Kada je najbolje vreme za putovanje na Maltu

Ukoliko ne znate klimatske uslove, koliko turista ima u koje doba godine ili kada je sve zatvoreno zbog nekog državnog praznika, verovatno Vam je teško da odlučite kada da krenete na putovanje na Maltu.

Najčešće pitanje ljudi koji planiraju odmor na Malti jeste: „Kada je najbolje otići?“. Zato ćemo u ovom tekstu napraviti osvrt na vremenske prilike i broj posetilaca kako biste se lakše odlučili kada da odete na Maltu i uživate u odmoru kakvom želite.

malta plateKlima na Malti

Jedna od prvih stvari koje treba razmotriti kada planirate put na Maltu jesu vremenski uslovi, odnosno koliko će biti toplo kada budete boravili tamo. Jedna od dobrih stvari kada je u pitanju ovo ostrvo jeste da je klima odlična i nema ekstremnih vremenskih uslova (vrućine ili hladnoće).

Obično je umereno toplo, jer morski vetar sprečava da vrućina postane nepodnošljiva.

malta smestajSvakako da temperatura varira; najviše temperature su oko 30° Celzijusa, obično u julu, a zimi (u januaru, kada je najhladnije) padaju do 15° i tada ima najviše kišnih dana, iako generalno na Malti retko pada kiša tokom godine.

Ako želite pravo letovanje, sunčanje i kupanje, letnji meseci su najbolji za odmor. Ukoliko ste raspoloženi za šetanje i turistički obilazak, jeftinije je ići na putovanje u hladnijim mesecima.Ali u novembru i decembru najviše pada kiša.

putovanje na maltu

Gužva?

Malta je predivna tokom cele godine, ali kada govorimo o odmoru, jun i avgust su „špic“ turističke sezone i tokom ovih meseci ostrvo je prepuno turista. Takođe, tokom ovih meseci sve je skuplje.

Progledajte i:

10 najlepših plaža na Malti

U periodu od februara do juna cene su nešto niže i gužva je manja, što automatski znači da ćete brže i sa manje napora obići sve atrakcije koje želite da vidite na svom putovanju.

malta letovanjeKada je „mrtva sezona“ na Malti?

Sredinom avgusta, oko 15. (nedelju dana pre i posle), vlada neka vrsta „mrtve sezone“ na Malti u smislu da je dosta manjih, porodičnih restorana, prodavnica i sl., zatvoreno.

Povezano>> Malta Bugiba (Budžiba) vodič za letovanje

Međutim, nemojte da Vas ovo obeshrabri u planiranju putovanja na Maltu, jer je većina turističkih atrakcija i tokom ovog perioda otvorena za posetioce.

malta ceneJoš jedna iznenađujuća stvar je da u periodu oko Božića ne vlada nikakva vrsta „mrtve sezone“, odnosno sve je otvoreno, što Maltu čini odličnom destinacijom ukoliko želite da tamo provedete praznike; i premda su na sam Božić i za Novu godinu neke radnje zatvorene, ipak ćete naći dosta prodavnica i restorana koji rade normalno. Imajte na umu da većina prodavnica na Malti ne radi nedeljom i državnim praznicima.

kada putovati na maltu

Koji mesec je najbolji za putovanje?

Ukoliko želite miran, a ipak pravi „letnji“ odmor, maj je najbolji mesec. Tik pred jek sezone imaćete savršeno vreme, biće manje gužve i bićete u prilici da obiđete sve što Vas interesuje.

Ako volite gužvu, idite u sezoni, tokom juna i jula, kada možete uživati u nešto toplijem vremenu i upoznavanju sa ostalim turistima. Ako, pak, preferirate putovanja kada su temperature nešto niže, onda je najbolji izbor septembar ili oktobar.

Do kraja septembra temperatura je sasvim povoljna za kupanje i sunčanje, dok je u oktobru već dosta hladnije.

Ovo je takođe odličan period ako ne idete na klasično letovanje, već u obilazak Malte, jer su temperature niže i gužva je manja, što je svakako povoljnije ako ste planirali mnogo šetnje i razgledanje ostrva.

Povezano>>> Ostrvo Malta sve popularnije za letovanje i posao

10 korisnih saveta za putovanje na Maltu

  1. Cene na Malti? Kada je reč o obrocima, obiđite grad i idite u neki lokalni restoran. Ne samo da su prilično jeftiniji nego oni bliži turističkim atrakcijama, već ćete naći i menije koji nude tradicionalna malteška jela, što će doprineti upoznavanju lokalne kulture i tradicije.
  2. Ako ste gladni, možete pojesti pastrizzi u bilo kom kafiću. To je pecivo punjeno sirom ili graškom (zavisi šta više volite), i najbolji je način da nešto „pregrizete“ u hodu dok obilazite grad.
  3. Obavezno idite na bar jednu Festu, koje se obično održavaju tokom vikenda. U svakom gradiću na Malti to podrazumeva velike povorke, vatromet, služenje tradicionalnih jela i pića. Odlično ćete se zabaviti i ovo je idealna zamena za odlazak u neki lokalni klub.
  4. Ako želite da vidite nezaboravan zalazak sunca, uputite se na sever Malte, u Dingli, na čuvene Dingliške grebene odakle se pruža očaravajuć vidik, a dovoljno je mirno i tiho, tako da možete da se odmorite od buke koja vlada u većim gradovima punim turista.
  5. Ako želite da probate morske plodove, obavezno posetite Zaliv Spinola u Sen Điljanu (poznat i pod imenom Sen Džulijens), gradiću poznatom po ribarstvu u kom svi restorani služe sveže upecanu ribu pripremljenu na bezbroj različitih načina.
  6. Ponesite prikladnu odeću ako planirate da tokom obilaska gradova posetite neku crkvu. U crkvu ne možete ući u odeći koja ne pokriva ramena i kolena.
  7. Ako obilazite ostrvo kolima, prethodno se dobro upoznajte sa saobraćajnim propisima i uporedite ih sa onima koji važe u zemlji iz kojih dolazite. U svakom slučaju budite pažljivi.
  8. Odvojte jedan dan da odete u Gozo ako ste rešili da u potpunosti obiđete Maltu. Kako bi iskustvo bilo potpuno, najbolje bi bilo da iznajmite bicikl i njime obiđete grad.
  9. Paradoksalno je to što obično u vreme najveće saobraćajne gužve u Valeti (glavnom gradu) obično počne da pada kiša. Zato izbegavajte da idete u Valetu u to vreme.
  10. Zaliv Ramla u Gozu je osamljen i manje poznat, ali je prelepa plaža i idealna ukoliko želite samoću i miran dan na plaži uz knjigu, bez buke i prisustva drugih turista. Savršeno mesto za odmor od gužve po većim gradovima.
No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment