italija regije

Za razliku od većine država, Italija je karakteristična po tome što ima mnoštvo regija koje se među sobom značajno razlikuju. Svaka od tih regija ima svoju kulturu, atrakcije, jedinstvene pejzaže i identitet.

Sa dvadesetih različitih regija, od kojih svaka nudi različito iskustvo, Italija je zemlja u kojoj će svako pronaći ono u čemu će uživati.

Planiranje putovanja u Italiju je prilično teško, jer je ova zemlja puna nezaobilaznih turističkih destinacija i fantastičnih pejaža. Od skrovitih i romantičnih mesta do modernih metropola, svaka regija je priča za sebe.

regije italije mapaItalija je dugačka oko 950 kilometara i široka tek 250 kilometara. To znači da ćete relativno lako stići u svaki deo zemlje tokom jedne posete – samo ako to želite. Tako ćete upoznati potpuno različite regije Italije i kulture.

Regije Italije

Toskana

Toskana putovanjeToskana je verovatno najpoznatija italijanska regija i ovde ćete naći od svega po malo – od malih gradića do metropola, od morske obale do strmih planina. Smeštena u centralnoj Italiji, toskana se graniči sa Ligurijom, Emilijom Romanjom, Markeom, Umbrijom i Laciom i izlazi na Tirensko more. Poznata je po predivnoj prirodi, vinima, umetnosti i rustičnoj kuhinji.

Regija Toskana je jedan od najpoznatijih vinogradarskih krajeva na svetu i odavde potiču vina Kjanti, Brunelo i Morelino. Ako ste ljubitelj vina, sigurno ćete uživati u degustaciji i obilascima vinograda. Naravno, tu je i hrana.

Osim brda, vinograda i farmi, italijanska regija Toskana je poznata i po predivnim plažama. Gradovi Sijena, Piza, Luka i San Điminjano su poznati po kulturi, umetnosti i istoriji.

Firenca

Toskana firencaPoznata i kao “kolevka renesanse”, Firenca je najveći magnet za turiste u Toskani. S obzirom na to da je i glavni grad ove regije, Firenca je najmnogoljudniji grad u Toskani. U ovom gradu ćete videti mnoštvo renesansnih umetničkih dela i građevina. Tu je bezbroj muzeja i galerija, tako da je Firenca grad koji svaki ljubitelj umetnosti mora bar jednom da poseti.


Regija Trentino Južni Tirol

italija skijanje 2017Nekadašnji deo Austrougarske, Trentino Južni Tirol je zadržao jak nemački uticaj kada je reč o kulturi. Ova regija je još jedno fantastično mesto za skijanje, planinarenje i uživanju u šetnji planinama. Poznata skijališta u ovoj regiji su Alta Badia, Val Gardena i Val di Fasa. Dolomitski Alpi su sjajno mesto za skijanje i šetanje utabanim planinski mstazama. Ova regija se graniči sa Švajcarskom, Austrijom, Lombardijom i Venetom. Puna je klasičnih alpskih sela, tako da čini savršenu mešavinu srednjoevropske i italijanske kulture. Osim što je san snova za svakog ljubitelja prirode, ova regija je dobro mesto i za vežbanje nemačkog jezika – mnogi žitelji ove regije govore nemački kao maternji jezik.


Emilija Romanja

lombardija restoraniKada je reč o najboljoj kuhinji, nju ćete verovatno naći u ovoj pokrajini. Regija Emilija Romanja se nalazi u severnom delu centralne Italije i graniči se sa Ligurijom, Pijemontom, Lombardijom, Venetom, Toskanom i Markeom, a manji deo regije izlazi na Jadransko more.

Ova italijanska regija je svetska prestonica dobre kuhinje! U Emiliji Romanji se nalaze Bolonja, Parma i Modena. Jasno je i da odavde potiče parmski sir (parmiđano), klasično blazamovo sirće, kao i parmska pršuta. Kada se nauživate u dobroj hrani, možete se dobro zabaviti u Riminiju i Rićoneu. Emilija Romanja je poznata i po tome što odavde potiču Ferari, Lamborgini, Maserati i Dukati, tako da je sjajno mesto i za ljubitelje kola i motocikala. Najbolja stvar: ovde nema turističkih gužvi koje će vas nervirati u drugim regijama Italije.


Regija Pijemont

Mada je Pijemont sa tri strane okružen Alpima, u njemu se zapravo nalazi dosta zaravni, a na njima farme na kojima se prave najbolja hrana i najukusnija vina. Poznat po sortama grožđa barolo, barbera i barbaresko.Italijanska regija Pijemont je raj na zemlji za ljubitelje vina.  Ovde ćete naći mnoštvo jedinstvenih delikatesa. Obavezno probajte tartufe iz Albe, a ako ste u mogućnosti, dođite i na festival tartufa, popularnu turističku atrakciju koja privlači najbolje kuvare iz celog sveta.

Osim po izvrsnom vinu i hrani, Pijemont je poznata i kao najelegantnija italijanska regija. Prestonica regije je Torino, nekadašnja prestonica dinastije Savoja.


Regija Lombardija

lombardija italijaU severnoj Italiji nalazi se regija Lombardija, čuvena po svojim metropolama i jezerima. Okružena Švajcarskom, Pijemontom, Ligurijom, Emilijom Romanjom, Venetom i Trentinom, Lombardija je epicentar noćnog života, mode, poslovnog sveta i međunarodnih poslova.

Milano je svetska prestonica mode, drugi po veličini gradu Italiji i glavni grad Lombardije. Ako želite da osetite pravi kosmopolitski duh moderne Italije, za to nema boljeg mest aod Milana. Tu se nalaze mnoga arhitektonska remek-dela, pre svega čuveni Duomo, kao i mnoštvo umetničkih dela, uključujući i Da Vinčijevu Tajnu večeru. Mešavina prošlosti i sadašnjosti privlači turiste iz celog sveta u ovaj grad.

Lombardija je poznata i po mnoštvu jezera, uključujući i poznato jezero Komo. Ostale atrakcije u Lombardiji su zadivljujuća Palaco Te u predgrađu Mantue i istorijska Ćita Alta u Bergamu.

Bez obzira na to da li skijate u Alpima, brčkate se u banji u Bromiju ili uživate u hrani, modi i pejzažima, u Lombardiji ćete se sigurno zabaviti.

>>> Šta nudi regija Lombardija u srcu severne Italije


Regija Veneto

Na granici sa Austrijom, između pokrajina Trentino Južni Tirol, Lombardije, Emilije Romanje i Furlanije Julijske krajine smešten je Veneto, čuven po predivnom moru, umetnosti, arhitekturi i kvalitetnim vinima. Kao jedan od najrazvijenijih regiona u Italiji, Veneto svake godine privlači po 50 miliona turista.

Većina tih turista ide u prestonicu ove regije – Veneciju. Ovaj “plutajući grad” je poznat po svojim kanalima, karnevalskim maskama i buntovnikom duhu. Mnogi posetioci idu i u Verona, koju je proslavio Šekspirov komad Romeo i Julija.

Sve u Venetu je romantično. Od ukusnih vina iz Vapoličele (tu se posebno ističe penušavi proseko iz Valdobjadenea) preko ostrva Murano gde se i danas pravi staklo pa do zaljubljenih parova u gondolama koji plove ispod čuvenih venecijanskih mostova, Veneto je naprosto jedna velika romansa.


Abruco

regije italijeU središnjem delu Italije, na obalama Jadranskog mora nalazi se regija Abruco. Pošto je reč o pretežno ruralnom regionu, ovde ćete uživati u netaknutnoj prirodi. Italijanska regija Abruco se graniči sa Markeom, Laciom i Molizeom. Poznat je po tome što je miran i zato ga vole ljudi koji izbegavaju turističke gužve. Abruco je nadaleko poznat po svojim prirodnim lepotama, a najpoznatije su:

 • Gran Saso: veliki planinski masiv u kom se nalazi i nacionalni park
 • Kampo Imperatore: predivna planinska zaravan.
 • Ovde možete videti apeninskog mrkog medveda i apeninskog vuka.
 • Predivna morska obala.

S obzirom na takvu geografsku raznolikost, Abruco je regija u kojoj ćete se zabaviti u koje god doba godine da dođete. Od šetnje i vožnje bicikla do uživanja u odličnom vinu, u Abrucu vam sigurno neće biti dosadno.


Furlanija Julijska krajina

Na severoistoku Italije, na granici sa Austrijom i švajcarskom nalazi se pokrajina Furlanija Julijska krajina nama najbliža regija Italije. Sa jedne strane se nalaze visoke planine, a sa druge strane more, tako da će ovde uživati i ljubitelji skijanja i ljubitelji plaža. S obzirom na to da je autonomni region, Furlanija Julijska krajina ima jedinstvenu multikulturalnu sredinu i poznata je kao centar intelektualne elite. Glavni grad pokrajine je Trst, prelep grad pun kafea i poslastičarnica u kojima vole da sede pisci, umetnici i intelektualci. Najpoznatija vina iz ovog kraja Italije su pinjot griđo, pikolit i ramandolo.


Regija Marke

italijanske regijeKad su u pitanju regije Italije oš jedna relativno nepoznata regija, Marke, je savršena za ljubitelje plaža, šetnje i prirode. U ovoj regiji, koja se graniči sa Emilijom Romanjom, Toskanom, Umbrijom i Abrucom, ćete sigurno uživati u prelepim, pošumljenim padinama. Turiste najviše privlači Monti Sibilini i nacionalni park Konero. Osim toga, tu je i Rivijera del Konero sa predivnim peščanim plažama. Obavezno posetite Urbino, Gradaru, Fermo i maleni San Marino. Mada je ova regija puna prirodnih lepota, u nju dolazi znatno manje turista nego u većinu drugih regija u Italiji, tako da su cene veoma pristupačne.


Regija Lacio

sta videti u rimuSmešten u srcu centralne Italije, ovaj region se graniči sa Toskanom, Umbrijom, Markeom, Abrucom, Molizeom i Kampanjom, a izlazi na Tirensko more. Ovo je treći najpopularniji deo Italije kada je reč o tuzmu. Tu je mnoštvo manjih planina, kao i jezera Viko, Bolsena, Braćijano i Albano. Brda oko rima su predivna i pošumljena, a čitava regija je puna srednjovekovnih gradića i arheoloških nalazišta.

Naravno, tu je i veličanstvena domaća kuhinja. Pasta ala karbonara, pasta ala matrićijana i saltimboka ala romana potiču iz Lacija.

Rim

Najposećeniji grad u celoj Italiji, Rim je prestonica same države i pokrajine Lacio. Unutar Rima se nalazi Vatikan, dom rimokatoličke crkve i sedište Pape, a tu je i mnoštvo turističkih znamenitosti. Od Koloseuma preko Panteona do Špansih stepenica – teško da ćete ikada moći da vidite sve što treba da se vidi u ovom divnom gradu.


Sicilija

Smeštena na jugu Italije, Sicilija je ostrvo sa jedinstvenom kulturom koja se značajno razlikuje od ostatka zemlje. Mešavina različitih kulturnih uticaja – uključujući Grke, Rimljane, Arape, Francuze i Špance – je stvorila jedinstven način života na Siciliji. Ovo ostrvo je puno istorijski značajnih destinacija:

 • Dolina hramova – arheološko nalazište u Agriđentu sa fantastičnim grčkim hramovima
 • Taormina – grad na vrhu brda u kom se nalazi grčkorimski amfiteatar, Teatro antiko di Taormina
 • Pjaca Armerina, u kojoj se nalaze predivni rimski mozaici

Osim po istorijski značajnim mestima, Sicilija je poznata i po svojoj geografiji. Tu su razna prirodna čudesa: Etna, vulkam Stromboli i Eolska ostrva.


Bazilikata

regije u italijiAko želite da istražite još neistražene regije Italije, Bazilikata je pravo mesto za to. Smeštena u južnom delu Italije, Bazilikata se graniči sa Kampanjom, Apulijom i Kalabrijom i izlazi na Tirensko i Jonsko more. Ova regija je uglavnom ruralna. Ova italijanska regija je idealna za one koji vole aktivniji odmor, jer je puna šuma i jezera. Najveća atrakcija ove regije je Matera, grad poznat po drevnim pećinama i drevnom Sasiju, u kom su kuće i crkve i slični objekti načinjeni isključivo od kamena.


Regija Umbrija

italija regijeU centru Italije se nalazi njeno “zeleno srce” – Umbrija je italijanska regija poznata po tom imenu zbog gustih šuma. Mnogi smatraju da je Umbrija čudesna koliko i Toskana, samo bez mase turista. U Umbriji se nalazi grad Asisi, rodni grad svetog Franje. Takođe, regija Umbrija je poznata i po čokoladi. Festival čokolade se svake godine održava u Peruđi i to je najveći festival čokolade na svetu. Umbrija je sjajno mesto ako volite dobru hranu, vrhunsku umetnost i prirodu.


Regija Apulija

italijanske regije apulijaRegija Apulija je “štikla” Italije i poznata je kao nešto manje ekstravagantan, ali ne i manje lep priobalni deo Italije u odnosu na neke poznatije pokrajine. Graniči se sa Molizeom, Bazilikatom i Kampanjom, a izlazi na Jadransko i Jonsko more.Kao i mnoge druge regije Italije Apulija je poznata po predivnoj prirodi, netaknutim plažama i gradovima Ostuni, Leće i Polinjano a Mare. Apulija je poznata i po vrsnoj arhitekturi. u gradu Alberobelo se nalaze jedinstvene kuće nalik šišarkama po imenu Truli. Tu je i Kastel del Monte, zamak u obliku osmougla sagrađen u 13. veka.  Apulija je poznata i po ukusnim tradicionalnim jelima i vinu, lepim plažama i umetnosti.


Kalabrija

Smeštena u južnoj Italiji, na granici sa Bazilikatom, Kalarbija je savršena za turiste plićeg džepa koji žele da iskuse pravu Italiju, bez drugih turista. Sa mnoštvom predivnih plaža, nacionalnih parkova i ljupkih priobalnih gradića, ova regija je odlična za ljubitelje prirode koji uživaju u dugim šetnjama i moru. Ako volite istoriju i umetnost, u Kalabriji ćete videti i Ratnike iz Rijače, dve grčke statue radnika u prirodnoj veličini.


Kampanja

napuljU južnom delu Italije, okružena pokrajinama Lacio, Molize, Apulija, Bazilikata i Tirenskim morem, nalazi se Kampanja, jedna od najpoznatijih italijanskih pokrajina i turističkih centara. U Kampanji se nalaze Napulj, ostrvo Kapri, ruševine Pompeje i predivna obala koja privlači mnoštvo turista (uključujući i svetske zvezde) iz svih krajeva sveta. Druga najpopularnija stvar u Kampanji je sigurno nadaleko čuvena kuhinja – Napulj je zapravo “rodno mesto” pice – a tu je i Vezuv.


Pompeja

pompeja italijaJedno od najčuvenijih svetskih arheoloških nalazišta, Pompeja, je verovatno i najposećenije mesto u Kampanji. Pre gotovo dve hiljade godina se desila erupcija Vezuva i ostavila tadašnji rimski grad zamrznut u vremenu, tako da ga danas mogu videti ljudi iz celog sveta.


Ligurija

ligurija letovanjeNa severozapadu Italije, okružena Pijemontom, Emilijom Romanjom, Toskanom i Ligurskim morem nalazi se Ligurija, italijanska regija nadaleko čuvena po predivnoj obali, fantastičnim kulinarskim specijalitetima i bujnim, lepim šumama. U Liguriji se nalazi Italijanska rivijera, čuvena destinacija za odmor kako lokalnog stanovništva, tako i znatiželjnih i bogatih turista iz celog sveta. Najpoznatija ligurska letovališta su

 • Ćinkve Tere
 • Rivijera dei Fjori
 • Santa Margerita LIgure
 • Portofino

U Liguriji se nalazi San Remo, grad poznat po najvećem italijanskom muzičkom festivalu. Ligurija je poznata i po fantastičnoj kuhinji – odavde potiče pesto sos.

>>> Ligurija: Očaravajući pejzaži koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Ćinkve Tere

Jedna od glavnih atrakcija u Liguriji je Ćinkve Tere, pet ribarskih sela poznatih po neverovatnom panoramskom pogledu na more, liticama i nacionalnom parku. Postoji mnoštvo staza i puteljaka koje povezuju ovih pet mesta i tu možete šetati u nedogled. Šarmantni lokalni kolorit i odlična kuhinja će vam letovanje u ovom mestu učiniti nezaboravnim.


Sardinija

sardinija algeroSardinija je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru i veoma je popularna među turistima iz celog sveta, a jasno je i zašto je tako. Kristalno čisto more, beli pesak, nacionalni parkovi i lud noćni provod su samo neki od razloga zbog kojih je Sardinija tako popularna. Tu je i mnoštvo ribarskih gradića i poljoprivrednih oblasti, tako da je Sardinija idealno mesto za svaku vrstu odmora. Kultura na Sardiniji je takođe jedinstvena i u svako doba godine ćete zateći bar neki festival ili događaj.

>>> 8 razloga da sardinija bude vaša destinacija za letovanje


Molize

regija molze italijaNajnovija italijanska regija je Molize i još uvek nije toliko popularna među turistima. Nalazi se u južnom delu Italije i okružena je pokrajinama Abruco, Lacio, Kampanja i Apulija. Puna šarmantnih gradića, starih dvoraca i predivnih seoskih pejzaža, Molize je omiljena regija među italijanskim ljubiteljima skijanja. Ovde se nalazi poznat skijaški centar Kampitelo Mateze. Pošto u ovom delu Italije pada najviše snega (bar kad je u pitanju deo južno od Alpa), Molize postaje sve popularniji i među skijašima iz drugih delova sveta. Uprkos toj popularnosti, Molize je relativno nepoznata regija i u nju dolazi manje turista nego u druge delove Italije, tako da je ovo savršeno mesto ako želite nešto novo i ako ne volite gužve u sezoni. Glavni grad regije je Kampobaso i u njemu se nalazi čudesni zamak Monforte, kao i predivan, srednjevekovni pomorski gradić Tremoli. Ako se nađete u Molizeu, obavezno posetite ova mesta.


Dolina Aoste

skijanje italijaSmeštena u severozapadnom delu Italije, Dolina Aoste se graniči sa Francuskom, Švajcarskom i Pijemontom. Ova regija je poznata po predivnoj prirodi i savršena je za ljubitelje svežeg vazduha, šetnje po planini i planinare. Zimi su aktuelni skijanje i snoubord, a biciklizam i planinarenje tokom ostatka godine. Jasno je da je ova regija večito puna turista koji istražuju Alpe. U ovom delu Italije se nalaze i Mon Blan i Materhorn. Duž cele pogranične linije sa drugim državama su načičkani skijaški centri, tako da ćete ovde uživati u mešavini italijanske, francuske i švajcarske kulture. Po dolinama su raštrkani gradovi sa srednjevekovnim zamkovima, tako da ćete imati priliku i da upoznate ovu stranu italijanske istorije. U Dolini Aoste se nalazi nacionalni park Gran Paradizo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here