najbolja skijalista u austriji

Sa daleko opuštenijom atmosferom nego u skijalištima u Švajcarskoj i Francuskoj, austrijska skijališta su poznata po svom starinskom duhu, kao i po uređenim stazama i liftovima koji povezuju mrežu zaselaka po padinama Alpa, okruženih fantastičnim vrhovima pokrivenih snegom. Gde god da se nađete u Austriji, možete skijati ceo dan, a da se ne nađete na istoj stazi. Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan skijaš, ovde ćete naći skijališta za sebe, jer u Austriji postoje sve vrste staza – od najstrmijih do veoma blagih, savršenih za početnike.

najbolja skijalista u austrijiMeđutim, ono zbog čega skijališta u Austriji privlače sve više turista je činjenica da su ovde paket-aranžmani, karte za liftove, restorani, kursevi skijanja i sve ostalo znatno jeftiniji nego u francuskim i švajcarskim skijalištima, a usluga je na istom nivou, kao i liftovi, žičare i održavanje staza.

Ski centri u Austriji nisu ograničeni samo na zimu. Pošto su vrhovi Alpa zaleđeni, snega na nekim padinama ima tokom čitave godine, a skijaški centri se nalaze na ne više od sat vremena vožnje od Inzbruka, Salcburga i Minhena.

Skijanje Kicbil

Šarmantan i romantičan, staromodan i oslikan grad Kicbil nalazi se u Alpima, između Salcburga i Inzbruka, i nesumnjivo je jedan od najljupkijih austrijskih gradova, a i najbliži je glamuroznim švajcarskim ski-centrima. I kada izuzmemo njegove luksuzne hotele, butike i restorane, Kicbil je san svakog ljubitelja skijanja. Ovaj tradicionalni gradić je svakako primamljiv i za turiste koje ne zanima skijanje.

skijanje kicbilU Kicbilu se svake godine održavaju skijaške trke, i to na stazama koje na pojedinim mestima imaju nagib od čak 85%. Sto sedamdeset kilomatara skijaških staza znači da ima dovoljno mesta za svakoga, i to za sve nivoe, od potpunih početnika pa do profesionalaca, a ovaj pejzaž dodatno krase planinske kolibe raštrkane među tim stazama, i tamo možete svratiti na piće i užinu.

Skija se u tri područja: Kicbiler Horn, Hahnenkam i Biclam. Kicbil se nalazi u blizini Ski Velta(sela koja međusobno povezuju skijaške staze), i između njih redovno saobraća autobus, što znači da ovo područje zapravo ima 280 kilometara staza, koje opslužuje devedeset liftova.  Mada luksuzni hoteli u Kicbilu privlače mnoge svetske zvezde, ovaj grad često posećuju i porodice i turisti plićeg džepa.

Inzbruk

skijanje austrijaInzbruk, predivan stari grad na reci In, je povezan žičarom sa prvoklasnim skijalištima. Izbruk je okružen sa šest različitih skijaških područja, i do svakog se lako stiže autobusom ili uspinjačom. Odavde sa jednom propusnicom imate pristup na 300 kilometara različitih skijaških staza, podeljenih u devet područja, a tu spada i 50 kilometara staze na glečeru (gde obično skijaju profesionalci).

Najbliži centru Insbruka je ski centar Nordket, do kog se stiže žičarom, ali pošto je ovo jedna od najstrmijih staza u čitavom Tirolu, ne preporučuje se početnicima. I Hungerburg je staza za profesionalce, jer je teren prilično strm. Osobe koje imaju osrednje iskustvo u skijanju bi svakako trebale da se okušaju u Aksamu ili Mutereralmu, koji se nalaze na desetak kilometara od Inzbruka. U Iglsu će svako pronaći nešto za sebe. Ovaj deo je verovatno najpopularniji kad su u pitanju Austrijska skijališta u blizini Inzbruka, i u blizini su održane zimske Olimpijske igre 1964. godine. Ovde brzo stiže iz Inzbruka, a mesto je odlično organizovano, tako da će se i skijaši i oni koji nisu zainteresovani za skijanje u Austriji sjajno zabaviti.

Sankt Antoan am Alberg

Najpoznatije skijalište u Albergu, St. Antoan je jedno od najpoznatijih evropskih skijališta za profesionalce, i ovde se nalaze neke od najizazovnijih staza u čitavim Alpima. Ovo mesto je veoma važno za istoriju skijanja, jer je upravo ovde osnovan prvi skijaški klub u Alpima davne 1901. godine. Ovo nije mesto za početnike, mada oni sa prosečnim iskustvom u skijanju mogu pronaći poneku stazu za sebe. Ako ste početnik verovatno će vam odgovarati neka druga skijališta u Austriji.Na nadmorskoj visini od 2.800 metara, St. Antoan je dobro poznat kao staza za najiskusnije skijaše.

skijalista u austrijiLiftovi kreću iz samog mesta, fantastičnog skupa hotela, kafića, butika i restorana – bez automobila. Svi hoteli su luksuzni, ali cene nisu previsoke. Samo mesto je veoma živahno i poznato po mnoštvu okupljališta za skijaše. Manje iskusni (i manje hrabri) skijaši odavde mogu otići do obližnjen Leha i Zürsa. Propusnice važe i za ova mesta, što znači da sa jednom propusnicom možete birati gde ćete skijati na 340 kilometara staza.  St. Antoan ima još jednu prednost: do njega se može stići vozom.

Leh-Zürs am Alberg

ski centri austrijaPovezano sa obližnjim St. Antoanom žičarom, mesto Leh je jedno od omiljenih mesta svetskih zvezda, sa svojim luksuznim hotelima i kolibama. Međutim, u Lehu se nalaze i mnogo jeftiniji hoteli i kolibe, a tu je i ogromna površina prekrivena uređenim stazama, tako da je ovo relativno pristupačno mesto, a odlično je i za porodični odmor. Zurs je manji, ali ne i drastično jeftiniji. Posebno je popularan među skijašima kojima uređene staze nisu izazov. Malo selo Zug se nalazi oko pet kilometara od Leha, i do njega vodi žičara, tako da je trenutno najbolja, jeftinija i mirnija alternativa kada je reč o istim stazama. Između se nalazi 350 kilometara staza na dovoljno velikoj nadmorskoj visini da uvek ima snega.

Količina snega i izolovanost ovog mesta mogu stvoriti problem ako morate da odete u određeno vreme, jer snežne oluje mogu zatvoriti prolaze, a obilazak podrazumeva i mnogo duže putovanje.Obratite pažnju na ovo kad birate mesto za skijanje u Austriji.

Söll

austrija ski centriDrugo najveće skijalište u Austriji, i glavni centar za mnoga sela iz Skivelta, Sol je jedno od najboljih skijališta u austrijskim Alpima. Ovo skijalište podrazumeva pristup ka 280 kilometara skijaških staza, na kojima se nalazi 90 liftova, a smeštaj i hrana se mogu naći po veoma pristupačnim cenama. Staze su najprikladnije za prosečne skijaše, sa nekoliko mesta za one koji vole izazove. Skivelt je povezan i sa Kicbilom, što prvobitnoj brojci dodaje još 170 kilometara staza i 54 lifta, mada je za pristup Kicbilu potrebna posebna propusnica. Mada se Sol nalazi na nižoj nadmorskoj visini od većine alpskih skijališta, oko 80% padina je neprestano prekriveno veštačkim snegom.

Salbah i Hinterglem

austrija skijanjeSela Salbah i Hinterglem nalaze se u blizini slacburga, a u kombinaciji sa obližnjim centrima Leogang i Fieberbrun čine jednu od najvećih mreža staza u celoj Austriji, a imaju i najmodernije ski liftove. Uprkos relativno maloj nadmorskoj visini (1003-1060 metara što je malo za prosečna skijališta u Austriji), ovo mesto je uglavnom prekriveno snegom, i zato je toliko popularno. Šarolik teren, poznat i po imenu Ski Cirkus, obuhvata više od 200 kilometara staza, koje opslužuje 62 lifta. Liftovi su osmišljeni na takav način, da možete danima ići i skijati okolo, a da se nikada ne nađete na istoj stazi. Ovaj deo je posebno dobar za porodice, kao i za početnike i donekle iskusne skijaše, jer ovde ima dovoljno lakših, a raznovrsnih staza za skijanje.

Salbah je veće mesto i nalazi se u podnožju. Reč je o tradicionalnom austrijskom planinskom selu, u kom se, naravno, danas nalazi mnoštvo kafea, butika, luksuznih hotela i mesta za provod nakon skijanja. Hinterglem je mirnije i jeftinije mesto, pa se preporučuje ljudima koji su došli na odmor sa porodicom. Besplatni skijaški autobusi redovno saobraćaju od Salbaha i Hinterglema do Leoganga.

Zelden

skijališta u austrijiNa velikoj nadmorskoj visini i povezan sa dva glečera, Zelden je poznat kao jedno od najbezbednijih skijališta u Austriji, a na vrhovima je skijanje moguće tokom cele godine. Nalazi se na samo sat vremena vožnje od Inzbruka, ali do skoro nije bilo previše popularno među svetskim skijašima, sve dok tu nije snimljen film o Džemsu Bondu, “Spektra” iz 2015. godine.

Sa 150 kilometara staza različite težine, ovo je jedno od najboljih skijališta u Austriji, i mada ovde ima više lakših staza za neiskusne skijaše, na vrhovima leži pravi izazov. Tri planine su ovde povezane stazama i žičarama.

Ipak, neki turisti smatraju da Zelden nema klasičnu austrijsku toplinu i šarm kao druga skijališta u Austriji.

Zel

skijanje za pocetnikeSa snegom pokrivenih vrhova se pruža spektakularan pogled na jezero Zel, tako da mnogi turisti ne dolaze u ovo mesto samo zbog skijanja. Oni kojima je skijanje prioritet, uživaće u skijanju na glečeru. Grad je dovoljno velik da ima svašta da ponudi i onima koji ovde nisu došli zbog skijanja, a mnogi se odlučuju i za posetu obližnjem Salcburgu, koji se nalazi na stotinak kilometara od Zela.

Turisti koji više vole mirniju atmosferu, i ne prija im mondensko mesto poput ovog, mogu uživati u obližnjem Šitdorfu, do kog se lako stiže liftom iz centra Zela.

Majrofen

austrija skijalistaLjubitelji sitnog snega obožavaju Majrofen zbog fantastičnih staza, parkova i širokih snežnih polja na većim nadmorskim visinama. Godine 2016. uvde je postavljena gondola sa 24 sedišta, koja je dosta smanjila gužve, a područja za snoubording imaju svoje liftove. Nedavno je izgrađen i dečiji park. Jedna propusnica obuhvata 489 kilometara skijaških staza u čitavoj dolini, a tu je i 177 liftova, tako da nema gužve i čekanja. Sam Majrofen je okružen sa 159 kilometara skijaških staza, i one su gotovo sasvim pokrivene veštačkim snegom. Najstrmija staza u Austriji, Harakiri, koja je pod nagibom od 78%, se nalazi ovde.

Mada je zbog svega toga ovde stalno velika gužva, najveća gužva je u aprilu, kada se ovde održava godišnji muzički festival Snowbombing.Ovo su najpopularnija i najbolja skijačišta u Austriji na vama je samo da odaberete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here