istanbul putovanje

Ako ste u skorije vreme planirali odmor i niste bili sigurni koja destinacija bi odgovarala vašem karakteru i istrživačkom duhu, a u isto vreme bila možda pristupačna i dubini vašeg džepa, onda se kroz ovaj članak upoznajte sa nekadašnjom prestonicom Vizantije, Rimskog i Osmanskog carstva, gradom bogatim neverovatnim kulturnim i istorijskim nasledjem, sa jedinim gradom koji se prostire na dva kontinenta. Predstavljamo vam jedinstveni Istanbul i razloge zašto bi trebalo da za svoje putovanje odaberete baš ovu destinaciju.

istanbul putovanjePočevši od svoje bogate istorije,od prodavaca u čuvenoj Kapali Čaršiji koji će vam dobacivati na lošem ruskom,preko uskih uličica koje imaju pogled na more, pa sve do istorijskih spomenika koje krase ovaj jedinstveni grad, Istanbul će učiniti da vaše putovanje bude sve, samo ne obično.  Ovde se svuda oseća taj čuveni spoj istoka i zapada, što u hrani, začinima pa i do samog karaktera stanovništva, a to ćete svakako primetiti ukoliko se budete opredelili da pojedete neko od tradicionalnih jela, sedeći na podu u čuvenom turskom sedu u bilo kom od niza restorana koji se nalaze u centru grada. Ukoliko smo vas zaintrigirali da se upustite u ovakvo orijent putovanje u najveći grad Turske, evo nekih konkretnih primera šta to sve možete videti.

ŠTA POSETITI  U ISTANBULU ?

CISTERNA BAZILIKA

Putovanje u istanbulNa centralnom trgu sultana Ahmeda, nalazi se i ova cisterna, gde po ceni od 20 turskih lira (oko 5e) možete posetiti i dobiti uvid u osmanlijski komplikovani sistem koji je nekada dovodio pijaću vodu u Istanbul. Napravljena u 6.veku i onda zaboravljena vekovima, ova cisterna je sada kompletno opremljena svetlima i muzikom, a u bazenima sa vodom svuda oko vas se nalaze i ribe, tako da je doživljaj zaista kompletan. Nemojte zaboraviti i da obiđete Meduzinu glavu koja stoji naopako, kao dokaz da su Vizantijci koji su napravili cisternu ipak verovali u rimske legende.

GALATA TORANJ

kula galata istanbulIstanbul je grad koji prosto morate pogledati sa visine jer pruža nestvaran vidikovac, a za jednu takvu ptičiju perpektivu poslužiće vam ovaj balkon Galata tornja koji se nalazi u kvartu Bejoglu, modernom delu starog grada, koji je nekada  bio dom stranih državljana Istanbula. Šetnja ovim kvartom, daće vam taj pravi duh starog Istanbula, sa uskim uličicama i kućama sa narandžinim drvećem. Ulaz u toranj koštaće vas oko 5 evra, a radno vreme je od 9 do 20:30h svakog dana.

DEVOJAČKA KULA

istanbul grad na dva kontinentaSigurno ste nekada na slikama Istanbula ugledali i ovu nekada kulu,danas svetionik koja se simbolično nalazi na sred mora, a sa sobom nosi i legendu.  Prema najpopularnijoj verziji legende, sultan je imao ćerku koju je mnogo voleo, jednog dana prorok je prorekao da će ona umreti na svoj 18. rodjendan od zmijskog otrova. Da bi to sprečio, sultan ju je sakrio daleko od obale na maleno ostrvo, gde nije mogla doći nijedna zmija. Izgradio je kulu gde će ona živeti i niko je nije posećivao sem njega. Na njen 18. rodjendan, poklonio joj je korpu voća iz kog je izašla zmija i ujela je, pa je ona umrla baš onako kako je proročanstvo i reklo. Zbog nje ova kula dobija ovakvo ime. Sa obale svakodnevno voze brodići do same kule, a unutrašnjost je pretvorena u restoran, pa ako želite da jedete uz nesvakidašnji pogled, a i da se provozate morem, poseta Devojačkoj kuli biće pun pogodak. Ulaz je oko 6 evra.

MUZEJI GRADA ISTANBULA

istanbul znamenitostiZa sve ljubitelje muzeja, Istanbul pruža širok spektar za svačiji ukus. Jedan od popularnijih  za one koji žele da zadju u dubine istorije, je svakako arheološki muzej starog orijenta i turske i islamske umetnosti.U ovom kompleksu je sačuvano i izloženo preko milion predmeta koji predstavljaju skoro svaku epohu i civilizaciju usvetskoj istoriji.  Tu je i Ataturkov muzej, koji je zapravo kuća gde je Ataturk živeo i radio tokom svog boravka u Istanbulu.  Za one koji vole slikarstvo, rezervisan je Sakib Sabandži , privatni muzej likovne umetnosti, otvoren 2002.godine.Pored stalne izložbe muzej je i domaćin kako domaćih tako i stranih privremenih izložbi. Nedavno je muzej privukao svetsku pažnju kada su u njemu izloženi radovi Pabla Picasso-a i Auguste Rodin-a. U muzeju je izložena impresivna kolekcija kineskog i francuskog porcelana iz 18 i 19 veka, kao i preko 400 radova osmanske kaligrafije u periodu od 500 godina njihove vladavine. U okviru njega otvoren je i restoran tradicionalne kuhinje, tako da i ovde možete probati neka od čuvenih jela. Za one koji pak nisu ljubitelji istorije, tu je i i industrijski muzej sa kolekcijom starih automobila, vozova  i motocikala  ili muzej moderne umetnosti sa radovima modernih turskih umetnika.

ZNAMENITOSTI U ISTANBULU

AJA SOFIJA

aja sofija istanbulOno što je možda i prva asocijacija na Istanbul, a i svakako zanimljivost ovog grada je muzej, a nekadašnja pravoslavna crkva Aja Sofija. Kao nekakva spona izmedju nase kulture i osmanskog carstva, predstavlja prvu stanicu koju turisti pri odlasku posete, a svakako je pored čuvene Plave Džamije jedna od znamenitosti koje morate videti. Ovaj muzej je oličenje vizantijske arhitekture, a njena unutrašnjost je ono što će vas ostaviti bez daha, pogotovo jer unutra imate priliku da vidite i neke od pravoslavnih freski koje su vrlo dobro očuvane. Ono što možete posetiti u njenoj unutrašnjosti je i grob čuvenog venecijanskog Dužda Enrika Dandola, koji je poginuo prilikom napada na Osmansko carstvo i ovde je sahranjen. Dok kroz prozore Aja Sofije gledate na more, definitivno ćete se osetiti kao da ste se vratili u period Sultana Sulejmana.

Povezano >>> 15 ZNAMENITOSTI KOJE OBAVEZNO TREBA VIDETI U ISTANBULU

SULTAN AHMEDOVA DŽAMIJA (PLAVA DŽAMIJA)

plava dzamija istanbulJoš jedno obeležje i znamenitost bogate turske istorije koje na svom putovanju u Istanbul ne smete propustiti je i ova čuvena džamija.  Mamiće vas svojom velelepnom spoljašnjošću, a svakako će vam uzdahe izmamiti i njeno ogromno dvorište koje ima taj tipični prizvuk orijenta. Iznad vrata na zapadnom ulazu se nalazi teški metalni lanac koji je tu stajao kako bi Sultan (koji je jedini smeo tu ući jašući na konju) morao sagnuti glavu pri ulasku. Ovaj simbolični lanac je osiguravao poniznost vladara u božijoj blizini. Donji delovi unutrašnjih zidova i stubova ukrašeni su sa preko 20,000 ručno izrađenih keramičkih pločica sa preko 50 raznih oblika lala, dok su pločice donjeg nivoa tradicionalnije u dizajnu, one na gornjim galerijama su plamteće u prikazu cveća, voća i čempresa. Razlog zbog kog je dobila nadimak „Plava džamija“  je zbog niza predivnih plavih, zelenkastih i belih pločica na nižim zidovima džamije i na galeriji. Svakako i uveče prošetajte pored nje, jer noću kada je obasjana svetlima, daje jedan totalno drugačiji prizor, pa nije ni čudo što ćete, na primer, na magnetima u Istanbulu naići i na neke gde je Plava Džamija prikazana danju, ali i na one gde je oslikana noću.

TOP KAPI PALATA

top kapi palataRecimo da je ovo treća od trojstva istorijskih palata koju morate posetiti u sklopu svog putovanja u Istanbul. Napravljena kao nekadašnje mesto održavanja mnogih kulturnih i istorijskih dogadjaja i kraljevskih zabava, danas predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija. O njenoj lepoti govori i činjenica da je stavljena na listu svetskih baština i pod zaštitom je UNESCA. Danas je muzej koji ima veliku i vrednu kolekciju spomenika i umetnina.

BOSFORSKI MOST

bosforski mostNajslikanija, najopevanija zanimljivost i simbol Istanbula je ovaj most koji premošćuje moreuz Bosfor i tako spaja evropski i azijski deo grada.Po završetku izgradnje, 1973. godine, Bosforski most je bio četvrti najduži viseći most na svetu i ujedno najduži izvan Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno je 25. najduži viseći most na svetu. Ne možete reći da ste bili u Istanbulu, a da barem jednom niste prešli ovaj most i uživali u pogledu koji se sa njega pruža. Takodje, kada predjete na Azijsku stranu, sačekaće vas prelep vidikovac na evropski deo grada.

Saznajte više>>>  KRSTARENJE BOSFOROM

ISTIKLAL ULICA

ISTIKLAL ULICAPodrazumeva se da morate proći najčuvenijom ulicom u Istanbulu, koja je ujedno i pešačka zona. Izgubićete se u moru turista koje svake godine u bilo koje doba dana i noći šeta ovom čuvenom ulicom. Ovo je možda i najmoderniji deo ovog grada, gde nećete imati prilike da vidite žene obučene u tradicionalnu odeću. Ovde su i butici, restorani, biblioteke, muzeji, a ako budete imali sreće možda ćete se tu zateći u vreme kada prolazi čuveni tramvaj koji je oslikan na većini suvenira iz samog Istanbula. Pravi doživljaj je zimi, kada celu ulicu okite novogodišnjim ukrasima.

ŠOPING U ISTANBULU

KAPALI ČARŠIJA

KAPALI caRsIJAMesto na koje možete gledati i kao na čuvenu znamenitost ovog grada,ali  na koje možete gledati i kao  na mesto za dobar šoping je svakako čuvena Kapali Čaršija. Uvek prepuna turista obeležava jedno kultno mesto, gde nećete znati na koju tezgicu pre otići. Dok poneseno gledate tipične šarene marame, mirisi će vas odvesti do dela sa začinima i kafom, a svakako će vas atmosfera poneti i da se cenjkate sa turskim trgovcima.Slobodno to praktikujte, jer ovde je cenkanje skoro pa deo tradicije. Pored toga što će vam ova čaršija biti melem za čula, moći ćete i da prođete sa prilično jeftinim komadima odeće.

MISIRLI ČARŠIJA ILI EGIPATSKA PIJACA

soping u istanbuluU Istanbulu postoji dosta uličnih pijaca, pa ponekad i kad zadjete u neke manje uličice, možete naići na ulične prodavce na improvizovanim tezgama. Tako da ako ste se zapitali gde kupovati suvenire ili nakit koji ćete naći u velikim količinama, ili pak neke tradicionalne sitnice, to svakako možete kupiti na nekoj od ovih tezgica kojih ima prilično mnogo. Raj za ljubitelje slatkiša, sa druge strane, nalazi se na Egipatskoj pijaci. Ovde pristiže i roba iz Indije, pa pored širokog spektra slatkiša ovde možete pronaći, na primer, 50 vrsta ružinog čaja.  U okviru ove čaršije postoje luskuzni butici, ali ima i onih običnih, gde možete kupiti kvalitetne stvari po manjoj ceni, zbog sitne greške na šavu ili sličnih sitnih greški.

TRŽNI CENTAR CEVAHIR

istanbul sopingJedan od većih tržnih centara u svetu, nudi širok dijepazam prodavnica, kako svetskih tako i lokalnih kao što je recimo lanac prodavnica Waikiki, koji se skorije otvorio i u Beogradu, a gde su cene u Istanbulu daleko jeftinije nego kod nas. U Turskoj su česti popusti, tako da ako na nekoj radnji vidite natpis INDIRIM (popust) obavezno pogledajte šta se to nalazi na akciji, jer neretko su to popusti i do 70 posto.  Savet za sve koji žele da obave kvalitetnu šoping turu u gradu Istanbulu je da prvo obidju radnje sa garderobom proizvedenom u Turskoj, jer čak i najjeftiniji komadi su uvek pristojnog kvaliteta.

ISKUSTVA I UTISCI SA PUTOVANJA U ISTANBUL

istanbul iskustvaKada su u pitanju  iskustva, uglavnom na sve strane možete čuti da ljudi pričaju da ne postoji nijedan grad na svetu kao Istanbul i da su spoj kulture i istorije ono što ga čini drugačijim. Sa druge strane ako nameravate da se uputite u ovakvu avanturu morate se naoružati strpljenjem. Istanbul je ogroman, ali godišnje ga poseti zaista mnogo turista, tako da ako želite da prodjete, na primer, pijacama trebaće vam malo više vremena da iz nje izadjete. Takodje, ako planirate da putujete u sezoni, moraćete da se pripremite na malo čekanje u redovima za ulaz na odredjene znamenitosti.

Pored stpljenja i dobrog raspoloženja, za Istanbul vam ne treba ni preterano mnogo novca (povratna avionska karta se može naći za 100 eura) , a iskustva ljudi su da je jeftiniji od dosta evropskih gradova. Na stranu ćemo staviti trošak ovde, jer šetali ispod Galata mosta, jeli njihov specijalitet ribu u hlebu sedeći odmah pored mora, ili pak pili čaj uvijeni u ćebence u tavernicama dok posmatrate more, jedno je sigurno- Istanbul će vam izmamiti osmeh na lice.
Autor: Darija Jakovljević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here