lombardija

U srcu severne Italije nalazi se Lombardija, pokrajina koju često mnogi zaobilaze zbog posete njenim poznatijim susedima (Veneto i Emilija Romanja). Međutim, Lombardiju bi svako trebao bar jednom da poseti – sada ćemo videti i zašto.

Bogata istorija i kultura i neodoljivi gradići za koje verovatno niste čuli (prava šteta ako niste) – postoji milion i jedan razlog da kao sledeću destinaciju odaberete baš Lombardiju. I mnogo više od toga!

lombardija italijaMiran, stari gradić Pavija

Ako ikada dođete u Paviju, sigurno ćete se zaljubiti u nju. Pavija se nalazi na pola puta između Milana i Đenove i poznata je po svojim kamenitim ulicama, obližnjem manastiru (koji se smatra najlepšim u Evropi) i božanstvenoj pici.

pavia lombardijaOvaj grad se nekada zvao i “rad stotinu tornjeva” zbog mnoštva vrtoglavo visokih kula koje su ovde sagrađene u srednjem veku. Ako volite istoriju i šetnju po mirnim gradićima bez hordi turista, poželećete da nikad ne odete odavde.


Lombardska jezera

 Jezero komo

Ako bi vam trebao samo jedan razlog da dođete u Lombardiju, onda su to svakako jezera. Najpoznatija italijanska jezera se nalaze u Lombardiji – jezera Komo, Garda, Mađore i Lugano. Mada su italijanska jezera predivna tokom čitave godine, najlepša su u leto, kada su svi restorani i hoteli otvoreni i kada ih sunce obasjava. Savršena slika za razglednicu!


Mesta pod zaštitom UNESCO-a

 italija lombardija

Za ljubitelje istorije Lombardija je beskrajna pustolovina, jer svaka građevina priča svoju priču. To nije ništa čudno ako znamo da je ovaj deo Italije nekada bio zasebna kraljevina, Kraljevina Lombardija.

Ime je dobila po Lombardima, germanskom plemenu koje je vladalo ovim delom Evrope od 568. do 774. godine nove ere. Ovaj deo Evrope je veoma značajan u istorijskom pogledu i u njemu se nalazi mnoštvo istorijskih spomenika, a gotovo svi su pod zaštitom UNESCO-a. Najpoznatiji su manastir Ćertoza di Pavija i crteži na stenama u dolini Valkamonika.


Okruženi istorijom

 lombardija putovanje

I kada ostavimo po strani istorijske znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, nema ničeg lepšeg od šetnje starim, kamenitim ulicama koje su ostale zarobljene u vremenu i koje još uvek nije uhvatilo moderno vreme.

Lombardija je mesto gde ćete doživeti neprocenjive trenutke kada budete pili jutarnji espreso u nekoj krčmi koja je otvorena pre par stotina godina. U Lombardiji ćete moći da odsednete u sobama starim preko pet stotina godina i da ručate u restoranima koji su smešteni u zgrade nekadašnjih gradskih zatvora.


Planine

 jezero komo putovanje

Moćni Alpi dele Italiju od Švajcarske, Austrije i Lihtenštajna. Tokom zime, ovo je savršeno mesto za skijanje, snoubording i ostale zimske čarolije. Tokom leta je ovo mesto puno turista koji vole da šetaju po prirodi.

 


Bergamo – potcenjeni dragulj Italije

 

Pošto na aerodrom u Bergamu sleće mnogo letova low cost kompanija, mnogi turisti dolaze do Bergama po povoljnijim cenama kako bi uštedeli, ali ga retki zaista i obiđu.

Umesto toga, većina posetilaca odmah odlazi u Milan – prestonicu Lombardije i svetsku prestonicu mode. Međutim, Bergamo je predivan grad i svakako ga treba obići ako se nekada nađete u ovom delu Italije.


Kulinarstvo i regionalni specijaliteti u Lombardiji

 lombardija restorani

Italija je u čitavom svetu poznata kao jedna od zemalja sa najukusnijim tradicionalnim jelima i mnoštvom lokalnih proizvoda. Lombardija spada u poznatije pokrajine kada je reč o specijalitetima. Mada je istina da je pica ukusnija u južnoj Italiji, mnoštvo sireva kojima će vas zatrpati osoblje u svakom restoranu je sigurno ukusnije od svega što ste ikada probali. Tradicionalna lombardska kuhinja ne može da prođe bez lokalnih vina, kao i rižoto milaneze, u kom je šafran nezaobilazan začin.


Ćertoza di Pavija

 lombardija znamenitosti

Jedan od najlepših manastira u Italiji, a verovatno i u celoj Evropi, je Ćertoza di Pavija. Ovaj manastir se nalazi u istoimenom gradiću na oko osam kilometara od Pavije i sagrađen je tokom gotskog perioda, ali je potpuno dovršen tek u renesansno doba. To znači da ovo zdanje predstavlja predivnu kombinaciju oba stila i vredi ga dobro pogledati, spolja i iznutra. Ulaz se ne naplaćuje, ali fotografisanje unutra nije dozvoljeno. Do manastira ćete brzo stići iz Milana ili Pavije.


Alpski gradovi i pejzaži

 jezero komo italija

Ako nešto izdvaja Lombardiju od ostalih italijanskih pokrajina, to je mnoštvo klasičnih alpskih gradića. Mnogi turisti koji su posetili neki od ovih gradova ističu upravo to kao najlepše iskustvo i dovoljan razloga za dolazak u ovaj deo Italije. Čak i ako biste proveli čitavu nedelju u severnoj Italiji i svaki dan boravili u drugom gradu, ne biste stigli sve da ih obiđene.


Milanska katedrala

 

Milanska katedrala je jedna od najvećih, a sigurno i jedna od najlepših na svetu. Ova katedrala se smatra najvećom katedralom u Italiji. Bazilika svetog Petra je znatno veća, ali se ona smatra delom Vatikana, a ne Italije. Ako dođete u Milano, obavezno posetite ovu katedralu, dobro pogledajte enterijer (čak je i teže nego što zvuči)i popnite se na vrh kako biste videli čitav grad iz ptičije perspektive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here