ligurija letovanje

Liguriju čine more, planine i strme litice koje se pomaljaju iz vode u najsevernijem delu Sredozemnog mora – Ligurskom moru. Očaravajući pejzaž, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, je idealan za šetnje i obilaske.

Ligurija je dinamičan region bogate istorije. Slike te istorije još uvek možete videti kroz predivne zgrade, elegantne zamkove i veličanstvene religijske spomenike koji su harmonično uklopljeni sa modernim građevinama.

ligurija italijaLigurija je jedna od najmanjih italijanskih regija i prostire se duž zapadne obale Italije, u blizini granice sa Francuskom. Planine je odvajaju od Pijemonta na severu, Emilije Romanje na istoku i Toskane na jugu. Čak i ako nikada niste ovde bili, verovatno ste videli bar severnoistočni deo ove regije u svim onim filmovima u kojima glamurozni glavni likovi sedaju u svoja sportska kola i voze od Monte Karla do Rima.

Kao i ostatak Italije, Ligurija je mesto velikih suprotnosti. U Liguriji se nalazi mnoštvo gradića u stilu belle époque, nalik Kanu i Monaku; na desetine peščćanih i šljunčanih plaža i pećina u stenama; najveća komercijalna i najveća pomorska luka u Italiji; predivne šume limuna i borova sa mnoštvom jedinstvenih biljaka, kao i terase na kojima se gaje masline, koje se smatraju kvalitetnijim od onih koje se uzgajaju u Toskani.

italija ligurijaBez obzira na to da li putujete vozom ili automobilom, spektakularno putovanje Ligurijom će vas voditi kroz tunele, što je poseban doživljaj – ulaziti u tamu da biste odmah zatim izašli na toplo sunce, sa pogledom na tirkizno more.


Kada posetiti Liguriju?

portofinoPošto ima veoma blagu klimu, Ligurija je predivna preko cele godine, izuzev možda perioda od novembra do februara, kada često pada kiša. Ovde ima interesantnih aktivnosti preko cele godine. Tu je mnoštvo muzeja, starih zamaka, kao i plaža i neistraženih planina.

Turistička sezona je od maja do septembra i na plažama je obično velika gužva, pogotovo vikendom.

U Liguriji je leti obično toplo, tako da je najbolje da posetu Đenovi ostavite za neki drugi mesec. Leto je najbolje da odete na plažu ili da istražujete neku planinu. Tamo je obično za par stepeni hladnije nego na obali.

Avgust razočara mnoge turiste u Đenovi, jer su mnogi restorani zbog godišnjih odmora zatvoreni čitavog meseca i grad može delovati prazno.

Zimi je vazduh svežiji i pogled mnogo bolji, tako da je tada pravo uživanje otići u Ćinkve Tere i uživati na obali mora. Proleće i jesen su najbolji za posetu čitavoj regiji Ligurija i Đenovi i za sve aktivnosti (osim, jasno, kupanja u moru).


Najlepša mesta u Liguriji

ligurija letovanjePejzaže duž Đenovskog zaliva karakterišu visoke planine u pozadini, koje stvaraju gotovo savršenu barijeru i štite obalu od loših vremenskih uslova. Čitav kraj gleda na jug, tako da ćete uživati u fantastičnom sunčanom vremenu. Zime su blage, a leta topla, tako da ovde buja suptropska vegetacija.

U rano proleće sve počinje da cveta i živi svet buja sve do kraja ejseni. Uske peščane i šljunčane plaže, čisto more, promenade okružene palmama i turistična mesta su slika za reklamu ovog kraja, koji je širom evrope poznat po imenu Italijanska rivijera.

Đenova je jedan od najlepših neobičnih gradova, “sa najzamršenijim ulicama na svetu”, kako je rekao Henri Džejms. Đenova je šesti po veličini grad u Italiji i najveća italijanska luka. Ovo je neverovatno živopisan grad pun neobičnih zgrada.

Nadomak Đenove se nalazi Rivijera di Ponente (Obala zalaska sunca), najuređeniji deo ligurske obale. Ovde postoji mnoštvo lepih gradića sa srednjevekovnim četvrtima, kao i hotela i restorana. Plaže su uglavnom peščane, a cene niske, tako da je ovaj kraj veoma popularan među Italijanima.

Gotovo svako naselje duž obale, od Đenove do San Rema, je turističko mesto koje je tokom jula i avgusta prepuno turista, tako da su i cene prilično visoke.

Obala istočno od Đenove se zove Rivijera di Levante (Obala izlaska sunca) i smatra se daleko lepšom od obale zapadno od Đenove, mada ipak nije uvek idealna za letovanje.

ligurijaNiz pitoresknih gradova i sela koji su nekada živeli od ribarenja i ronjenja sada je potpuno promenjen zbog turizma. Ipak, to je i dalje predivan peščani pojas, pun litica i zaliva okruženih borovim i maslinovim šumama.


Najbolje plaže u Liguriji

Zaista je teško reći koje plaže u Liguriji su najlepše, ali ćemo se ipak potruditi da naravimo takav spisak.

Finale Ligure

Ligurija plazeJedna od najpopularnijih plaža u LIguriji je Finale Ligure. Isto tako se zove i gradić u kom se nalazi.U ovom mestu ćete se siti nauživati i na plaži i u restoranima (obavezno probajte sladoled!).Većina restorana se nalazi na promenadi oivičenoj palmama, tik iza plaže, tako da nećete morati dugo da pešačite.

Ako volite da šetate, najbolje je da odete uz stepenice do zamka Vulierman koji se nalazi iznad grada. Iz njega se pruža čudesan pogled. Da biste stigli do tamo, krenite putem ka Torinu sve dok ne stignete do male garaže i stepenište tu počinje.

Glavna plaža u ovom gradu je ponosni nosilac plave zastavice. Reč je o divnoj, dugoj peščanoj plaži.Jedina mana ove plaže je prevelika gužva u julu i avgustu,tako da ćete završiti u gomili vojnički poređanih suncobrana i ležaljki koje prekrivaju doslovno celu plažu.Rešenje? Idite na drugi deo plaže,koji se nalazi na izlazu iz tunela ka Savoni.


Telaro i Fiaskerino

plaze LigurijaOvde nema jedne, već nekoliko plaža po čitavom predelu. Najlepša je verovatno ona koja se nalazi nadomak Fiaskerina, kada se ide u pravcu Leričija. Upozorenje: do gotovo svih plaža se stiže silaženjem i penjanjem uz stepenice.


Levanto

Levanto plaza ligurijaAko ste ljubitelj surfovanja, sigurno ćete uživati u Levantu.Ovo je italijanska prestonica surfovanja i jedna od retkih plaža u Italiji na kojoj ima dobrih talasa za surfovanje i lepog peska na plaži. Iznad plaže se izdižu pošumljena brda i divan gradić pun prijatnih restorana. Takođe što nije često kad je u pitanju Ligurija, Levanto nije previše skup.


Balci Rosi

Ligurija plazaPredivno, tirkizno moje je savršeno za surfovanje. Ova predivna plaža se nalazi na samo četiri kilometra od Ventimilje. Ako odlučite da dođete ovde, imajte na umu da je plaža vlasništvo privatne firme, tako da ćete za ulaz morati da platite.


Varigoti i Saracenski zaliv

vargoti ligurijaKada se dolazi iz pravca Savone, pre nego što uđete u grad Varigoti, nalazi se ova plaža, pravi raj na zemlji. Plaža je nadaleko čuvena po čistoći i čistoj vodi, a okružena je divnom šumom.


Zaliv San Frutuozo

Do ovog predivnog zaliva možete stići samo pešice ili čamcem. Pošto je prilično izolovan, sigurno će vas oduševiti.


Zaliv Parađi, Portofino

portofino ligurijaParađi je mali, ali prelep zaliv u Portofinu. Ovo je pravi raj na zemlji. Nalazi se između Portofina i Sante Margerite. Zaliv je smešten među liticama i savršen je za osobe koje žele da uživaju u opuštenoj i mirnoj atmosferi na plaži i “dolče viti” u Portofinu.


Ćinkve Tere

Najbolje plaže u Ćinkve Tere su Vernaca i Monteroso al Mare.

Vernaca je verovatno i najlepše mesto. Osim sunčanja i kupanja, u Vernaci možete uživati u pogledu na ljupku plažu na kojoj ribari rade pored svojih drvenih čamaca.

Monteroso al Mare  je omiljeno mesto ljubitelja plaža. Ako želite da provedete deo odmora uživajući na plaži i brčkajući se u moru, najbolje je da dođete ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here