poznata po skijanju na dasci, i ima pet terena predviđenih za snoubording. U Avoriji se nalaze dva parka za decu.

Ako želite da uživate u pravom planinskom duhu ovih mesta, iznajmite jednu od tradicionalnih kolibi u Morzanu. Avorija je namenski građen ski centar, sagrađen šezdesetih godina dvadesetog veka.

Guret (Gourette)
ski centri u francuskoj

Guret je jedno od skijališta u Pirinejima, samo osam kilometara banje sa termalnim izvorima i divnim engleskim baštama. Ovo istorijsko skijalište je zapravo prvo organizovano skijalište u Pirinejima. Na nadmorskoj visini od 1.400 metara, u ovim grandioznim planinama nalazi se Guret, i to na njihovoj južnoj strani, tako da je ovde gotovo stalno sunčano. Staze su dugačke i po jedan kilometar, tako da postoji dosta ekstremnih staza. Uređeno je i nekoliko staza za početnike i učenje. Ovo mestašce u Francuskoj je veoma ugodno i ima dosta restorana, prodavnica, tu je i bioskop, i naravno, mnoštvo tradicionalnih kućica koje možete iznajmiti.

Kotret (Cauterets)
francuska zimovanje

U jugozapadnom delu Francuske, takođe u Pirinejima, nalazi se Kotret, još jedno od popularnih skijališta. Predeo po imenu Sirk d’Li se prostire okolo i ima 36 kilometara skijaških staza namenjenih svim skijašima, ali je većina staza predviđena za nešto iskusnije skijaše i za početnike. Tu je i park namenjen ekstremnom skijanju i snoubordingu. U delu po imenu Pon d’Espanj se takođe nalazi 36 kilometara staza, plus deo za trčanje na skijama.

Fon Rome (Font Romeu)
skijanje

Fon Rome je još jedno od skijališta u Pirinejima, mada je bliži Kataloniji i nacionalnom parku Pirineji. Ovaj nacionalni park se nalazi u blizini Andore i na granici sa Španijom. Fon Rome je poznata skijaška destinacija, i veoma je cenjena zbog sunčanog vremena i fantastičnih šuma. Mada je teren raznolik, ovo skijalište ima najviše staza uređenih za početnike.

Klizaz (La Clusaz)
skijalista francuska

Na samo sat vremena vožnje od ženevskog aerodroma, preko granice sa Švajcarskom, nalazi se mesto Kluzaz, koje turisti često zaboravljaju na svom putu do Tri doline. Međutim, Klizaz je fenomenalno skijalište i mesto za odmor: staze su umereno teške ili namenjene iskusnim skijašima i odlično su uređene, a najduže staze se nalaze prema Balmu. Klizaz je okružen sa pet planinskih vrhova, koji su međusobno povezani sa 130 kilometara uređenih skijaških staza i 84 padine.

Međutim, Klizaz nije divno mesto za odmor samo zbog skijanja. Za razliku od modernih skijališta u Francuskoj, ovo je pravi gradić sa svojim tradicijama i lokalnim životom. To ovom mestu daje šarm kakav okolna skijališta nemaju. Međutim, u ovom mestu za razliku od drugih skijališta u Francuskoj nema klasičnih turističkih kompleksa i tu je samo jedan hotel sa pet zvezdica, koji se nalazi u podnožju planine. Pošto se ovde tokom čitave godine održavaju razni festivali, turista ima gotovo uvek, a na kraju sezone se ovde održava poznata trka na ledu koji se topi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here