jezero balaton

Bez obzira na to da li više volite da pijuckate hladno vino na suncu na blago ustalasanoj severnoj obali Balatona, ili da idete na noćno kupanje i uživate u muzičkim festivalima na južnoj obali, na jezeru Balaton ćete sigurno naći neki vid zabave koji vam odgovara.

balaton jezero kartaJezero Balaton je najveće jezero u centralnoj Evropi i nazivaju ga još i mađarskim morem. Ovo je omiljeno stecište Mađara, koji obožavaju da dolaze na odmor u neko od mesta na obali dugačkoj 236 kilometara, jer ima toliko atrakcija da će se sigurno naći ponešto za svakoga. Ovde ćemo navesti neke od najvećih centara na Balatonu koji je sasvim dobra destinacija za letovanje ili samo vikend.

jezero balaton

Šiofok

Letnje noći u Šiofoku su uvek ispunjene zvucima muzike iz klubova na obali. Mnogi ga nazivaju i „prestonicom Balatona“, a svakako je „glavni“ po zabavama.

letovanje na balatonuNa južnoj obali je voda prilično plitka, tako da su tokom dana travnate plaže pune ljudi koji se kupaju i sunčaju. Kada padne mrak, obala jezera je obasjana svetlima iz klubova i postaje bukvalno ogromni podijum za igru. Najveći letnji festival na jezeru Balaton – Balaton Sound – se održava nadomak Šiofoka.

Balatonfired

balaton jezeroSa svojom bogatom istorijom i čudesnom mađarskom kulturom, Balatonfired je prva mađarska banja i letnja rezidencija mnogih političara i pisaca, koji su ovde davno sagradili mnoštvo divnih vila, koje se još uvek tu i nalaze.

madjarsko jezeroDuž jezera Balaton na ovom delu se nalazi promenada oivičena drvećem i veoma je popularno mesto za šetnju, a tu su i jedriličarske regate. Godišnja regata Anna Ball se ovde održava svake godine još od 1825. godine. Ako ste raspoloženi za šetnju i odmor od gužve, možete otići do obližnje doline Kološka, koju čini 761 hektar zaštićene šume.

Tihanj

jezero balaton slikeOvo poluostrvo, puno prirodnih lepota, stvorio je drevni vulkanski krater, a u sredini se nalazi malo jezerce, u kome žive patke i čaplje. Kroz šumu badema i jasena prolazi mnoštvo staza i ovde je predivno šetati u proleće, dok drveće cveta, a miris lavande uvek najavi dolazak leta. Šarmantni gradić Tihanj se nalazi na obodu i gleda na jezero Balaton. Ovdašnja crkva i opatija se vide i sa druge strane jezera.

Badačonj

madjarska balatonDramatični ostaci vulkana izdižu se iznad rustičnog Badačonja, poznatog mađarskog vinskog regiona, čije vinograde hrane bogata mineralna zemljišta posebnog sastava. Život je na ovom delu jezera Balaton prijatno usporen: možete se zabavljati na nekoliko manjih ostrvaca u jezeru, a ostale atrakcije su planinski biciklizam i hodanje. Tu je i mnoštvo vinskih hotela, koji nude ekskurzije. U blizini se nalazi i Kali, sa predivnim liticama, a tu se održava i festival Dolina umetnosti.

Kesthelj

balaton smestajNa najzapadnijem delu jezera Balaton nalazi se gradić Kesthelj, nadaleko čuven po arhitekturi: tu je Gradska većnica sagrađena u kasnom baroknom stilu, na glavnom gradskom trgu, a na samo nekoliko metara dalje uzdiže se veličanstvena gotska crkva. Međutim, njih zasenjuje Festetićeva palata, koja ima 101 sobu i u kojoj je nekada živelo mađarsko plemstvo. Ovo je drugo najpoznatije turističko odredište kad je u pitanju Balaton jezero (posle Šiofoka). U blizini se nalazi čuvena banja Heviz, svetski popularna banja, jer se u njoj nalazi drugo po veličini termalno jezero na svetu i privlači turiste tokom cele godine.Ako idete na jezero Balaton van letnje sezone ovo mesto je odličan izbor.

Kako stići do jezera Balaton iz Budimpešte?

kako stici iz budimpesteVozom: svakog dana postoji po nekoliko vozova koji iz Budimpešte idu do jezera Balaton: do Šiofoka, Balatonfireda i Badačonja. U nekim vozovima je dozvoljeno uneti i bicikl iz doplatu.

Autobusom: autobusi svakodnevno saobraćaju od Budimpešte do Balatonfireda, Šiofoka i Kesthelja. Prednost je što svraćaju u gotovo sva manja mesta koja se nalaze na jezeru Balaton, dok je loša strana to što takvo putovanje duže traje. Ako želite da se zaputite u neki manji gradić, možda će vam autobus biti i jedina opcija (osim automobila).

Kolima: najlakši način da iz Budimpešte stignete do jezera Balaton jeste da krenete auto-putem M7, zapadno od Budima, jer on ide direktno do južne obale Balatona. Ako želite da stignete na severnu obalu, isključite se sa auto-puta na skretanju sa putem 71 i krenite desno. Ne zaboravite da su na ovom autoputu gotovo uvek velike gužve u oba pravca, posebno kad je sezona za letovanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here